Puutarhurin perjantaipostia 13.9.2019

Puutarhurin perjantaipostia 13.9.2019

Touhukkaita terveisiä täältä puutarhalta !

Nyt alkavat ilmat haiskahtamaan sellaiselle, että päästään käärimään vihdoin hihat ja aloittamaan syysistutusten teot ihan kunnolla. Ihan liian lämmintä kun on vielä ollut, mutta nyt ilmat viilenevät ja kuin taivaanlahjana vettäkin satelee sopivasti. Minä teen täällä vielä viimeiset tarvittavat hoitotoimenpiteet kasveille ja pakkaillaan näitä sitten ensiviikosta alkaen uusiin koteihin. Pohjois-Suomeen ensin ja siitä sitten etelään päin, niin menee hyvässä rytmissä ja sinun ei tarvitse suotta näitä säilytellä. Ainut poikkeus on nuo valkosipulit, jotka toki laitan samoissa lähetyksissä, mutta niitä ei kannata vielä istuttaa. Maa on ihan turhan lämmin siihen vielä. Eikä tulppaaneillakaan nyt kiirettä olisi, mutta laitan toki nekin. Säilyttelet niitä sitten vain viileässä n. +10 asteisessa ja mielellään pimeässä paikassa niin kaunan kunnes maa viilenee pysyvästi alle viiden asteen. Käytännössä siis loka-marraskuulla.

KUU ON TÄYSI TÄNÄ ILTANA JA ALKAA LASKEVAN KUUN AIKA, TÄYDELLINEN ISTUTUSAIKA ALKAA

Viilenevien ja paranevien ilostutusilmojen lisäksi kuun kiertokin puoltaa nyt sopivasti istutuksia, joiden idea on kasvattaa ja juurtua maata kohden. Eli seuraavat viikot ovat kuunkin puolesta täydellisiä syysistutuksille. <3

KESÄKUKAT NE VAAN JAKSAA, IHANA LEIJONAKITA

Kesäkukat ne vain jatkaa kukkimistaan ja tänä aamuna ihastelin ja hämmästelin taas kerran noiden uusien leijonankitojen kasvua ja jatkuvasti uusiutuvaa kukintaa. Nämä on jaksanut kukkia koko kesän eikä loppua näy. Muistan kun näiden kukat olivat vielä jokunen vuosi sitten sellaisia muutaman viikon iloja, mutta nämä uudet lajikkeet ilahduttaa ihan koko kesän ja paranevat vain syksyä kohden. Ja miten helposti nuo kasvaa. Lannoitekävyt laitoin niille kaveriksi keväällä ja ns. pikkutaimina suoraan penkkiin. Välillä vähän vettä annoin kun oli oikein ne kuivat ja kuumat jaksot kesällä ja siinä kaikki.

AMARYLLIKSET POIS ULKOA, HUOLTO JA LEPOON

Minusta nämä ilmat muuttuvat nyt siihen suuntaan, että aioin ainakin omat ulkona olleet amaryllikset nostella hiljalleen sisäverannalle. Vaikkei pakkasia ole vielä luvassa, niin laskevalämpötila ja kosteus eivät välttämättä tee niille hyvää. Ja ehtivät sitten olla riittävän kauan levossa, jotta kukkivat talvella. Näin minä toimin näiden kanssa.

  1. Nostan sipulit verannalle ja lopetan niiden kastelun
  2. Kun lehdet alkavat nahistua ja multa on kuivunut, niin leikkaan lehdet n. 2 cm sipulin kaulan yläpuolelta poikki.
  3. Siirrän sipulin ruukkuineen viileään ja pimeään n +10 asteiseen paikkaan lepoon.
  4. Annan sen olla siellä vähintään 10-12 (*) viikkoa, vaikka elonmerkkejäkin näkysi sitä ennen.
  5. Tuon sipulin sisälle, otan pois ruukusta, pesen sipulin ja poistan kuolleet juuret.
  6. Liotan juuria yön yli vedessä
  7. istutan uuteen multaan ja kastelen mullan kunnolla
  8. Nostan ruukun lämpimään ja valoisaan, enkä kastele seuraaviin viikkoihin kuin korkeintaan hiukan. ( **)
  9. Pohjalämpö saa olla korkea (jopa 30-35 astetta esim. patterin päällä) on ensimmäisen kahden viikon ajan valoa tärkeämpi asia. Lämpö, valo ja kastelu vaikuttavat suuresti kukkavarsien pituuteen ja kasvuun ( ***)
  10. Kun kukat alkavat aueta, alan kastelemaan n. kerran viikossa ja alakautta.

Ja sitten vielä pari täsmennystä = *** merkittyjä juttuja.

* = Lepoaika määräytyy paljolti lajikkeen mukaan, tuo 10 viikkoa on sellainen yleispätevä aika. Toki myös lämpötila vaikuttaa. Puhutaan usein että yksi aste enempi tai vähempi  = yksi viikko lisää lepoaikaa. Ihan näin yksikertainen se ei ole, juuri eri lajikkeiden takia, mutta suht hyvä muistisääntö kumminkin.  Tärkeää on siis antaa riittävän pitkä lepoaika, sillä kukka-aihiot kehittyvät sipulin sisällä vasta lepovaiheen loppuaikanaJos lepoaika on liian lyhytlopputuloksena nousee vain lehtiä, ei kukkavanoja.

** = alussa hyvä kastelu on helpointa toteuttaa istuttamalla sipuli läpimäräksi kasteltuun ja lämpöiseen hiekansekaiseen multaseoksenKosteaa multaa ruukunpohjalle, napakalla otteella sipulista kiinni ja pienellä pyöräytysliikkeellä saat sen hyvin tiiviisti istutettua. Jätä sipulin ”olkapäät” näkyviin ja tiivistä mullalla reunoja vasten sipuli tiukasti ruukkuun. Ruukku saa olla mielellään vain muutaman sentin isompi kuin sipuli.

*** = Lämmön, kastelun ja valon vaikutus lyhyesti:

Lämpö ( + 22) -> Korkeampi lämpö = lyhyt varsi ja kukinta alkaa nopeasti.

-> Matalampi lämpö = pitkä varsi, kukkavarsien nousu kestää pitkään.

Kastelu -> Paljon vettä -> kukkavana venyy ja sipulin mätänemisen riski kasvaa.

Valo -> Runsas valo -> lyhyemmät varret ja komeammat värit lehdissä ja kukissa. Luonnonvalolla pärjäät, mutta parhaiten onnistut LED-kasvilampun avulla.

Ja mullasta vielä muutama sananen -> Paras multa amaryllikselle, ihan niin kuin kaikille ruukussa kasvatettaville sipulikukille on sopivasti hiekansekainen multa jossa myös ravinteita mukana. Eli hyvä seos kotikonstein on sekoittaa puolet taimi- tai kaktusmultaa ja puolet kukkamultaa.  

TOMAATTIEN KYPSYTYSTÄ SISÄLLÄ, UUTTA TIETOA

Sen verran se kääntyy valo ja lämpö syksyä kohden, että tomaattien kypsyminen ulkona ja lämmittämättömissä kasvihuoneissa alkaa olla lopuillaan. Mutta eipä hätää, mehän tiedettiin, että ne vihreät tomaatit kypsyvät hienosti sisällä. Tähän asti olen neuvonut, koska itsekin olen niin tehnyt vanhan tomaattiviljelijä kaverini ohjeiden mukaan, että keräsin tomaatit sanomalehden päälle laatikkoon ja vein sen pimeään n. + 20 asteiseen paikkaan. Ja hyvin ne siellä kypsyikin. Mutta nyt on tullut uutta tietoa, että ihan samaan lopputulokseen pääsee myös jos ne jättää valoon kypsymään. Minulla ei tuosta ole vielä niin paljoa kokemusta, että en osaa sanoa lämpötilan tai mahdollisten muiden kikkojen osalta mitään, mutta eiköhän tämän syksyn jälkeen ole. :) Jos sinulla on kokemuksia kuinka saat tomaatit parhaiten kypsymään sisällä, niin kerro ihmeessä. On aina mukava kuulla kokemuksia ja oppia uutta. Koskaanhan me ei olla liian vanhoja tai viisaita oppimaan uutta ja lisää, eikö vain?  :)

KARKOTTIMET NYT PÄÄLLE

Ainakin minä laitan nyt nuo hiirikarkottimet tuonne pirtin vintille, varastoon, kellariin ja aittaan päälle nyt. Kokemuksesta tiedän, että nyt nuo hiiret alkavat todenteolla etsiä niitä talvimajapaikkojaan. Paljon helpommalla pääsäen kun laitan ne nyt päälle kertomaan minne en halua niiden talveksi tulla. Hiirenlossilla ym. pelaamiset olen jättänyt jo vuosia sitten unholaan. Hirmu huoltaminen ja raatojen keräily, etenkin tuolta missä harvoin käy tai tarvii kiivetä.  Myyrä- ja käärmekarkottimet saakin nakutella tuolla missä ovat muutenkin, eipähän tule tontille eikä koiratarhaan suotta.

UNOHTUI VIIME SUNNUNTAILTA

Tuosta tuli mieleeni, että viime sunnuntaina kun esittelin niitä myyrienkarkotuksiin tehoavia kukkasipuleita, niin olin sitten näköjään unohtanut tuon Karhunlaukan esitellä (yksi pää kesäntalven…)

 

HIRVIKÄRPÄSTAKKEJA TULEE LISÄÄ ALKUVIIKOSTA, NIKSI KÄYTTÖÖN

Hyvä idea on muuten käyttää tuota takkia niin, että puetkin sen ulkotakin alle ja helmat housuihin. Sitten kun tulet autolle tai pois metsästä niin päällystakki vain muovipussiin ja suu solmulla kiinni. Kotona sitten takki pusseineen pakkaseen ja seuraavan päivänä ei tarvitse kuin ropsasta takista hirvikärpäset pois, kätevää ja toimivaa.

EN TIEDÄ AUTTAAKO, MUTTA KOKEILLA VOI

Hirvikärpästen loitolla pitämiseksi on kokeiltu vähän vaikka mitä ja osalla toimii joku, osalla joku muu ja jollain ei mikään (tuon takin lisäksi siis), mutta tämmöisiä on ainakin kokeiltu:

  1. Kylmägeeliä niskaan
  2. stayup sukka päähän ( itse kokeilin tätä viimevuonna ja se kyllä toimii, vaikka onkin hassun näköinen)
  3. Ilmastointiteippiä takin hartioihin niin, että liimapinta on ulospäin. ( tätäkin kokeilin ja se toimii kohtuu hyvin, mutta on oma hommansa se virtittää paikalleen)
  4. ns. maalarinhaalari päälle

Näistä jos vain on apua ja ideaa, niin kannattaa käyttää ja kokeilla. Kampa on ainakin hyvä olla mukana, sillä saa ne kaikkein kätevimmin hiuksita pois.

Vai onko sinulla jokin muu ”kikkakolmonen” jolla olet pärjännyt näitä vastaan? kerro ihmeessä, jos on.

 

SYYSKAUNEUTTA YM KALENTERIKUVIA HUOLISIN TAAS KALENTERIA VARTEN – kuva minulle – kalenteri sinulle

Meidän perinteistä hyvänmielen puutarhakalenteria alan taas hiljalleen suunnittelemaan ja kuvista olisi kiva aloittaa. Eli jos sinulla on kuvia erivuodenajoilta, niin laitako minulle. Tehdään taas yhdessä hiukan erilainen kalenteri jonka tuottoja ohjaan tuttuun tapaan hyväntekeväisyyteen.

Ja jokainen kalenteriin päätynyt kuvahan tarkoitti ilmaista kalenteria sinulle. :)

Laitatko kuvia osoitteella puutarha@kodinkukat.fi Kiitos jo etukäteen!

Vaan nyt minä lähden tuonne puutarhanpuolelle tekemään viimeisiä hoitotöitä lähteville kasveille, niin sinun ei tarvitse kuin istuttaa ne ja katsoa kuinka keväällä ihmeitä alkaa tapahtua. <3

-----------------------------------
Puutarhaan istuttaminen on uskoa huomiseen!
- Audrey Hepburn
--------------------------------------
Täysikuun valaisemaa iltaa ja touhukasta viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.  
Toivottaa, hihat käärien ja innoissaan myös omia istutuksiaan suunnitteleva
Puutarhurisi
Juha