Aurinkoisen lämmintä huomenta täältä Puutarhalta!
Tai ainakin lämpenevää, jos tarkkoja ollaan. Oli nimittäin ilma käynyt yöllä taas pakkasen puolella. Kun aamulla aikaisemmin lähdin pirtiltä tänne tarhalle päin, niin kyllä ilma oli viileän raikas, vaikka aurinko oli jo sitä hiukan ehtinyt jo lämmittääkin. Mutta sen makuisesti tuo aurinko paistaa, että kyllä päivästä lämmin tulee.
Ja vaikka päivä olisi kuinka lämmin, niin noihin kylmiin öihin pitänee varustautua vielä useamman viikon ajan. Eli ei hätäillä niiden ulkoistutusten, etenkään kylmänarkojen kanssa vielä lainkaan. Orvokeilla voi hyvin ulkoistutus paikkoja jo hiukan piristää, ne kestävät nämä kylmät kyllä hyvin.
Niin kuin viime viikoilla uumoilinkin, niin kyllähän se sade ja lämmin ilmavirtaus sai luonnon heräämään. Koivuihinkin on ilmestynyt jo pienet hiirenkorvat. Taidankin ottaa tuon viimeisen pakastetun saunavihdan käyttöön nyt viikonloppuna, eiköhän sitä jo muutaman viikon päästä pääse tekemään ensimmäiset uudet.
Ja mukavasti ilman lämpeneminen herätteli kukkasipulitikin kukkaan. Kyllä kannatti taas syksyllä hiukan möyriä maassa ja näitä laitella piiloon. Olisi nimittäin kukkapenkki melkoisen ”köyhän” näköinen ilman näitä ihanuuksia. Erityisen ihastunut olen näihin hyasintteihin, nämä on niin ihania väriläiskiä perinteisten syyssipuleiden seassa, eikö vain? Minusta hyasintteja pitäisi istuttaa enempikin syksyisin maahan. Nämä on niin hauskoja ja ennen kaikkea kestäviä. Näiden kukintokin kestää paljon pidempään kuin monella muulla sipulikukalla. Oletko samaa mieltä?
VETTÄ JA LANNOITETTA SIPULIKUKILLE – ILOA NYT JA ETENKIN ENSIVUONNA
Nyt kun nuo sipulikukat tuosta oikein innostuu kukkimaan ja jollei sateita kohta tule, niin vettä on hyvä antaa niillekin. Ja lannoitetta annan tietysti myös. Kukapa sitä nyt jaksaisi kasvaa pelkän veden voimin? Sipulikukathan alkavat kasvattamaan ja uudistamaan sipulia heti kukinnan jälkeen tai oikeastaan sen jälkeen kun ovat saaneet kehittyneet siemenet valmiiksi. Itse joudutan tätä uuden kasvun alkua aina etenkin tulppaaneilla, narsisseilla ja laukoilla poistamalla niiden siemenkodat pois. Näin kukka saa viestin, että siemeniä ei kasva ja aloittaa sipulin kasvattamisen ja vahvistumisen. Ja mitä pidemmän aikaan se sitä tekee, niin sitä suurempi ja parempi sipulista kasvaa ja sehän taas tarkoittaa komeampia kukkia ensikeväänä. Lehtien annan kasvaa niin kauan kuin ne vain vihreinä pysyy, sillä niiden kautta kasvit yhteyttävät ja kasvattavat sipulia.
Eli lyhyesti sipulikukkien hoidosta nyt:
- jos kuivaa – annan vettä
- lannoitan sipulikukkaravinteella
- poistan siemenkodat kukinnanjälkeen ainakin tulppaaneilta, narsisseilta ja laukoilta. Pikkusipuleilta siemenkotia ei tarvitse poistaa.
- lehtien annan kasvaa, niin kauan kuin ne vihreinä vaan pysyy
Näin helppoa se on ja tällä tavoin varmistan kukkaloiston seuraavallekin vuodelle. :)
TAIMIKASVATTAJAN ”KUOLEMANSYNNIT”
Kun tuo taimikasvatus on nyt kiivaimmillaan ja uusia taimia koulitaan ja istutetaan, niin kerrataanko vielä nuo ”kuolemansynnit” varoiksi, niin ei suotta tule murhemieltä vaan onnistumisen riemua.
- Liika kastelu -> On yleisin syy siihen, että taimet nuukahtavat. Hennot juuret ja pieni lehtimäärä ei siedä liian märkää kasvualustaa, vaan hukkuvat hapenpuutteeseen. Annetaan siis mullan kuivahtaa välillä ja kastellaan muutenkin varovasti. Lehtien sumuttelu on toki aina hyväksi.
- Liian vahva multa -> Tuohon edelliseen viitaten, on hyvä käyttää vain taimi- ja kylvömultaa. Se ei ole liian vahvaa ja eikä sido itseensä liikaa vettä. Mustatmullat tulee unohtaa näissä hommissa.
- Valo -> Suorassa paahteessa taimet kuolee melko varmasti. Hajavalo on paras. Ja parhaista parhain on tämä LED kasvulamppu + ajastin, jolla ajastetaan taimille 12-14 h valoa, yöunia unohtamatta.
- Lämpötila -> siemen itää yleensä parhaiten kosteassa ja yli 20 asteen lämmössä. Itämisen jälkeen kumminkin paras lämpötila on viileämpi. + 15 - +18 on yleensä paras.
Nuo kun muistaa ja sen, että taimi yleensä aina juroo muutamista päivistä jopa viikkoihin, kun se on istutettu isompaan ruukkuun. Se ei ole suuttunut, vaan tekee juuria kiivaasti uuteen tilaansa. Sitten kun juuret ovat ”vallanneet” uuden ruukun, niin kasvu suorastaan räjähtää. Malttia siis vain ja hyvä tulee.
ps. Niin kuin tuossa kuvassa näkyy, niin koulittavaa kasvia käsitellään varoen ja otetaan kiinni aina lehdestä ei varresta. Lehti kestää ja se voi vaikka hiukan vioittua, taimen siitä kärsimättä, mutta jos varsi vioittuu, niin taimi kuolee.
KÄRHÖJÄ – UUSIA LAJIKKEITA JA SE OIKEA ISTUTUSSYVYYS
Kärhöt ovat niitä joiden kauneuteen en ja koskaan kyllästy. Niitä on niin moninaisia – kukkien kokoja ja värisävyjäkin ihan loputon määrä. Myös kasvatuspaikkoja voi ideoida perinteisen ”yksiväri ja yksisäleikkö” tyylin lisäksi vaikka kuinka. Kukkapenkkien, pensaiden, puiden joukkoon kun istuttaa näitä kiipeilemään ja luikertelemaan, niin saa luotua todella monipuolisia ja hauskoja kokonaisuuksia.
Minulla on tässä tänä vuonna testissä kymmenkunta uutta lajiketta suoraan jalostajalta ja varmaan näistä löytyy hyviä uutuuksia ensivuodelle. Kunhan tässä kesän näitä kasvattelen ja seurailen. Tämä on sitä puutarhurin unelmahommaa kun pääsee ihan uusien tuttavuuksien kanssa touhuilemaan. :)
KÄRHÖ ONNISTUU MYÖS HYVIN RUUKUSSA
Meinasi vallan unohtua, muta koska itsekin istutan osan noista koekärhöistä ruukkuihin, niin ihan hyvin sinäkin voit istuttaa. Kerrataanko vielä mitä siinä on hyvä ottaa huomioon?
- Valitaan tarpeeksi iso ja syvä ruukku. Leveys 35-40 cm ja syvyys 50-60 cm. Pohjassa on hyvä olla reiät ja salaojitus esim. lekasoralla tai ruukun paloilla ennen multaa.
- Laitetaan mullan sekaan hidasliukoisia lannoitekäpyjä.
- Istutetaan 5-10 cm syvempään kuin kasvatusruukun pinta. Viimeistele istutus kivillä tms.
- Kastellaan hyvin ja sijoitetaan kasvamaan aurinkoiselle tai puolivarjoisalle paikalle.
- Ruukun olisi hyvä olla vaalea tai suojassa paahtavalta auringolta, paahteesta kärhön juuret ei nimittäin tykkää.
Talveksi siirretään ruukut sitten viileään. Ja onhan tuo talvetus onnistunut kyllä ulkonakin ruukuissa pikku kikoin, mutta palataan niihin sitten syksyllä myöhemmin kun ovat ajankohtaisia.
TÄRKEÄ ISTUTUSSYVYYS
Jalokärhöille tärkeää on oikea istutussyvyys. Se kun poikkeaa perinteisestä ruukkukasvien istutus ohjeesta ” samaan syvyyteen ruukun kanssa” selvästi.
Eli jalokärhöt istutetaankin maahan 10-15 cm syvempään. Tämä on tärkeää juuri tuon talvehtimisen kannalta.
Tuohon minun sormen osoittamaan syvyyteen siis.
Ja ruukuissa tosiaan tuo 5-10 cm riittää.
JUURAKOIDEN SÄILYTYS, HELPPO HOMMA.
Nyt kun on lähetetty esikasvatettujen taimien yhteydessä myös noita monivuotisia pionien ja perennojen juurakoita, niin niiden istuttamisella ei tosiaan ole kiire. Niissä on multaa pakkauksissa pitämässä ne kosteina ja estämässä kuivumista, joten pistä vain pussi sellaisenaan viileään, vaikka ulos ja varjoon. Viileä ja lämmittämätön katos, autotalli, kellari jopa jääkaappi käy myös hyvin. Pääasia on, että juurakko pussi pysyy viileässä, mielellään alle + 5 asteen lämpötilassa ja pois auringonvalosta nyt ennen istuttamista. Toinen vaihtoehto on istuttaa ne nyt ruukkuihin esikasvamaan ja istuttaa sitten kesemmällä ulos.
Toki sitten kun maa alkaa olla sula ja tarkenee istuttaa, niin juurakot maahan vain ja vettä päälle. Kasvu alkaa heti ja kiihkeänä. Sitä hetkeähän ne ovat odottaneet koko pitkän talven. :)
Vaan nyt minä lähden takasin tuonne kasvihuoneelle – siellä on vaikka mitä kivaa tiedossa. Istutuksia, harvennuksia, latvontaa, testailua, jne. jne. Veikkaan, että tänäkin iltana maltan palailla pirtille vasta taas täydenkuun valossa. Eilen illalla se ainakin paistoi niin komeasti kotipolkua valaisten ja eihän sitä nyt kesken päivän malta lopettaa… ;)
***************************************
Olkaamme kiitollisia ihmisille,
jotka tekevät meidät onnellisiksi,
sillä he ovat hurmaavia puutarhureita,
jotka saavat sielumme kukoistamaan.
- Marcel Proust
***************************************
Loistavaa viikonloppua ja sunnuntaina käydään poimimassa perinteiset valkovuokot maljakkoon ja vedetään lippu salkoon heti aamusta. Koska on yksi vuoden tärkeimmistä ja arvokkaimmista päivistä <3
Aurinkoisin Terveisin
Puutarhurisi
Juha