Puutarhurin perjantaipostia 24.5.2019

Puutarhurin perjantaipostia 24.5.2019

Mahtavan puutarhapäivän iltatunnelmia vielä täältä puutarhalta!

Ihan muutaman rivin ajattelin vielä näin illalla sinulle kirjoitella. Puutarhapäivien tämän vuoden ensimmäinen ilta alkaa olla lopuillaan (kello on nyt siis hiukan yli yksitoista illalla) ja olihan mahtavat puutarhapäivät tänään. Yrttikulman kasvitkin käyvät nukkumaan ja ainoastaan munkkientekijät tuolla vielä iltavuorossa valmistelee aamuksi tuoreita munkkeja.

Väkeä kävi enemmän kuin ikinä ja vaikka pieni sateen uhka oli päällä (ja pienen sadekuuron antoikin iltapäivästä) niin ei meitä puutarhaharrastajia selvästikään kelit määräile. Se on pukeutumis- ja asenne kysymys todettiin moneen kanssa tänään.  Oli kyllä niin ihana tavata kaikkia ja pisimmät matkat taidettiin ajaa tänne tänään yli 500 km päästä. Olen kyllä erittäin iloinen ja otettu tästä kaikesta. Ja paljon on tullut kuvia ja viestejä ”hengessä mukana ” olevilta ja iso Kiitos niistä kaikista. Ne ja nämä päivät on minulle enemmän kuin joulu. Kiitos kaikille vielä kerran. <3 <3 <3

Nokkosesta muutama sana vielä kumminkin.

Tämä on varmaan sinulle hiukan vanhan kertaamista, mutta kun on nyt ajankohtainen, niin otetaanko puieni kertaus, jos vaikka viikonloppuna kerättäisiin jo ensimmäiset nokkoset.

 Nokkonen (Urtica dioica)

Monivuotinen ruohokasvi. Rautanokkonen samannäköinen, mutta on yksivuotinen.

Koko kasvi juurinen käyttökelpoinen ravinnoksi tai rohdokseksi. Kasvaa koko maassa.

Käyttö ruoaksi:

Yleensä käytetään nuoret versot keväällä (myöhemmin kesällä versojen latvat) ryöpättyinä muhennoksiin, lättyihin, leipään, keittoihin yms. pinaatin tapaan.

Lehdet voidaan myös kuivata ja saatavaa viherjauhetta voidaan käyttää melkein mihin tahansa, esim. mysliin, viilin päälle, leivonnaisiin, yrttisuolaan, teeksi jne.

Nokkosta voidaan säilöä pakastamalla ryöpätyt versot tai em. kuivaamalla. Nokkosesta voidaan valmistaa myös esim. siirappia, simaa ja olutta.

Nokkosia ei pidä kerätä liian rehevästä maasta, eläinsuojien, kompostien tai ulkovessojen läheisyydestä, koska tällaisissa paikoissa kasvi kerää helposti itseensä haitallista nitraattia. Nokkonen voi kaikkien muiden kasvien tavoin aiheuttaa joillekin ihmisille allergisia reaktioita. Nokkosta ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa sairastavien ei tulisi käyttää nokkosteetä.

Nokkosteetä valmistetaan kaatamalla kuumaa vettä nokkosenlehtien päälle, annetaan hautua 10 minuuttia ja siivilöidään lehdet pois. Makeutetaan tarvittaessa esim. hunajalla. Nokkostee on elimistöä puhdistava ja vahvistava tee. Nokkosteetä suositellaan juotavaksi keväällä muutamien viikkojen ajan 2-3 kupillista päivässä vahvistavana voimajuomana.

Nokkonen sisältää enemmän mineraalisuoloja kuin yksikään muu Suomessa kasvava kasvi. Rautaa nokkosessa on 7 kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkosessa on myös erittäin paljon piitä, C-vitamiinia ja tärkeitä A-, B-, E- ja K-vitamiineja sekä mm. flavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita ja runsaasti klorofyllejä A ja B.

Käyttö lannoitteena

Erotettava nokkosvesi ja nokkoskäyte!

Nokkosesta voidaan valmistaa sekä nokkosvettä että nokkoskäytettä. Molemmat valmistetaan keräämällä saavi/ämpäri täyteen nokkosia ja täyttämällä ämpäri vedellä.Nokkosvesi valmistuu 1-2 päivässä ja on laimentamattomana hyvä torjunta-aine. Nokkosvettä voidaan sumuttaa suoraan kasvien päälle ja se tehoaa hyvin, varsinkin toistettuna, esim. lehtikirvoihin.

Nokkoskäyte valmistetaan samalla tavalla, mutta käytteen annetaan seisoa aurinkoisessa paikassa 2-3 viikkoa. Käyte on valmista kun se on lakannut kuohumasta. Käyte alkaa haista, mutta se ei haittaa. Valmiista käytteestä siivilöidään nokkosenjäämät pois ja sitä käytetään laimennettuna. Nokkoskäytettä annostellaan lannoitteena kasvien juurelle, ei ruiskuteta lehdistölle. Runsasta lannoitusta vaativille kasveille hyvä laimennussuhde veden kanssa on 1:5. Muille kasveille suhteessa 1:10.

Nokkoskäytettä voi käyttää myös torjunta-aineena, jolloin laimennussuhde 1:50.

Nokkoslannoitus edistää kaikkinaisesti kasvien hyvinvointia, edistää juurten kasvua, nostaa maan pH-tasoa, lisää kasvien typenottokykyä jne.Nokkoslannoitus ei korvaa esim. peruslannoitusta, mutta sitä voidaan käyttää keväällä ja alkukesällä lisäravinteena kun kasvien ravinteiden tarve on suurimmillaan.

Maassa kasvaessaan nokkonen parantaa lähellä olevien kasvien kasvua, erityisesti hedelmäpuut ja herukkapensaat hyötyvät nokkosen läheisyydestä. Kompostissa nokkonen nopeuttaa kompostin maatumista.

Knoppitieto: Nokkonen on kasvimaailman rottweiler, se suojelee pahoja henkiä vastaan. Käytetty jo 900-luvulla anglosaksisessa maailmassa voimayrttinä taistelussa pahaa vastaan.

( pirkka) Vinkki: Vanhat sukkahousut käyttöön! Eli mahdottoman kätevä tapa on sulloa vanhat sukkahousut täyteen nokkosia ja laittaa nokkoset niissä likomaan. Ei tarvitse siivilöidä, nostaa vain sukkikset nokkosineen pois vedestä. :)

Vaan nyt minä lähden nukkumaan ja aamulla avaan taas ovet klo 8 ja pistän kahvit kiehumaan ja munkit paistumaan. :)

-----------------------------------
Jos etsit todella onnellista ihmistä,
löydät hänet rakentamassa venettä, säveltämässä sinfoniaa, opettamassa lastaan tai kasvattamassa daalioita.
Hän ei pyri tietoiseen onneen itsensä vuoksi.
Hän on todennut olevansa onnellinen eläessään 24 täyttä tuntia vuorokaudessa.
 
- W.Bearn Wolfe
--------------------------------------
Ystävien ja puutarhaunelmien täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.
Toivottaa onnensa kukkuloilta ja aika konkreettisesti viime päivät tuota 24 tuntia (nukkumatta) elämää elänyt ja joka hetkestä suunnattomasti nauttinut.
Puutarhurisi
Juha