Puutarhurin perjantaipostia 3.4.2020

Puutarhurin perjantaipostia 3.4.2020

Raikasta huomenta täältä Puutarhalta!

Olihan melkoinen myräkkä yöllä. Tuntui, että kohta lähtee katto lentoon. Vaan hyvin on vanha pirtti kestänyt ennenkin ja niin teki nytkin. Aamulla tosin hiukan jännitti mennä kasvihuoneille, että kuinka ne on myrskyn kestäneet, mutta sielläkin oli onneksi kaikki hyvin.

Kasvihuoneet ja muut rakennukset ja paikat kun olin läpikäynyt ja huomannut, että kaikki oli kunnossa, niin kuin tilauksesta alkoi aurinko pilkahdella ja vanha tuttu laulu ” Myrskyn jälkeen, on pouta sää” alkoi heti soida päässä. Ja ajattelin, että näin se on tämän koronankin kanssa, että nyt vain kun pysytään suojassa ja toimitaan fiksusti, niin kyllä se aurinko nousee kesän mittaan tämänkin asian ylle. Ja niin kuin kollega tuossa toissapäivänä totesi että, kuule Juha, ”se on muuten ensi kuun jälkeen jo juhannus”.  Ja tottahan tuo on, eli vaikka ajanajattelu eteenpäin tuntuu joskus pitkälle, niin taaksepäin kun katsoo, niin aika sukkelaan päivät, viikot, jopa kuukaudet menee. Nyt vain pidetään lippu ylhäällä ja ollaan fiksusti, niin ihan hetken päästä on kesä ja kärpäset sekä toivottavasti tämä koronatilannekin paljon parempi.

POPCORNI PÄIVITYS – VERMIKULIITISTA HYÖTYÄ, MUTTA EI EDELLYTYS – TESTI VAIN

Viime perjantaina laitoinkin kuvia popcorni kylvöksistäni ja hiukan ajattelin samalla testata, että onko tuosta vermikuliitista mitään iloa vai ei noiden kanssa. Tässä on sitten kuva tältä aamulta. Kaikki itävät ja kasvavat, mutta kyllä tuo missä oli reiluin kerros vermikuliittia kasvaa parhaiten ja on siistimmän näköinenkin. Mutta ei tuo vermikuliitti  tosiaankaan ole mikään ehdoton edellytys kasvulle. Olihan vain kiva kokeilla ja huomata tuon vermikuliitin hyöty noissakin kylvöksissä.

Piensiementen kylvössähän tuo vermikuliitti on aivan verraton apu.

Ja jos haluat pääsiäiseksi näitä tai perinteistä rairuohoa kylvää, niin nyt olisi sitten hyvä kylvää ne. Etenkin rairuoho ehtii hyvin viikossa. Nuo touossa samassa kuvassa olevat on kylvetty tämän viikon maanantaina.

 

KOIVUNOKSIA MALJAKKOON

Pääsiäinen on tosiaan viikonpäästä ja minulla on ollut tapana piristää narsissi- ja tulppaanikimppuja laittamalla niiden sekaan koivunoksia joissa on jo hiirenkorvat. Jotta ne ehtisivät, niin nyt viikonlopulla ne on hyvä kerätä, laittaa veteen ja nostaa sisälle valoisaan paikkaan kasvamaan.

 

PAJUNKISSAPALLO – IHANA IDEA

Viikolla törmäsin vallan ihastuttavaan ideaan – pajunkissapalloon. Satu oli tällaisen tehnyt ja hänen luomuksensa on tuossa kuvassa. Oli kyllä niin ihana idea, että tuon toteutan kyllä itsekin. Satu kertoi, että on toki hiukan työläämpi kuin perinteinen havupallo, mutta varmasti sen arvoinen. Tuon sienen valmistelu oli helppoa ja siitä minulla on kuvasarja TÄÄLLÄ, jos et satu muistamaan kuinka se meni. 

Kiitos Sadulle ihanasta ideasta. 

 

 

 

 

KIITOS RISKIRYHMIEN VÄLITTÄMISESTÄ <3 TEKO

Viimeviikolla kirjoitin kuinka Minna oli ottanut asiakseen tilata taimet myös mummilleen. Viikolla moni muukin tarttui ideaan ja uskon, että moni riskiryhmäläinen on enemmän kuin innoissaan näistä ihanista yllätyksistä ja välittämisestä. <3

KOTIINKULJETUS TOISEEN OSOITTEESEEN – ONNISTUU

Tätä on jonkin verran kysytty, että onnistuuko tilaaminen sitten toiseen osoitteeseen ja kotiinkuljetus myös sinne. Ja se onnistuu ilman muuta. Meillä on ollut jo vuosia sopimukset postin ja matkahuollon kanssa tästä palvelusta, joten se on ihan rutiinijuttu. Se mistä haluan muistuttaa on, että jos tilaat kotiinkuljetuksen toiselle henkilölle, niin annathan meille myös vastaanottajan puhelinnumeron. Me lisäämme sen toimitustietoihin ja näin paketintoimittaja osaa soittaa oikeaan numeroon kun vie paketin. Ja mitään kuittauksia tms. ei tarvita nyt, joten toimitus on täysin turvallinen.  

Kotiinkuljetuksen lisä on  5 €

MIKSI KUKAT JA KASVIT ON TÄRKEITÄ ETENKIN NYT?

Kukathan ovat, niin kuin me sinun kanssa tiedämme, aina tervetulleita hyvänmielen lähettiläitä ja siksi niitä tarvitaan etenkin nyt.

Koska:

- Kukat vähentävät stressiä ja siihen liittyvää masennusta sekä synnyttävät optimistisempaa näkökulmaa elämään.

- Kukat tuottavat hyvää mieltä. Ne herättävät myönteisiä tuntemuksia kuten kiitollisuutta, toivoa, empatiaa, iloa, rakkautta, ylpeyttä, tyyneyttä, yllättyneisyyttä ja kunnioitusta.

- Kukat auttavat paranemaan nopeammin. Vihreiden kasvien näkeminen suuntaa ajatuksia pois kivusta ja epämukavasta olosta.

- Kukat tuottavat hyvää mieltä. Ne herättävät myönteisiä tuntemuksia kuten kiitollisuutta, toivoa, empatiaa, iloa, rakkautta, ylpeyttä, tyyneyttä, yllättyneisyyttä ja kunnioitusta.

 

Ja kotona, etenkin näin pandemian aikana niillä on myös merkittävä rooli. mm:

- oman hyvinvoinnin lisäämiseksi – on muutakin tekemistä ja ajateltavaa

- kotona pysyttelevien ilahduttamiseksi

- yksinäisten ja iäkkäiden muistamiseksi

- sairaudesta toipuvien tukemiseksi.

Kukista ja kasveista on siis todella moneksi! Pidetäänhän huoli, että kukkia ja kasveja piisaa ympärillämme. Niistä on meille kaikille ihan valtavasti kaikenlaista iloa!

 

PELASTETAAN PÖRRIÄISET – HAASTE VASTAANOTETTU – SINÄ MYÖS?

Ylen sivuilta on virinnyt erittäin hyvä ja tarpeellinen ”pelastetaan pörriäiset” haaste.  Tämä aihe on ollut meillä puutarhaharrastajilla esillä jo pitkään, mutta todella hyvä, että nyt myös Yle on lähtenyt haastamaan ihmisiä ja antaa samalla hyviä neuvoja toimista ja kasveista.  

Ylen sivuilla on paikka, jossa voi käydä merkkaamassa ne toimet joita on tehty pörriäisten pelastamiseksi. ( Istutan pölyttäjäystävällisiä kasveja, Jätän nurmikon leikkaamatta, Rakennan hyönteishotellin, En käytä myrkyllisiä aineita puutarhassani ja Teen muun pörriäisteon) Kaikki muut kohdat oli helppo merkata, mutta sen verran ”tulkitsin” tuota ruohon leikkauskohtaa, että vaikka osan ajan, niin kukkivat kohdat ( apilaa, niittyhumalaa, jne) jätän leikkaamatta kukinnan aikaan eli merkkasin kaikki. :) Tuonne pelastetaan pörriäiset sivuille pääset suoraan TÄSTÄ

Ja paljon muutakin hyvää asiaa esim. pölyttäjä ystävällistenkasvien luettelon löydät TÄÄLTÄ

LANNOITEKÄPYJEN SALAISUUS – KUINKA YKSI KÄPY VOI HOITAA KOKO KESÄN LANNOITUKSEN JA VIELÄ OIKEIN?

Näistä lannoitekävyistä olen varmasti kirjoitellut aiemminkin, mutta kun niistä on tullut taas muutamia kyselyjä, että kuinka se voi olla mahdollista, että yksi käpy voi hoitaa kasvin peruslannoituksen keväästä – syksyyn asti, niin minäpä avaan tämän ideaa ja toimintatapaa hiukan.

Näissähän ei ole mitään sen kummempaa salaisuutta, vaan tuon toimivuuden takaa lannoiterakeiden pinnoitustekniikka ja sen pitkä kehitystyö. Kaikki rakeet päällystetään erilaisella pinnoitteella ja lopuksi puristetaan sopivassa suhteessa helppokäyttöiseksi ”kävyksi”.  Nämä on siis kehitetty nimenomaan ammattipuutarhureiden ja viljelijöiden tarpeisiin eli on puhdas ammattituote.

Idea on siis lyhykäisyydessään se, että pääravinteiden Typpi, Fosfori ja Kalium pinnoitteet on tehty niin, että ensin vapautuu Typpi, jota kasvit siis tarvitsevat näin keväällä heti eniten jotta saavat kasvatettua paljon yhteyttämisen kannalta tärkeää vihreää.  Sitten kesää kohden alkaa vapautua enemmän Fosforia ja se taas kukittaa ja antaa satoa. Myöhemmin loppukesästä ja syksyä kohden taas alkaa vapautua Kalium, joka on yhtä kuin syysravinne.  Ja hivenravinteita vapautuu pitkin kasvukautta.

Ei siis taikaa, vaan ihan puhdas insinöörien taidonnäyte. :)

HUOM! Tämä on tärkeää. Eli jos olet laittanut kävyn multaan viimevuonna ja nyt se löytyy sieltä, niin se ei tosiaan ole viallinen tai käyttökelpoinen vaan tyhjä. Eli se on vähän kuin kuoren vaihtanut rapu, sisältö pois, mutta kuori jäljellä. Se saa maatua maahan, mutta puhtia siinä ei tosiaan ole. Voi vaikka kokeilla – purista rakeita sormienvälissä ja ne pelkät kuoret rusahtaa rikki.

Näitä me tarhurit siis ostetaan nämä tuhannen kappaleen pakkauksissa ja näitä ei pakata tehtaalla pienempiin pakkauksiin eli kuluttajille lainkaan. Mutta mepä pakataan. Eihän nyt näin erinomainen tuote voi jäädä siitä kiinni, ettei sitä pienempiin pusseihin sinulle saada.  :)

Pakataan ne siis 25 kpl ( 5,95 € )  ja 50 kpl (11,50 € ) eriin ja ne löytyy TÄÄLTÄ

Annostus meinasi unohtua eli peruskäytössä 1 käpy / normaalikokoinen kasvi tai 1 käpy / 2 litraa multaa.

Vaikutusaika on 5-6 kuukautta eli juhannuksen jälkeen ei enää ole suositeltavaa laittaa, ei etenkään monivuotisille, menee lannoitus väärään rytmiin ja talvehtiminen vaarantuu.

Ja käyttämättömät kävyt säilyvät kuivassa ja valtasuojatussa paikassa vuosia

Vaan nyt minä lähden katsomaan mitä kasvihuoneelle kuuluu. Viikonlopulla nimittäin valmistellaan sitten taas seuraava eriä taimia matkaan ja kohti uusia koteja – iloa tuomaan. <3  

Tänä vuonna kun minultakin jää ammattimessut ja tapaamiset väliin, niin olen selaillut tuossa vanhoja kuvia ja löysin tämän ihastuttavan Orkideakokoelma kuvan. Otin tämän parivuotta sitten. Eikö olekin hienoja ja tulee heti hyvälle mielelle, jo pelkästä kuvastakin. <3

***************************************
Onneen vaaditaan kolme asiaa:
jotain tekemistä,
joku jota rakastaa ja
jotain mitä toivoa.
 
      — Yvonne Printemps
***************************************
Voi hyvin ja turvallisesti !
Terveisin, vahvaa elämäniloa ja -uskoa kukista jo vuosia ammentanut.
Puutarhurisi
Juha