Puutarhurin Perjantaipostia 24.11.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 24.11.2017

Valoisaa huomenta täältä puutarhalta.

Kovasti kaikki puhuvat tästä ”black fridaysta” tänään, mutta minulla ainakin aamu alkoi hyvinkin valoisana. Kasvulamppu oli jo syttynyt keittiössä ja valaisi pehmeän ihanasti niin kasveja, kuin tunnelmaakin. No, toki tiedän, että tuo Black friday on tämä kauppajuttu, mutta tuo tuli vain mieleen, että muut viettää mustaa perjantaita ja me puutarhurit ollaan taas kerran valoisammissa tunnelmissa. :)

MIELENKIINTOINEN LED-VALO KOULUTUS VIIKOLLA
Keskiviikkona osallistuin Kauppapuutarhaliittomme järjestämään LED-Valopäiville. Siellä kerrottiin viimeisimmistä tutkimustuloksista ja havainnoista noiden suhteen sekä käytiin tutustumassa Keudan saaren kartanon (kukkia) kuin Nurmitarhojen ( ituja ja yrttejä) käytännön viljelmiin led valojen alla. Päivä oli erittäin mielenkiintoinen ja kyllä se vain niin on, että tuo LED-tekniikka on se mikä on tulevaisuutta ja on jo nyt paras vaihtoehto.
Päivä oli toki hyvin ammattisanastojen täyttämä, mutta ihan samoja kasveja me kasvatetaan kotonakin eli jos tässä hiukan tiivistän päivän antia ja mitä se meille kotipuutarhureille tarkoittaa.
- Tärkeimmät värit lampussa on Sininen ja Punainen
- Värit ovat kylmä, lämmin ja neutraali. Näitä ei ihmissilmä käytännössä erota, mutta kasveille ne ovat elintärkeät.
- Valon laadulla on elintärkeä merkitys lehden anatomiaan ja yhteyttämistehokkuuteen
- Etenkin taimikasvatuksessa oikeanlainen valo takaa napakat taimet ja eritoten hyvin kehittyneen juuriston. Ja juurista kaikki kasvu lähtee, niin kuin tiedämme.
- led-valojen myyjiä ja valmistajia etenkin kotikäyttöön ilmaantuu kuin sieniä sateella ja suuri haaste onkin tietää mikä valo on oikeasti kasvuvalo ja mikä vain sen nimellä myytävä. Vain tarkat ja puolueettomat testit, tutkimukset ja käytännön kokeet sen kertoo. Minä olin erittäin iloinen, kun tämä meidän valmistajan (Philps) lamppu oli parhaiten menestynyt ja arvostettu.
- ja se ehkä tärkein asia yleisessä keskustelussa led-valojen suhteen on se, että ei pidä puhua enää mistään watteja/ neliö tehoista, vaan micromooleista ja valon laadusta. Tämä asia näyttää olevan vielä pahasti sekaisin monella, lupaathan sinäkin oikoa tätä käsitystä, jos siihen törmäät. Vertauksena on helppo käyttää ihan tavallista hehkulamppua / led lamppua ja niiden wattitehoja. Led antaa saman, jollei paremmankin valotehon paljon pienemmällä wattimäärällä eli sähköä kuluu vain murto-osa. Mutta tavallista ledlampuista, päivävaloista tms. ei kuitenkaan ole hyötyä kasveille, joka sekin tuntuu olevan vielä monelle väärin ymmärretty asia.

TÄMMÖISISSÄ TUNNELMISSA UUSINTA LED-VALO ASIAA OPITTIIN JA TUTUSTUTTIIN.

ja niin kuin kaikki tuolla yhdessä todettiin niin; ”talvella taivaalta tulevat micromoolit on vähissä, mutta ledit korjaa nyt asian kuntoon ja kasvit kiittää”

Tämän lampun valmistaja oli ammattilaisten valinta ja myös meidän. :)

Tulokset puhuvat puolestaan. Niin kasvatuksessa kuin etenkin taimikasvatuksessa.

Sinullekin siis suosittelen TÄTÄ

KUUSEN KAATOON, KUU KOHDILLAAN
Nyt kun ilmat on leppoisat ja kuu kohdillaan, niin olisi hyvä aika käydä kaatamassa kuusi ja kerätä myös jouluhavut valmiiksi. Kuusihan säilyy hyvin viileässä ja jos haluaa varman päälle pelata, niin tyvi vain vesiämpäriin ja se säilyy hyvänä jouluun asti. Monethan myös säilyttää kuusen ulkovarastossa niin, että se sidotaan tyvestä roikkumaan ja hyvin toimii sekin.

Kuun suosiollinen vaikutus alkaa hiipua keskiviikon 29.11 jälkeen, joten sitä ennen olisi kaato hyvä tehdä. Toinen hyvä aika on aattoviikolla, jolloin kuu kääntyy taas nousevaan vaikutukseen.

JOULUKUKAT JA NIIDEN ”MYRKYLLISYYS”
Tästä myös usein puhutaan ja mietitään noiden myrkyllisyyttä. Ja asia on tärkeä, sillä ei epävarmuudessa ole kiva elää, eikä etenkään sen takia jättää kotia koristelematta tai joulukukkaa viemättä.

HUS:n palvelut auttaa.
Eli kätevämmin voit tarkistaa joulukukkien ja muidenkin (yli 600 kasvin) myrkyllisyys / myrkyttömyys tiedot TÄÄLTÄ
ja kiireisissä tilanteissa soitto suoraan asiantuntijalle on se paras vaihtoehto. Ympäri vuoden ja vuorokauden numeroon 09 471 977

Tuo numero ja paljon muutakin hyvää tietoa mm. ensiavusta, sienistä, jne.) löytyy myös TÄÄLTÄ
Tuo linkki kannattaa tallentaa!

VEITSET TERÄVIKSI, KESKUSTELU JATKUU…
Tämä olikin mielenkiintoinen ja paljon ”tuskastuneita” viestejä täynnä oleva aihe.
Martin lähettämät ohjeet olivat hyvät, mutta monelle liian työläät ja tylsät veitset on jatkuva harmituksen aihe keittiössä. No minä voin nyt sitten kertoa miten minä pidän veitset terävinä, niin keittiössä, luonnossa kuin puutarhassakin. Erilaisia teroittimia, puikkoja, viiloja, liippoja, jne. olen eläissäni testannut ja kokeillut kymmeniä, ellen satoja ja näihin kolmeen olen nyt päätynyt ja näitä käytän. Eikä ole ollut veitset eikä puukot tylsiä, eikä teroittaminen ole vaatinut mitään erityistaitoja.

Vulkanus professional pöytäterotin:
Tämä on minulla keittiössä. Sillä pyyhkäisen aina työn ohessa ja ohimennen veitsen teräväksi. Tämä on ihan mahdottoman kätevä ja lopputulos on aina partakoneen terävä. Oli sitten kyse leipä-, fileeraus- hedelmä-, yleisveitsistä, niin aina onnistuu. Myös sahalaitaiset.
Näissäkin on erilaisia versioita, mutta kyllä tämä Professional on kumminkin ollut se paras. Tuo on lisäksi niin kaunis, että sitä voi pitää keittiössä esillä kokoajan, se on kuin koriste.

Vulkanus taskuteroitin:
Tämä on aivan ehdottoman ihana ja sellainen, jonka mukanaolon tarkistan aina, kun lähden luontoreissuille. Olen käyttänyt tätä jo yli 5 vuotta ja aina se vain pelaa kuin uusi. Tämä on monta reissua pelastanut, kun puukko on ollut tylsä itsellä tai kavereilla.

Saksi ja veitsiterotin, puutarhapuukoille ja muille työvälineille.
Tätä minä taas käytän noiden ns. työpuukojen teroittamiseen. Sillä on kätevä pyyhkäistä terät teräviksi vaikka kesken juurtenkatkomisen tai oksien leikkuun. Sillä pyyhkäisen tosiaan niin puukot, sakset kuin kukkienkin terät. Vähän rouhea jälki, mutta terävää jälkeä tekee.

Näillä kolmella teroittimella siis pidän veitset ja työkalut helposti terävinä, tilanteissa kuin tilanteissa. Ja jos vain yksi pitäisi valita, niin se olisi sitten varmaan tuo pocket malli…

Tein juuri äsken näistä lyhyen vinkkivideon noista kaikista, joten voit vilkaista aina jokaisen teroittimen kohdalta, miten kätevästi homma käy. Ne on kaikki yhdessä videossa, ensin Professional, sitten pocket ja lopuksi puutarhavälinetarotin. Ja on siellä pari niksiäkin, joilla lopputulos on varmasti huippu. :)

Tukka jäi näköjään kampaamatta, mutta toivottavasti ei haittaa!!! :)

Videon voit katsoa TÄÄLTÄ

TYYNYJEN TOIMITUKSET JATKUU, ENSIVIIKOLLA KAIKKI PERILLÄ.
Ihan kaikki tyynyt eivät ehtineet valmiiksi tälle viikolle, mutta heti alkuviikosta lähtee loputkin ja ihan ”uunituoreina”. :) Tehtaan tytöt kiittää kärsivällisyydestä ja ovat tehneet jokaisen tyynyn huolella ja rakkaudella.

ja Kirsiltä tuli jo kivaa palautetta ja niksi vanhan tyynyn käyttöön. :)

”Olipa mukava vaihtaa uuteen tyynyyn. Eron entiseen tosiaan huomasi niskoissa, yllätyin!
Vanhan tyynyn jyväpussi lensi auton kojelaudalle huurteen estoon ja tyynyosa saa uuden päällisen ensi kesän puutarhatyynyksi”.
Kiitos, t. Kirsi

Vaan nyt lähden haukkaamaan happea kippurahäntien kanssa ja katselemaan jo mahdollista joulukuusi ehdokasta. Ja nyt kun lumet näyttäisivät häviävän, niin joulukoristeissin tarkoitettuja varpuja ym. luonnonkoristeita tulee keräiltyä tuolla samalla. Ilma on kyllä ihanan raikas ja vaikka pieni lumikerros olisi tehnyt maiseman hienoksi, niin kyllä sitä ehtii tulla vielä sitäkin. Luoja antaa meille kelit, me pukeudutaan ja asennoidutaan sen mukaan, että aina on hyvä keli. :)

---------------------------------------
Kaikki muuttui sinä päivänä, kun hän ymmärsi,
että on juuri riittävästi aikaa kaikille tärkeille asioille hänen elämässään.

- Brian Andreas
-------------------------------------------

Ihanien asenteiden ja kokemusten täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, amarylliksen kasvua ihaillen ja kovasti jo ensimmäisten kukkien avautumista odottaen.

Puutarhurisi

Juha