Puutarhurin Perjantaipostia 8.1.2021

Puutarhurin Perjantaipostia 8.1.2021

Upeaa perjantaita täältä Puutarhalta!

Ja ihan ensiksi haluan toivottaa sinulle mitä parahinta ja kukoistavinta tätä vuotta. Olen varma, että tästä tulee hyvä vuosi, paras ikinä, kun itse se hyväksi yhdessä tehdään. :)

Joulunpyhät ja uudet vuodet meni täällä erittäin leppoisasti. Lähinnä takkatulen äärellä leväten, lukien, syöden ( ähkyyn asti taas kerran jouluna, en varmaan opi ikinä…), kippurahäntien kanssa ulkoillen ja ihan vain nauttien kaikesta hiljaisuudesta ja rauhasta. Suurempi yhdessäolo joululta jäi nyt odottamaan parempia aikoja, ehkä jo ensijouluna voidaan taas kokoontua turvallisin mielin isommalla porukalla yhteen. Nyt oltiin vielä fiksuja ja varovaisia.

Ja olihan tämä talventulo kuin vastaus rukouksiin. Lumi ja pieni pakkanen teki maisemasta ihanan talvisen. Kun vielä pikkusen enempi tulisi lunta, niin pääsisi hiihtämään kunnolla. Etenkin jos pääsisi noilla liukulumikengillä maastoon, niin olisi ihan huippua. No, vastahan tämä talvi on aluillaan ja jos ennusteet pitää paikkaansa, niin pakkaset jatkuvat ja lisää luntakin on luvassa. Pääsisi edes noille laduille hiihtämään, niin sekin olisi jo juhlaa.

Aamulla kun kävelin pirtiltä tänne puutarhalle, niin pakko oli pysähtyä ja ottaa kuva noista lumenalla talviuntaan nukkuvista havuista, jotka oli saaneet pienen lumipeitteen päälleen. Oikein tuli hyvä mieli, kun ajattelin kuinka ne siellä uinuvat ja lepäävät turvassa ja keräävät voimia tulevaa kasvukautta varten. Karhuilla ja kasveilla on kyllä asiat hienosti, kun talvinokoset kestää useamman kuukauden, välillä käy jopa vähän kateeksi. ;)

VAAN EIPÄ OLE MAA JÄÄSSÄ – KANNATTAA VAROA

Täällä ainakin lumi satoi ihan roudattomaan maahan. Ja vaikka nyt on ollut pieniä pakkasia, niin ainakin kun eilen kävin asiaa tutkimassa, niin lumen alla oli ihan sula maa. Nuo paikat missä on liikuttu ovat toki jäässä, mutta nuo paikat missä ei ole liikuttu, niin maa on ihan sula ja jopa märkää. Eli täällä meilläpäin ei ainakaan vielä kannata liikkua kasvimailla, nurmikoilla eikä missään muussakaan paikassa, jossa maa voi suotta tiivistyä tai liiskaantua liikkumisesta.

Sen suurempaa tarvetta ei onneksi olekaan liikkua tuolla kun tuo höyhkä lumikerros suojaa kasveja nyt sen kuin tarvitseekin, vaikka pakkaset hiukan kiristyvätkin.

KUUSI PÄÄSI RUOKINTAPAIKALLE – KAVERIN TERVEISET – OHJEILLA ONNISTUI

Minun kuuseni pääsi eilen eroon koristeistaan ja kannoin sen tuonne lintujen ruokintapaikan viereen. Siinä on pikkuystävien hyvä huilahtaa ja olla suojassa samalla kun hakevat evästä ruokinnalta.

Oli taas hauska seurata keskusteluja siitä kuinka toisilla kuusi karisi ja toisilla taas ei. Teorioita ja tapoja oli monia ja varmaan monella ihan oma tapansa ja toivottavasti moni sai katsella kestävää kuusta koko joulun. Ilmeisesti liian aikaisin / väärään aikaan, kaadetuissa kuusissa oli ongelmia, että eivät lähteneet imemään vettä ja karsivat kovin. Jos tuttavapiirissäsi tämmöistä tapahtui, niin voit varmaan hiukan vinkata, että kuinka se onnistuu ensi vuonna paremmin.

Oman kuuseni tosiaan kaadoin silloin jouluviikolla ja toin sen vesiämpärin ja tyven lyhennyksen kautta aatonaattona sisälle. Se piti taas neulaset hyvin, ei varmaan kymmentä neulasta enempää lattialle tullut, ei edes ulosvienti vaiheessa. Ja mikä ihmeellisintä, niin Reiska antoi kuusen ja koristeiden olla ihan rauhassa. Olin jo valmistutunut henkisesti siihen, että se purkaa kuusen alaoksat alta aikayksikön, mutta eipä niin käynytkään. Reiska suorastaan ihasteli ja istuskeli kuusen vieressä pitkiä aikoja. Se taitaa tykätä joulusta muutenkin kuin herkkujen takia. <3

Kaverikin laittoi kuvan ja viestin, että; ”pakko kai näihin sun ohjeisiin on luottaa ja uskoa. Ensimmäistä kertaa tein niin ja kato nyt, tämähän alkoi kasvattamaan kerkkää sisällä, eikä neulasia ole tippunut lainkaan”.  – Tämmöisiä viestejä on aina kiva saada - kun on voinut auttaa onnistumaan ja vielä hiukan yllättämäänkin.

AMARYLLIKSISTÄ MYÖS – KIITOS

Amarylliksistä tuli myös paljon kiitoksia ja kuvia. Vielä tänäkin aamuna selailin tulleita kuvia ja ihastelin niitä sekä niiden mukana tulleita ihania viestejä. Kiitos <3

Eniten on tainnut tuo Alfresco yllättää kukkien määrällään, etenkin ensikertaa niitä kasvattaneita. Kyllähän minä tiesin sen jo ennakkoon, että millainen määrä kukkia sieltä on tulossa, mutta kivempi antaa kukan se näyttää kuin itsen kertoa etukäteen. ;)

 JATKOHOITOON – ILMAN MUUTA – OHJEET LÖYTYY

Niin amaryllis kuin muutkin joulukukat kannattaa ehdottomasti jatkohoitaa ja kukittaa ensi vuonna tai siirtää keväällä penkkiin kasvamaan ( hyasintit ja jouluruusut). Kirjoittelin silloin ennen joulua uusiksi nuo joulukukkien hoito-ohjeet ja niihin kirjoitin mukaan myös ohjeet jatkokasvatuksesta joulun jälkeen. Sinä nämä varmasti hallitset, mutta jos on kavereita, joilla taidot ei ole vielä ihan niin hyvin hallussa, niin voit vinkata, että ohjeita löytyypi TÄÄLTÄ

KYLVÖJÄ – JOKO VAI OLISIKO HYVÄ ODOTTAA – VALOLLA SUURI MERKITYS

Monella ( niin kuin itsellänikin) polttelee jo kovin päästä kylvämään ensimmäisiä siemeniä itämään. Ja miksei polttelisi, eihän sen mukavampaa puuhaa voi ollakaan vai mitä. Mutta, ettei tulisi pettymyksiä tai ongelmia ( taimet kasvaa liian isoiksi tai honteloiksi, ennen kuin niitä pääsee siirtämään niitä ulos ), niin on ehkä hyvä vielä malttaa ja odottaa vielä jokunen viikko. Etenkin jos ei ole hyvää kasvilamppua ja tilaa valmiiksi isommille taimille, ennen ulos vientiä. Harmittaa vain, jos menee hyvät taimet ja kylvökset hukkaan sen takia.  Toki jotain chilejä ym. hidaskasvuisia pitääkin kylvää jo, jos meinaa saada niistä kunnon taimet ja satoa, mutta esim. tomaatit ja monet muut, niin ei niillä hätää ole. Etenkin pelkällä luonnonvalolla kasvattaessa käy usein niin, että myöhemmin kylvetyt kasvaa samaan tahtiin, joskus jopa ohikin aikaisemmin kylvetyistä. Valolla kun on niin suuri merkitys.  

Itse pidän kaikki kylvökset aina tämä Led-lampun alla kasvamassa. Näin kylvöt onnistuvat tasaisesti ja taimista tulee napakoita ja hyvä juurisia. Ja ne myös taimettuvat nopeasti.

Testauskylvöillä apua kylvökuumeeseen…

Eli jos oikein kovin polttelee päästä kylvöhommiin, niin hyvä tapa tyydyttää sitä on, koekylvää pieniä määriä ( esim. 10 kpl / laji)  vahoja siemeniä. Samalla tulee testattua niiden itävyys ja tietää, että tarviiko hommata uusia siemeniä vai toimiiko vanhat vielä. Näin pääsee hyvällä syyllä kylvöpuuhiin ja tuntemaan tuoreen mullan tuoksun. Mikä onkin yksi maailman parhaita tuoksuja, eikö vain?

Katsellaan seuraavissa posteissa noita erilaisia kylvö tekniikoita ja juttuja sitten tarkemmin, kun nuo varsinaiset kylvöpuuhat tulee kunnolla ajankohtaisiksi.

Niin ja toki kaikkein helpoimmalla pääset, kun annat minun hoitaa tuon esikasvatuksen ja tilaat valmiit taimet… ;)

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT ”OHDAKKEET”

Ohdake 7.1. - 3.2.

Piikikäs ja pelottava. Viljelijöiden kiroama kasvi, johon karjakaan ei koske. Ohdakkeella on hankalan kasvin maine ja vaikean ihmisen leimaa kantavat valitettavasti usein myös ohdaketyypit. Ventovieraiden on vaikea lähestyä itseään suojelevaa, sulkeutuneelta vaikuttavaa ohdaketta ja monet karttavat häntä tinkimättömyyden, suorapuheisuuden ja "piikikkyyden" vuoksi. Ohdakkeen tuntevat tietävät hänen kuitenkin olevan ahkera, tunnollinen ja usein jopa itsetuhoisen velvollisuudentuntoinen. Ohdake sopii hyvin tehtäviin, joissa vaaditaan itsenäisiä päätöksiä ja vastuunkantamista. Hän vaatii paljon itseltään ja muilta eikä aina tule toimeen ihmisten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat hänen omistaan. Ohdake voi kuitenkin kouluttaa itsensä hyväksi kuuntelijaksi ja yhteistyöntekijäksi. Ohdakkeen yksityiselämä on yksityistä eikä hän päästä lähelleen kaikkia, ei edes halua miellyttää kaikkia. Läheistensä ja erityisesti oman perheensä vuoksi hän on kuitenkin valmis uhrautumaan.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KUVASTO PAINOON ENSIVIIKOLLA – HALUATKO SAADA SEN KOTIIN?

Ihan tässä jännittää ja kutkuttaa itseänkin, kun tuo ensimmäinen ( = esikasvatettujen taimien) kuvasto on nyt saatu valmiiksi ja se lähtee painoon ensiviikolla ja jakeluun sitten kuun lopussa / ensikuun alussa. Siinä on nimittäin nyt sellainen määrä uutuuksia ja mielenkiintoisia lajikkeita, ettei varmaan koskaan ennen ole ollut. Ja sitten siellä on muutama todellinen jättiyllätysuutuus myös, mistä varmasti puhetta riittää tänä keväänä. ;)

Toki esittelen nämä kaikki sinulle kotisivuilla jo ennen kuin kuvasto ilmestyy ( pääset ensimmäisten joukossa tutustumaan ja varaamaan), mutta lähetän minä sinulle kuvaston toki paperiversiona kotiinkin, jos haluat. Lähetän tämän kuvaston( sekä kevään toisen kuvaston)   automaattisesti kaikille, jotka ovat tilanneet tuotteita viimeisen kolmen vuoden aikana tai kuvaston nyt. Isoja jakeluja en nyt enää tee, ihan ilmastollisista ja taloudellisista syistä. Ei ole kenenkään etu painaa ja lähettää ”turhia” kuvastoa, eikö niin. Ja tokihan kuvastot tulevat sitten kotisivuille myös sähköisesti selattavina, että nehän ovat siellä sitten aina katsottavissa, aina kun sille tuntuu. :)

Mutta tosiaan, jos haluat varmistaa paperisen ja painetun kuvaston saapumisen postilaatikkoon, niin käytähän laittamassa tiedot TÄÄLLÄ ennen ensiviikon loppua.

Vaan nyt minä taidan lähteä hakemaan kottikärryt ja siirtämään nuo aremmat piharuukuissa olevat puksipuut ja katajat tuonne talvisäilöön. Viimetalvena ne kaikki selvisi hyvin ulkona koko talven, mutta nyt lupaa sen verran kiristyviä pakkasia, että siirrän ne varoiksi tuonne kellariin talvehtimaan.

Tehdään tästä vuodesta upea, yhdessä onnistumisien ja kukoistavien kukkien puutarhavuosi! 

**********************************
Miten lohduton paikka maailma olisikaan ilman kukkia!
 
Se olisi kasvot vailla hymyä, juhlat vailla tervetuliaistoivotusta!
 Calra L. Balfour
**********************************
 
 
Upean talvista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !
 
Toivottaa, uuden kasvukauden kynnyksellä intoa täynnä oleva
 
Puutarhurisi
 
Juha