Syksyisen kosteaa huomenta puutarhalta!
"Vuodet eivät ole veljeksiä", sen totesin, kun selailin parin vuoden takaista sääkalenteria. Silloin oltiin jo useamman asteen verran pakkasella, kun aamutuimaan lämpömittaria olin tarkkaillut. Nyt, paria vuotta myöhemmin, lokakuisena varhaisaamuna mittari näytti vieläkin +12 astetta ja ulos astuessa, ovesta vastaan pöllähti lämmin syystuuli.
Juha lomailee tämän viikon ja nauttii tunturipurojen solinasta ja pohjoisen ruskasta, joten postauksen takana tällä kertaa toimistopuutarhurit.
MITÄ TEKISIN LOKAKUISESSA PUUTARHASSA?
Lokakuun puutarhassa tekemistä riittää yllin kyllin, ennen kuin pääsemme "talviunille". Syyssipuleiden istutusaika alkaa olemaan parhaimmillaan. Parhaat istutuskelithän alkavat, kun lämpötila laskee alle +10 asteen. Myös viimeisiä perennoja ja pensaita voi vielä hyvin istutella, valkosipulista puhumattakaan, jonka paras istutusaika on, kun lämpötila lähestyy +5 astetta.
Nyt on oiva aika tehdä myös vuoden viimeinen rikkaruohokierros ja kiertää kukkapenkit lävitse ja kitkeä ne, näin helpotetaan kevään työtaakkaa. Samalla kertaa voi penkin reunatkin jo kantata valmiiksi.
Haravoidako vai ei, leikatako perennat vai ei? Nämä ovat näitä ikuisuuskysymyksiä. Teit sitten kummin vain, teit oikeastaan oikein. Jos leikkaat perennat alas, teethän sen vasta sitten, kun lehdet ovat kellastuneet, annetaan kasvien kerätä voimia niin kauan, kun lehdet ovat vihreinä.
Haravoinnin suhteen, ollaan edelleenkin huolettomia haravan käyttäjiä. Ennen haravointia, leikataan nurmikko vielä kerran, siinä samalla lehdet silppuuntuu ja tämän jälkeen haravoidaan kevyesti, siten, että lehtisilppua jää himpun verran myös nurmikolle ravinteeksi ja matosille ruoaksi.
Kun pihahommat on hoidettu, viimeiseksi otetaan käsittelyyn puutarhatyövälineet. Pestään ja huolletaan ne, tarvittaessa teroitetaan ja sitten varastoidaan. Näin keväällä on mukava aloittaa uusi kausi, kun työvälineet ovat kunnossa. Myös vesiletkut, vesiastiat ja kastelukannut voi hiljalleen tyhjentää, putsata ja siirtää talviteloille.
Kasvihuoneissa alkaa sato olla lopuillaan, joten on aika siivota myös kasvihuoneet. Tyhjennetään huone niin kasveista (myös rikkaruohoista) kuin mahdollisista työvälineistäkin. Pestään huone huolella, tähän käy hyvin kuuma vesi terästettynä pienellä tilkalla mäntysuopanestettä. Talvipakkaset pitävät sitten huolen lopullisesta silauksesta ja desinfioi vielä huoneen.
Tulevia talvisuojauksia varten voidaan jo viritellä tukikehikoita, jotka helpottavat talvisuojien ja keväisten varjostuskankaiden laittoa. Muistetaan kuitenkin, että itse talvisuojat laitetaan vasta sitten kasveille, kun maan pinta on kohmettunut. Toki jänisverkot voit jo viritellä omenapuiden ja muiden jänisten herkkupuiden ja pensaiden ympärille.
Myös hiekoitushiekkaa on hyvä jo jemmata hieman liki ovenpieltä, sitä kun talvi voi yllättää pihapolulla kulkijan, kuten autoilijan liikenteessä, kun yks kaks, pihapolku voikin olla jo aamuvarhaisella jään peitossa.
Kun varsinaiset puutarhatyöt on tehty, voimme keskittyä oleilemiseen. Viritellään pimeneviä iltoja varten ulkovaloja tuomaan valoa pimeyteen, tehdään syysistutuksia portinpieleen ja rappusten luo ilahduttamaan sisälle tulijoita. Ja kuten muistamme, syysistutuksissa olevat kanervat ja callunat ovat eläviä kasveja ja nekin kaipaavat oman osuutensa kastelusta niin kauan, kun ilmat ovat plussan puolella.
KUUKAUDEN HOROSKOOPPI, Peltolemmikki 8.10. - 12.11. Lauantaina vietettävän Suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi... *************************************** "Muuta ei tarvita... kuin talon täydeltä kirjoja ja puutarhan täydeltä kukkia." ***************************************
Hyvää viikonloppua puutarhaystävämme! Toimistopuutarhuri Pirre |