Pitkäperjantai huomenta täältä Puutarhalta!
Aamulla kun astelin pirtistä ulos ja lähdin kävelemään tänne puutarhalle, niin kyllä oli kevättä ilmassa. Lintujen konsertti oli ihan huumaavaa, oli kiurujen liverrystä peltojen yllä, joutsenten ylilentoa upeiden törähdysten kera, töyhtöhyyppiä, sepelkyyhkyjä, hanhia, ja lukemattomia muita kevätmuuttajia pellot täynnä. Ensimmäiset kottaraisetkin oli tullut tuohon vanhan saarnipuun latvaan jo viheltelemään. Jos oli yöllä mahtava kuutamo, niin kyllä oli tämä aamukonserttikin upea ja täynnä kevään tuulahdusta ja ennen kaikkea sitä, että kesä on tulossa ja elämä jatkuu kaikista peloista huolimatta.
Uskon ja toivon, että tänä aikana me kaikki ehditään huomata nämä ihanat asiat mitä luonnossa ja ympärillämme tapahtuu, kun ei ole sitä jatkuvaa kiirettä ja menemistä.
Kasvihuoneilla piipahdin ja siellä oli kaikki hyvin. Hiukan annoin vettä muutamille janoisimmille ja pienet sumuttelut kaikille. Aurinko hellii ja sellainen kasvun kohina käy, että sen melkein jo kuulee. :)
Isoerä taimia valmistuu taas ensiviikon lähetyksiin ja tuomaan kivaa tekemistä koteihin. Näistä tulee ihan mahdottoman hyvä mieli nyt kaikille. <3
Tuo Tete ruukkunarsissi on kyllä kiva ja helppo pääsiäiskukka. Pikkuisen kun sitä vielä koristelee, niin eikö olekin kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan mahdottoman kiva ja saa hyvälle tuulelle.
KERRATAANKO HIUKAN PÄÄSIÄISKUKKIEN HOITONIKSEJÄ
Nämä on varmaan sinulle ihan tuttuja juttuja, mutta kerrataanko kumminkin ihan näin pääsiäisen kunniaksi.
Näin minä toimin näiden kanssa:
Tulppaanit:
Kun valitsen tulppaaneita mukaan kaupasta, niin katson ja kokeilen niitä hiukan ensin. Lähinnä katson lehtien ja kukkanuppujen väriä, että jos se on haalea ja vähän nahistuneen näköinen, niin silloin kimpulle ei ole odotettavissa pitkää maljakkoaikaa. Samoin kokeilen hiukan nuppuja ja niiden kiinteyttä. Jos nuput ovat löysänoloisia, niin en sitäkään kimppua mukaan ota.
Kotiin tuotua annan kukkien olla paketissa ja avaan vain tyvet paljaaksi. Leikkaan niihin uuden imupinnan terävällä veitsellä ja laitan ne huoneenlämpöiseen veteen ja annan niiden vetää vettä tunnin-pari. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin jos ottaa paketin heti auki.
Laitan maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Pitkään oli vallalla ajatus, että jos maljakossa on paljon vettä, niin varret venyvät. Muutaman vuoden kun olen tuota nyt testaillut, niin en kyllä ole huomannut eroa. Suurempi ero minusta tulee lajikkeista, huoneenlämpötilasta ja valosta, kuin veden määrästä. Pääasiana olen pitänyt, että maljakossa on aina puhdasta vettä tarpeeksi. Jääpala niksi: Jääpalan kun laitat maljakkoon silloin kun kukat on sisällä, niin se pitää veden viileänä kätevästi.
Yöksi tai silloin kun en niitä katsele, niin vien ne viileään, yleensä pirtin eteiseen. Näin ne kestävät paljon pidempään hyvinä.
Ja jos käy joskus niin, että vesi on loppunut maljakosta, niin ei hätää. Tehdään vain samalla lailla kun tehtiin kun kimppu tuotiin kaupasta kotiin. Ja taas kasvaa. :)
Narsissit:
Narsissien kanssa toimin melko lailla samoin kuin tulppaanienkin kanssa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Narsisseista kun valuu, etenkin variksien leikkuun jälkeen nestettä, niin se on hyvä ottaa huomioon. Eli kun olen leikannut varret poikki, niin en laitakaan kukkia heti maljakkoon, vaan annan varsista tulevan nesteen valua esim. pesualtaaseen. Puolisentuntia tästä laitan ne vasta maljakkoon. Narsissimaljakon veden vaihdan päivittäin ja mieluusti vielä hiukan pesaisen ruukun sisäpuolta samalla. Tuo neste nimittäin tukkii niiden solukot ja näin kukkien vedensaanti vaikeutuu. Samoin käy myös muille kukille, jos ovat samassa maljakossa. Siksi pidänkin yleensä narisisit omineen ja omissa maljakoissaan.
Ruukkunarsissit;
Nämä on kyllä niin ihania ja helppoja sekä edullisia, että ei juuri kivempaa sulostuttajaa pääsiäiskukissa ole. Näiden luvataan kestävän -5 asteen pakkasia, mutta itse tiedän näiden selvinneen jopa yli -10 asteen pakkasesta. Kastelua ei sovi unohtaa, vaikka sipulikukkina ei niin herkkiä olekaan. Liikaa ei toki kastella, etteivät sipulit mätäne.
Vinkki: Pakkasaamujen jälkeen, ruukuille on hyvä antaa hiukan vettä heti aamusta, näin ne toipuvat ”jäätymisestä” vieläkin paremmin.
Ja kukinnan jälkeen sipulit voidaankin sitten istuttaa maahan ja sieltä ne nousevat sitten keväisin ilahduttamaan meitä.
HYÖNTEISHOTELLEJA, IDEOITA JA MALLEJA
Viimesunnuntaina kirjoittelin noista pörriäisasioista enempikin ja niistä on tullut aivan uskomattoman mukavaa palautetta. Todella moni on jo vuosia ottanut nämä huomioon ja oltiin samaa mieltä, että yksin emme paljon voi, mutta yhdessä sitäkin enemmän. <3
Kasveja esittelin, mutta unohdin laittaa linkin tuonne hyönteishotelli-ideasivulle. Toki näitä erilaisia vinkkejä ja ohjeita löytyy vaikka kuinka tuolta netistä, mutta yhden ihan hyvän vinkkisivun löydät TÄÄLTÄ. Tuolla on useampia eri malleja erilaisista ja helpoista tavoista askarrella näitä hotelleja. Näitä pörriäishotelleja ja rakennelmia on etenkin lapset tehnyt yhdessä vanhempien kanssa suurella innolla ja mielikuvitus on ollut ihan rajaton. Ja kun ensimmäiset yhteiset on tehty, niin monet lapset on alkanut tehdä näitä ihan omineen ja erilaisia hotelleja on alkanut ilmestyä vähän joka puolelle. Näin ne lapsetkin oppivat paitsi kädentaitoja, niin myös ottavat askeleita lähemmäs luontoa ja sen kiehtovaa ainutkertaisuutta. Paljon jännempiä ja kiehtovampia asioita luonnossa tapahtuu, kuin videopeleissä, kunhan siihen maailmaan vain ensin hiukan tutustuu. Ja nyt siihen olisi mitä erinomaisin aika ja tilaisuus ihan perheittäinkin.
Mustikkatakuu porakoneella???
Taisin jo viime vuonna vinkata, että itse olen käynyt askartelemassa akkuporakoneeni kanssa tuolla muutamalla hyvällä mustikkapaikallani kantoihin ja lahopuihin lisäreikiä. Pölyttäjät on ilahtunut ja minulle on mustikoita riittänyt. Hiukan huonompinakin vuosina ämpärit on täyttynyt helpolla. ;) Toki jos tämä paikka ei ole sinun omalla maalla, niin maanomistajan lupa tarvitsee olla. Ja se nyt yleensä heltiää kyllä, etenkin jo mustikkapiirakan muistaa vielä kesällä viedä. :)
OMENAPUITA LEIKKAAMAAN? MALTTI ON VALTTIA – YÖN YLI TEKNIIKALLA
Ainakin etelä- ja keski-suomessa alkaisi olla omenapuidenleikkaamisen hetket käsillä. Pakkohan ei ole leikata, mutta jos leikkaustarvetta on, niin kannattaa toki leikata aina ennemmin vähän vuosittain kun kerralla paljon.
On hyvä muistaa, että tässä maltti on valttia ja leikkauksia kannattaa suunnitella ensin parikin kertaa ja sitten vasta leikata. Jos ei ole paljoa kokemusta puiden leikkaamisesta, niin sellaista ”yön yli” tyyliä olen suositellut. Eli leikataan yhtenä päivänä hiukan, nukutaan yön yli ja katsotaan seuraavana päivänä, että tarviiko leikata lisää. Nimittäin usein käy se legendaarinen virhe, että kun päätetään ”että nyt sitten leikataan omenapuut” niin ne todellakin leikataan, hyvä ettei kaikki oksat lähde kun oikein innostutaan. ;) Eli maltilla edetään ( etenkin vanhoilla ja pidemmän aikaa leikkaamattomien puiden kohdalla) ja muistetaan, että myös kesä on erinomaisen hyvää leikkuu aikaa. Sekä se, että leikkaamattoman voi leikata myöhemminkin, mutta kertaalleen leikattua ei takaisin saa.
Mitä leikkaamisella haetaan? Miksi leikataan? Ei ainakaan tavan vuoksi.
Itse ideahan on hyvin yksinkertainen, että mitä leikkauksella haetaan? Sillä haetaan puulle terveyttä, elinvoimaa ja muotoa, jossa hedelmien on parasta kasvaa ja kerääminen onnistuu helpommin (ettei tarvitsisi ainakaan niitä tikapuita ihan joka puun ja omenan kanssa mukana raahata). Ja toki myös hyvän sadon takia. Eli puun tulee olla sopivan harva ja muodoltaan sellainen, että auringonvaloa pääsee sen lehdille ja hedelmille mahdollisimman paljon. Yksi hyvä video aiheesta löytyy TÄÄLTÄ. Tästä selviää vajaassa kymmenessä minuutissa leikkaamisen perusideoita, joita voit sitten soveltaa hyvin omiin puihisi tai neuvoa kokemattomampaa. Tuossa videolla leikkaus on kyllä melko raju ja niitä poistettavia vesiversoja varmasti riitti, muta toisaalta tuossa oli haluttu esitellä monta hyvää pointtia.
Tai jos vaan annetaankin olla? Etenkin jos on tilaa.
Ja yksi hyvä tapa on minusta myös antaa puun olla ja kasvaa sellaiseksi kun tulee ja antaa sen määrän satoa kun antaa sen enempiä siihen panostamatta eli stressaamatta. Sellaisen ”mummolan omenapuun” alla on kiva istuskella ja lueskella kesäpäivinä ja lasten oksilla kiipeillä. Ja eikös se juuri puutarhan tarkoitus olekin, tarjota nautintoja monella eri tapaa. :)
PENSAIDEN LEIKKUUSEEN
Niitäkin voisi nyt alkaa leikata, kun ilmat ja kuu on suosiollisia siihenkin puuhaan.
Ennen kuin leikkaan, niin kysyn aina itseltäni, että miksi leikkaan? Jos en saa hyvää vastausta, niin en leikkaa. Jos saan, niin sitten leikkaan sen mukaan. Leikkaamisellahan voidaan tavoitella ja saada monia eri asioita mm. tilaa, uutta kasvustoa, huonoja pois, muotoa, satoa, ilmavuutta, tiheyttä, kukintaa, jne. Älä pelästy, ei läheskään niin vaikeaa kun mille tuo saattaa kuulostaa. Kasvi ja tapaus kerrallaan se on ollut meidän jokaisen tapa oppia nuo ennen, nyt sekä tulevaisuudessakin. Aina ei ihan onnistu, mutta kasveilla ja luonnolla on siitä kiitollinen tapa, että ne antavat usein uuden mahdollisuuden, joskus montakin kertaa. Tutustu siis leikattavaan kasviin ja olosuhteisiisi hyvin ja tee niin kuin terve maalais- ( vai onko se nyt sitten puutarhurin?) järki sanoo ja hyvä tulee.
ALAS-, HARVENNUS-, VAI HOITOLEIKKAUS?
Monen kasvin kohdalla puhutaan näistä, mutta harvemmin näkee kerrottavan, että mitä se tarkoittaa. No alasleikaus on melko selvä asia monelle, mutta hoito- ja harvennusleikkaus ei ehkä ihan aina niin olekaan. Eli:
Alasleikkaus -> koko pensas leikataan poikki samaan aikaan.
- Jätetäänkö ”tapit” vai ei, on kasvikohtainen asia. Yleensä ei jätetä.
- vuosittain tai tarpeen mukaan tehtävä
Harvennus / Hoitoleikkaus -> Poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois.
- tehdään harkiten ja ennemmin vuosittain, kuin kerran viiteen vuoteen.
Kasvikohtaisesti on eroa, että mikä leikkaus olisi suositeltavin ja paras.
Muutamia eri tavoin leikattavia kasveja:
Alasleikkuu:
Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.
Harvennettavia: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.
Ja kasvikohtaisesti lisätietoa kannattaa ”googlata” joko koneelta tai kirjoista vielä ennen kuin ottaa sen sahan tai sakset käteen.
Ja tosiaan koko perheen voimin nämäkin on paljon helpompia, kivempia ja opettavaisia puuhia kaikille.
Vaan nyt minä lähden takaisin tuone kasvihuoneille ja katsomaan josko nuo kippurahännät lähtisi ensin pienelle happihyppelylle. Illalla pitää iltalenkki tehdä sen verran myöhään, että saa samalla nauttia taas tuosta superkuusta. Muutamana viime iltana kuu on ollut aivan uskomattoman upea.
Ja tosiaan mikäli sinulla on tilauksiin tai toimituksiin liittyviä juttuja, niin ota yhteyttä vaan reilusti. Katsotaan asiat kuntoon yhdessä.
- Puhelin ( 05-3440300) ajoittain todella ruuhkainen – kärsivällisyyttä Kiitos!
- WhatsApp 044 099 7096
- Sähköpostilla puutarha@kodinkukat.fi
Voimaanuttavaa, turvallista ja hyvää pääsiäistä sinulle ja läheisillesi.
Toivottaa puutarhalla ahkeroiva ja linnunlaulusta nauttiva
Puutarhurisi
Juha