Puutarhurin perjantaipostia 15.5.2020

Puutarhurin perjantaipostia 15.5.2020

Koleahkon reipasta huomenta täältä Puutarhalta!

Kovasti teki mieli nostaa takinkaulukset pystyyn ja vetää hattua syvemmälle päähän kun aamulla pirtinoven avasin ja lähdin tänne puutarhalle päin. Oli ilma kyllä melkoisen kolea ja kylmä. Kaveri laittoi jo kuvia Vantaan suunnalta, että siellä oli ihan lumi maassa. Täällä ei lunta onneksi ole (ainakaan vielä) tullut. Sinällään lumi ei ole ihan hirmu haitallista, jos se vaan sulaa pois noiden nousseiden kasvien päältä suht nopeasti eikä jäädy pidemmäksi aikaa, se voi aiheuttaa jo sitten solukolle vaurioita ja kasville käy heikosti. No onneksi päivä on kumminkin plussan puolella ja uskon, että nuo lumet sulaa, joten eiköhän tässä hyvin käy. Ainakaan se alkuviikkoinen lumisade ei tehnyt mitään vaurioita täällä. Hyasintit ja muutkin sipulikukat sen kuin vain komistui.

KATSELLAAN ILMOJA – EI KALENTERIA 

Tuttu juttu, mutta silti jotenkin tuntuu, että yhä edelleen jotkut vain katsoo kalenteria ja kiikuttaa kesäkukat ja tomaatintaimet ulos kun on jo toukokuu… Sinä kun nämä asiat tiedät, niin jos näet tai kuulet näin ”kalenterin mukaan” istutuksia tekevän / vievän ulos, niin viitsitkö hiukan neuvoa ettei nyt ihan vielä kumminkaan. Harmittaa vain kun menee hyvät taimet pilalle ja tulee pahamieli sekä turhaa rahan menetystä. Sääennuste nimittäin lupailee näiden koleiden ilmojen jatkuvan vielä parisen viikkoa.

Varotaan etenkin kylmiä tuulia ja auringonpaisteen yhdistelmää.

Etenkin noiden kahden yhdistelmä on se varottavin asia nyt. Eli jos taimia ulkoilutetaan, niin ei laiteta suoraan auringonpaisteeseen, eikä etenkään kuivattavaan ja kylmään tuuleen. Suoja - esim. harsot päällä auttaa jo todella paljon ja yöksi kannattaa nostaa kasvit sisään nyt toistaiseksi.  Tai jos on kasvihuone ja siellä lisälämmitin, niin siellä pärjää kyllä.

ÄMPÄRIPERUNOILLE LISÄÄ MULTAA – HYVIN KASVAA

Näin komeasti kasvaa perunat ämpärissä. Nyt lisäsin taas hiukan multaa ja kastelin hiukan. Tämä on kyllä niin helppo ja kätevä tapa kasvattaa varhaisperunat, että tulee ihan kuin itsestään. Eikä näiden teko ole myöhäistä vieläkään. Ihan ei juhannukseksi ehdi, mutta uudet perunat maistuvat aina hyville, eikö vain. Vakuumiperunoita unohtamatta. Niitä tehdään sitten taas kesällä. Minulla näkyy olevan pakkasessa vielä yksi pussi niitä jäljellä samoin kuin yksi saunavihtakin, joten aika hyvin riittivät molemmat.

KUN KIRVAT OLIKIN IHAN JOTAIN MUUTA - ÖDEEMAA

Näin keväisin tämä on ihan tuttua, että lehtienalapinnoilta löytyneet ötökät ovatkin olleet ihan jotain muuta eli kyse on ödeemasta.  

Kerrataanko mikä tuo ödeema on? ja mistä se johtuu?  

Ödeemallahan tarkoitetaan solujen / solujenvälitilan turpoamista, oli kyse sitten ihmisestä, eläimestä tai kasvista. Kasvilla se on yksinkertaisesti seuraus siitä, että juuripaine ( = juuret toimii siis hyvin) on suhteessa lehtien haihduttamiseen nähden liian kova ja vesi puskee läpi kasvin lehtien solukoista rikkoen sen siinä samalla. Tämä ilmiö on tuttu etenkin näin keväällä ja myöhemminkin, etenkin lämmittämättömissä kasvihuoneissa viileiden ja pilvisten aikojen jälkeen. Monelle on tuttu ilmiö kun tietyt kasvit itkee aamuisin lehdillään ja silloin kyse on samasta ilmiöstä, mutta neste tulee ulos lehtien reunoilta. Myös liian väkevällä lannoituksella on usein tekemistä ödeeman kanssa sekä liian vähällä valolla.

Nuo oireet eivät siis lähtökohtaisesti tapa kasvia, eikä sitä tarvitse sen takia hävittää pois. Se on vain kasvin tapa kerto oireillaan. Useimmiten maltillisempi kastelu ja pelkällä vedellä sekä valo-olosuhteiden parantaminen korjaa tilanteen ihan itsekseen. Samoin kun kasvit kasvavat isommiksi ja yhteistyö juuriston ja kasvuston välillä tasapainottuu.

Tärkeää on siis se, että ei ole syytä huoleen ja tutkitaan aina ensin kun havaitaan vioituksia, että onko se tätä harmitonta ödeemaa vai jotain muuta ja toimitaan sitten sen mukaan.

MIKSI KUKKANIITTYKANKAAN PÄÄLLE MULTAA? Joko? -> Ei

Tästä oli puhetta viimeviikolla ja syy miksi kankaan päälle on hyvä laittaa parinsentin kerros multaa kauttaalleen on ihan looginen. Eli kun kangas kastellaan, niin siemenet alkavat itämään, mutta jos kangas pääseekin kuivumaan niin myös nämä juuri itämään alkaneet pikku idut kuolevat heti, koska eivät ole ehtineet vielä juuria kasvattamaan.

Eikä laiteta kangasta vielä muutenkaan maahan, kun ilmat ja maa on näin kylmää vielä.

Kukkaniityn koko ohje löytyy TÄÄLTÄ

VIRTUAALIKUKKAPÄIVÄT – TÄMÄHÄN TOIMII – KIITOS KUVISTA

Viikolla kun laitoin sinulle postia noista Virtuaalikukkapäivistä ja samalla pyytelin tunnelma kuvia, niin olihan mukava saada kuvia eripuolilta Suomea. Ihania kuvia ja fiiliksiä, ihan kuin olisin itsekin päässyt kiertelemään ympäri Suomen.

Kiitos <3

Ja kukkapäivätarjouksista osa meni loppuun, mutta lisää on myös valikoimaa tullut.

Katsopa mitä kivaa ja miten hyviä tarjouksia on tarjolla Virtuaalikukkapäivillä -> TÄÄLLÄ

Virtuaalikukkapäivä tarjouksethan olivat voimassa vielä sunnuntai-iltaan asti.

Vaan nyt minä lähden paitsi turvallisesti, niin myös innostuneesti tuonne kasvihuoneen puolelle viihtymään. Maanantaina lähtee sitten taas taimet uusin koteihin ja nyt kun tosiaan on kaikki varaukset ja ruuhkat saatu purettua ja toimitettua, niin kasvit lähtee täältä nyt sitten ”saman tien” eli alkuviikosta aina.

***************************************

- Maan ihmiset, pikku prinssi sanoi, -kasvattavat jopa viittä tuhatta ruusua yhdessä kukkatarhassa … eivätkä kuitenkaan löydä, mitä etsivät …

- Eivät löydä, vastasin …

- Ja kuitenkin he voisivat löytää etsimänsä yhdestä ainoasta ruususta tai tilkasta vettä …

- Aivan oikein, vastasin.

Ja pikku prinssi lisäsi: - Silmät ovat sokeat. Pitää etsiä sydämellä.

- Antoine de Saint-Exupéry, Pikku Prinssi

***************************************

Koleasta säästä huolimatta vihertävää ja touhukasta viikonloppua sinulle hyvä ystäväni, voi hyvin ja etsi sydämellä – sillä näkee parhaiten. <3

Terveisin

Puutarhurisi

Juha