Puutarhurin Perjantaipostia 18.12.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 18.12.2020

Tunnelmallista perjantaita täältä Puutarhalta!

Vaikka tämä lähestyvä joulunaika tuleekin olemaan toisenlainen kuin mihin normaalisti olen tottunut, niin oikeastaan odotan tätä vähintään yhtä paljon kuin muitakin jouluja. Toki tuota ystävien tapaamista ja isommalla porukalla yhdessäolo kaipaan ja varmasti jouluna vielä enemmänkin. Olen kuitenkin ajatellut tämän niin, että vaikka tämä tulee olemaan erilainen joulu, niin ei sen tarvitse ollaan yhtään huonompi. Voi olla jopa tietyiltä osin parempikin. Rauhallisempi ja joulun sanomaan keskittyvämpi. Toki perinteiset asiat; kukat, kuusi, ruuat, hautausmaakäynti ja yhdessäolo ( toki eri tavoin ja pienemmällä porukalla ) tuo sitä joulun tunnelmaa tänäkin vuonna.

Ja kun leivinuunin tekee tulet ja jouluruokien tuoksu alkaa täyttää pirtin, niin varmasti alkaa joulutunnelma tulla tuttuun tapaan.

Viikolla kun kaivoin esiin pappani tekemiä suksia ja niiden aihioita, Kannusjärven historiasta kertovaa kirjaa varten, niin mietin, että on niitä ollut paljon ankeampiakin jouluja ja niistäkin on papat ja mummit selvinneet. Eikä silloin ollut kännyköitä eikä videopuheluita, niin kuin on nyt. Eikä edes sodan päättymisestä oltu varmoja, tosin kuin tämän koronan, joka tiedetään jo nyt, että on voitettu viimeistään ensi syksyyn mennessä. ja ensi jouluna voidaan taas olla yhdessä ja viettää joulua turvallisin mielin.

Kannusjärven historiasta on siis valmistumassa iso kirja Suurnäkin Ilmon toteuttamana. Tätä kirjaa olen saanut olla omalta osaltani tekemässä ja seuraamassa sen valmistumista paljon. Ja samalla olen kyllä ollut hämmästynyt kuinka paljon tällä kylällä on ja on ollut asioita, ihmisiä ja tapahtumia, joista en ollut koskaan ennen kuullut, vaikka olen täällä (lähes) koko ikäni asunut. Kunhan tuo kirja ensi vuonna valmistuu, niin sille on jo nyt paikka kirjahyllyssä, mutta ei varmasti pölyttymässä. :)

Nämä sukset ja aihiot on siis pappani tekemät. Pappa oli kätevä käsistään ja teki paljon suksia ja oikeastaan ihan kaikkea mitä vain puusta tehdä voi. pappa teki mm. Valmari ”Vallu” Toikalle hänen ensimmäiset suksensa. Valmari oli tullut käymään ja sanonut papalle ” teeppä minullekin sukset, niin lähden kattomaan miten paljon huonompia nuo muut on” – ”Vallu” oli huumori miehiä ja aina pieni pilke silmäkulmassa, mutta myös armoton ja sitkas urheilumies. Ei valitellut olosuhteita eikä kalustoa - hiihtoakin harjoitteli tuossa sänkipellolla, jos ei lunta ollut. Ja oli Suomen edustajana Olympialaisissa ( Lake Placid 1932 ) sijoittuen 18 km matkalla Veli Saarisen jälkeen parhaana Suomalisena 7 sijalle. Kova suoritus, etenkin kun ottaa lähtökohdat huomioon. Sänkipelloilta – Olympialaisiin.   

VEIKON NIKSI

Veikko lähetti pari idea kuvaa - pähkinäautomaatti ennen ja nyt.

 ”Terve Juha!

Tässä se nyt sitten on, ei tarvi olla joka päivä pähkinäautomaattia täyttämässä, vielä kun tuon värin duunaa tulevan kesän aikana vähän mukavammaksi, niin sitten on täydellinen!” Yhteistyöterveisin Veikko

 Ostettu versio

 

 Duunattu versio

 kiitos Veikko loistavasta ideasta ja Veikon luvalla ideaa saa vapaasti kopioida. :)

 

JOULUKUKKIEN 4 KOHDAN MUISTILISTA:

Kirjoitan toki tuohon alle laajemmankin, kukkakohtaisen  version, mutta tässä olisi ensin sellainen 4 kohdan pikaohje. 

 1. Valo – Joulukukat pärjää pääsääntöisesti vähällä valolla. Joulutähti tykkää, jos saa olla eteläikkunalla tai kasvivalon alla. 
 1. Kastelu – Joulutähdelle tasainen kastelu, ennemmin vähempi vettä ja useammin, kuin kerralla liikaa. Sipulikukat pärjäävät todella vähällä vedellä, pieni tilkka pari-kolme kertaa viikossa riittää. Kastelutarvetta on hyvä testata nostamalla kasveja ilmaan ja tunnustelemalla niiden painoa. 
 1. Lannoitus – Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa nyt. Mikäli jatko kasvatat niitä, niin keväällä aloitetaan lannoitukset. (Katsotaan näitä sitten perjantaisin keväällä tarkemmin) 
 1. Lämpötila – Pääsääntöisesti joulukukat viihtyvät huoneenlämmössä. Joulutähti on aroin kylmälle ja vedolle. Sipulikukat kukkivat pitkään viileässä ja ne on hyvä viedä yöksi viileään. Samoin leikkotulppaanit.

 PIDEMPI JOULUKUKKIEN HOITO-OHJE

Innostuin kirjoittelemaan noista suosituimmista Joulukukista ( Hyasintit, joulutähdet ja amaryllikset) hiukan enempikin. Hoito-ohjeiden lisäksi kirjoittelin niistä myös hiukan historiaa ja tarinoita niistä. Jos haluat niitä lukea enempikin, niin ne löytyvät  TÄÄLTÄ

Ja tässä sitten ohjeita onnistuneisiin joulukukkiin :)

 JOULUTÄHTI 

 • Joulutähti pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta sekä tasaisesta kosteudesta.
 • Joulutähteä ei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria, takkaa, ulko-ovea, tuuletusikkunaa tms., jossa aiheutuu vetoa tai lämpötilan suuria vaihteluja.
 • Joulutähti kärsii helposti jo alle 15 asteen lämpötilasta, ihannelämpötila on +18 - +22 astetta.
 • kärsii vetoisessa paikassa ja pudottaa siellä helposti lehtensä. Vinkki -> kun tuuletat, niin siirrä joulutähdet pois vedonvaikutuksesta.
 • kastellaan säännöllisesti kädenlämpöisellä vedellä, kun mullan pinta on kuivahtanut.
 • Joulutähti ei pidä seisovasta vedestä eikä rutikuivasta mullasta. Kestää kuitenkin paremmin kuivuutta, kuin liika märkyyttä. Liikakastelu on yleisin joulutähden menehtymisen syy. Vinkki -> kaada ylimääräinen kasteluvesi pois 15 minuuttia kastelun jälkeen, näin liikakastelun vaaraa ei ole.
 • Kasteluntarve on helpoin selvittää nostamalla kasvia ja sen paino kertoo kastelutarpeen. Etenkin pienet ns. minijoulutähdet, joiden multatila on pieni, tarvitsee vettä usein jopa päivittäin.
 • Joulutähti pitää valoisasta kasvupaikasta ja sille kannattaakin valita kodin valoisin paikka. Etelänpuoleisen ikkunan luona tai kasvilampun alla se viihtyy parhaiten. Pohjoisenpuoleisella ikkunalla valoa ei välttämättä tule tarpeeksi ja kasvi kärsii.
 • Joulutähti kestää huonekasvina pitkään, vaikka varsinaiset kukat ( ne pienet ja keltaiset) kuihtuvatkin
 • Joulutähti ei kestä pitkää varastointia ja kuljetusta, siksi kotimaiset joulutähdet ovat ulkomaisia laadukkaampia.
 • Avaa joulutähden paketti vasta n. puolen tunnin kuluttua sisälle saapumisesta.
 • Kasvi on myrkyllinen syötynä ja maitiaisneste saattaa kosketuksesta paljaalle iholle tai silmiin joutuessa aiheuttaa allergisia oireita, mutta myrkyllisyyttä on yleisesti ottaen liioiteltu.

 Kastelusta:

Kastelu on yleensä joulutähden ”heikoin lenkki”, mutta  se ei ole läheskään niin haastavaa, kun tiedetään miten toimitaan ja mistä joulutähti tykkää. Nyrkkisääntönä Joulutähden kastelussa voisi pitää, että ”vähemmän on enemmän” eli kastellaan ennemmin vähän kerrallaan kuin liikaa.

 • liikakastelu on aina joulutähdelle kohtalokasta
 • lehtien tippuminen kertoo joko liikakastelusta tai kuivuudesta.
 • kastella voi ylä- tai alakautta sekä upottamalla.
 • kestää ennemmin pientä kuivuutta, kuin liika märkyyttä – juuripaakku ei myöskään saa kuivua täysin rutikuivaksi -> tämä käy helposti etenkin pienillä ns. minijoulutähdillä, jos ne ovat omissa pikku ruukuissaan.
 • kastelutarve on helpointa selvittää joko nostamalla kasvia ja kokeilla sen painoa tai tunnustelemalla multaa sormella.
 • multa saa olla kuivahtanut parisenttiä yläreunasta, ennen seuraavaa kastelukertaa
 • päältä kastellen -> vettä annetaan pienissä erissä, että multa ehtii kastua kokonaan.
 • tarkoitus on saada multa kosteaksi, mutta ei läpimäräksi.
 • kun vettä alkaa tulla kastelualustalle, lopetetaan kastelu, odotetaan n. 15 minuuttia ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.
 • altakastellen -> tämä on ehkä varmin ja paras tapa, mutta onnistuu yleensä vain kasvatusruukulla. Idea on, että alustalle laitetaan parisenttiä kädenlämpöistä vettä 15 minuutiksi. Sen jälkeen vesi kaadetaan pois ja tämä tehdään päivittäin.
 • Upottamalla -> tässä menetelmässä ruukku ”upotetaan” veteen ja otetaan välittömästi pois kun kupliminen loppuu. Tätä menetelmää voi suositella käytettäväksi vain isommilla kasveilla ja silloinkin hyvin hallitusti. Käsittely toistetaan 1-2 kertaa viikossa tai kun kasvi on kuivahtanut. Tämä on yleinen ammattiviljelijöiden tapa kastella, mutta vaatii hyvän ammattitaidon ja olosuhteet ja laitteet. Kotona usein liian haasteellinen ja aiheuttaa liikakastelua. Voi toki käyttää silloin, jos kastelu on unohtunut tai jos on tiedossa, että on pois kotoa useamman päivän.

 KUN OSTAT JOULUTÄHDEN:

 • Valitse terve, vahvan näköinen kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät ja jämäkät, ja jonka tähdet ovat kehittyneet valmiiksi.
 • Jätä kasvi ostamatta, jos sen lehdet riippuvat, multa on rutikuivaa tai litimäräksi kasteltua.
 • Valitse kasvi, joka ei ole aivan ulko-oven vieressä ja tarkista, ettei viima osu myyntipisteeseen pakkassäillä.
 • Asiantunteva kukkamyyjä osaa pakata joulutähden sään mukaan oikein.
 • Älä kuljeta joulutähteä ulkona ilman pakkausta, kun lämpötila on alle 10 °C.
 • Jos pakkaat joulutähden itse, muista että joulutähti tarvitsee suojakseen vähintään viisi kerrosta sanomalehteä ja käärepaperin tai lämpöpussin.
 • Pidä hyvin pakattuakin joulutähteä korkeintaan kymmenen minuuttia pakkassäässä.
 • Ota joulutähtipaketti autossa aina sisälle, älä laita sitä peräkonttiin.
 • Viivyttele viileässä kuljetetun joulutähtipaketin avaamista puolisen tuntia, ettei kasvin ympäristön lämpötila vaihdu liian nopeasti.

 HYASINTTI 

 • Hyasintit kannattaa hankkia nuppuisena, aukeaa huoneenlämmössä täyteen loistoonsa viikossa.
 • Hyasintteja kastellaan hyvin varovasti, ettei sipuli mätäne ja varret veny suotta pitkäsi.
 • Kastelemattomuus kokonaan ei ole hyväksi, sillä se saa kukat kuihtumaan ennen aikojaan.
 • Sisällä hyasintteja ei tarvitse lannoittaa, sipulissa on kukkimiseen tarvittava energia.
 • Viileään vienti, esim. yöksi, auttaa hyasinttia kukkimaan pitkään.
 • Hyasinttia voidaan käyttää myös leikkokukkana, leikataan mahdollisimman läheltä sipulia ja laitetaan viileään veteen.
 • Hyasintti menestyy lähes kaikenlaisissa valo-olosuhteissa.
 • Kukinnan jälkeen sipulia ei heitetä pois, vain sen kukkavarsi leikataan pois ja sipuli siirretään viileään ja istutetaan keväällä ulos. Siellä se kasvaa ja kukkii vuosia.

AMARYLLIS – RITARINKUKKA ( HIPPEASTRUM) 

 • kukat viihtyvät parhaiten valoisalla kasvupaikalla. Kasvilampusta on myös paljon hyötyä.
 • kukkavarsi kääntyy helposti valon suuntaan – kasvia kannattaa käännellä valon suuntaan, jotta se kasvaa suoraan.
 • kastellaan hyvin niukasti – kerran viikossa 0,5–1 dl kerrallaan, huoneenlämpöisellä vedellä. Sipulin sisään ei saa mennä vettä, se mädännyttää sipulin. Liikakastelu venyttää kukkavarret pitkiksi. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • pitkäksi venyneet kukkavarret voi tukea kepillä tai leikata maljakkoon leikkokukiksi.
 • leikkokukkien tyvelle laitetaan kuminauha estämään varren kuroutuminen. kts. kuva alempana
 • kukinnan aikana ei tarvitse lannoittaa – sipulissa on varastoituna kaikki kukintaan tarvittava energia.
 • kukinta-aikaa voi pidentää viemällä kukat yöksi viileään, ei kuitenkaan alle + 5 asteen. 

Jatkohoito joulun jälkeen:

 • kukkavarret leikataan pois kukinnan jälkeen ja lehdet jätetään kasvamaan.
 • kasvatetaan ikkunalaudalla mahdollisimman valoisassa tai kasvilampun alla.
 • kastelu samoin kuin edellä eli harvoin ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Muistetaan, että ”seisova vesi on kukkasipulien pahin vihollinen”
 • kevään ja kesän aikana annetaan ruukkukasvi- tai sipulikukkalannoitetta
 • periaate on siis koko lailla sama kuin viherkasveilla kevään ja kesän ajan.
 • Kesäksi sipulin ruukkuineen voi viedä ulos. varjoisaan ja suojaisaan paikkaan.
 • lehtiä ei poisteta, niiden avulla sipuli kerää energiaa seuraavaa kukintaa ja kasvua varten.
 • elokuussa ( tai viimeistään hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkasia) annetaan sipulin kuivahtaa kokonaan, katkotaan lehdet poikki n 2 cm sipulin yläpuolelta ja siirretään sipuli n. 10 asteiseen ja pimeään paikkaan kolmeksi kuukaudeksi tai kun sipulista alkaa nousta kukkanuppu esiin. Tämän jälkeen sipuli pestään ja istutetaan normaalisti. Huom! Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin kasvi ei kuki, vaan tekee ainoastaan lehtiä.

 VAHA-AMARYLLIKSET

 • Kasvu alkaa välittömästi, kun amaryllis laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan (vähintään +22°C, mieluiten +25 - + 28°C). Esim. lattialämmitys tai takanpäällinen on oiva paikka alkukasvatukseen.
 • Kun kukka aukeaa, on viileämpi paikka eduksi. Tällöin kukinta kestää pidempään.
 • Nyt et tarvitse multaa eikä vettä.
 • Sipulin päällä oleva vaha saattaa halkeilla kukinnan aikana.
 • Kun kukinta on ohi kuori sipulin päällä oleva vaha ja poista metallijalusta.
 • Istuta sipuli multaan tavallisen amarylliksen jatkohoito-ohjeita noudattaen. 

TULILATVA

 • kastellaan suht reippaasti ja sen jälkeen annetaan mullan kuivahtaa kunnolla.
 • sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoon.
 • kukinta kestää viikkokausia
 • uudelleenkukittamista ei kotikonstein yleensä kannata yrittää
 • peruskasvi, joka viihtyy huolimattomankin hoitajan käsissä 

SKIMMIA

 • viihtyy viileässä ja nauttii säännöllisestä sumuttamisesta.
 • kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • sietää vetoa esim. ikkunalaudalla yllättävän hyvin
 • keväällä aloitetaan lannoitus normaalilla huonekasvi lannoitteella
 • viihtyy parhaiten, jos saa olla talvilevossa tammi-helmikuun ajan viileässä paikassa.

ATSALEA

 • ei saa kuivahtaa; kastellaan upottamalla ruukku 2-3 kertaa viikossa vettä täynnä olevaan ämpäriin
 • sijoitetaan puolivarjoon
 • älä sijoita atsaleaa patterin viereen
 • kukat kestävät parhaiten viileässä
 • kukinnan yhteydessä voi lannoittaa 1 kerran viikossa
 • nauttii lehtien ja nuppujen sumuttamisesta, avoimia kukkia ei kannata sumuttaa
 • voidaan saada kukkimaan myös seuraavana vuonna
 • jos ruukutat uudelleen, niin käytetään hapanta ( = alppiruusuille tarkoitettua) multaa.
 • maaliskuusta eteenpäin lannoitetaan alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella. 

TASETTI

 • Tasetti pitää siitä, että sen juurilla on jatkuvasti vettä. Kuivuminen lakastuttaa sen kukat nopeasti.
 • viihtyy viileässä, jolloin kukinta-aika kestää pitkään.
 • varsien venyminen johtuu yleensä valon puutteesta.
 • sipulit ei menesty ulkona ja niiden uudelleen kukittaminen ei käytännössä onnistu, joten ne voi kukinnan jälkeen huoletta kompostoida. 

ARDISIA

 • kastelu samoin kuin tulilatvalla, eli kunnolla ja sitten kunnon kuivahtaminen kastelujen välillä.
 • ardisia tykkää sumuttelusta, sekä viileästä ja valoisasta kasvupaikasta.
 • kevättä kohden lannoitusta lisätään ja muutenkin hoidetaan normaalin huonekasvin tapaan. 

JOULUKAKTUS

 • joulukaktus on nykyään useimmiten ns. marraskuunkaktus, mutta ei nimi kasvia pahenna. :)
 • kastellaan säännöllisesti, mutta varoen. Liika kastelu on tuhoisa ( ei tietty ihan rutikuivaksikaan saa laskea)
 • Kaktus ei tykkää vedosta
 • kukinnan jälkeen, kevään ja kesän ajan kasvia lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Syksyllä kasvi saa olla ulkona mahdollisimman myöhään (ei kuitenkaan pakkasiin asti). Seuraavan parin kuukauden ajan sitä kastellaan niukasti ja näin se virittyy kukkaan helposti. 

KIELO

 • Jalokielot viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja viileässä ilmassa
 • kielon varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi
 • kukinnan jälkeen juurakko kannattaa viedä ruukkuineen kellariin ja istuttaa se keväällä ulos
 • syksyllä sitten juurakot kaivetaan ylös maasta, istutetaan ja viedään viileään ja pimeään paikkaan. Marraskuun puolivälissä ne tuodaan sisälle, aloitetaan kastelu ja nautitaan kielojen tuoksusta. 

SYKLAAMI

 • syklaami pidetään tasaisen kosteana ja kastellaan mielellään alusvadille. Kun kasvi on imenyt tarpeeksi kauan vettä, ( noin 30-60 min) niin ylimääräinen vesi kaadetaan pois.
 • jos kastelu tapahtuu päältä, niin varotaan ettei lehdet ja juurimukula kastu.
 • syklaami pitää myös suihkuttamisesta, mutta sitä ei pidä tehdä liian usein, vain 1-2 krt viikossa.
 • jos kasvi on liian kuumassa tai liian kuiva se alkaa nuokkua.
 • ihannelämpötila syklaamille on 15-18 astetta.
 • syklaami pitää lannoittamisesta, lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta on hyvä.
 • huonot lehdet ja kukat poistetaan vartta kiertämällä ja kiskaisemalla.
 • kukinnan jälkeen kasvi saa levätä viileässä kolme – neljä kuukautta, sitten aloitetaan taas säännöllinen kastelu ja lannoitus. 

JOULURUUSU

 • viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa
 • lehdet kellastuvat helposti ja ne voikin poistaa leikkaamalla. Lehtien kellastuminen ei tarkoita, että kasvi olisi kuolemassa, ne ovat talvella ns. vanhoja lehtiä jotka kuuluukin lakastua. Usein jouluruusu myydäänkin tämän takia ilman lehtiä. Uudet lehdet kasvavat kukinnan jälkeen, viimeistään keväällä.
 • kasvi pidetään tasaisen kosteana koko kasvun ajan
 • kuivahtaminen saa kasvin nuukahtamaan, mutta se piristyy saatuaan vettä
 • liian lämpimässä se nuukahtaa myös helposti, mutta piristyy viileässä
 • kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään esim. kellariin ja istutetaan keväällä ulos, varjoisaan ja syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Se on monivuotinen perenna, joka viihtyy puutarhassa hyvin. 

SEKA-ASETELMAT

 • hoidetaan eniten lämpöä vaativan kukan mukaan
 • kastellaan säännöllisesti
 • kauemmin kestävät kasvit voi joulun mentyä siirtää omiin ruukkuihinsa 

LISÄKSI OLISI HYVÄ… 

TEHDÄ VESITARKISTUS HETI KOTIIN TUOTUA

 • Tarkistus joko sormella koittamalla tai painoa tunnustelemalla. Muistathan, että joulutähti, hyasintti, amaryllis ja kaktukset on kasveja, joille vettä kannattaa antaa aina vähän kerrallaan, ne kärsivät nopeasti liiasta märkyydestä. 

MUISTAA ETTÄ KUKAT EIVÄT TYKKÄÄ HEDELMISTÄ, KYNTTILÖISTÄ EIKÄ KUUMISTA LÄMPÖPATTEREISTA

 • Hedelmien etyleeni ja lämpöpattereiden & kynttilöiden lämpö ei ole kukkien parhaita kavereita. Sijoitetaan kukat siis hiukan kauemmaksi niistä, niin kaikki viihtyy ja tuo tunnelmaa, ilman ongelmia. 

OSTAA KOTIMAISIA JOULUKUKKIA

 • Sirkkalehti tunnuksesta se selviää tai kysymällä. Näin tulee joulu ja etenkin hyväjoulumieli niin puutarhureille kuin kukkien ostajille ja saajille. 

 KUUSEN HAKUUN MATKA JO KÄY…

No ei nyt tänään mutta viikonlopulla sitten. Kuusi on kyllä jo valmiiksi katsottuna ja kuu kohdillaan, niin ei kun pienet eväät mukaan ja kuusiretkelle kera kippurahäntien. Ainut mikä jännittää on tuo meidän ”apupoika-Anteron” eli Reiskan suunnitelmat sen suhteen, että saako se olla rauhassa vai ei… veikkaan, että ainakin alaoksat tulee olemaan joulun jälkeen hyvinkin erilaiset kuin sisälle tuodessa… ;) 

THREE AMIGOS – KOLME KAVERUKSEN JOULUPATA TÄYTYY JA TUO HYVÄÄ JOULUMIELTÄ MONIIN KOTEIHIN -HYVÄN ASIAN PUOLESTA

Jussi, Pentti-Oskari ja meidän yhteinen joulupata keräys karttuu upeasti - Lämmin kiitos osallistuneille jo nyt.

 OPERAATIO LUMIHIUTALE AUTTAA

Jos nyt kumminkin käy niin, että tienpäällä tulee murheita, itselle tai ystäville, niin perinteinen Operaatio Lumihiutale on taas liikkeellä, jo 52 kertaa. Operaatio on valmiina auttamaan huomisesta alkaen aina vuodenvaihteen ylikin eli  19.12.2020­-3.1.2021. Tämä on kyllä sitä joulunhenkeä ja välittämistä parhaimmillaan. Apua näiltä ammattitaitoisilta ja pyyteettömiltä ammattilaisilta voit pyytää TÄÄLTÄ tai numerosta   0200 8080 

Vaan nyt minä lähden hakemaan leivinuunipuita lämpenemään ja etsimään sahan valmiiksi kuusen hakua varten. Samalla hiljennymme myös koko porukan voimin täällä joulun viettoon ja rauhaan. 

Kevään taimivalikoimat ovat jo valmiina ja kasvatusasiat hoidossa eli hyvillä mielien voimme nauttia joulusta. Tammikuussa saan sitten esitellä sinulle, että mitä kaikkea kivaa uutta on valikoimissa ensikeväälle. Ja sen voin jo nyt paljastaa, että tulossa on sellaisia uutuuksia, joista puhutaan vielä paljon ja joita ei ihan joka paikasta saakaan… ;) 

Sen verran ajattelin kyllä jo tänä viikonloppuna fiilistellä, että otan pakkasesta vihdan ja nautiskelen sen tuoksusta jo vähän näin ennakkoon. Niitä on nimittäin pakkasessa vielä useampi, että riittää vielä niin joulu- kuin uudenvuoden saunaankin. 

Kesällä vakumoidut ja valmistellut uudet perunat pääsevät pakkasesta vasta joulupöytään. Kovasti tekisi mieli jo niitäkin maistaa, mutta pitää malttaa nyt vielä hetki. :) 

Tytöt (= toimisto )lomailee siis ansaitusti aina 7.1 asti ja minäkin vetäydyn takkatulen ääreen muutamaksi viikoksi ( siis sen minkä maltan pois täältä puutarhalta pois olla..;) eli kirjoittelen sinulle seuraavan kerran sitten Tammikuussa 8 päivä seuraavan kerran. Ja sitten ollaankin jo pitenevien päivien ja ihan uuden kasvukauden kynnyksellä… :) 

Haluankin kiittää sinua koko sydämestäsi kuluneesta vuodesta. vaikka vuosi on ollut yllättävä, erikoinen ja haastava, niin yhdessä on hienosti pärjätty ja pidetty niin toisistamme kuin kasveistakin hyvää huolta.  Jos minä saisin toivoa jotain, niin toivoisin ihan kaikille pienen palan maata, jonne voisi työntää kätensä ja tuntea tuoreen mullan tuoksun ja kaiken siihen liittyvän. Maailma olisi ihan varmasti paljon parempi paikka ja ihmiset kiltimpiä toisilleen.

Onneksi me ollaan sinun kanssasi tämän ”pala maata – pala kultaa” löydetty. 

Kiitos siis kuluneesta vuodesta ja Oikein hyvää ja rauhallista sekä turvallista Joulunaikaa Sinulle.

Ja mitä kukoistavinta ja innostavinta tulevaa vuotta ! Siitä tuleekin mahtava vuosi, paras ikinä, eikö vain. <3 

 

**********************************
Muista rakkaitani,
se on suurin toiveistani.

Liian usein arjen jalkoihin kaikki jää.

Muista rakkaitani,
se on yksi haaveistani,
että voisin joulun sanoman säilyttää.

Taakse jäisi tarpeeton,
tyyntyisi mieli rauhaton.
Huomaisin, että kaikki hyvin on.

Hiljaisuudesta nousisi vain yksi pyyntö:

Muista rakkaitani!
 
 • Suvi Teräsniska 
**********************************
Ihanaa Joulunaikaa sinulle ja läheisellesi <3 <3 <3
 
Toivottaa Onnellinen
 
Puutarhurisi
 
Juha