Puutarhurin perjantaipostia 11.9.2020

Puutarhurin perjantaipostia 11.9.2020

Aurinkoista huomenta täältä Puutarhalta!

”Aina tulee sateen jälkeen pouta” tuo tuttu sanonta tuli heti aamulla mieleeni, kun pirtin ovesta ulos tulin. Tuo sanonta toki taitaa tarkoittaa myös muuta, mutta sopi ilman puolesta myös tälle aamulle kuin nenä päähän. Vettä ja tuulta piisasikin paripäivää aika lailla, ainakin täällä meillä päin.  

Vaan hienosti kestivät nuo istutukset tuossa pirtin edustalla, niin sateen kuin tuulenkin. Ihan kuin olisivat vain piristyneet. :)

Ensiviikollehan nuo meteorologit ovat ennustaneet jopa syksyistä ”lämpöaaltoa”, joten perennojen ja marjakasvien istutusajat sen kuin vain paranevat. Maa on lämmin ja kun vielä tuota maakosteutta riittää, että ei tarvitse antaa kuin istutuskastelu ja homma on kevättä vaille valmis. :)

Tältä nämä nyt täällä näyttävät ja ovat valmiina ensiviikon toimituksiin. Hyvää energiaa ”tankattuina” ja tarvittavat leikkauksetkin on tehty täällä valmiiksi. Sinun tarvitsee vain istuttaa, kaikki muu on tehty jo valmiiksi.  

Kukkasipulien istuttamisella ei siis yhä edelleenkään ole kiirettä, annetaan maan jäähtyä vielä.  Toki niitä on hyvä jo varailla, sillä parhaat viedään aina päältä ja kun suuret sipulit loppuvat, niin pieniä en tilalle ota, ne sitten vain loppuvat.  

Oletko jo istuttanut, saanko suositella?

Nimittäin näitä hyasintteja ulkoistutuksiin? Ovat aivan mielettömän hyviä kevään ”timantteja, mutta vielä valitettavan vähän käytettyjä. Muistanet kun keväällä laittelin kuvia ja ihastelin näiden viikkotolkulla jatkunutta kukintaa. Harvasta kukkasipulista on näin paljon ja pitkään iloa kuin hyasinteista. Ja sinne ne jäi sitten iloisesti piiloon kun perennat nousi ja tiedän, että ensikeväänä sama kukkaloisto toteutuu taas, ehkä jopa entistä hienompana. Jos et ole ennen ajatellut, niin kokeilepa näitä, ihastut varmasti.

Olen valinnut kaksi lajiketta ( Sininen Blue Star ja Pinkki Jan Bos ), jotka nimenomaan on tarkoitettu ulkoistutuksiin. Eikä nämä ole edes kalliita.

Ja jonkunhan se on aina oltava esimerkin näyttäjä ja muiden innostaja, joten...

Ja ihan hirveitä määriä näitä ei ole enää jäljellä, joten jos huolit juuri näitä, niin kannataa varata pian.

( pienemmän penkin ) Lajitelma ( 10 +10 ) 20 kpl / 17,95 € -> TÄÄLTÄ

( Hyasinttimeri ) Lajitelma ( 30 +30 ) 60 kpl /  49,95 € -> TÄÄLTÄ

TOMAATTIEN KYPSYTTELYÄ – UUSIA TUULIA – VANHAOHJE POHJALLA

Itse olen jo osan tomaateista kerännyt sisälle kypsymään ja tästä samaisesta aiheesta on ollut viime aikoina paljonkin keskustelua, eikä vähiten siksi, että uusia tutkimustuloksia on tullut julki. Pohdin kovin, että kuinka tästä aiheesta nyt parhaiten sinulle kertoisin, ettei asiasta tule suotta liian vaikea ja sekava. Päädyin siihen, että en nyt lähde avaamaan noita erillisiä mittaustuloksia ja analyyseja, vaan kerron kuinka tämä tuttu juttu on saanut hiukan uusia tuulia.

Ensinnäkin tämä vanha tomaatinviljelijän ohje, joka oli, että ” paperinpäälle, yhteen kerrokseen, kannat kiinni, pimeään ja + 20 astetta) toimii yhä ilman muuta.

Se konkreettisin asia mitä uusi tutkimus tähän tuttuun ohjeeseen on tuonut, on se, että valossa kypsyminen tapahtuu jopa paremmin kuin pimeässä.

Ja kypsymistähän voit jouduttaa laittamalla esim. omenan lähelle kypsytettäviä tomaatteja, jolloin siitä erittyvä etyleeni jouduttaa kypsymistä.

Tertuissa kasvavat tomaatit kannattaa kypsyttää terttuineen ja poimia niistä aina kypsiä sitä mukaan, kun ne punastuvat.

Ja toki, jos vain lämpöä riittää siihen, että tomaatit kypsyvät kiinni kasvustossa, niin sehän se paras ja helpoin tapa on. :)

MANSIKOIDEN RÖNSYJEN JUURRUTUS – KÄTEVÄ JA HELPPO TAPA

Mansikoiden rönsyjen juurruttamisesta on myös ollut viikolla puhetta ja minusta niiden juurruttaminen hakasilla on yksi helpoimpia ja varmimpia tapoja saada kevääksi uudet / lisää taimia.  Eli kiinnitetään rönsy maahan / tai maahan laitettuun ruukkuun, pienen u-koukun avulla. Siinä se sitten kasvaa ja juurtuu hyvin, kun saa emokasvista voimaa ja keväällä sitten vain leikataan rönsynvarret kahtapuolta taimen poikki ja istutetaan juurtunut taimi. Helppoa ja varmaa.

Ja jos sinulla on tarvetta tai haluat perustaa jo ensikesänä satoa tuottavan mansikkapenkin tai lavan, niin valmiiksi juurrutettuja mansikantaimia ’Fridaa’ ja ’Lumotarta’ löytyy vielä yksi erä TÄÄLTÄ

MITÄ TEHDÄÄN KUKKANIITYILLE NYT? – EI VÄLTTÄMÄTTÄ MITÄÄN – JOS NIITÄT, NIIN JÄTÄ KORJAAMATTA

Keväällä laitetut kukkaniityt on ilahduttaneet laajalti ja mitä niille olisi sitten hyvä tehdä nyt? No ei välttämättä mitään, ne saa kasvaa, kukkia niin kauan kuin vain iloja riittää ja siinä ne myös samalla varistavat kypsät siemenet maahan, jotka taas kukkivat ensi vuonna. Toki voit niittää niityn myös, mutta silloin jätetään niitetty kasvusto paikalleen ( siemenet saavat varista taas maahan ).

Mitään lannoituksia tai muuta ei tarvitse tehdä. Toki jos kasvupaikalle on ilmestynyt rikkaruohoja, niin ne on hyvä nyhtää nyt pois, etteivät suotta rehota ensi vuonna.

LOISTAVA VINKKI / IDEA – KUKKASIPULEITA NIITTYLLE

Sain aivan loistavan idean / vinkin, että mitäs jos istuttaisi kukkaniitylle nyt kukkasipuleita. Silloin penkki olisi upea myös alkukesästä, ennen kuin niittykukat aloittaa kukintansa.

Tämä oli aivan loistava idea, jonka aioin kyllä toteuttaa itsekin. Sinä myös? TÄÄLTÄ löytyy

PUINNIT PUOLESSA – HIIRET HIIPPAILEE JA KÄÄRMEET HAKEUTUU – KARKOTTIMET HOITAA HOMMAN

vanha tuholaistorjujakaverini neuvo oli, että kun puinnit on puolessa, niin tuholaistorjunnat tulee aloittaa. Silloin alkaa hiiret etsiä ja katsella talviasuntojaan ja myös käärmeet alkavat hakeutua talvihorrospaikoilleen.

Minulla nyt toki tuo käärmekarkoitin on ollut samalla paikalla jo kolmevuotta, ympäri vuoden ja siinä se on työtään tehnyt ilman mitään huoltoja tai muuta. Hyvä että sen olemassaolon edes aina muistan. Vaan eipä ole käärmeitäkään näkynyt kolmeen vuoteen.

ja myyräkarkottimet samoin – eikä ole ollut myyristäkään haittaa, vaikka tuolla viereisellä pellolla näkyy kekoja olevan.

Nuo molemmat karkottimet kun on valokennotoimisia ja säänkestäviä, niin huoltotarvetta ei käytännössä ole ollut lainkaan. Mitä nyt nurmikkoa leikatessa olen tieltä pois nostanut ja laittanut takaisin.

Ja hiiriä varten taas hommat olen hoitanut noilla elektronisilla karkottimilla myös jo vuosia. Ne kun on ajoissa paikoillaan, niin hetken saattaa hiirulaiset vintillä vierailla, mutta ei niiden korvat kestä sinne talveksi jäädä. Ja lossista tulevia raatoja & mätäneviä raatoja en kyllä kaipaa lainkaan. Parempi että saavat elää ja olla vaikka pöllöjen ruokana ulkona, kun raatoina välikatossa. Myrkkyjä en käytä lainkaan, ihan jo noiden kippurahäntien takia. Eikä myrkkyjen käytön jäljiltä löytyvät ”raadot ja hajuyllärit” ole myöskään mitään sellaisia, joita haluan löytää.  

AIRCODE – NOSTAAKO TUOTTEIDEN HINTOJA? – EI NOSTA. MYYNTILAPPUJEN PUUTTUMINEN ON SINUN ETU.

Viimeksi kerroin tuosta aircode kuljetuksesta, joka takaa kukkasipulien turvallisen kuljettamisen viljelijöiltä tänne meille. Siitä heräsi kysymys, että nostaako se tuotteiden hintaa ja jos niin kuinka paljon? Tähän on mukava vastata, että ei nosta. Koska kuljetusten aikaisia hävikkejä tai huonoksi menneitä kasveja ei enää tule, niin se on ollut fiksu ja kannattava investointi kuljetusliikkeelle ja toki myös meille viljelijöille ja myyjille.  

Ja toinen asia mistä on kysytty, että miksi meillä ei ole samanlaisia myyntilappuja kuin kaupansipulipakkauksissa on? Syy on oikeastaan hyvin selkeä, eli jokainen myyntilappu maksaa ja niiden kiinnitys myös, joten kun kasvien kuvat ovat kotisivuilla ja kuvastoissa, niin sitä kustannusta on minusta ollut turha. Ja sehän on siis loppujen lopuksi sinun rahallinen etu sekä ympäristöllinen myös. Ja eiköhän se hyvät kukkasipulit ja kasvit ole koreita myyntilappuja tärkeämpi, kuin se kuva kumminkin.

Niin ja nämä hoito- ja istutusohjeet, kun kumminkin tulevat lähetysten mukana sekä löytyy kotisivuilta milloin vain TÄÄLTÄ

Ja syyskuvastoa voit selailla ja katsella kuvia myös TÄÄLTÄ

milloin vain sinulle parhaiten sopii. :)

HALLAHARSOJA KUMMINKIN JO HOLLILLE

Nyt kun tarkemmin katsoin tuota ensiviikon ennustetta, niin vaikka päivät ovat lämpimiä, niin näkyy yöt olevan selkeitä ja silloin myös hallanvaara on ilmeinen. Eli seuraillaan hiukan ilmoja ja otetaan hallaharsot ja muut suojauskonstit jo ainakin hollille, että on sitten, jos kätevä käyttää, hallanvaaraa on  luvassa.

Vaan nyt minä lähden lajittelemaan noita uhkeita talvivalkosipuleita tuonne pakkaamolle ja muutenkin valmistelemaan ensiviikon lähetyksiä. Perennat ja marjat nimittäin alkaa olla valtaosin sitä vaille, että ovat valmiit uusiin koteihin. Tämä on kertakaikkisen ihanaa aikaa.

"Kannattaa lukea sitaatteja, mieleen painuneet sitaatit antavat hyviä ajatuksia” – Winston Churchill

Minun mieleeni painunut sitaattini tällä päivälle onkin tämmöinen.

***************************************

Innostuksen hulluus on mielestäni parempaa kuin viisauden välinpitämättömyys.

Anatole France

***************************************

Valkosipulin tuoksuun hullaantuva ja ihanaa viikonloppua sinulle toivottava. 

Puutarhurisi

Juha