Puutarhurin perjantaipostia 17.5.2019

Puutarhurin perjantaipostia 17.5.2019

Kesälle tuoksuvaa huomenta täältä puutarhalta!

En tiedä johtuuko se tuosta juuri leikatun nurmen tuoksusta, aamuauringosta, linnunlaulusta, kukkivasta ja koko ajan vahvemmin vihertyvästä luonnosta, mutta kyllä tänä aamuna alkoi jo tuntua kesälle. Jos ei nyt ihan kunnon kesälle, niin ainakin vahvalle lupaukselle kesästä. :)

PÄIVÄT LÄMPENEE, MUTTA YÖT OVAT VIELÄ KYLMIÄ

Päivät näyttäisivät lämpenevän ainakin viikonlopulle, jopa hellelukemiin, muttamuistetaan, että yöt ovat kylmiä ja hallaa esiintyy lähes poikkeuksetta vielä. Eli ei hätäillä noiden ulosvientien kanssa. Samoin istuttamiset ulos kannattaa vielä hiukan katsella, että onko maa varmasti tarpeeksi lämmennyttä vai olisiko hyvä vielä hiukan odottaa. Kyllähän me sinun kanssa tiedetään, että miten käy jos liian aikaisin ja liian kylmään maahan istuttaa.  Istutukset jurovat pahimmillaan pitkänkin ajan. Siemenistä puhumattakaan, ne saattavat jopa mädäntyä maahan. Toki nämä kaikki on ihan istutuspaikka kohtaisia asioita, mutta terveellä puutarhurinjärjellä kun toimitaan (eikä pelkän kalenterin mukaan), niin hyvin onnistutaan. Jos oikein kovin mieli tekee istuttamaan, niin tuplaharsot istutusten päällä pitävät maan lämpöisenä ja taimet suojassa kylmältä.

OSA PERENNOISTA NOUSEE JO, MUTTA VIIME SYKSYISET EI VIELÄ? EI HÄTÄÄ, TÄMÄ ON IHAN LUONNOLLISTA.

Näistä on ollut muutamakin kysymys, että mistä johtuu kun vanhat perennat nousevat jo kovin, mutta viime syksyiset ei, että ”pitääkö olla huolissaan”? Ei tarvitse, syksyllä istutetut nousevat aina selvästi hitaammin, kuin vanhat jotka ovat jo valmiiksi aloilleen juurtuneet. Rauhassa vain odottelua ja hiukan haaleaa vettä voi antaa, niin kyllä ne sieltä nousevat. Jatkossa ne ovatkin jo ”vanhoja” kasveja eli nousevat ja kasvavat samaan tahtiin vanhojen kanssa.

APUA,ONKO ETANAN MUNIA? EI OLE, VAAN .

Ruukkutaimien juurella olevat keltaisen erisävyiset pallerot eivät siis ole etanan- tai minkään muunkaan munia vaan kestolannoiterakeita. Mikäli ruukuista löytyy kirkkaita pallukoita, niin ne on sitten asia erikseen ja sitten kannattaakin jo huolestua enempi.

Tässä kuvassa lannoiterakeita

TÄNÄÄN, HUOMENNA JA YLIHUOMENNA KASTELLAAN

Kuun mukaan nämä kolme päivää olisi nyt erityisen suotuisia kastelupäiviä. Jos totta puhutaan, niin minä kastelen kyllä enempi tarpeen kuin kuun mukaan. Varmasti tuossa perää on, etenkin  huone- tai pihakasvien ollessa kyseessä.

SIIRSIN TAIMET ISOMPAAN RUUKKUUN, NYT EI OLE TAPAHTUNUT VIIKKOON MITÄÄN? MIKÄ MENI PIELEEN?

Kari soitteli ja kysyi, että mikä meni pieleen kun kasvu pysähtyi kuin seinään sen jälkeen kun taimet oli istutettu isompaan ruukkuun?  Taimet eivät kuole, mutta ei kasvakaan? Lisäänkö kastelua?   Tähän oli helppo vastata, että mikään ei ole mennyt pieleen, tuo on aivan normaalia. Taimi haluaa aina ensin juurtua uuteen ruukkuun ja sitten, kun juuret on ns. läpi (ensimmäiset juuret alkaa kurkkia ruukun pohjarei’istä) niin sitten alkaa näkyvä kasvu. Ja tämä tarkoittaa luonnollisesti myös sitä, että mitä isompaan ruukkuun istutetaan, niin sitä kauemmin taimella menee juurtumiseen ja näkyvän kasvun alkuun.Eli ei mitään hätää, rauhassa vain ja missään tapauksessa liiallinen kastelu ei asiaan auta, päinvastoinMaltillinen kastelu, mielellään alle 20 asteen lämpötila ja valoisa paikka ja jonain aamuna huomaat, kun ihmeitä alkaa tapahtua ja kasvua tulee kohisten.

PIONIT JA MUURAHAISET, HYVÄ TIIMI

Ihan nyt vielä ei pionit ole nupullaan, mutta tuli sekin mieleen, että sitten kun ne on ja jos niihin muurahaisia ilmestyy, niin annetaan niiden oilla. Ne ei ole kukille haitaksi, päinvastoin, ne pitävät nuput terveinä ja puhtaina.

LILJAKUKOT POIMITAAN POIS JA VALKOSIPULIVEDELLÄ HÄÄTÖ

Itse en vielä ole liljakukkoja penkkien puhdistuksen yhteydessä tavannut, mutta jos tämä ”kirkkaan punainen paholainen” näkyisi, niin se kannattaa heti kerätä ja listiä pois päiviltä. Näin se ei ehdi lisääntyä ja liljakasvusto saa olla rauhassa. Hyvä keino varmistaa liljakukkojen pois pysyminen on  ruiskuttaa liljat valkosipulivedellä. Eli olen laittanut 1 tl valkosipulirouhetta 1 litraan vettä ja suihkutellut sen liljoihin. Tuosta valkosipulin hajusta ei liljakukot pidä ja pysyvät pois liljojen kimpusta.

Liljakukkoon ( kuvia ja tekstiä) voit tutustua tarkemmin Leenan sivustolla TÄÄLLÄ

PAULA TULI KÄYMÄÄN JA VANHA USKOMUS KÄYTTÖÖN :)

Paula ilahdutti minun päivääni ja tuli käymään. Puhuttiin ja katseltiin kasvihuoneella uusia kesäkukkia ja niiden ominaisuuksia sekä maisteltiin tuota uutta mansikkaa (furorea). Katseltiin myös minun vahoja perinnepelargoneja ja parannettiin muutenkin maailmaa.  No juttuahan meillä olisi piisannut vaikka kuinka ja varmaan olisi mennyt koko päivä ”puutarhamaailmaa” parannellessa. Lähtiessään käytiin vielä katsomassa Eija-Liisan upeaa pihaa ja kuinka kevät on siellä edennyt ja hienollehan se näytti kerta kaikkiaan

a sitten se vanha uskomus. ai mikä se on? No se, että vain varastettu pistokas kasvaa hyvin. Eli Paulan matkaan ja uuteen kotiin lähti molemmista perinnepelargoneista pistokkaat. Varmistettiin vanhalla uskomuksella, että ne lähtevät varmasti hyvin kasvamaan, niin Paula varasti ne. Annoin veitsen ja lupasin katsoa ihan muualle, mutta kamera ehti kuitenkin taltioimaan tämän suuren varkauden . :) Minulle jäi tuosta kyllä erittäin hyvä mieli, kun tiedän niiden pääsevän hyvään kotiin ja kasvamaan Paulan valtakunnassa. <3

Paulan kotia lähdön jälkeen minun pitikin mennä tekemään täysi kastelukierros kasvihuoneille ja katsomaan muutenkin, että siellä on kaikki hyvin. Joten nyt kyllä tämä loppu postin kirjoittaminen hiukan venähti ehtoo puolelle, mutta toivottavasti se ei haittaa.

MUISTATHAN ZP PASSIN

Moni suuntaa näin keväällä Viroon kukkamarkkinoille ja tuo tullessaan myös puuvartisia, mahdollisen tulipoltteen isäntäkasveja. Tuo tulipoltehan on erittäin vaarallinen kasvitauti, jota ei onneksi ole päässyt Suomeen leviämään. Pidetään yhdessä huoli, ettei niin käy jatkossakaan ja jos tuot ja tiedät jonkun ystäväsi tuovan Virosta tai muualta EU alueelta näitä tulipoltteen isäntäkasveja (erityisesti omena- ja päärynäpuut), niin katsothan että ne on varustettuna tuolla ZP passilla. Lisää tuosta ZP passista ja tulipoltteesta voit lukea TÄÄLTÄ

Ja EU:n ulkopuolelta tuotaville kasveille ja kasvinosille onkin sitten jo ihan omat määräykset, jotka kannattaa aina selvittää ennen kuin tuo mitään matkoiltaan tullessaan. Näin kun toimitaan, niin kaikilla on hyvä ja turvallinen mieli, eikä mitään turhia tauteja / tuhoeläimiä tule.   

KESÄKUKKATAIMET LOPPUIVAT NYT SITTEN

Toivottavasti ehdit saada omasi, sillä niiden suosio yllätti minut taas ja ne loppuivat hiukan ennemmin kuin luulin. Joten jos eilen laittamani linkki ei enää toimi, niin vika ei ole linkissä vaan se että kaikki taimet loppuivat tältä keväältä tänään päivällä ja tämän enempää en voi niitä tälle keväälle toimittaa.  Uusia kasvatellaan sitten taas ensi keväänä. :)

MUTTA MONIVUOTISIA LÖYTYY :)

JA MARJA KASVEJAKIN

Hunajamarjaa, Tyrniä, marja-aroniaa, variksenmarjaa, lakkaa, jne. löytyy toki myös vielä TÄÄLTÄ

PUUTARHAPÄIVÄT SIIS ENSI VIIKON PERJANTAINA JA LAUANTAINA

Ensi viikon perjantaina ja lauantaina on  taas nuo perinteiset kukkapäivät kun pistetään pannu kuumaksi ja tuoreet munkit Jannen tapaan taas tarjotaan.  Ne ovatkin ainoat päivät, kun noihin kasvihuoneisiin pääsee vuoden aikana muutkin tutustumaan ja käymään. Muulloin ne onkin varattuna ja käytössä näihin postimyyntitoimituksiin vain.

Eli jos vain pääset tulemaan niin pannu on kuumana ja kukat komeina perjantaina( 24.5) klo 9-18.00 ja lauantaina (25.5) klo 8-16.00. Olet sydämellisesti tervetullut ja minulla on täällä pikku yllätyskin varattuna kaikille kävijöille… ;)

Huomenna Ruukissa messut

Laura laittoi viestiä, että heillä on myös Ruukissa huomenna puutarhamessut, joten jos olet liikkeellä sielläpäin, niin käy ihmeessä paikan päällä. Lisää Ruukin messuista voit lukea TÄÄLTÄ

Puutarhamessuilla on aina kiva käydä, vaikkei mitään tarvitsikaan. Niillä kun on aina hyvä tunnelma ja mukavia ihmisiä, eikö vain. :)

Vaan nyt lähden iltahommiin ja valmistelemaan kasveja yöpuulle sekä kippurahäntien kanssa iltalenkille. Siellä ilta tuoksuu jo niin mukavasti kesälle ja tuomen kukatkin alkavat olla niin valkoisia, että kohta niidenkin tuoksu huumaa iltalenkkeilijän sielun. <3

Ja käkikin kukkui jo toissailtana ja se on varma alkukesän merkki, eikö vain. :)

-----------------------------------
Käki tuo suven sanoman,
pääskynen päivän lämpimän.
 -  Suomalainen sananlasku
--------------------------------------
 
Ihanan lämmintä ja tuoksujen täyttämää viikonloppua
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha