Puutarhurin perjantaipostia 20.9.2019

Puutarhurin perjantaipostia 20.9.2019

Kirpeän raikasta ja kaunista huomenta täältä puutarhalta !

Aamulla kun kävelin pirtiltä tänne puutarhalle päin ja ihailin auringonnousua sekä hallayön jälkeen hopeanhohtoisen harson alla uinuvia kasveja, luonto näyttäytyi taas hienompana kuin upeinkaan taideteos. Ilma oli raikas kuin jäämeren henkäys ja auringon ensisäteet alkoivat hiljalleen sulatella kukkia upeaan päivään. Kyllä olisi raskasta ajatella, jos aamulla pitäisi herätä saastesumun keskeltä, jonne ei edes aurinko saa säteitään kunnolla näkyviin ja ilma olisi raskasta hengittää jo valmiiksi. Minä niin toivon, että maailma muuttuisi siihen suuntaan, että jonain päivänä jokaisessa maailmankolkassa aamut olisi yhtä raikkaita ja puhtaita hengittää kuin ne ovat täällä meillä.

HALLANVAARA JATKUU KOKO ENSI VIIKON

Toissapäivänä laittelin sinullekin viestiä, että varaudutaan hallaöihin. No silloin näytti sille, että vain pari yötä olisi hallaa ja sitten yöt lämpenisivät taas kunnolla. No ihan niin ei näköjään asia ole, vaan uusin sääennuste lupaa, että selkeinä öinä hallanvaara jatkuu aina ensiviikolle asti. No eipä se iso homma ole suojat heittää arimpien kasvien päälle, menee ihan hyvin pienestä iltajumppareippailusta ennen nukkumaan menoa vai mitä. :)

ISTUTUSKELIT MITÄ PARHAIMMAT NYT SEURAAVAT VIIKOT

Tämä ilmojen viileneminen on siis ihan parasta ja odotettua. Päästään aloittamaan syysistutukset ihan kunnolla. Ensin istuttelen pensaat, perennat ym ja siinä samalla tökin pikkusipuleita ja narsisseja maahan. Tulppaanejakin voi jo laittaa, mutta jostain kumman syystä tykkään laittaa ne  aina ihan viimeisenä samoihin aikoihin kun valkosipulit pääsevät maahan.  Valkosipulit istutan ihan syystä vasta kunnolla kylmään maahan, mutta tulppaanit toki voisin istuttaa jo aikaisemminkin, mutta jokin kumma ”mielihalu” tekee sen, että haluan istutella niitä aina niin myöhään kuin mahdollista. Ja sehän on parhaimmillaan tarkoittanut, että jouluna olen vielä niitä maahan pistellyt. ;)

PÖKKÖVEHKA TULI TALOON

Maailmassa ja etenkin puutarhamaailmassa tapaa ja törmää toinen toistaan ihastuttavimpiin kasveihin ja samalla myös niiden hoitajiin. Minulla oli erityinen ilo ja etuoikeus tähän viime sunnuntaina. Sain kutsun päästä vierailemaan ihastuttavaan, vanhoja arvoja ja fiksua kierrätystä harjoittavaan kotipuutarhaan ja juoda kupposet kahvia tämän ihastuttavan ja taitavan pariskunnan kanssa. Juttua ja ihasteltavaa olisi riittänyt vaikka kuinka ja varmasti ”kutsun itseni” heille uudestaan viimeistään ensi kesänä. Ja kaiken kruunasi tuo minulle annettu harvinainen tuliainen. Pökkövehka!  Sen alkuperäiset juuret juontavat Moskovan kasvitieteelliseen puutarhaan, josta se on erinäisin tavoin saapunut suomalaiselle kasviharrastajalle, joka taas on jakanut siitä tulevia pikkusipuleita ystävilleen ja nyt minä sain omani. Olen tuosta niin Onnellinen kuin vain olla voi. Ja ”entisenä” Vehkalahtelaisena tuo nimikin pökkövehka sopii vallan ihanasti.

Tässä kuvassa me teemme lähtöä kotia päin. Tämän ihanuuden kasvua päivittelen sinulle sitten aina aika-ajoin näissä kirjeissäni. Voidaan vähän kuin yhdessä kasvatella tuota. Ja jos se jonain päivänä kukkii ( siihen voi mennä kymmenen, kaksikymmentä tai jopa kolmekymmentä vuotta vielä) niin sitten pidetään isot juhlat.

Englannissa ainakin tämän kukkiminen on suuri tapahtuma ja kaikilla kasveille on annettu siellä ihan oma nimi. Mikähän nimi tälle sopisi hyvin? Minä en ole oikein keksinyt mitään hyvää. Mitä nimeä sinä ehdottaisit tälle?

TOMAATIT VOI KYPSYTTÄÄ TAVALLA JOS TOISELLAKIN –  PIKKUNIKSI, KANNALLA ON MERKITYSTÄ

Viime viikolla oli puhetta tomaattien kypsyttämisestä ja kyselin hiukan kokemuksia. Ja niitä tulikin runsain mitoin – kiitos kaikille!

Yleisesti ottaen perusideana on kolme + yksi asiaa:

- huoneenlämpö n. + 20 - + 22 astetta on hyvä

- eivät saa koskea toisiinsa ( munakennot on käteviä)

- valoisa on koettu paremmaksi kuin pimeä

- ja extrana -> muutama lohko omenaa tomaattien lähellä / seassa nopeuttaa kypsymistä ( etyleenivaikutus)

Sitten vielä muutama speciaali:                            

Brita - Minä laitan vihreät tomaatit isoihin vanhoihin lasisiin purkkeihin omenien kanssa - muovikelmu päälle, johon tökin reikiä. Sitten joko kodinhoitohuoneeseen lattialämmityksen päälle tai ikkunalle - tähän mennessä se on paras tapa minulle.

Paula - Pikkutomaatit annan olla tertussa kiinni ja asettelen ne kennoon. Keskikokoiset laitan kuten kananmunat. Isoimmat ei sinne mahdukkaan. Ne laitan astiaan ja astiapyyhe päälle, joskus se omppu vierelle kypsyttämään. Pinoan kennot ja poimin kypsät pois muutaman päivän välein.

Ja sitten tuo kanta-asia – eli tämän minäkin sain kuulla ja kokea merkitykselliseksi vasta muutama vuosi sitten. Eli tomaattien kanta kannattaa olla säilytyksessä YLÖSPÄIN. Näin ne säilyvät selvästi paremmin kuin jos ne ovat alaspäin. Jos en olisi itse kokeillut, niin tuskin uskoisin… ;)

VIHREIDEN TOMAATTIEN KÄYTTÖ.

Tätä myös kyseltiin ja näinhän tuo käy:
1 litra vihreitä tomaatteja
1,5 rkl etikkaa
1,2 l vettä
Keitän tomaatteja tässä liemessä vähän aikaa.

Etikkaliemi:2dl etikkaa, 2dl vettä, 1/2kg sokeria, kaneli pala, 5 neilikkaa.
Keitän liemeä hetken ja lisään tomaatit.
Keitän hetken ja purkitan.
Varmistan vielä, että liemi on makeaa ja valmista tuli. Helppoa ja hyvää.

Huom! Vihreitä tomaatteja ei koskaan saa syödä raakana!

Ei ne tappavia ole, mutta ne sisältävät glykoalkaloideja eli tomatiinia. Pienikin määrä sitä aiheuttaa terveydellisiä ongelmia (ripulia, vatsakramppeja, pahoinvointia, polttavaa tunnetta kurkussa jne.)

Toki poikkeuksena ovat ne tomaattilajikkeet, jotka ovat kypsyttyäänkin vihreitä. Niissä ei ole glykoalkaloideja ja ne on turvallisia syödä. Varmistutaan vain asiasta, ennen kuin syödään.

NOKKOSTEN SIEMENET TALTEEN – NIISSÄ ON PUHTIA!

Nyt viimeistään on nokkostensiementen keruun aika. Nokkosten siemenet ovat ihan uskomattomia ravintopommeja ja säännöllisesti käytettynä niistä tulee puhtia päivälle sekä yölle… ;)

Niiden siemenet sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemia rasvahappoja ja runsaasti E-vitamiinia. Siemenessä on myös A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä.
Teelusikallinen päivässä, vaikka puuron, jogurtin, myslien, marjojen päällä nautittuna riittää. Moni käyttää niitä myös keitoissa, salaateissa, smootheissa ja teen seassa. Ne soveltuvat hyvin käyttöön sellaisenaan, ei tarvitse liottaa eikä tehdä muitakaan temppuja. Ne auttavat mm. Iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Siemenet alkavat nyt olla jo hiukan ruskeita, mutta se on vain esteettinen haitta. Puhtia niissä on yhtälailla kuin kesällä kerätyissä vihreissäkin. Keräys + kuivaus ja käyttöön.

MUUMIOTAUTISTEN OMENAPUIDEN LEHDET POIS      

En muista, että mainitsinko tästä silloin aiemmin, kun oli puhetta  muumiotautisten omenoiden hävittämisestä, Jos oli, niin olkoon nyt kertaus se opintojen äiti.  Eli jos omenapuussasi on ollut muumiotautisia omenoita, niin samaisen puun lehdet kannattaa haravoida ja hävittää samalla lailla kuin ne omenatkin. Tuo itiö kun elää myös lehdissä.

ANNAN NURMIKON KASVAA – lyhyeksi vasta myöhemmin

Auringossa on vielä voimaa ja ruoho vihreää, niin en suotta leikkaa nurmikkoa nyt lyhyeksi. Kaikki, mitä se saa nyt kasvaa ja kerätä energiaa on sille eduksi. Sitten,kun pakkaset ovat pysyviä ja nurmikkokin mennyt lepoon, niin leikkaan sen lyhyeksi. Siihen voi kyllä mennä vielä kuukausi, jopa kaksi.

PERENNOJA JA MARJOJA MAAHAN ENSI VIIKOSTA ALKAEN –

AINAKIN NÄITÄ ISTUTTELEN

Tosiaan minä aloitan perennoilla ja marjakasveilla syysistutukset hiljalleen ensi viikosta alkaen. Ja saattaahan siinä samalla taskunpohjasta aina jokunen pikkusipuli sujahtaa maahan, vähän kuin huomaamatta. On sitten keväällä kiva yllättää itsensä ja ”löytää” kukkivia yllätyksiä hiukan sieltä ja täältä.

Vadelmista istutan tätä uutta ’Stioraa’. Upea uusi vadelma. Kestävä, suuria ja kiinteitä marjoja tekevä, Norjalaisten jalostama uutuus. Kestää kovemmatkin talvet helposti.

 

Mansikoissa hiukan sama tilanne eli istutan tätä uutta ’Fridaa’ ja jollei Lumotarta olisi jo ennestään niin istuttaisin sitä myös.

Fridahan tulee myös Norjasta ja sen erikoisuutena on suuret – metsämansikalle maistuvat marjat. Ai niin, anteeksi siis ei marjat vaan  ”epähedelmät” niin kuin jokunen viikko sitten todettiin, että mansikka ei ole marja vaan epähedelmä. No olkoon vaikka niin, mutta pääasia on, että ovat hyviä ja satoa tulee reilusti. Riittää niin puuron päälle, kakkuun kuin joka päivä syödäkin ja vielä pakkaseenkin. . ;)

 

Nyt kun istutetaan niin on sitten suut makeana jo ensi juhannuksena. <3

MONIVUOTISIA ELI PERENNOJA TAAS LAITAN REILUSTI NYT SYKSYLLÄ, KOSKA SE ON NIIDEN (JA MINUN) ETU.

Kaikki mitä vain voin nyt syksyllä istuttaa, niin laitan. Kaikki on eduksi ensi kasvukautta ajatellen sekä tietysti myös kevätkiireitä helpottamaan.

Näitä nyt ainakin istutan:

TARHAKYLMÄNKUKKIA

Näitä ehdottomasti! Kestävimpiä ja ihanampia kevääntuojia mitä perennoista löytyy. Pirteitä väriläiskiä, etenkin kun istuttaa kolmea eriväriä lähekkäin toisiaan.

TÄHTIPUTKIA

Molempia lajikkeita laitan, kun en osaa päättää kumpi olisi hienompi – kun molemmat ovat ihania. Ja tietysti myös perhosten suosiossa. <3

 

TÄHTIPUTKI

’Sparkling stras pink’

UUSI LOISTOKURJENMIEKKA LAJITELMA

No tätähän nyt ei missään tapauksessa voi olla laittamatta. Kerrottukukallisia kurjenmiekka uutuuksia ja mukavasti yhteen sointuvat värit. Jännää on myös että miten tuo, että kukat on kerrottuja, tuo mieleen aina ensi vilkaisulla ruusupenkin…

 

SINIVALEUNIKKO

No Suomen sinisen ystävänä aika ilmeistä, että tätä löytyy myös istutuskorista. Ja onhan tässä hauskat nuo ennen kukintaa olevat nuput kuin kukkimisen jälkeen olevat siemenkodatkin.

Ja siemenet talteen ottaen voit saada näitä kylvettyä jatkossa itsekin lisää.

 

Joskus tulee selliaisia hetkiä, että penkissä olisi ikään kuin ”koloja” niitä ”tyhjyyttään ammottavia kohtia” mihin ei sitten keksi oikein mitään kivaa. Niihin laitan ainakin tänä vuonna tuota SININATAA. Se kasvaa melkein missä vain, ei leviä liikaa, harmonisena värinä korostaa kukkivia ja toisaalta on taas tyylikäs omana itsenään. Loistava valinta ns. ”kun en muuta keksi” kohtiin. :)

KAIKKI VALMISTA, TOIMITUKSET ALKAVAT JA JATKUVAT

Kaikki kasvit ja sipulikukat ovat nyt valmiita lähtemään täältä uusiin koteihin. Ne on huollettu sinulle istutusta vaille valmiiksi! Ole hyvä!  Eli kaikki toimitukset tapahtuvat nyt saman tien.

Vaan nyt lähden katsomaan kuinka päivä lämpenee ja valmistelemaan hiukan penkkejä istutuksia varten tai sitten ihan muuten vain fiilistelemään tuonne ja suunnittelemaan mihin vielä voisin jotain näiden lisäksi laittaa. Kukkia ja kasveja ei vaan voi yksinkertaisesti koskaan olla liikaa. Niistä kun jo yhdestä tulee hyvälle mielelle, niin mitä enempi niin sitä parempi, eikö vain? :)

-----------------------------------
Puutarha on kaunein teokseni.
--------------------------------------
Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.
ja muistellaan illalla vielä haistella ilmaa ennen nukkumaan menoa ja laittaa peitot päälle myös kasveille jos yhtään sille vaikuttaa että hallaa olisi tulossa. Parempi varoa kuin katua. :)  
Toivottaa ja muistuttaa
Puutarhurisi
Juha
ps. Soma tyttö se tuli sitten hiukan auttamaan istutuksissa ja lupasi sotkea mullat valmiiksi... On se ihana pikku apulianen <3