Puutarhurin Perjantaiposti 3.11.2017

Puutarhurin Perjantaiposti 3.11.2017

Leppoisan tunnelmallista huomenta täältä puutarhalta.

Illalla tuli ihailtua upeaa kuuta ja etenkin sen nousua pikku pakkasessa, mutta nyt aamulla oli tuo luvattu lounainen ilmavirtaus tullut jo paikalle ja ilma oli leppoisan pehmeä. Ihan pikkuisen oli kuuraa maassa, tehden siitä mukavan valoisan. Tosin ne kyllä sulaa vielä tänään. Ja kun lämpötilat menee jo viikonvaihteessa reilusti plussalle ja jatkuu sellaisina myös koko ensiviikon, niin istutus- ja muita puutarha pikkupuuhia on taas kiva tehdä.

Eilen kippurahäntien ”tehokolmikko” nautti pakkaspäivästä täysin rinnoin. Hiukan oli haastavaa saada niitä samaan kuvaan, kun meno oli päällä, mutta onnistui se lopulta… :)

 

PUUTARHANHOITO ADELELLE MILJOONIA PAREMPI VAIHTOEHTO. TÄMÄ NAINEN ELÄÄ PITKÄÄN JA VOI HYVIN!

Aamulla kuuntelin radiota ja siellä kerrottiin että tämä maailmanluokan laulaja Adele oli kieltäytynyt hänelle tarjotusta yksityisestä syntymäpäivä esiintymisestä. Hänelle olisi maksettu useampi miljoona siitä, mutta hän kieltäytyi, koska hänen puutarhansa tarvitsi häntä kipeämmin. Ja veikkaan, että hän myös tarvitsi puutarhaansa ja sen hyvää tekevää vaikutusta vähintään yhtä paljon. Tuo kuulosti ensin aika uskomattomalta, mutta toisaalta me sinun kanssa tiedämme myös sen, että jos on liian pitkään poissa puutarhan ja kukkien vaikutuksesta, niin hirmu ikävähän niitä tulee. Ja se tunne kun pääsee työntämään sormet multaan, on miljoonia arvokkaampi tunne. <3 Uskon, että tuo Adele tulee elämään vielä hyvän ja pitkän elämän, kun hän antaa puutarhansa pitää hänestä hyvää huolta.

HIIRET HYPPII NYT TALVIPESIIN, LOSSAT, KARKOTTIMET KÄYTTÖÖN, VALKOPIPPURI NIKSIÄ UNOHTAMATTA

Nuo napakat pakkaset tekivät sen, että hiirulaiset alkoivat selvästi hakeutua hanakammin sisätiloihin ja talvipesien etsintään. Minä ainakin laitoin pari karkotinta lisää ja tuota valkopippuri niksiä kokeilen nyt myös. Se on mahdottoman kätevä ja hyvä vaihtoehto myrkyille.

VALKOSIPULIEN ISTUTUSTA, RITUN JA KALEVIN VINKIT

Mr. ”valkosipuli” eli Kalevin kanssa tuossa vaihdettiin viikolla ajatuksia valkosipulien istuttamisesta ja samoilla linjoilla oltiin, taas kerran. :) Kalevi tosin asuu sen verran ylempänä, että hänellä alkaa olla sipulit tältä syksyltä jo istutettu, mutta minulla täällä tämä on ensiviikon ohjelmassa. Lyhykäisyydessään pidettiin tärkeinä, että;

  • Nyt istutetaan kohopenkkiin
  • istutussyvyys saa olla 10-15 cm ( ja väli 15 cm), keväällä voi sitten hiukan lanata maata pois päältä, jos kevät on suotuisa, mutta ei tarvitse välttämättä.
  • lannoite olisi hyvä saada nyt penkkiin, mutta ei sekään ole välttämätöntä. Jos ei onnistu nyt, niin sitten vain keväällä ajoissa ja kasteluveteen sekoitettuna muutaman kerran useammin, niin yhtä hyvin kasvaa.
  • kun lunta ei ole, niin istutukset olisi hyvä peittää vaikka oljilla tai vastaavalla materiaalilla. Silloin maan lämpö pysyy pidempään siellä 4 asteen paikkeilla ja kynnet juurtuvat hyvin, mutta eivät lähde kasvuun muuten.

Ja Ritu antoi myös hyvän vinkin, jos istutusmaa on oikein savinen.

Ritu kirjoitti:

”Minulla on savinen, kova maa, jota parannan joka vuosi kompostilla, hiekalla ja turpeella.

Kun istutan talvivalkosipulit muokattuun maahan, teen paksulla kepillä syvät kolot saveen, pudotan valkosipulin kynnet koloihin ja täytän kolot hiekalla. Näin valkosipulit on syksyllä helpompi nostaa, kuin tiukasta savimaasta. Toimii!

Näillä eväillä onnistutaan taas ja maailman parasta ja terveellisintä herkkua on taas tiedossa ensi kesänä. Kyllä kelpaa taas odottaa ja viime kesän sadolla ruokia maustaa ja terveyttä vaalia.

SIPERIAN TEETÄ, OLETKO KOKEILLUT? MINÄ KERÄSIN EILEN ILLALLA LEHTIÄ TALTEEN JA AION KOKEILLA.

Monta vuotta on pitänyt testata tuota Bertalan Galambosin ohjetta Siperian teestä, mutta jotenkin se on aina jäänyt. Eilen illalla katselin vuorenkilpipenkkiäni ja sitten muistin tuon teen. Taskusta veitsi käteen ja hetkessä oli käsi täynnä mustia lehtiä, jotka vein kuivumaan. Nyt sitten kuivatus ja teen tekoon. Saa nähdä miten tehoaa. 

 Onko sinulla kokemuksia tuosta? Kerro ihmeessä jos on, minä olen tuossa asiassa nyt ihan ensimmäistä kertaa ”pappia kyydissä”. 

Tämmöisen ohjeen löysin, teen valmistukseen.

Siperian tee / Bertalan Galambosi

 - 2 rkl pestyjä, kuivattuja ja murskattuja vuorenkilven ruskeita lehtiä

-   3 dl vettä

  • Ensin kerätään vuorenkilven ruskeita lehtiä ja huuhdotaan ne roskista. Sitten ne kuivataan ja murskataan. Kaksi ruokalusikallista jauhetta ja 3 desilitraa vettä keitetään kymmenen minuuttia. Sen jälkeen ”teen” annetaan seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen se siivilöidään. Näin syntynyttä uutetta sekoitetaan 2–3 teelusikallista desilitraan vettä ja juodaan.

TUHKAA VOI JA KANNATTAAKIN LAITTAA KOMPOSTIIN

Tuosta tuhkan käytöstä kompostin seassa on ollut viikolla puhetta ja kyllä minä ainakin olen heittänyt tuhkaa aina hiukan kompostiin kaiken talvea. Se tekee hyvää tuolle syntyvän mullan ph:lle ja minusta se kyllä edesauttaa myös tuota hyvää käymistäkin tuolla kompostissa. Eli voi ja kannattaa laittaa, mutta sillai tolkulla, ei ämpäritolkulla ja yhdellä kertaa. :)

PAULA TESTAA VALOJA, VARMASTI PUOLUEETTOMIA JA AMMATTILAISEN SANOJA JA KOKEMUKSIA TARJOLLA

Meidän kaikkien tuntema ja varmasti myös arvostama ja teeveestäkin tuttu Paula Ritanen-Närhi,on ottanut työn alle keinovalojen vertailun huonekasveillaan sekä talvetettavien pelargonien kanssa. Paulan kokemuksia voi pitää varmasti luotettavina ja puolueettomina ja jutun voit lukea TÄÄLTÄ

 TOTTA SE ON, KYLLÄ MINUN SELLAINEN VAKUUTUS ON PITÄNYT ANTAA, MUUTEN EI LAMPPUJA HERU.

Viimeviikolla kerroin tuon syyn tai oikeastaan mahdollisuuden siihen, että saan tarjota ja myydä noita Philpsin ammatti led kasvivaloja myös muille kuin ei ammattiviljelijöille eli tuo ”kannabis lupaus” ja oikean tiedon kertominen sekä takuu ym. asioista vastaaminen. Ja vaikka muutama epäilikin sitä ”mainostempuksi” niin ei se sitä ole, he ovat tuosta ehdottoman tarkkoja ja tiukkoja, joten kyllä se vain ihan totta on. Ja siksi tuota ei myöskään tule kukaan myymälä saamaan valikoimiinsa, koska ostajan taustoja ei voida varmistaa.

Tätä Paulankin testaamaa lamppua saat siis sinäkin TÄÄLTÄ , jos lupaat ettet käytä sitä väärin.

AMARYLLIKSEN KUKINTA-AIKA, MONTAA ERI TIETOA, IKÄ ON SIIS OIKEIN JA MIKSI? KERRO SINÄ KINASTELEVILLE TOTUUS JA SYY.

Tästä aiheesta keskustelaan ja kinastellaan taas paljon, etenkin tuolla sosiaalisessa maailmassa. Mikä se aika sitten on, riippuu monesta tekijästä, ei pelkästään olosuhteista. Tärkeintä siinä on tuo sipulin alkuperä. Puhutaan siis luonnostaan kukkivista ja preparoiduista sipuleista. Jos vaikka tähän alle hiukan koostaisin näitä eroja.

 Preparoitu sipuli:

  • Preaproitu sipuli tarkoittaa siis kasvihuoneessa (yleensä Hollannissa) tänä kesänä viljeltyjä sipuleita, jotka on loppukesällä nostettu ylös ja viety ”pakkolepoon” kylmiöihin, joissa niihin kehittyy kukka-aihiot.
  • Tämmöisen preparoidun sipulin kukinta-aika on yleensä 6-8 viikkoa, joskus jopa 10-12. Eli ne pitäisi olla jo istutettuina, jos haluaa ne jouluksi kukkaan.
  • Yksi tapa erottaa preparoitu sipuli on sen ”freesimpi” ulkomuoto. Se näyttää ja tuntuukin useimmiten juuri nostetulta.
  • Näitä myydään yleensä kaupoissa, joissa myyntipaikan lämpötilaa ei voida säätää ja sipulin ulkonäöllä on merkitystä. Tämä sipuli kestää pitkän myyntiajan, eikä lähde omineen kasvuun.
  • Näistä tulee ihan komeita kukkia, mutta kasvatusaika kukkaan on siis pitkä.

 Preparoimattomat, ammattilaisten käyttämät sipulit: Tulevat pääosin Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta

  • Niiden luontainen kukinta-aika on nyt, joten ne suorastaan uhkuu kasvuintoa.
  • Nämä tulevat kukaan 3-4 viikossa, normaalissa huonelämmössä
  • Kasvu lähtee heti käyntiin, kun lämpötila ylittää n.15 astetta. Jopa pimeässä ja ilman vettä.
  • Ulkomuoto ei ole yhtä ”freesi” kuin preparoiduilla, mutta sillä ei ole vaikutusta kukintaan eikä kasvuun jatkossakaan.
  • Näitä saa yleensä vain suoraan puutarhoilta, jossa me voimme pitää ne kylmiöissä ja samalla jarruttaa niiden ennen aikaista kasvua.

Lisäksi kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa:

  • Lämpö -> mitä korkeampi lämpö-> sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35) nopeuttaa, alempi ( ei kuitenkaan koskaan alle + 15) hidastaa.  
  • Valo -> Runsas valo -> lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
  • Kastelu -> paljon vettä-> pitkä varsi. Eli parasta olisi kastella ( + liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistää kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

 Näin helppoa se on ja ennen kaikkea se aika, kun saa seurata tuota kasvun huimaa kehitystä ja odottaa ensimmäisen kukan puhkeamista, on aina yhtä valloittavan ihanaa. Tuo on jokaisen onnellisen puutarhurin ja koko perheen ikioma joulunäytelmä joka vuosi.

 VIDEOVINKIT, ISTUTUS JA LASIMALJA KASVATUS

Nämä meidän videovinkit kuinka amaryllis istutetaan oikein ja toinen kuinka sen kasvatus lasimaljassa onnistuu löytyypi TÄÄLTÄ ( ne on kaksi alimmaista viedota )

 

PYHÄINPÄIVÄÄ VIETETÄÄN SUNNUNTAINA

Sunnuntaina vietetään tuota perinteistä pyhäinpäivää ja siihen liittyy aina tuo poisnukkuneiden muistaminen ja heidän muistolleen hiljentyminen. Havu- / jäkäläseppeleet ja kynttilät koristavat hautausmaita. Siellä kohtaa muistot ja elämän totuus rauhallisin ja levollisin mielin. Kaipausta ja kauniita muistoja ja niiden ääreen on aina hyvä palata tuolla.

Vaan nyt lähden keräilemään kippurahäntien kanssa hiukan havuja, jotta saa tehtyä seppeleet ja havupallot. Samalla muutama männynoksa mukaan, jotta saa tehtyä ”luudan” leipäuunin arinoiden puhtaaksi luutimiseen. Leipäuuninlämpö ja siellä valmistuvat rieskat, ei sen parempaa tuoksua voi pirtissä ollakaan…:) 

 ---------------------------------------

Elämä on ihmisen parasta aikaa

 Matti Nykänen

-------------------------------------------

Elämän, elämysten ja rakkaiden muistojen täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, Adelen tavoin asioihin suhtautuva

Puutarhurisi

Juha