Puutarhurin perjantaipostia 2.10.2020

Puutarhurin perjantaipostia 2.10.2020

Upeaa huomenta täältä Puutarhalta!

Onhan tämä ihan uskomatonta, että ollaan lokakuunpuolella ja lämpömittari huitelee lähes kahdenkymmenenasteen päivälämpötiloja. Nytkin aamu oli uskomattoman lämmin ja kunhan tuo aurinko tuolta nousee, niin t-paidassa tarkenee taas touhuta.  

Ja nuo syksyn värit – ne sen kun komistuvat komistumistaan.  Tämä verstaan seinällä kasvava villiviini on ja niin upean punahehkuinen, etten muista koska olisi viimeksi näin upeasti hehkunut.

Ja kyllähän se on totta ja asia minkä erityisesti näin syksyllä huomaa on,  että monilla kasvilla lehtien värit ja  muodot ovat todella upeita, mutta niitä ei tahdo aina muistaa ajatella istutuksia suunnitellessa. Itselläni ainakin on sellaista ”vikaa”, että kun kukista tykkää, niin niitä tulee suosittua myös istutuksissa. Nyt olen jo muutaman vuoden opetellut tutustumaan ja käyttämään erilaisia heiniä istutusten yhteydessä ja niistähän on löytynyt vaikka mitä ihanaa. Ja helppohoitoisina ne ovat monessa paikassa kuin taivaan lahja.

Vaikka onhan nämä kukat paitsi ihania katsella niin myös tuiki tärkeitä perhosille ja kaikille muillekin syyskesän pörriäisille.  

Eilen amiraaliperhonen ja pari sen kaveria nautti ”kukkivasta mesibaarista” niin tyytyväisinä, että oli oikein ilo silmälle ja mielelle katsella näitä. On se kyllä tärkeää, että puutarhassa on myös näitä loppukesän kukkijoita, eikö vain.

Perennoja on vielä hyvä istuttaa ja vaikka valikoima niissäkin kapenee, niin on näitä vielä TÄÄLLÄ saatavilla ihan hyvä valikoima.

NURMIKON LEIKKUUTA TAI OIKEASTAAN LEIKKAAMATTOMUUTTA + VARISEVIEN LEHTIEN HYÖTYKÄYTTÖ

Nurmikko tykkää kyllä kasvaa ja oikeastaan ainut mikä sitä rajoittaa on tietysti tuo päivittäin vähenevä valon määrä. Siksi olenkin nyt antanut sen kasvaa, jotta sillä olisi mahdollisimman paljon lehtipinta-alaa millä kerätä noita elämäntärkeitä säteitä itseensä ja näin varmistaa myös hyvä talvehtiminen. Toinen asia on, että tuo vanha saarnipuu alkoi jo tiputtelemaan lehtiään ja niitä kertyy aika paljon ( jos tuuli ei vie niitä muualle) ja aioin taas silputa ne tuonne nurmikon sekaan, kun viimeisen kerran ennen talvea leikkaan tuon nurmikon. Sinne ne sitten maatuvat talven aikana ja parantaa maata entisestään. Madotkin tykkäävät. Eli en nurmikkoa nyt ajele, vaikka se hiukan ehkä jonkun mielestä epäsiistille voi nyt näyttääkin, mutta itse nurmikolle ja maalle minusta näin on parempi.

HOIDETAAN MYÖS SYYISTUTUKSIA – KASTELLAAN JA ISTUTETAAN KUNNOLLA

Etenkin nyt kun nämä ilmat ovat näin aurinkoisia ja lämpimiä, niin noita syyistutuksia ( callunat, ericat, koristekaalit, jne) on hyvä myös kastella. Ne ovat kuitenkin ihan eläviä kasveja ja näin lämpimällä jopa yllättävän paljon voivat tarvita vettä. Ja ihan kunnolla ne kannattaa myös istuttaa. Näitä ”purkkineen päivineen” isompiin astioihin laitettuja ”istutuksia” näen turhankin usein. Kyllä elävä kasvi kannattaa aina istuttaa ihan kunnolla, se kyllä kiittää siitä sitten kasvullaan ja hyvävointisuudellaan pitkään.  Kun noita kuivuneita ja varisevia syysistutuksia kun valitettavasti näen vieläkin turhan usein...

HUONEKASVEJA ENITEN RASITTAVA ASIA? HELPPOAKIN HELPOMPI RATKAISU

Me sinun kanssasi tämä kyllä tiedetään, mutta yllättävän paljon kaikenlaisia ”poppakonsteja” vielä saa kuulla ja lukea. Kerrotaan ihmeaineista ja tavoista, joilla saa huonekasvit säilymään ja kukoistamaan vaikka ne olisivat komeron pimeimmässä nurkassa. Toki en sitä sano, etteikö fiksu hoito ( ei liikakasteluja, kasvien sijoitus lämmityskaudella, pölyjen pyyhintä lehdiltä, sumuttelu, jne) ole tärkeitä, mutta kyllä se vain on tuo VALONPUUTE mikä on kasveille se kaikkein raskain ja rasittavin asia talvella. Niin kuin tiedämme, niin auringonvalo on kaiken elämän perusta ja talvella sitä nyt vain on kasvien kannalta ajateltuna ihan liian vähän.

Vaan kyllä nykyisin on helppoa, kun tuo led-tekniikka on kehittynyt kasvivalopuolella valtavasti ja tuo helpon ratkaisun tähän valoasiaan.  Otetaan siis käyttöön kunnon led-valaisin ja laitetaan se kellokytkimen taakse, niin että se aloittaa aamulla ja jatkaa iltaa. Itse annan valoa niin, että kasvit saa lepoa yöllä n. 12 tuntia. Sen jälkeen kaikki onkin paljon helpompaa, niin itselle kuin eritoten kasveille. :)

Tämän lampun, jota itse käytän, on siis ammattilaisille suunniteltu, mutta olen saanut Philpsiltä eritysoikeuden ( ainoana Suomessa) myydä tätä myös kuluttajille. Kanta on normaali E27 kanta ja olen etsinyt tuohon mukaan myös 3 metrin johdon, jossa on ripustuslenkki valmiina.

Jos jotain suosittelen huonekasvien ( tämä onmyös  aivan korvaamaton apu siemen- ja taimikasvatuksessa sitten keväällä) niin tätä lamppua soisin nähdä jokisessa pirtissä ja huonekasvien ränsistymiset ja kuolemiset olisi historiaa. :)

Lampun  69 €  ( ovh 75,00 )  saat TÄÄLTÄ

Lampun + johdon 74,95 € ( ovh 85,50) saat TÄÄLTÄ

Suosittelen todella lämpimästi !

Niin ja tietysti tätä sumupulloa suosittelen myös. On paras sumupullo mikä minulla on ollut ikinä, eikä ole edes kallis.  Ja käy myös pyykkien ja hiusten sumutteluun. Itseasiassa parturissa tämän pullon aikanaan hoksasinkin.   

1 kpl / 6,90 € -> TÄÄLTÄ

3 kpl / 19,90 €  -> TÄÄLTÄ ( älä pelästy kuvaa… ;) )

SIPULIKUKKIA RUUKKUUN – MIKÄ IHANA TAPA TOIVOTTAA KEVÄT TERVETULLEEKSI

Nyt kun ihan ei vielä kannata istuttaa ulos penkkeihin noita kukkasipuleita, niin ruukkuistutuksia voi jo tehdä tai ainakin jo valmistautua niihin. Minusta on aina mukava istuta muutama ruukullinen näitä ja nostella sitten keväällä ulos ja terassille. Se on vähän kuin varaslähtö keväälle ja piristää ihan mahdottomasti.

Ruukkuun istuttaminen on paitsi helppoa, niin myös älyttömän hauskaa puuhaa.  Kerrataanko kuinka se kätevästi käy:

  1. Valitaan laakea ja riittävän syvä ( mielellään yli 30 cm syvä) astia
  2. Laitetaan pohjalle ruukunpaloja tai kevytsoraa salaojaksi ( muistetaan että märkyys oli se sipulikukkien vihollinen nro 1)
  3. Käytetään hiekansekaista multaa esim. (kaktus tai kylvömultaa) n 2/3 ruukun korkeudesta ja tiivistetään se vain kevyesti.
  4. Istutan sipulit yleensä vieri viereen, mutta niin etteivät ne ihan kosketa toisiaan (etenkin jos teet istutuksen yhdestä sortista esim. krookuksista)
  5. Peitellään sipulit samalla mullalla tai hiekalla ja jätetään muutama sentti kasteluvaraa.
  6. Kastellaan istutus kevyesti.
  7. Viedään ruukut viileään (n. 6-10 asteiseen) ja pimeään paikkaan talveksi. Istutukset eivät saa jäätyä talven aikana.
  8. Helmikuusta alkaen nostetaan niitä valoon ja nautitaan kasvun ihmeestä ja kukkaloistosta yhdessä kevätauringon ensisäteiden kanssa.
  9. Viedään myös ystävälle iloinen kevättervehdys, josta varmasti riittää iloa ja puhetta pitkään.

Jos haluat istuttaa tällaisen monisipulisen komeuden, niin kaikki muut kohdat tehdään samoin kuin yllä, mutta ainoastaan tuo ruukun täyttäminen ja istutus tehdään vaiheittain. Ruukuksi toki valitaan korkeampi mallinen ruukku eli vähintään sellainen 30, mielellään 40 -50 cm korkea ruukku. Ensin laitetaan siis isot ja korkeaksi kasvavat lajikkeet (tulppaanit, laukat, narsissit,)ruukun pohjalle ja niiden päälle multaa niin, että ne peittyvät. Sitten seuraavat lajikkeet (hyasintit ja matalammat tulppaani ja narsissi lajikkeet) ja taas niiden päälle multaa ja lopuksi kaikki pikkusipulit (krookukset, heinätähdet, villitulppaanit, helmililjat, jne). Eli isot ja pitkät lajikkeet alle ja pienet päälle, tämä on paljon helpompaa kuin mille kuulostaa.

Parhaat ”tarpeet” näihin istutuksiin löydät TÄÄLTÄ ja valikoima on vielä hyvä, mutta hupenee kiihtyvällä tahdilla…

VINKKI: Jos haluat varmistaa sipulikukille erinomaiset juurtumisolosuhteet, niin ripautapa hiukan tätä juurtumisrouhetta jokaisen sipulikukan istutuskuopan pohjalle. Ihan hyppysellinen riittää. Erityisesti isot sipulit ( tulppaanit, narsissit, laukat ja keisarinpikarililjat ) hyötyvät tästä paljon. Onhan siinä oma hommansa, mutta kyllä on vaikutuskin hyvä, sipulit juurtuvat ja kasvaa entistäkin paremmin ja sehän tietää komeampia kukkia ja pitkäikäisempiä sipuleita.

PYYNTÖ – KERROTKO ONNISTUIKO VAI EI?

Toiveiden pohjalta teimme kotisivujemme ylläpitäjän kanssa hiukan uudistuksia ja parannuksia tuonne meidän kotisivuillemme.

Jos saan pyytää, niin kävisitkö hiukan ”surffailemassa” sivuilla ja kerrotko onko uudistukset hyviä ja toimivia ja mitä vielä voisi olla paremmin toteutettu tai sivuilta löytyä? 

Videot nyt ainakin avautuvat toiveiden mukaisesti paremmin ja suoraan sivuilla.

Kiitos siis ajastasi –

jos ehdit vierailla TÄÄLLÄ

ja kertoa palautetta myös.

<3

TERVETULOA - MINÄ TULEN

Viimeviikolla hiukan kirjoittelin siitä, että kuinka olisi poltetta mennä käymään tuolla tuntureilla ja erämaajärvillä taas ihailemassa maisemia ja nauttia pohjoisen tunnelmasta muutenkin. Kun täällä puutarhallakin on nämä syystyöt niin hyvällä mallilla ja hyvä porukka täällä tekemässä, niin mitään estettä ei tuntunut olevan. Ja sitten kun vielä sain muutaman viestin, että ”Tervetuloa, täällä otetaan kaikki avosylin vastaan” ja ”kiva jos tulet, ruska hienoimmillaan ja pienyrittäjät kiittävät jokisesta kävijästä eritoten nyt kun ajat on vaikeat ja talvisesongista ennustetaan hiljaista”.

Joten - eilen sitten kaivoin lierihattuni sekä reissurepun esiin ja hyppään yöjunaan vielä tänään.

Kiitos kutsusta Lappi, minä tulen erittäin mielelläni!

***************************************

Lapin luonto luo outoa taikaa
Se on kaunis ja vertaamaton
Huiput vaarojen kauaksi hohtaa
Ruska loistossaan kuin satu on

 

Lapin Tango / Unto Mononen / Vellu Halkosalmi

***************************************

Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa, lierihatun päähän ja repun olkapäälleen viikoksi heittävä

Luontorakas Puutarhurisi

Juha