Puutarhurin perjantaipostia 13.12.2019

Puutarhurin perjantaipostia 13.12.2019

Valoisaa huomenta täältä Puutarhalta!

Eipä sitä pieni ihminen paljoa tarvitse kun tulee hyvä mieli. Nytkin kun aamulla astuin pirtin ovesta ulos ja maa oli puhtaanvalkoinen yöllä sataneesta lumesta, niin johan tuli hyvä ja osin jo jouluinen mieli. Hiihtämään ei ihan vielä tällä lumimäärällä pääse, mutta valoa tuo lumi antaa kyllä mahtavasti.

Lisää lunta kun nyt sataisi oikein kunnolla, niin pääsisin taas hiihtämään tuonne laduttomille maisemiin noilla liukulumikengillä, joihin ihastuin viimevuonna ihan mahdottomasti. Ylivoimaisesti parhaat kulkupelit, millä ikinä olen liikkunut laduttomissa maastoissa. No eiköhän sitä lunta tule lisää vielä tänä talvena ja pääsen hiihtämään muuallekin kuin laduille.

Viikolla oli upea auringon-nousu. Ihan kuin olisi jo ennakkoon kertonut tästä tänään olevasta Lucian päivästä

LUCIAN PÄIVÄ TÄNÄÄN – TYKKÄÄN ERITYISESTI TUOSTA YHDESTÄ VERTAUKSESTA

Tänään on tosiaan tuo perinteinen Lucia päivä ja monet upeat kulkueet Lucianeitojen johdolla kulkevat kaupungeissa. Lucian päivää vietetään virallisesti Pyhän Lucian muistoksi. Lucianpäivää pidetään myös vertauksena siihen, että pimeys kohta päättyy ja valon määrä alkaa lisääntyä eli Luciaa on pidetty myös valontuojana eli ”valottarena”.  Itse pidän siitä vertauksesta, että tuo kynttilänvalo tulkitaan paitsi auringonvaloksi, myös vertauskuvaksi ihmisten välisestä lämmöstä. Aurinko kyllä alkaa taas kohta nousta aiemmin ja laskea myöhemmin, mutta meidän ihmisten välinen lämpö lisääntyy vain meidän ihmisten omasta halusta ja tahdosta tehdä toisillemme hyvää. Minusta se aito lähimmäisen rakkaus ja pyyteetön välittäminen saisi taas tulla enempi muotiin ja ihan arkipäiväiseksi tavaksi, ei pelkästään nyt jouluksi. Se tekisi meidän kaikkien elämästä niin paljon parempaa, kuin mikään muu asia.

Niin kuin Tommy Taberman on sen hienosti sanoiksi pukenut:

Joka on pidellyt aaltojen silittämää kiveä kädessään,
tietää että jatkuvilla hyväilyillä on ihmeitä tekevä voima.

UUSIA PERUNOITA JA VIHTOMISTA IHAN KUIN KESÄLLÄ

Ihan pakko on kertoa, miten viime viikonlopulla tuli kesä keskelle talven harmautta. Lauantaina nimittäin ajattelin, että nyt kyllä pitää hiukan tuoda tähän sateen ja harmauden keskelle jotain muuta fiilistä.  Ei muuta kun pakastimelle ja kaivoin sieltä vakuumipussillisen uusia perunoita ja pakastetun vihdan esiin. Vielä otin yhden koivunlehtituoksupussin korista ja pistin sen löylykiuluun likoamaan. Ja voi pojat, että olikin mahtavaa saunoa kun vihdalla itseään löylytti ja kiukaalta tuli kesäntuoksut jokaisella kauhallisella. Ja ihan uskomatonta miten hyvin tuo vihta taas kesti. vain muutama lehti irtosi ja kun ripustin sen kylpemisen jälkeen verannalle, niin seuraavana päivänä se kesti vihtoa ihan yhtä hyvin. Tuntui että se oli jopa pehmeämpi ja parempi toisena iltana. Ja varmaan olisi kestänyt enempikin, mutta sitten olikin ollut yöllä pakkasta ja sitä se ei tietenkään enää kestänyt.  Ja ne uudet perunat sieltä vakuumipussista – voi että ne olivat taivaallisen hyviä – ihan kuin juuri nostettuja. Tuossa sen taas näki, miten pienillä (ja toki oikeaan aikaan säilötyillä ja tehdyillä) ja edullisilla asioilla saa aivan uskomattoman hienoja asioita aikaan, kesän ja hyvän mielen keskelle pimeää ja loskaa. Onneksi noita vihtoja perunapusseja on vielä useampi kappale pakkasessa odottamassa. Ainakin joulu- ja uudenvuoden saunat saunon koivuntuoksuissa ja perunat juhlapöydässä on taatusti halutuimpia.  :)

Vihdat valmiina - juuri oikeaan aikaan ( kuun ja kasvun) mukaan tehtyinä kesällä

Valmiina pakkaseen - osa vakumoitu osa kelmuun käärittynä. 

Tuoksupussit syntyi samalla - ikään kuin vihdanteon  sivutuotteena.

Uudet perunat ( kesällä) pestyinä ja esikeitettyinä menossa vakuumipussiin tillinoksien kera.

Vakumoinnin jälkeen pakkaseen odottamaan käyttöä ja pääsyä juhlapöytään.

 

Kukka-horoskoopissa juhlii Kanerva 9.12. - 6.1.

Ensivaikutelma kanerva-ihmisestä voi olla kuiva ja nuiva. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättävän rönsyilevän ja rehevän tyypin. Kanervan elämänkaari on harvoin suoraviivainen ja tavanomainen. Elämä koettelee, mutta kanerva kuuluu niihin, joiden voima ilmenee muille usein vasta vastoinkäymisissä. Hän on selviytyjä ja nousee aina jaloilleen sitkeytensä ansiosta. Hänellä on myös riittävästi itsetuntoa nöyrtymiseen ja joustamiseen tarvittaessa. Kanerva valikoi tarkasti seuransa ja viihtyy huomattavan hyvin kaltaistensa parissa sekä yksin. Massatapahtumat eivät häntä kiinnosta. Hän lähtee seikkailumatkalle Etelä-Amerikkaan mieluiten yksin ja valitsee harrastuksekseen postimerkkeilyn mieluummin kuin joukkuepelin tai kuorolaulun. Toisin kuin suomalaiset yleensä, kanerva selviytyy kukkeasti myös pimeimmän ja kylmimmän ajan yli. Hänellä on sen sijaan taipumusta vetäytyä kuoreensa aurinkoisimpaan kesäaikaan. Mutta ne, jotka kanervan tuntevat, ovat jo tottuneet tähän.
TÄRKEÄÄ ASIA KASVIEN TUONNISTA - TARKEMMIN SANOTTUNA NIIDEN TUONTIKIELLOSTA

Jos et ole sattunut huomaamaan uutista, niin uusi kansanterveyslainsäädäntö EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvien ja kasvituotteiden tuontia ilman kasvinterveystodistusta huomisesta 14.12 alkaen huomattavasti.

Käytännössä tämä tarkoittaa yksityishenkilöiden kohdalta sitä, että mitään ei käytännössä saa tuoda. Tuon kasvinterveystodistuksen saaminen yksityishenkilönä on käytännössä (lähes) mahdotonta. Jos joku sellaista kaupittelee, niin sen aitouteen kannattaa suhtautua vähintäänkin epäillen.

Ja mikäli oikein ymmärsin tämän aamun Britannian äänestystuloksen vaikutukset Brexittiin ja sen toteutumiseen, niin tämä sääntö koskee myös Britanniaa hyvin nopeasti. Moni on sieltä tilannut mm. siemeniä, joten se kannattaa ottaa huomioon jatkossa.

Tämä laki on minusta erittäin hyvä asia, sillä turvataan meidän kaikkien suomalaisten asiaa. Vältetään turhien ja vaarallisten kasvitautien sekä tuholaisten saapumista. Pahimmillaan niiden vaikutukset voivat olla todella suuret ja hallitsemattomat. Ja samalla vältytään turhien kasvin- ja tuholaistorjunta-aineiden käytöltä.    

Meille ammattilaisille nämä todistukset ja määräykset on selkeitä ja normaalia toimintaa. Joten voit nyt sekä jatkossakin luottaa siihen, että meiltä kotimaisilta toimijoilta saatavat / ostettavat siemenet, taimet, hedelmät, jne. on taatusti puhtaita ja hyviä.

Tässä alla vielä tämä Tullin virallinen tiedote aiheesta:

Ei omenaakaan EU:n ulkopuolelta

Uusi kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa matkailijoita tuomasta Euroopan unionin ulkopuolelta kasveja ja kasvituotteita ilman kasvinterveystodistusta. Uusi lainsäädäntö astuu voimaan 14. joulukuuta 2019.

Kasvinterveystodistus tarvitaan:

 • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
 • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
 • kylvösiemenille,
 • leikkokukille ja -oksille sekä
 • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille. 

Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.

Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman lähtömaan kasvinterveystodistusta.

Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta.

Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle voidaan tehokkaammin estää.

Tulli valvoo matkustajatuontia – vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktiota

Tulli valvoo rajanylityspaikoilla matkustajatuontia. Kielletyt kasvit ja kasvituotteet voi jättää itärajan rajanylityspaikoilla jätesäiliöihin (liha- ja maitotuotteille on omat niille erikseen varatut säiliöt) ja lentokentillä ne voi luovuttaa tullivirkailijoille. Vapaaehtoisesta luovutuksesta ei aiheudu sanktioita. Toistuvasta tai törkeästä maahantuontikiellon rikkomisesta voidaan rangaista.

Ja Ruokaviraston tiedote:

Kasvien ja kasvituotteiden tuontivaatimukset EU:n ulkopuolelta muuttuvat 14.12.2019

EU:n kasvinterveyslainsäädäntö uudistuu 14.12.2019. Tällöin kasvien ja kasvituotteiden tuontisäännöt EU:n ulkopuolelta tiukentuvat. Muutoksen tarkoituksena on estää nykyistä paremmin kasvitautien ja tuholaisten leviämistä. Muutos koskee myös kasvien ja kasvituotteiden tuomista yksityishenkilönä.

Kasvinterveystodistus tarvitaan 14.12.2019 alkaen kaikille

 • taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
 • pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
 • kylvösiemenille,
 • leikkokukille ja -oksille sekä 
 • tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille  

Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä sitä, että näiden tavaroiden tuonti esimerkiksi matkatavaroiden mukana ei onnistu. Kasvinterveystodistusta on vaikea saada matkakohteista. Tuontiin kasvinterveystodistuksella liittyy useissa tapauksissa myös maksullinen kasvintarkastus maahan saapumisen yhteydessä.

Huomioi myös, että joillakin kasveilla on maahantuontikielto EU:n ulkopuolelta, jolloin niitä ei saa tuoda lainkaan. Maahantuontikiellossa ovat monet puuvartiset kasvit (esim. havukasvit, omenapuut, päärynäpuut, sitruspuut) sekä maa-aines.

Vaatimus kasvinterveystodistuksesta ja maahantuontikiellot koskevat sekä tuontia matkatavaroiden mukana että tilaamista verkkokaupoista. Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, varmista että saat niille kasvinterveystodistuksen.

Älä riskeeraa!

Euroopan komissio on tunnistanut kasvien matkustajatuonnin yhdeksi suurimmista kasvintuhoojien leviämisen riskeistä. Vaikka kasvi näyttäisi terveeltä, siinä voi olla esim. tuhohyönteisen munia tai kasvitauti, jonka oireet eivät vielä ole puhjenneet. Päättämällä ettet tuo ulkomailta kasvituotteita, autat suojelemaan kasvintuotantoa ja ympäristöä kasvintuhoojilta, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Jos kuitenkin päätät tuoda ulkomailta mukanasi kasvituotteita, tutustu huolellisesti ohjeisiin ja selvitä onko kyseisen tuotteen tuonti sallittua ja mitkä ovat kyseistä tuotetta koskevat vaatimukset.

Lisää aiheesta voit lukea Ruokaviraston sivuilta TÄÄLTÄ 

tai Tullin sivuilta TÄÄLTÄ 

HYVÄN JOULUMIELI KALENTERIT – VIIME RUTISTUS

Vielä ehdit tilata kalenterin ja tuoda hyvää joulumieltä koteihin. Viimeinen erä kalenterita valmistui ja saan ne postiin heti alkuviikosta.

 1. Puutarhurin hyvänmielen kalenteri 1 kpl ->  14,95 €
 2. Puutarhurin hyvänmielen kalenterit 2 kpl tai useampi -> 13,98 € / kpl

HUOM! Tilata voit vain täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin.

tai pirautamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00) 05-3440300

Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Tilaus:

Tilaan Puutarhurin hyvänmielen kalentereita_____ kpl

Lähetyskulut ( kirjeenä kotiin ) 4,95 € / lähetys.

 

 

 

sekä kasvilamppuja johtoineen TÄÄLTÄ

On muuten ollut ihan korvaamaton tuo lamppu taas sisäkasveille tänä vuonna. On niin pimeää ja harmaata ollut, että kyllä olisi ollut kasvit tiukoilla. Nyt ne kukoistavat kuin kesällä konsanaan.  Ja ihan kohta lamppuja tarviikin jo taimi- ja siemenkasvatuksessa. Äkkiä se on kevät taas käsillä ja ensimmäisiä kylvöjä tehdään ihan pian. :)

Vaan nyt minä lähden jatkamaan päivän askareita ja paketoimaan hyvänmielen kalentereita. Yhteisen hyvän tekeminen on kyllä kaikkein parasta mitä olla voi, eikö vain. <3

ps. Jos joulukukkia jo tällä viikonlopulla viet, niin ne ohjeet ( kertauksen vuoksi jos tarvitset) löytyi siis kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ

***************************************

Lähimmäisen rakkaudessa voi köyhäkin olla rikas,

ja ilman lähimmäisen rakkautta voi rikaskin olla köyhä.

Augustinus

***************************************

Ihanaa ja hyvänmielen viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha