Puutarhurin perjantaipostia 27.9.2019

Puutarhurin perjantaipostia 27.9.2019

Iloista ja reipasta huomenta täältä puutarhalta!

Ihana pieni tihkusade virkisti ja pyyhki unen rippeet aamulla kasvoilta kun pirtiltä tänne puutarhalle kävelin.  Ilmakin oli yönaikana lämmennyt. Vaikka illalla lämpötila käväisikin lähellä nollaa, niin pilvet toivat yöllä tulleessaan lämmintä ja leppoisaa ilmaa. Tosin illan upea auringonlasku olisi vanhan sanonnan mukaan ennustanut muuta.  ”iltarusko hyvä usko, aamurusko päivän pasko” . Useinhan tämä pitää paikansa, mutta nyt luonto halusi näyttää, että tosinkin voi olla. :)

SANONTOJA, JOTKA USEIN PITÄÄKIN PAIKANSA

Ajastaan on tosiaan kertynyt paljon säätiloihin liittyviä sanontoja, jotka pitää hyvinkin usein paikansa. Itse muistan ainakin tuon edellisen ja sen lisäksi muutaman muun. ”idän pakkaset pahimmat, idän poudat polttavimmat”, ”ei kaakko kauan satamatta tuule”, missä tuuli kuun syntyessä, siellä se koko kuukauden ja ”luoteistuuli, taivaan luuta”. Lisäksi pappani osasi kertoa, että kohta sataa kun ilma niin ”tuoksuu sateelle” ja usein kohta sadetta tulikin samoin jos linnut lenteli kiivaasti ja matalalla.

Onko Sinulla sellaisia sanontoja säästä tai jostain muusta mitkä on jäänyt mieleen? Kerrotko? Olisi kiva kuulla näitä lisää.

TYRNIT KERÄTTY JA TALVEN VITAMIINIANNOKSET PAKKASEEN

Sinulle ei varmaan ole käynyt epäselväksi, että pidän marjoista yli kaiken ja tykkään syödä niitä päivittäin ja ympärivuoden. Yksi suosikkimarjoistani on aina ollut tyrnit. Niitä laitan joka aamu puuron päälle (muiden marjojen lisäksi) eikä ole tarvinnut c-vitamiineja purkista ottaa. Nyt on siis tyrnit kerätty ja viikolla pakastin marjat koko talven tarpeisiin. Kyllä taas kelpaa olla pirteänä koko talvi. :)

SIEMENTEN KERUUTA - KÄTEVÄ KONSTI KUIVATA JA SÄILYTTÄÄ

Viimeviikolla oli puhetta nokkostensiementen keräämisestä ja sen johdosta tuli kyselyjä muidenkin siementen keräämisestä ja säilyttämisestä, lähinnä koriste- ja luonnonkasvien osalta. Siementen kerääminen on paitsi hauskaa, niin myös edullinen tapa saada lisää sellaisia kasveja joista itse tykkää ja jotka varmasti menestyy, koska ne on kerätty jo paikkakunnalla viihtyvistä kasveista. Sellaiset siemenet, jotka ovat kotien sisässä, kannattaa kerätä ja kuivattaa kotineen päivineen ja avata ne auki vasta keväällä ennen kylvöä. Näin ne säilyvät parhaiten. Itse kuivatan ja säilytän kerätyt siemenet kahvinsuodatin pusseissa. Eli teen samalla tavalla kun tein niiden koivunlehtituoksupussienkin kanssa. Laitan siemenet suodatinpusseihin ja ripustan pussit aukinaisina esim. pyykinkuivatustelineeseen ja annan niiden kuivua siinä rauhassa. Sitten kun ne ovat kuivia, suljen pussin ja kirjoitan päälle mitä niissä on ja siirrän pimeään ja kuivaan paikkaan odottamaan kevättä. Tuo suodatinpussi on siitäkin kätevä, että se hengittää ja antaa hiukan anteeksi jos siemenet on vielä kosteita pussin sulkemisen jälkeen. Perinteinen ”kirjekuori” säilytys ei ole siinä niin hyvä. Ja onhan nuo suodatinpussit halvempiakin. ;)

LEHTIPUIDEN JA PENSAIDEN LEIKUUSTA, EI IHAN VIELÄ

Jos sinulla on ajatus leikata lehtipuita tai pensaita nyt syksyllä, niin se on ihan hyvä idea, mutta odotetaan vielä hiukan. Eli turvallisinta ja parasta myös kasveille on, että ne leikataan vasta sitten kun lehdet on tippuneet kokonaan pois. Näin se on saanut kaiken mahdollisen energian kerättyä itseensä ja on muutenkin asettunut lepotilaan.

VADELMAN SATOA TUOTTANEET VERSOT POIKKI

Alkaa olla viimeisetkin vadelmat kerätty, joten nyt ne satoa tuottaneet versot voisi leikata poikki. Näin uusille versoille jää enempi tilaa kasvaa ja sadonkorjuu ensivuonna niistä onnistuu helpommin. Itse leikkaan ne aina niin läheltä maanpintaa kuin vain voin, ettei tuholaisille ja kasvitaudeille jää kasvupaikkoja suotta.

Tunnetko jo Maurinmakean? Sehän on poikkeuksellinen lajike, joka on siis villivadelman ja puutarhavadelman vahingossa löytynyt lajike, jossa yhdistyy molempien hyvät puolet.

 

Maku muistuttaa villivadelmaa, mutta vieläkin makeampi ja marjat on puutarhavadelman kokoa ja helposti kerättäviä.

- Kasvaa vain n. metrinkorkeaksi, eikä tarvitse tukea.

- Suosituin istutustapa poikkeaa myös tavallisesta vadelmasta eli nämä istutetaan ns. pensasryhmäksi -> kolme taimea 30 cm välein

- Tämä versoo myös voimakkaasti, jos versojen latvoja katkotaan niiden ollessa n puolenmetrin korkuisia.

Satoisa ja viihtyy aina V vyöhykkeelle asti

- FinE - taimi

 

PÖKKÖVEHKALLE MONTA HYVÄÄ NIMEÄ, KASTETILAISUUTTA EI OLE VIELÄ PÄÄTETTY

Viimeviikolla kun kyselin nimi-ideoita tuolle Pökkövehkalleni, niin niitä tulikin monta ja toinen toistaan parempia. Hiukan ajattelin, että annan sen nyt vaipua lepoon ja kunhan se keväällä alkaa nousta, niin sitten pidetään ”kastetilaisuus” ja katsotaan minkä nimen se saa. Joten vielä ehdit ehdottaa, jos tulee jotain hauskaa mieleen. :)

PORKKANOIDEN SYYSKYLVÖÄ – TOIMII – MUTTA EI KYLVETÄ VIELÄ

Porkkanoiden syyskylvöstä puhuttiin eilen ja kyllä se onnistuu ihan hyvin, mutta ei kylvetä ihan vieläMaa ja ilmatkin on siihen vielä liian lämmintä. Kylvetään vasta kun maa on lähes jäässä. Maa ei myöskään saa olla liian märkä, etteivät siemenet mätäne. Näin ne eivät ala itämään vaan säilyvät maassa ja lähtevät sitten keväällä heti kasvuun. Siemeniä toki voit ja kannattakin jo nyt hankkia. Sen verran niistä lajikkeista, että sinun kannattaa valita ennemmin sellaisia lajikkeita joita suositellaan talvi varastolajikkeeksi.  Kuvassa Ollin porkkanoiden syyskylvöä marras-joulukuulla. 

VIHREISTÄ TOMAATEISTA MARMELADIA - SADUN TAPAAN

Satu laittoi aivan ihanan ohjeen kuinka hän on tehnyt vihreistä tomaateista herkullista marmeladia.

Sadun ohje menee näin:

400gtomaattia

100gsipulia

4valkosipulinkynttä

1dl etikkaa

2dlvettä

raastettua inkivääriä

harsoon laitoin kanelitangon ja10valkopippuria ja muskottikukkaa

näitä keitin noin 20min 

sitten otin harson jossa oli mausteet pois

ja sauvasekoittimella hienonnin

sitten lisäsin 2,5dl hillosokeria ja kiehautin

lopuksi laitoin lorauksen konjakkia ja purkkeihin tuli hyvää

Kiitos Satu ihanasta ohjeesta, varmasti tulee herkullisen hyvää tällä ohjeella. <3

SYKSYISTÄ MENOA JA LEMMEN LEISKUNTAA HIRVIMAILLA - ASKON UUSIN HIRVIVIDEO

Luontokuvaaja kaverini Hämäläisen Asko oli taas käynyt hiukan kuvailemassa ja katselemassa hirvien lemmenleikkejä ja tehnyt upean koosteen niistä videomuotoon. Tämä n. 12 minuutin video on kyllä upeaa katseltavaa. Kun sinulla on hetki aikaa, niin otapa kuppi kaffetta ja katsopa TÄSTÄ kuinka komeita kruunupäitä Askon kameraan taltioitui ja muutenkin ilmassa on selvästi ”lemmenleiskuntaa”. :)

SYYSSIPULEITA RUUKKUIHIN / ASTIOIHIN – HELPPOA JA PALKITSEVAA

Tätä harrastaa nykyään moni, itseni mukaan lukien eli istutan osan syyssipuleista myös ruukkuihin. Osan istutan pieniin ruukkuihin (krookuksia, helmililjoja ym. pikkusipuleita) osan sekaistutuksina isoihin ruukkuihin. En nyt kovain montaa tee, mutta varmaan puolenkymmentä pientä ja kaksi isoa. Näitä on sitten kiva nostella jo maaliskuulla kasvamaan ja saa mukavan varaslähdön kevääseen.  Istutuksessa käytän hiekansekaista multaa ( kylvöseosta tai kaktusmultaa) enkä kastele kuin hiukan, jos multa on kosteahkoa, niin en kastele välttämättä lainkaan. Vesi on, niin kuin tiedetään, sipulikukan pahin vihollinen aina. Kastelen vasta sitten kun otan ruukut keväällä lämpimään ja silloinkin melko maltillisesti.

Sekaistutuksen voit tehdä kuvan mukaisesti kerroksittain, isot sipulit alimmaksi ja pienet päällimmäiseksi. Näin saat niin upean ja pitkään kukkivan ruukun, että siitä on iloa monta viikkoa, parhaimmillaan parikuukautta. Ja sitten kukkiikin jo ulkona ensimmäiset maahan istutetut.

SYYSSIPULIVALIKOIMA ON VIELÄ HYVÄ – MUTTA TÄTÄ MENOA EI ENÄÄ KAUAA

Vaikka kuinka olen koettanut varustautua reilulla määrällä syysipuleita niin tietyt lajikkeet ja koot alkavat kohta loppua. Ja kun en ota muita kuin tiettyjä kokoja ja lajikkeita, niin sitten kun jokin loppuu, niin sitä en sitten enää lisää tälle syksylle saa. Joten jos et ole vielä hankkinut omia, niin suosittelen valitsemaan ja tilaamaan omasi nyt piakkoin.

Vaan nyt lähden jatkamaan sipuleiden lajittelua ja pakkausta, jotta saadaan kaikki matkaan heti maanantaista alkaen taas.

Ja on minulla kyllä pieni ajatus siitä, että jos oikein ahkerasti teen nyt nämä valmistelut, niin tytöt pärjäävät täällä hienosti loppuviikolla. Jos vaikka hiukan ”karkaisin” katselemaan Lapin ruskaa ja nauttimaan tunturipurojen raikkaaseen veteen keitetyistä nokipannukahveista loppuviikosta.

-----------------------------------
Elämä ei ole odottamista, toivomista ja haaveilemista, se on tekemistä, olemista ja joksikin tulemista.
Se on sitä mitä aiot tehdä sen jälkeen kun olet lukenut tämän!
Mike Dooley
--------------------------------------
Värikkään innostavaa ja touhukasta viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.  
Toivottaa sormet mullassa ja mieli taivaissa oleva
Puutarhurisi
Juha