Puutarhurin Perjantaiposti 1.12.2017

Puutarhurin Perjantaiposti 1.12.2017

Lumivalkeaa huomenta täältä puutarhalta.

 

On nämä veikeitä aikoja, kun ei illalla voi olla yhtään varma, että onko aamulla maa musta vai valkoinen. Tänä aamuna oli vastassa valkoinen maa ja pieni lumisade sen kuin vain paransi tunnelmaa.

Sen verran vilkaisin sääennustetta, että lunta olisi nyt tulossa enempikin ja aika märkänä se sataa. Joten illalla viimeistään pitänee käydä hiukan katsomassa, että onko sitä niin paljon, jotta puiden ja pensaiden oksilta pitää suurimmat ravistella pois. Ei tule sitten suotta mitään vahinkoja.  

Kippurahännät Eka, Huhu ja Soma oli taas niin innoissaan illalla, kun lunta satoi, että ei meinannut tulla lenkistä mitään. Hihnat solmussa ja välillä tuntui, että minäkin olen ihan solmussa niiden kanssa, mutta ei se haitannut, kivaa oli kaikilla ja suorastaan nautinnollinen ilma ulkoilla.

JOULUMIELI SAAPUI, ANITAN KIRJOITUS AIHEUTTI ILOISEN YLLÄTYKSEN JA TUO MONELLE PERHEELLE JOULUN.

Eilen kaverini Anita kirjoitti aivan ihanan ja koskettavan kirjoituksen siitä, kuinka hän oli nähnyt tämän ”toiveiden joulupuun” kaupassa ja kuinka hän huomasi ihmisten vain katsovan sitä ja kävelevän pois. Hänelläkin kova kiire, mutta Anita päätti pistää asiat oikeaan tärkeysjärjestyksen ja päätti omalta osaltaan tuoda joulun myös niihin lapsiperheisiin, joilla ei itsellä siihen ole taloudellisesti varaa. Lasten toiveet on siis kirjoitettu lapuille, jotka on ripustettu joulukuuseen. Sieltä jokainen voi ottaa itselleen lapun, hankkia sen ja toimittaa siinä vieressä olevaan laatikoon. Nuo lahjatoiveet ja niiden toimittamisen hoitavat talkoilla Nuorkauppakamarit.

Minä haluaisin haastaa sinutkin mukaan tähän Suomalaisten lasten jouluun. Sillä jos esim. toiveena 8 v pojalla on uudet sukat ja alushousut joulupukilta, niin ei se voi olla liikaa pyydetty. Hyvä joulumieli on nyt niin lähellä kuin lähin joulupuu ja pieni hetki ajasta.

ja näin se käy:

  1. Ota kuusesta toivelappu mukaan. 
    2. Osta toiveen mukainen lahja (uusi, ei käytetty) jostakin kaupasta ja paketoi se vaikka kotona.
    3. Teippaa toivelappu lahjapaketin päälle.
    4. Vie paketti keräyslaatikkoon.

 

Kiitos jo etukäteen. Näin sydämiimme joulun teemme ja niin moneen kotiin myös. <3

 

VALKOINEN VAHA-AMARYLLIS, HIUKAN LISÄÄ LÄMPÖÄ ALKUUN

Vaha-amaryllisten kasvu sujuu tänä vuonna melkoisen vauhdikkaasti (johtuu noista lajikkeista jotka halusin, ei niitä hitaampia, preparoituja niin kuin viime vuona). Valkoiset lajikkeet lähtevät hiukan hitaammin liikkeelle, mutta kasvavat sitten ihan normaalisti. Se on jokin mystinen juttu niissä, mitä kukaan ei ole vielä keksinyt että miksi. No, siihen on hyvä lääke, eli laitetaan sipulit muutaman asteen lämpöisempään paikaan niin kauaksi aikaa, että varsi on n. 10-15 cm pitkä. Sitten se kasvaa normaalissa huoneenlämmössä hyvin. Paras on jos lämmön saa sille alakautta, niin että sipuli lämpenee. Eli patterin, lattialämmityksen, takan , jne. päälle. Ei haittaa vaikka on pimeääkin, varren väri palautuu ihan parissa päivässä kun se pääsee valoon. Samalla konstilla voit toki nopeuttaa muidenkin amaryllisten kasvua. :)

 

VAHA-AMARYLLIS SIPULIT LOPPUSUORALLA, NYT VIELÄ EHDIT

1 luokan sipulien toimitukset on ihan loppusuoralla nyt ja ne on hyvin pian varattu loppuun. Kaikki loputkin lähetän heti ensiviikon alussa, niin ovat sitten jouluna sopivasti kukassa. Eli nyt vielä ehdit, ensiviikolla tuskin enää on jäljellä.

 

LINNA KOMISTUU KOKONAAN KOTIMAISIN KUKIN, TODELLA HIENO ELE SUOMALAISILTA PUUTARHOILTA, EIKÖ VAIN?

Tänään julki tullut uutinen sen paljastaa eli Linnanjuhlat vietetään tänä vuonna kokonaan kotimaisin sini-valkoisin kukkasin ja luonnon koristein. Jyrki ideoi, puutarhat kasvattivat ja lahjoittivat kukat erikseen, joka ei ollutkaan mikään ihan helppo urakka, mutta hienosti homma hoitui.

SUOMI 100 PUUTARHAT, MYÖS MEIDÄT LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Toinen suuri julkistus tapahtui myös viikolla, eli juhlavuoden kunniaksi Kauppapuutarhaliitto kuvasi ja teki esitelmät 100 Suomalaisesta puutarhasta.

 

Viimeviikon veitsen teroitusjuttuun liittyen Reijo lähestyi niksillä, jossa voi antaa ensiapua tylsälle veitselle toisen veitsen avulla.

Reijo Kirjoitti: Moi. Veitsen teroittaminen onnistuu myös toisella veitsellä. Vedät vain teroitettavaa veistä toisen veitsen hamarapuoleen hamara eteenpäin. Terän ”kierre” oikenee…terästä tulee suora V ei J tai J toisinpäin. Toki välillä pitää teroittaa kunnollakin. T:RR, Ivalo

Kiitos Reijolle vikistä. Tuota en ole itse kokeillut, mutta joku kerta pitää kokeilla tuotakin.

TULI SITTEN VÄHÄN HÖLMÖILTYÄ NOIDEN ”PUUTARHURILTA PUKINKONTTIIN TUOTTEIDEN SAATAVUUDEN KANSSA” NYT KORJATTU.

Sai nimittäin niin kovan suosion nuo lahjat, että ei huomattu lisätä varastomääriä niihin ja osa tuotteista näytti ”loppuunmyytyä” vaikkei niin ollutkaan. Pahoittelen tätä ja nyt ne on korjattu, ne mitkä näkyy, niin niitä saadaan viikon sisään, ne mitkä on loppuunmyyty, niin niitä en uskalla luvata ennen joulua.

Eli esim. tämä veitsenteroitin profesional ehti olla ainakin yhden päivän loppuunmyytynä, mutta kyllä sitä kumminkin nyt vielä saa. Tämä lisäerä kun on loppu, niin sitten niitä en saa ennen kuin joskus ensivuonna lisää. Maahantuojan varasto on ihan loppu nyt ja kaikki loput on meillä. :)

KALENTERI PALAUTETTA

Ensimmäiset kalenterit menivät viikolla ja näin sitä kommentoitiin. :)

”Kiitos aivan mahdottomasti uudesta kalenterista. Se on aivan mahtava.  Siivouskin jäi kesken kun kävin postilaatikolla ;D Kalenteri on täynnä asiaa huonomuistiselle”. ISO HALAUS TEILLE KAIKILLE   terv. Eija Suomussamelta

”Hei Puutarhuri Juha & kumpp.!

Tulevan vuoden kalenteri tupsahti postilaatikoon tänään. On todella onnistunut ja monipuolista tietoa antava! Eli maksettu hinta antoi arvoaan enemmän vastinetta :-) Tulisipa äkkiä uusi vuosi, että saisin ottaa komistuksen käyttöön!”

Leppoisaa joulun odotusta, Marja / Alaveteli

Kiitos näistä ja niistä monista jotka soittivat erikseen kiitokset. Olen kyllä enemmän kuin iloinen tästä, että onnistuttiin näin hyvin tässä.

Ja erityismaininta kuulemma saadaan myös siitä, että tämä on kokonaan kotimaisin voimin tehty. Ja totta tosiaan, Suomalaiset kuvat, paperi ja tekijät. Kyllä tämän voi sanoa olevan 100 % Suomalainen. Hyvä me!

 

Kiitos kannatuksesta <3

Vaan nyt näyttää tuota lunta tulla tupruttavan siihen tahtiin, että en taidakaan odottaa iltaan asti, vaan lähden heti katsomaan kuinka paljon sitä on jo kertynyt noiden hennoimpien pensaiden ja puiden oksille. Käyn sitten vaikka illalla ja huomen aamulla uudelleen ”harjan kanssa heilumassa” :) 

 ps. Aika moni tunnisti, samoin kuin minä, itsensä tuosta viimeviikon ”puutarhamaanikon” kortista… ;)Ihanaa kun saa olla vähän maanikko näin mukavassa asiassa, eikö vain!

ps2. En sitten ehtinyt sitä joulukuusta kaataa, vaikka valmiiksi jo pari katsoinkin. No aattoviikolla on sitten taas ”neulaset pitävä kuuaika” käydä se kaatamassa ja onhan se varmaan tunnelmallisempaakin silloin. :)

---------------------------------------

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista…

Laulusta joka vie ajatukset muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.

Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka ei voi nähdä.

Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.

Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu!

  • Shadi Souferian

-------------------------------------------

Hyvää ja joulukuisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, jolukuusta tärkeämmän eli hyvän tahdon joulupuun onneksi löytänyt

Puutarhurisi

Juha