Puutarhurin perjantaipostia 25.9.2020

Puutarhurin perjantaipostia 25.9.2020

Leppoisan värikästä huomenta täältä Puutarhalta!

Jos olisi aamulla pitänyt arvella, että mikä kuukausi on, niin enemmin olisin elokuuta veikannut kuin syyskuuta. On niin leppoisanlämmin ja kosteahko aamu. Ja viikonlopulle sääprofeetat näyttävät ennustavan vieläkin lämpöisempää, jopa yli + 20 asteen lämpötiloja. No, en kyllä valita, vaikka viileästä syksystä tykkäänkin, niin kasvukausi kun jatkuu, niin se on aina iloinen asia. Kesäkukillakin on juhlittu jo kohta puolivuotta ja vaikka valo väheneekin, niin komeasti ne kyllä kukkivat vielä.

Ruskanväritkin alkavat hiljaa näkyä täällä meilläkin. Vaahterat ja villiviinit on punastuneet upeasti ja hiljalleen myös muut lehtipuut alkavat saamaan syksyn värejä. Toivotaan nyt, että tulisi niidenkin suhteen värikäs syksy. Pakko on kyllä myöntää, että tähän kohtaan iskee aina valtava kaipuu tuonne pohjoiseen ja sinne ruskan värejä ihastelemaan sekä tulevan talven ensimerkkejä fiilistelemään. Saa nähdä maltanko pysyä pois, vai tuleeko otettua vielä pieni ruskaretki lähiaikoina tuonne. Syksyn työt ja lähetykset alkaa olla kyllä jo niin hyvällä mallilla, että tiedä vaikka malttaisi…;)

Kyllä näihin maisemiin vaan aina mieli tekee.

KESÄKUKKIEN TALVETUS – HAUSKAA EIKÄ NIIN VAIKEAA KUIN MONESTI LUULLAAN

kesäkukkien talvetus on yllättävän helppoa ja ennen kaikkea hauska ( ja edullinen) tapa saada kukat loistamaan myös ensikeväänä sekä tehdä niistä uusia taimia keväällä.  

Kerrataanko kuinka ja mitkä mitenkin:

1.Talvettaa voit ainakin verenpisarat, miljoonakellot, pelargonit, marketat, pasuunankukat ja dahliat. Ja toki muitakin – kokeilla ainakin kannattaa. Voit yllättyä iloisesti ja se tämän harrastuksen suola juuri onkin.  

2. Kellari on yleensä ihanteellisin paikka. Siellä suurin vaara on liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä ja kaikki kukat + nuput pois samoin huonot lehdet sekä muutenkin liiat lehdet pois. Ajattelen niin, että ilma pääsee vapaasti kiertämään kasvin sisälläkin, niin silloin on ollut hyvä.   

Koneelliset kylmäkellarit soveltuvat myös yleensä hyvin. Niissä kannattaa kasvit suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin.

Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää + 5- 10 asteen välillä.

Pelargoniat ja verenpisarat voit kellarin sijasta pitää myös sisällä, jos käytössäsi on viileä huone.

Marketta taas kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

4. Hoito talvella on melko niukkaa. Lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville. 

5. Keväällä, yleensä jo helmi-maaliskuulla, aloittelen näiden herättelyn tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi tuo talvilepo kestää vain n. nelisen kuukautta

Lajikekohtaisia tarkennuksia:

Jalohortensia

 • parhaiten 4-8 asteisessa lämpötilassa
 • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella -> ei tarvitse huolestua
 • kastellaan niukasti
 • EI leikata -> kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla.( kuolleet toki leikataan)

Verenpisara ja Pelargonia

 • parhaiten 5-10 asteisessa lämpötilassa
 • harvennetaan ennen talvetusta, että ilma kiertää. Vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkisi.
 • Onnistuu myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna. esim. TÄMÄ

Runkoruusut

 • 0-5 asteinen paikka paras. Jaloste ei yleensä kestä pakkasta
 • niukka kastelu, jos ollenkaan (kannattaa tarkkailla multaa)
 • leikataan reilummin vasta keväällä

Pasuunankukat

 • 5-10 asteinen ja pimeä paikka
 • tiputtavat lehdet melko nopeasti -> ei tarvitse huolestua -> niukka kastelu
 • rungot kannattaa leikata vasta keväällä sisälle noston jälkeen n. 30 cm

Marketat

 • 5-10 astetta, miellän valoisa paikka
 • Kunnollisella kasvuvalolla onnistuu myös lämpimämmässä paikassa.
 • Lehdet tippuvat yleensä kaikki talvella -> ei tarvitse huolestua
 • Leikataan kuolleet ja muotoonsa vasta keväällä, mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt.

Daaliat

 • Nostetaan ylös penkistä viimeistään kun ensimmäiset hallat nipistää.
 • leikataan varret n 3-5 cm
 • peitellään ne hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin.
 • katso ettei turve ole yhtään märkää. Se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella. 

Eucalyptus ( kolme eri tapaa)

 1. Yksi on, että leikataan ne alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi- maaliskuulla sitten otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
 2. Toinen vaihtoehto on kasvattaa niitä viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun.
 3. Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään + 10-15 asteiseen ja valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille

Kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan. :)

PIONIPUISTO TERVEISIÄ

Viimelauantaina oli tosiaan nuo Kotkaan tulevan Pionipuiston ensimmäinen perustamispäivä talkoot. Itsen teki mieli mennä mukaan, mutta oli tuota puuhaa täällä puutarhalla ( valmistelin alkuviikon lähetyksiä niin paljon, etten malttanut mennä millään. No toisaalta tiesin, että siellä on Suomen parhaat asiantuntijat ja innostunut talkooväki Jyrkin johdolla paikalla, joten hommahan kävi hienosti. Nyt vain odotellaan ensikesän ensimmäisiä kukintoja ja jatkoa seuraa varmasti. Olen kyllä enemmän kuin iloinen tuosta puistosta ja varmasti kerkeän itsekin tuonne vielä monesti paikan päälle. Pionipuistosta voit lukea lisää ja seurata sen tapahtumia TÄÄLTÄ

VALKOSIPULIT KUKKAPENKISSÄ – ILOA JA HYÖTYÄ – MYÖS LILJAKUKOILLE?

Taisin tästä mainitakin, mutta tuo on oikeasti hyvä tapa kasvattaa valkosipuleita ja pitää myyrät pois kukkapenkistä. Kynsiä vain penkkiin, etenkin penkin reunoille ja myyrät väistävät. Kesällä saa sitten nostaa satoa, istuttaa uudet kyynet ja syödä loput. :) En tiedä varmasti, että onko sillä ollut vaikutusta, mutta omaan penkkiini ei ole tullut myöskään liljakukkoja sen jälkeen, kun liljojen lähellä on valkosipuleita kasvanut. Tutkittua tämä ei siis ole, mutta ei ainakaan haittaa ole ollut. :)

Valkosipulien hoito-ohje (+ hiukan muutakin perustietoa) löytyy myös tuosta hoito-ohje vihkosesta sivuilta 14-15 ja sitä pääset lukemaan sähköisesti TÄÄLTÄ

Tuo hoito-ohje tulee toki myös painettuna jokaisen tilauksen mukana.

ja Ljubashaa, tuota parasta kokoa ( 55 / + ) saat tilattua vielä

10 kpl pakkaus 14,95 € -> TÄÄLTÄ

30 kpl pakkaus 39,95 € ( ovh 44,85) -> TÄÄLTÄ

SIEMENTEN KERUUSEEN – ILMAT SUOSII – SUODATINPUSSIT KÄTEVIÄ TÄSSÄKIN

Toinen hauska tapa lisätä kukkaloistoa on kerätä siemeniä ja kylvää niitä sitten keväällä. Valtaosalla kesällä kukkineista alkaa olla siemenkodat ruskistuneet ja näin siemenet valmistuneet ja nyt kun hyvät ilmatkin suosivat, niin kannattaa kerätä siemenet talteen.  Siemenet / siemenkodathan kannattaa kuivata hyvin, ennen kuin ne laitetaan säilöön. Kuivat siemenet laitoin ennen paperipusseihin tai kirjekuoriin ja nimen päälle. Nykyään tykkään käyttää suodatinpusseja. Ne hengittävät vieläkin paremmin ja imee mahdollisen kosteuden itseensä vieläkin paremmin ja niiden kylkeen on myös hyvä kirjoittaa mitä siemeniä ne sisältävät.

Vinkki keijunmekon siemenet säilyvät parhaitenkun et pura niitä pois, vaan säilytät ne siemenkodissaan aina kylvöön asti. Niissä kun oli ne tärkeät siivet jotka säilyvät parhaiten, kun saavat olla kodassaan turvassa. Kuivaat vain kodat hyvin, etteivät ne homehdu. Näin siemenet itävät paljon paremmin kuin irtona olevat siemenet, joista nuo siivet on hajonneet. Siksi myös itsekerätyt siemenet itävät usein ostosiemeniä paremmin. :)

SYYSISTUTETTAVIEN PERENNOIDEN, PENSAIDEN JA MARJOJEN VIIMETINKA LÄHESTYY – Nyt olisi hyvä aika…

Noiden kasvien, jotka on syyistutuksiin tarkoitettu ja valmisteltu valikoima alkaa huveta ja kohta viedään viimeisiä. Ei nekään ole missään tapauksessa huonoja tai pahnanpohjimmaisia, niitä vain ei ole syysistutuksin enempää saatavilla.

Nyt kuin ilmatkin suosivat istuykuksia ja lähetykset tulevat parissa päivässä, niin jos vielä on ollut harkinnassa tai haluat lisää, niin…

Hyötykasvit löytyvät -> TÄÄLTÄ

Ja toki kukkasipulit ja muuta kivaa -> TÄÄLTÄ

ONKOHAN MISTÄÄN TULLUT NÄIN PALJON KIITOSTA – ILO ON OLLUT MOLEMMINPUOLINEN

Tästä polviistuimesta toki toivoin, että on sellainen apuväline, josta on iloa ja hyötyä, mutta ihan näin paljon kiitosta ja tyytyväisiä viestejä en olisi osannut ikinä odottaa. Kiitos niistä kaikista, ilo on ehdottomasti molemminpuolinen.

Ja taitaa muutama isä/pappakin ilahtua tästä isänpäivänä… ;)

Tämän mainion apuvälineen saat siis tilattua TÄÄLTÄ

29,90 € ( ovh 35,50) ( sis polvi-istuimen + työkalut)

KASVIHUONE TYHJÄ? – SULJETAAN LUUKUT JA OVET – VIHANNESPUNKIT KUOLEE kun yli + 40

Onko sinulla kasvihuone jo tyhjänä? Jos on niin nyt olisi oiva aika tehdä luontaista tuholaistorjuntaa. Leenakin tuosta muistutteli, että nyt kun aurinko paistaa ja on lämmintä, niin pistetään ovet ja luukut kiinni. Annetaan lämmön nousta kasvihuoneen sisällä kunnolla, käytännössä niin korkeaksi kuin se vain nousee.  Mahdolliset vihannespunkit nimittäin kuolevat, lämmön noustessa yli + 40 asteen. Tulee nekin tuhottua luonnonkeinon nyt.

Vaan nyt minä lähden ”rakkaudesta lajiin” tuonne kasvihuoneelle päin ja valmistelemaan taas ensiviikon lähetyksiä istutuskuntoon.  Jos vaikka illasta ehtisi vielä Pikku-Reiskan kanssa suppilovahverokeiton tarpeet hakemaan tuolta metsiköstä. 

Tässä Reiska ( nyt jo 4 kk)  on niin "tärkeänä" kun pääsee oikein poseeraamaan sinulle. :) On se veikeä kaveri, niin kuin toki nuo kaikki ihanat kippurahännät muutkin ja Mörri-Pappa myös. :)

Niin ja se murskattujen valkosipulikynsien käyttö hirvikärpäsiä vastaan on nyt testattu ja ainakin ensikokemus on, että sehän muuten toimii. Tai sitten vain satuin sellaiseen kohtaan, missä niitä ei ollut kuin muutama. Testit siis jatkuvat, mutta hyvälle vaikuttaa ja vielä paremmalle tuoksuu... :)

***************************************

Tehdä hyödyllisiä asioita,

lausua rohkaisun sanoja,

ajatella kauniita asioita,

on tarpeeksi ihmiselämälle.

 

T.S. Elliot

***************************************

Upean värikästä ja leppoisan lämmintä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha