Puutarhurin Perjantaipostia 20.11.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 20.11.2020

Mahtavan valkoista perjantaihuomenta täältä Puutarhalta!

 Aamulla kun nousin ylös ja kurkistin pirtin ikkunasata pihalle, niin ihan piti silmiään hieraista. Siellähän oli maa valkoisena!!! Ja vaikka sääennustus tuota lupailikin, niin jotenkin se tuntui uskomattomalle, kun vielä eilen illalla ilma oli myrskystä ja sateesta huolimatta lämmin kuin syyskuussa konsanaan.

Ja näin ihanasti oli tuo hento lumikerros koristellut jo pihavihreitä. Ihan kuin olisi pienen kuiskauksen joulusta jo tullut kertomaan. <3

 Eilinen Liisa-myrsky olikin aika napakka ja pariin kertaan piti oikein käydä katsomassa, että onhan kaikki kunnossa niin puutarhassa kuin kasvihuoneellakin. Onneksi oli, kaikki säilyi ehjinä ja pystyssä.

TULEVAISUUDEN LAJIKKEET JA KASVIT

Kyllähän nämä alati voimistuvat myrskyt ja leudontuvat talvet pistävät miettimään myös tulevaisuuden kasvivalintoja ihan uudella tavalla. Siis monivuotisten tai ehkä eneneminkin niiden kasvien, joiden kasvuaika lasketaan kymmenissä vuosissa. Yksi- ja kaksivuotisten suhteen muutoksiin on helpompi reagoida. On siis tulevina vuosina paljon mielenkiintoista pohdittavaa kollegoiden kanssa tiedossa.

JOULUKUKAT JA VALKOSIPULIT MAASSA JA UUSISSA KODEISSA.

Viikolla tuli sitten se hetki, kun käytännössä joulukukat ja viimeisetkin talvivalkosipulit pääsivät uusiin koteihinsa ja loput multaan. Eli näiden suhteen on varastot nyt tyhjinä ja mieli hyvä, kun tietää näiden kaikkien päässeen hyviin koteihin kasvamaan.<3

Ja omatkin valkosipuli-istutukset on saatu päätökseen hyvissä ajoin. :)

APUA – ISTUTIN LIIAN AIKAISIN JA NYT ON VALKOSIPULIEN VERSOJA NÄKYVISSÄ – MITÄ TEEN VAI MENIKÖ SATO?

Tämmöinen ”hätähuuto” tuli viikolla. Ja vaikkei tuo nyt ihan paras tilanne olekaan, niin ei nyt vielä kannata heittää kirvestä kaivoon. Hiukan nyt vaan maata päälle ( tai kerros puun lehtiä) ei liikaa ettei maa lämpene entisestään, vaan sen verran että ovat peitteessä.  Kun talvi sitten kiristää myöhemmin otettaan, niin lisää suojaa voi laittaa. Siis jollei lunta ole tullut. Jos lunta sataa suojaksi, niin ei tarvitse tehdä mitään. Kyllä ne siellä sitten säilyvät ja nousevat sitten keväällä kasvuun, joten ei hätää.  Sama muuten koskee myös kukkasipuleita, jos niiden kasvuja näkyy myös. Ei siis hätää, mutta suojata kannattaa.

OVATKO JOULUKUKAT MYRKYLLISIÄ? – MYRKKYTIETOSIVUSTO KERTOO JA OHJEISTAA

Näin joulun alla tämä kysymys nousee usein esiin, että mitkä joulukukista on myrkyllisiä ja mitkä eivät? Etenkin perheet, joissa vietetään ensimmäisiä jouluja pienten töppösten kera, ovat tästä asiasta kiinnostuneita ja hyvä että on. Toki maalaisjärjellä pärjää aina, mutta varmuuden kasvien myrkyllisyydestä tai haitallisuudesta voit myös tarkistaa kätevästi tuolta HUS:n sivuilta. Siellä on myös ohjeita mahdollisen myrkytystapauksen hoitoon. Kaikkia kasveja siellä ei toki ole, mutta hyvin laaja tietokanta kumminkin.

Sivuille pääset suoraan TÄSTÄ

Kiireisissä tilanteissa soitto suoraan asiantuntijalle on se paras vaihtoehto.

Ympäri vuoden ja vuorokauden numeroon 09 471 977

Vinkki ! – Tämä numero kannattaa tallentaa puhelimen muistioon varoiksi valmiiksi nyt saman tien.

HELENAN JOULUASETELMASTA OTETTU JA KASVATETTU KAKTUS KUKOISTAA – KIVA ”KUKKATORNI” IDEA MYÖS

Helena laittoi ihanan kuvan aikoinaan jouluasetelmasta otetusta ja uudelleen ruukutetusta joulukaktuksestaan. Tämä on kasvanut jo vuosia ja kukkii taas näin upeasti. Ja katsopa millaisen jalustan Helena on sille tehnyt. Iso 10 litran lasipurkki, joka on täytetty kävyin. Eikö olekin ihana. :)

Kiitos Helena kuvasta ja terveisistä

KAARINAN VINKKI VESIEN POISTOON

Kaarina puolestaan kertoi oman hyvän vinkkinsä, millä saa liiat vedet penkeistä kätevästi pois eli rautakangella vain reikä kohtaan mihin vettä on alkanut keräytyä ja sinne ne häviävät maan uumeniin. Hyvä ja kätevä käytännön konsti. Kiitos Kaarina :)

 Itse jäin miettimään ja jatkojalostamaan tuota Kaarinan vinkkiä vielä niin, että jos tuon rautakangella tehdyn reiän täyttäisin hiekalla, niin se toimisi ikään kuin salaojana jatkossakin. Pitääpä testata…

RAHKASAMMALEELLA HIIRISTÄ EROON

Helvi laittoi meille vinkkinsä hiirien karkottamisesta rahkasammaleen avulla tähän tapaan:

Hei, En tiedä enkä muista onko kukaan kertonut miten hiiret saa pysymään pois esim. avovintiltä ja ulkosaunasta listimättä niitä ts. saavat rauhassa pitää vapautensa. Minua inhottaa joka syksyinen hiiri jahti mökin vintillä, jossa erilaisia litskuja kokeiltu ja aina joku jää kiinni. Sain sisareltani mahtavan konstin pitää hiiret metsässä, heillä se toimii Saimaan saaressa. Hänen neuvostaan hain OMASTA metsästä rahkasammalta jonkinlaisen kasan ja laitoin vintille muutamiin laakeisiin astioihin ja kastelin ne hyvin. Vintillä oli jo käyty ja jääty kiinni, vein sammalet ja litskut myös latasin, ei ole ollut yhtään hiirtä litskuissa, juustot syömättä. Näin se luonto hoitaa homman!
Samalla kiitän jo joulukukista ja toivotan syksyn jatkoa ja joulun odotusta ja valoa!

Helvi

KIITOS !

Kaikkineen iso Kiitos kaikista vinkeistä, nikseistä, kysymyksistä ja palautteista, näitä on aina yhtä ihana saada. :)

ENTÄ JOS HALUANKIN AMARYLLIKSELLENI PITKÄT VARRET?

Seppo kysyi, että miten hän saisi amaryllikseensä mahdollisimman pitkät varret? ”Kun tykkään, että sitä komeampi on mitä pidemmät varret ja kyllä niitä sitten tukia keksii”. No tämä on helppo rasti eli jos haluat kasvattaa amarylliksiin pitkät varret, niin toimitaan juuri tosin päin kuin ohjeessa sanotaan.

Eli:

  • Kastellaan viileällä vedellä ja reilusti alusta asti
  • pidetään viileässä, n. + 15 asteen kahta puolen
  • ja vielä niukassa valossa, niin kyllähän venyy varret pitkiksi. :)

KIELOJA MAASTA, VIELÄKÖ EHTII JOULUKSI KUKKAAN?

Liisa taas kysyi, kun oli vallan unohtanut tuon kieloasian, että jos vielä kaivaa ja istuttaa, niin ehtiikö jouluksi kukkaan. Kyllä ehtii, kun nyt tekee eli juurakot ruukkuun ja pariksi viikoksi pimeään ja sitten valoon, niin jouluksi ehtii juuri sopivasti.  

Ja taitaa tuo lauantain- sunnuntain vastaisena yönä läpi maan pyyhkäisevä vesisade ja sunnuntaina alkava lämmin tehdä sen, että maat on hyvinkin sulat ja helpot vielä kaivaa juurakoita.

Niin ja muistetaan kysyä se maanomistajan lupa sitten ennen kuin kaivetaan. :)

HYVÄNMIELEN KALENTERIMME TUO HYVÄN MIELEN IHAN  YMPÄRI VUODEN

Katselin taas aamulla tuota meidän viimevuotista kalenteriamme ja huomasin hymyileväni. En siksi, että olisin ilahtunut erikseen kalenterin ulkonäöstä ( vaikka se onkin minusta tosi kiva ja saa hyvälle tuulelle),  vaan siksi, että se muistutti minua taas siitä, kuinka näiden kalenterien avulla monessa kodissa oli viime jouluna oikea joulu, pienine lahjoineen ja jouluruokineen. Myös lasten vanhemmillakin oli joulu, kun saivat toteuttaa lapsille ihka oikean joulun.

Ja minulle tuo kalenteri on muistuttanut siitä koko vuoden ja tuonut aina hyvän mielen juuri tuon ajatuksen takia.    

 Ja niin käy myös tänä vuonna eli näiden meidän kerhokalenterien tuotto menee taas auttamaan Suomalaisia lapsiperheitä ja heidän joulutunnelmansa luomiseen.

 Yksittäinen panos ei ole suuri, mutta yhdessä ollaan taas paljon, paljon enemmän.

Ja kuinka hyvä mieli tuosta tulekaan, aina kun katson kalenteriin niin muistan, ihan ympäri vuoden, eikö vain. :)

Minä hoidan sitten lähempänä joulua nuo tilitykset taas eteenpäin.

Kiitos jo etukäteen kaikkien niiden lapsiperheiden puolesta, joille me saamme olla tekemässä joulua. <3

VOI REMONTTI-REISKA SENTÄÄN ….

Tuosta meidän pienestä Reiska kippurahännästä on kasvamassa näköjään melkoinen ”Remontti-Reiska”. Ja sellainen ”kuutamourakoitsija” kaiken lisäksi. Tällä viikolla on nimittäin joka aamu ollut jonkin sortin ”yllätys” odottamassa kun olen ylös noussut. Illalla käydään kyllä kiltisti nukkumaan, mutta kun aamulla herään, niin johan on Reiska ehtinyt yövuorossaan aherrella. Milloin on muotoiltu silmälaseja uusiksi ( katso kuva – ja en tosin tiedä kenen pään mukaan Reiska nämä muotoili, mutta ehkä se selvinnee joskus..), olikohan se tiistaiaamu, kun oli haettu käsipaperirulla kaapista ja tehty siitä valmista pehmustetta ( sekään ei vielä selvinnyt että mihin tarkoitukseen, mutta yllättävän paljon yhdestä rullasta sitä syntyy kun sen oikein pieneksi repii…) ja tänä aamuna oli Reiska sitten ahkeroinut pitopohjia minun puuhollannikkaaseen. Oikein oli hakenut sen kenkätelineestä asti ihan itse…Oli varmaan yöllä katsonut, että aamulla on liukasta luvassa, niin pikku hampaillaan oli sitten pohjaa karhennellut valmiiksi ( kyllä se sitten on sitten ajattelevainen ja huolehtivainen koira, eikö vain?)... ja ehkä tuo kaukosäätimen syönti alkuviikosta oli sitä, että saan enempi liikuntaa, kun kävelen telkkarin luo vaihtamaan kanavaa, kuin kaukosäätimestä painelemalla ( varmaan Reiska ajatteli, että ”ylös sohvalta -arkiliikunta on nyt muotia”…)

Eli on tuo pikku-Reiska ollut tällä viikolla siis vallan ahkeralla ja ajattelevaisella päällä. Oikein jo jännityksellä odotan, että mitä kaikkea kivaa se ensiviikolla keksii ja remontoi… ;)

Oli muuten Reiska ihan innoissaan tänä aamuna, kun näki elämänsä ensimmäisen kerran lunta!!! Se oli siitä vallan hauska tavaraa, kun sitä voi syödä, siinä voi kieriskellä ja siihen tulee jälkiäkin. :)

On se kyllä niin ihanaa seurata tuota pentukoiran avointa ja ihmettelevää tapaa suhtautua uusiin asioihin. Säilyisipä itsellä samanlainen asenne läpi elämän.  

Vaan nyt minä lähden ja nauttimaan tuosta ensilumesta ja touhuilemaan tuon Reiskan kanssa jotain kivaa tuonne pihalle. Sääennuste nimittäin näyttää sille, että se taitaa sulaa pois, ellei jo huomenna niin sunnuntaina viimeistään. Asioista kun kannattaa nauttia silloin kun ne ovat elämässä esillä.

 **********************************

Leikkikää, leikkikää!
 
Olkoon työnne täynnä luovaa iloa, sellaista, joka jatkuvasti synnyttää uutta eikä koskaan tee mitään rutiinin vuoksi.
Avatkaa silmänne näkemään se kaikki ihanuus, joka arkeen on kätkettynä.
Nähkää ilo toisten ihmisten katseessa, nähkää myös suru ja viha, kunnioittakaa toisen lohdutuksen tarvetta, pysähtykää toisen kivun äärellä.
 Tommy Helsten
 
 **********************************
Mukavaa ja touhukasta viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
 
Toivotteleepi
 
Puutarhurisi
 
Juha