Puutarhurin Perjantaipostia 22.1.2021

Puutarhurin Perjantaipostia 22.1.2021

Mullantuoksuista perjantaita täältä Puutarhalta! 

Tosin aamulla piti ensin hiukan pöllytellä lumia pois poluilta, ennen kuin kerkesin tänne puutarhalle mullantuoksujen pariin. Lunta olikin tuiskuttanut paikka paikoin aika paljon ja olin kyllä taas tyytyväinen, että olin syksyllä laittanut nuo kepit paikoilleen. Näki missä polku meni ja minne voi lunta kolata ja minne ei. Pieni homma, mutta iso apu taas kerran. :)

Pihakoivukin oli niin kivannäköinen, että piti oikein kuva siitä ottaa.

KIITOS VIESTITULVASTA JA KYLLÄ – PETUNIA TÄMÄ ON

Keskiviikkoillalla laitoinkin sinulle viestiä, että esikasvatettujen taimien kevätvalikoima on nyt esillä ja pääset tutustumaan siihen näin ensimmäisten joukossa. Hirmusti tuli viestejä ja kyllä tämä uusi Petunia ’Midnight Gold’ oli niistä se suurin ihastuksen ja ihmettelyn aihe. Tämän upean jalosteen taustoista ja ominaisuuksista voin kertoa enempikin myöhemmin, mutta lyhykäisyydessään tämä on paitsi hyvin erikoinen väritykseltään, niin sen parhaat ominaisuudet on ( näin puutarhurin silmin katsottuna) vielä enemmän sen terveessä ja kompaktissa kasvutavassa, helppohoitoisuudessa, kukkien uusiutuvuudessa ja erinomaisessa kyvyssä kasvaa erilaisissa olosuhteissa upeasti.  Ei siis kovinkaan kranttu ja silti kasvaa komeasti. Aika lailla puutarhurin unelma, eikö vain… ;)

Tähän ja muihinkin kevään uutuuksiin pääset tutustumaan ja suunnittelemaan omaa kukkaloistoasi ( tai muuten vain fiilistelemään)   kätevästi TÄÄLLÄ

SIEMENIÄ KASVAMAAN JA HÄVITYKSEEN

Siemenasiat on olleet nyt tavallista enempi tapetilla tässä viime aikoina. Toki se, että ihanaa innostumista on ilmassa, kun päästään jo ensimmäisiä kylvämään, mutta sitten on kovasti uutisoitu näistä kaukomailta tilaamatta tulleista epämääräisistä siemenpusseista.

SAITKO SIEMENLÄHETYKSEN JOTA ET OLE TILANNUT?

Näistä kaukomailta tulleista ja tilaamattomista siemenpakkauksista on uutisoitu kovin tällä viikolla ja hyvä niin.

Tämähän ei ole ihan uusi aihe, vaan näitä oli jo viime vuonna liikkeellä, mutta nyt niitä on taas alkanut ilmaantua eli kerrataanko tämä, koska aihe on tärkeä ja etenkin niiden siementen hävittäminen on tärkeää.

Ruokaviraston ohjeet ovat selkeät eli:

  • Älä avaa siemenpakkauksia.
  • Lähetä tieto saapuneesta pakkauksesta ja sen lähtömaasta sekä valokuva siemenpakkauksesta sähköpostiin: kylvosiementuonti@ruokavirasto.fi ja odota ohjeistusta.
  • Vaihtoehtoisesti hävitä avaamaton siemenpakkaus sisältöineen polttamalla. Siemenpakkauksia ei tule missään tapauksessa avata tai siemeniä kylvää tai kompostoida.

Siementen asianmukainen tuonti on ohjeistettu Ruokaviraston sivuilla. Kasvien tuontiin liittyvien säädöksien tarkoituksena on estää kasvintuhoojien leviäminen.

Aiheesta voit lukea lisää TÄÄLTÄ

JA SITTEN SE PAREMPI OSUUS ELI KYLVÖPUUHIIN – TARKISTETAAN KUMMINKIN VIELÄ ENNEN KUIN KYLVETÄÄN

Ensimmäisiin kylvöpuuhiin on jo tosiaan päästy ja esimerkiksi jotkut chililajikkeet olisi hyvä kylvää jo nyt, että satoa ehtii myös kesällä saada. Chileissä ( niin kuin toki monissa muissakin ) on paljon kasvuaika eroja eli aina kannattaa tarkistaa lajikekohtainen kylvösuositusaika. Samoin on huomioida, että missä se on annettu. Nimittäin monet ohjeet on tarkoitettu Euroopan oloihin ja se tarkoittaa kuukautta- kahta aiemmin kuin mitä meillä täällä Suomessa olisi hyvä noudattaa.  Usein rajoittava tekijä on tuo valonmäärä, mutta jos sinulla on hyvä kasvilamppu, niin sitten voit huoletta aloittaa aikaisemmin. Toki hyvää ja valoisaa kasvatustilaa pitää olla sitten myös koulituille taimille, ettei menen hyvä esikasvatus hukkaan.

Yksi hyvä keino on myös idättää siemenet kylvölautan avulla. Siinä saa samalla lautalla idätettyä useampiakin lajikkeita samaan aikaan.

Kylvölautta idea on hyvin yksinkertainen ja helppo toteuttaa ihan kotitarpeista. Jos et ole ennen kokeillut, niin tehtiin tämmöinen lyhyt video siitä kuinka se tehdään ja mikä se idea on.

Istutuslautta Videon voit katsoa TÄÄLTÄ

Niin ja chileistä vielä sen verran, että hidaskasvuisina olen itse koulinut ne vain kertaalleen näihin 9x9 cm ruukkuihin ja niissä ne saa sitten kasvaa aina niin kauan, että ne istutetaan lopullisille kasvupaikoille keväällä.

Vinkki -> ja kun koulit, niin tuosta kylvölautalta saat irrotettua sirkkataimen kätevästi pinsettien avulla, vetämällä sitä varovasti juuren suuntaan. Ja lehdestä otettiin kiinni, ei varresta. Jos lehti hiukan vaurioituu, niin se ei haittaa, mutta jos varsi, niin usein hento sirkkataimi kuolee siihen.

ja toki jos haluat helpommalla päästä, niin minulla on sinulle myöhemmin keväällä lähettää ihan valmiiksi esikasvatettuja chilejä parikin eri lajiketta -> TÄMMÖISIÄ

Ja katsellaan näitä muitakin kylvöaikoja ja -tapoja sitten taas lisää tulevissa posteissa.

JÄÄLYHTYJEN KIRKKAUDEN SALAISUUS JA VESI HYÖTYKÄYTTÖÖN

Jäälyhdyistä oli viimeviikolla puhetta ja kyllä on pakko sanoa, että en kyllä ikinä niin taidokkaita ja upeita jäälyhtyjä osaisi tehdä, kun mitä olen saanut kuvista ihastella. Aivan uskomattoman hienoja luomuksia. Aiheesta tuli myös vinkki ja kysymys.

Ensin kysymys, eli Anne kysyi kuinka lyhdyistä saa kirkkaita ? -> vastaus on, että kun veden keittää ensin ja sitten vasta jäädyttää, niin lopputulos on kirkas.

ja sitten vinkki -> Arto kertoi, että jäälyhdyn vettä ei kannata heittää pois, vaan käyttää vaikka perunoiden keittoon.

BIOMUOVI OPAS – MIELENKIINTOINEN TIETOPAKETTI

Luodon Leena soitteli tuossa eilen illalla ja puhuttiin, niitä näitä ja vähän suunniteltiin tulevia tapahtumia ja juttuja, joista kerron sitten myöhemmin keväällä lisää. Tuli sitten puheeksi myös tämä biomuovimaailma ja Leena kertoi, että tästä aiheesta on tehty nyt myös vallan hyvä opas.

Tästä selkenee hyvin tuo biomuovien maailma, joka ei olekaan ihan niin yksinkertainen, kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Tuon kun lukee, niin aika moni asia avautuu ihan uusin silmin mm. katteista, ruukuista, jne.
Tämän oppaan voit siis lukaista TÄÄLLÄ

LIUKKAITA LUVASSA? – SEPELIÄ SISÄLLE

Tuota viikonlopun ja alkavan viikon sääennustetta olen tuossa katsellut ja kyllä se uhkaavasti näyttää sille, että tuo ”lämpöaalto” ja sen perään tuleva pakkanen saattaa tehdä pihapoluista liukkaat. Parempi siis varoa kuin katua ja ottaa toinenkin ämpärillinen hiekoitussepeliä tuohon lämpöiseen. Lämpöisen sepelin kun sirottelee, niin se jäätyy sopivasti kiinni ja pysyy poluilla paljon paremmin.  

Vaan nyt minä lähden tekemään hiukan pistokas- ja kylvö puuhia, että saa tuntea tuon maailmanparhaan tuoksun – tuoreen mullan tuoksun – nenässään ja tuntea sormissaan. Tästä se kevät alkaa. :)

 

**********************************
Kukat tekevät aina ihmisistä terveempiä,
onnellisempia ja auttavaisempia; ne ovat auringonpaistetta, ruokaa ja lääkettä sielulle.
 Luther Burbank
 **********************************
 Innostunutta ja hyvää viikonloppua sinulle puutarhaystäväni !
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 
Juha