Puutarhurin Perjantaipostia 27.10.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 27.10.2017

Valkoisen kaunista ja ihanan talvista huomenta täältä puutarhalta.

 Eilen kun tämä lumi tuli, niin voi että olitpa nähnyt pikkuisen Soman. Se oli ihan onnesta sekaisin, kirmaili pitkin ja poikin pihaa ja ihmetteli ihan innoissaan tätä uutta elementtiä. Tokihan lunta oli silloin keväällä, mutta pikkuprinsessa oli niin pikkuinen silloin, ettei taida muistaa mitään siitä. Nyt on intoa ja iloa sitäkin enemmän.

 Ja kyllä tuo tarttui minuunkin. Oli jotenkin tylsää kuunnella joidenkin manausta siitä, että miksi lunta tulee jo nyt, ei ole talvirenkaita alla, palelee, jne. Talvi ja lumihan on minusta ainakin aivan uskomattoman ihana asia ja jotain jää syksyllä aina tekemättä, mutta mitäpä sitten. Ei se lumi tuosta pois mene vaikka kuinka manaa, mutta asenne kun korjataan, niin sehän muuttaa kaiken. :)

 LUMI ON PAINAVAA, RAVISTELLAAN PUUT PUHTAIKSI.

Sen verran painavaa tuo lumi oli ja sitä tuli myös niin paljon, että herkemmät puut ja pensaat kannattaa varistella puhtaiksi sen painosta. Ja jos tuo ilma muuttuu vielä ennusteen mukaan vetiseksi, niin painoa tulee viikonlopulla vaan lisää.

SEPELIÄ ÄMPÄRIIN JA LÄMPIMÄÄN, LIUKKAAT TULEE

Jos tuo sääennuste pitää paikansa, niin huomenna alkaa vesisateet koko etelä- ja keskisuomen alueelle. Lumet saattaa sulaa kokonaan pois, mutta sitten alkuviikosta tulee pikkupakkasia, joten veikkaan että liukkaita pihapolkuja tulee olemaan enempikin sitten. Minulla on aina yksi ämpärillinen sepeliä tuossa pirtinsisäeteisessä lämpimässä. Se on siitä niin kätevää levittää ja lämpöisenä se sulaa itsensä jäähän kiinni itsestään. Ei tarvi paljoa, eikä sitten lähde heti poiskaan kun lumia lakaisee myöhemmin.

JA KYLLÄ MINÄ AINAKIN VIELÄ AION ISTUTTAA

Tosiaan tämä lumi oli ihana piristys tähän hetkeen, mutta taitaapa tuo sulaa vielä pois. Sille ainakin ennuste tosiaan nyt näyttää. Eli yhtään en ole huolissani vaikka valtaosa kukkasipuleista ja valkosipuleista on vielä istuttamatta. Kyllä ne sinne maahan vielä ehtii laittaa. Valkosipuleille pitänee ensiviikolla tehdä oikein kohopenkki, ettei suotta jää lian märkään.

VALKOSIPULIT LOPPUI

Valkosipuleita en muuten tosiaan pysty enää tälle syksylle lähettämään. Niillä oli niin kova kysyntä ja kun pitää jättää tuo tietty määrä sipuleita istutukseen, että on sitten taas ensivuodelle uusia, niin hiukan kesken ne loppuivat nyt taas. Ensivuodelle sitten kasvaa taas entistä isompi määrä, että jos ne vaikka sitten ensivuonna riittäisi kaikille. :)

PRESSU KASVIHUONEEN KATON YLI

Tuli tuossa mieleeni, lumia rappusilta harjaillessa, että jos yhtään epäilet kasvihuoneen katon kestävyyttä lumien suhteen, niin katon yli viritetty pressu auttaa todella hyvin. Sen päältä paitsi valuvat lumet hyvin, sitä voi huoletta myös ”ravistella” ja samalla se toimii suojakatteenakin. Etenkin lasihuoneille tuo pressun ylivetäminen on todella suotavaa.

 LEDVALON AJASTUS, HELPPOA JA HALPAA

Viimeviikolla oli puhetta tuosta Led-valosta ja taisin kertoa, että ajastan sen aina palamaan aamusta ja illasta. En vain muistanut kertoa, että miten…

Eihän se niin tarkkaa ole, mutta lähden aina siitä että annan reilusti valoa (siitähän kasvit talvella eninten kumminkin kärsii), mutta lepohetken myös. Tämmöisellä ajatuksella minä valotan huonekasveja talvella.

  1. Ajastinkellolla (se n. 5 € tavallinen ajastinkello) säädän lampun palamaan aamulla klo 6-10.00 ja illalla klo 15.00-22.00.
  2. Mikäli annan enemmän valoa, niin katson, että vähintään 6 tunnin yö/ lepoaika tulee kumminkin.
  3. Maaliskuulla siirrän lamput taimikasvatukseen, kun päivät alkavat olla niin valoa täynnä, että huonekasvit pärjäävät ilmankin. Taimille annan valoa jopa 24 h. Samoin siirrän lampun lähemmäs niitä eli n. 50-100 cm päähän niistä. Lamppu kun ei kuumene, niin se voi periaatteessa olla jopa kiinni kasvissa.  Taimettuvat näin tasaisesti ja nopeasti. Tulee napakoita taimia ja on helppoja koulia. 

 Näin helppoa se on ja kasvit kiittää ja kukoistaa.

 Lamppu ja tarvittaessa johto, ripustuskoukulla, löytyi siis TÄÄLTÄ

MIKSEI TUOTA LAMPPUA SAA MUKA MUUALTA? TIUKKA EHTO MYYNNILLE, VAI ONKOHAN SITTENKÄÄN TARPEELLINEN MEIDÄN KESKEN…???

Tähän kysymykseen törmään aina aika-ajoin ja syy on ihan yksinkertainen. Minusta kun tämä ammattipuutarhoille tehty lamppu oli niin hyvä ja tarpeellinen myös koteihin, että ilmoitin haluavani tarjota sitä myös ”ei ammattiviljelijöille”. No eihän se meinannut käydä Philpsin pirtaan, ei sitten millään. Minä en antanut periksi, vaan tiukkasin syytä, että miksei se muka ole mahdollista? Viimein he sanoivat, että heillä on tiukka ja ehdoton linja siitä, että näitä ei saa myydä kannabiksen kotikasvattajille. Ja kaupassa kuka tahansa voi näitä ostaa ja se oli se syy. Minä kun kerroin, että ei ongelmaa, meillä kun ei ole suoramyyntiä, ainoastaan postimyyntiä, niin heltyivät ja allekirjoituttivat vielä tästä erillisen sopimuksen ja niin sain vihdoin lamput myyntiin. Kova homma, mutta näin hyvän tuotteen eteen kannattaa töitä tehdäkin, eikö vain. :)

Eli jos lupaat, ettet käytä tätä lamppua kannabiksen kotiviljelyyn, niin saat tilata sen itsellesi TÄÄLTÄ  ;)

Tuonne se minunkin lamppu jäi aamulla loistamaan keittiön ikkunalla oleville kasveille ja yrttiruukuille, kun minä ulos hipsin. :)

TUNTEMATON SOTILAS, SUOSITTELEN, IHAN KAIKILLE

Jokunen viikko sitten minulla oli ilo ja etuoikeus käydä katsomassa tuo uusi Tuntematon sotilas ennakkoon ja voin sanoa, että suosittelen vahvasti tuon katsomista. Sodassa ei koskaan ole mitään hyvää, kaunista eikä tavoiteltavaa ja juuri sen tuo myös tuo vahvasti esiin. En ehkä ikinä ole ollut elokuvissa niin, että kun elokuva loppuu, niin koko sali on aivan hiljaa ja istuu paikoillaan. Niin vaikuttava se oli. Toivoisin etenkin nuorten käyvän katsomassa tuon. Syy selviää sitten kun on sen käynyt katsomassa ja sen jälkeen käy kävelemässä sankarihautausmaalla. Ei siitä kumminkaan niin kauaa ole, kun meille nämä olt taisteltiin, hinnalla jota emme voi varmasti kunnolla käsittää ikinä. Ensi itsenäisyyspäivänä lippu nousee entistä vahvemmin salkoon ja se syvä kunnioitus maatamme puolustaneita kohtaan on entistäkin syvempi ja kiitollisempi kuin ikinä. Tämä maa ja itsenäisyys on vaatinut niin kovan hinnan, että meidän vähin velvollisuus on pitää tästä maasta ja toisistamme hyvä huoli.

 Ja pikku trivial tieto vielä; eli tuo Rokan kotitalon kuvaukset on tehty tuossa ihan muutaman kilometrin päässä, täällä meidän kauniilla Kannusjärven kylällä. :) Takana oleva järvi on nimeltään Pieni-Kannusjärvi. Voit sitten vaikka kysyä muilta, että tietävätkö he, veikkaan ettei moni tiedä… ;)

 

JA SOKERINA POHJALLA, TÄMÄ ON NYT VALMIS JA OLEN TÄSTÄ NIIN ILOINEN, YLPEÄ JA INNOISSANI KUIN VAIN OLLA VOI.

Tämä meidän yhteinen kalenteri on siis nyt valmis ja menee painoon viikon-parin sisään.

Tämä oli niin ihana tehdä, että ei meinannut malttaa käsistä tätä laskea. Kiitos vielä kerran kaikille jotka kuvia laitoitte. Niitä tuli valtavasti ja toinen toistaan hienompia. Upeat kuvat tuli valittua nyt ja varmasti noille lopuillekin kuville vielä käyttöä löytyy.

 Tähän Puutarhurin kalenteriin olen siis upeiden kuvien lisäksi lisännyt:

 kuun vaiheet ja niiden merkitys puutarhan hoidossa.

  1. Satokausien ajankohtaiset viikot ja päivät.
  2. Jokaiselle kuukaudelle viikkovinkkejä
  3. pikkuisen positiivisuutta ja pilkettä silmäkulmaan

 

Uskon että tykkäät tästä yhtä paljon kuin minä.

 

Vaan nyt lähden jatkamaan kasvihuoneiden pesua ja laittamaan niitä hiljalleen talvikuntoon. Kuumavesipesuri ja puutolu/mäntysuopa on luonnollisen hyvä ja tehokas yhdistelmä. talvi hoitaa loput ja on keväällä taas ihanan puhdas huone aloittaa viljelyt. Eikä siihen muuten enää kauaa menekkään. :)

Iltasella saakin sitten mennä lenkille kippurahäntien kanssa paljon valoiammissa ja puhtaimmissa oloissa kuin alkuviikosta. Lumi on hieno elementti, eikö vain. :)

 ---------------------------------------

Niin pienet, pienet piirit maan,

mut taivas on suuri ja laaja,

kupu jumalten, kuultava korkeuttaan,

pyhä kirkkaus tähti-taaja;

yks vaan on taivas, yks Jumala vaan,

on jokaisella se sielussaan,

ja taivas on rauha täytetyn työn;

se estävi aavehet yön.

 

  • Eino Leino

-------------------------------------------

 Pikkuisten talvijuttujen täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

 Toivotteleepi, sunnuntaina kelloja tunnilla kesään päin siirtävä ja ensimmäiset amaryllikset istuttava. ( nämä tosin kukkii jo kuukautta ennen joulua, mutta ei se haittaa, on ne niin ihania, että joka viikko pitänee laittaa yksi tai kaksi sipulia kasvamaan. Ei näitä voi koskaan olla liika. <3 )

 Puutarhurisi

 Juha