Puutarhurin perjantaipostia 18.9.2020

Puutarhurin perjantaipostia 18.9.2020

Myrskyn jälkeistä huomenta täältä Puutarhalta!

Hiukan kyllä jännitti aamulla tulla ulos pirtistä ja katsella, että millaisia tuhoja yöllinen myrsky oli saanut aikaan. Vaan kun muutamat kukkapurkit nostelin pystyyn ja kiertelin tontin ympäri, niin eipä suurempia vahinkoja onneksi ollut tullut.  Tuolla pellon reunassa oli pari haapaa katunut, mutta ei onneksi muuta. Nuokin saan tehtyä polttopuiksi ja leivinuunia lämmittämään, niin ei haitannut sekään. Nyt ilma onkin jo rauhoittunut ja aurinkokin hiukan pilkahtelee pilvien raosta. Jos viime viikolla tuumin, että aina sateen jälkeen tulee pouta, niin nyt tuumin, että aina myrskyn jälkeen tulee tyyni. Luonto on siitä niin hieno ja opettavainen, että vaikka välillä se hiukan ”kurittaa”, niin aina se myös tarjoilee auringonpaistetta myös.

TALVIVALKOSIPULISTA – KYSYMYKSIÄ JA PALAUTETTA

Viimesunnuntaina kun kirjoittelin sinulle valkoispulista, niin oli ihana huomata miten paljon se kiinnostaa ja innostaa nykyään, niin kokeneita konkareita kuin ihan uusiakin kasvattajia.

Ljubasha lajike olikin tuttu jo viimevuosilta ja yhteinen mielipide oli, että se on kyllä paras lajike. Viljelyvarma, iso ja maukas lajike kaikkineen.

Muutamia kysymyksiä ja kommentteja ja niksejäkin tuli – kiitos niistä kaikista. Tässä muutama, joka voisi kiinnostaa sinuakin.

Miksi talvivalkosipuli on sitten parempi kuin keväällä istutettu?

 • Valkosipuli tarvitsee melko pitkän viljelyajan ( n. 120 vrk), joten syksyllä maahan laitetut kynnet ehtivät kasvaa ja valmistua paljon paremmin isoiksi kesän aikana.
 • Syksyllä istutetut kynnet saavat talvella luonnostaan kylmäkäsittelyn, eikä sitä tarvitse erikseen antaa.
 • tasaa kevään kiireitä.

Käykö kaikki syksyllä (kaupan ruokaosastolla) myynnissä olevat valkosipulit istutuksiin?

 • ei käy. Pitää olla ihan tähän tarkoitukseen olevat sekä kasvatettu lajikkeet.

Onko sipulin / kynnen koolla väliä?

 • kyllä on, iso sipuli = isot kynnet = isot sipulit ensikesänä

Mikä on näiden idea – istutetaan sipuli ja saadaan sipuli?

 • Sipulia ei istuteta, vaan se ”puretaan” ja kynnet istutetaan eli yhdestä sipulista saa keskimäärin 6 kynttä = kuusi sipulia.

Eihän 10 sipulia riitä mihinkään? – vai riittääkö sittenkin?

 • Tuli kysymys ja sitten vähän ynnättiin, että mihin tuo kymmene sipulia loppujen lopuksi riittäkään. Eli kun 1 sipulissa on keskimäärin 6 kynttä, niin 10 sipulista saa siis  60 sipulia ensikesänä nostettavaksi. Ja silloin satoa on n. 360 kynttä ( 60 sipulia x 6 kynttä / sipuli)  eli satoa tulisi koko vuoden tarpeeksi ( jos käyttää yhden kynnen / päivä) – eli aika hyvin, kun pelkällä kymmenellä sipulilla takaa vuoden valkosipulit. :)

Miksi iso sipuli – eikö sipulin koko riipu kasvukaudesta?

 • Kyllä kasvukausi aina vaikuttaa, mutta kaikkien kokemus on osoittanut sen, että isot kynnet tekevät isot sipulit. Ja kun istutus ja hoitotoimet on samat, niin ennemmin kannattaa istuttaa isoja kynsiä ja saada isoja sipuleita, kun pieniä, eikö vain? ja hinnan ero on kuitenkin olematon. Isoja sipuleita ei vaan aina kuluttajat tahdo saada, kun viljelijät haluaa käyttää ne itse. Mutta minulta saa, pieniä en edes myy. :)

NIKSI – Hirvikärpäset vs. valkosipuli – testiin!

Mirja lähetti itse jo vuosia testaamansa konstin hirvikärpäsiä vastaan.

”Hei, kyselit aiemmin vinkkejä hirvikärpäsiä vastaan.  Tässä tulee yksi eilen koettu ja hyväksi havaittu -ei yhtään kärpästä.

Laitoin valkosipulin kynnen halkaistuna, että varmasti haisee, sukkahoususta leikatun palan sisään ja hakaneulalla takin rinnukseen. Ei yhtään hirvikärpästä ja samalla paikalla vuosi sitten oli useampia”. Terveisin Mirja

Kiitos Mirja hyvästä vinkistä, itse aion testata tämän heti viikonlopulla. Metsät nimittäin pursuavat sieniä ja puolukoita nyt ja tällä konstilla, jos saa hirvikärpäset pysymään loitolla, niin on kyllä loisto homma. :)

Tätä Ljubashaa pakkaan siis kahteen, 10 ja 30 sipulin pakkauksiin. Ja myynnissä niin kauan, kun isoja sipuleita riittää.

10 kpl  / 14,95 € -> TÄÄLLÄ

30 kpl / 39,95 € ( ovh 44,85) -> TÄÄLLÄ

Ps. Ja jos sinulla tulee jotain kysyttävää vielä mieleen tai jotain kivoja / hyviä kokemuksia valkosipulin viljelystä / käytöstä, niin kerro / kysy ihmeessä. Näistä tiedetään paljon, mutta kaikki lisätieto ja kokemukset otan aina suurella ilolla vastaan. Niin kiehtova ja hyvä tuo valkosipuli on.

KUKKANIITTY + ÖTÖKKÄHOTELLI –> 10 +

Anne laittoi kuvan, jota ei voinut kuin ihailla ja ihastella. katso miten hieno idea ja toteutus. Iso ”ötökkähotelli” jonka päälle Anne oli laittanut tuon meidän siemenmattomme keväällä kasvamaan. Eikö ole upea ja se fiilis, miten pörriäiset tuosta tykkää ja pörrää innoissaan on ihan käsin kosketeltava. Kiitos Anne kuvasta ja ideasta, on kyllä ihan 10 + juttu. Pitäisiköhän sinun ja minun myös tehdä ensikesäksi tämmöiset, olisi kyllä mahtavat, eikö?

SYYSKUVIA KALENTERIIN – LÄHETÄTKÖ

Riina ( joka siis tekee ja taittaa tuon meidän yhteiseen hyväntekeväisyys kalenteriin) huikkasi juuri, että kevät ja kesäkuvia on kivasti, mutta syyskuvia kaipailisi kalenteriin. Olisiko sinulla tai ehtisitkö ottamaan ja lähettämään?

Ruskakuvia, sadonkorjuuta, syyskukkia, retkiä luontoon, jne. kaikkea kivaa mitä puutarha ja luonto nyt tarjoaa ja esittelee.

Kuvat siis mielellään vaakaan ja iso kokoisina.

Kalenteriin päätyvät kuvat palkitaan sitten ilmaisilla kalentereilla taas tuttuun tapaan. :)

Kiitos jo etukäteen :)

AMARYLLIKSET SISÄLLE JA LEPOON

Pieniä pakkasia oli jo jossain päin ja muutenkin alkaisi olla viimeiset hetket nostaa ulkona olleet amaryllikset sisälle ja laittaa lepoon.  Kerrataanko tämä uudelleen kukittaminen ym. niksit.

Näin minä toimin näiden kanssa.

 1. Nostan sipulit verannalle ja lopetan niiden kastelun
 2. Kun lehdet alkavat nahistua ja multa on kuivunut, niin leikkaan lehdet n. 2 cm sipulin kaulan yläpuolelta poikki.
 3. Siirrän sipulin ruukkuineen viileään ja pimeään n +10 asteiseen paikkaan lepoon.
 4. Annan sen olla siellä vähintään 10-12 (*) viikkoa, vaikka elonmerkkejäkin näkysi sitä ennen.
 5. Tuon sipulin sisälle, otan pois ruukusta, pesen sipulin ja poistan kuolleet juuret.
 6. Liotan juuria yön yli vedessä
 7. istutan uuteen multaan ja kastelen mullan kunnolla
 8. Nostan ruukun lämpimään ja valoisaan, enkä kastele seuraaviin viikkoihin kuin korkeintaan hiukan. ( **)
 9. Pohjalämpö saa olla korkea (jopa 30-35 astetta esim. patterin päällä) on ensimmäisen kahden viikon ajan valoa tärkeämpi asia. Lämpö, valo ja kastelu vaikuttavat suuresti kukkavarsien pituuteen ja kasvuun ( ***)
 10. Kun kukat alkavat aueta, alan kastelemaan n. kerran viikossa ja alakautta.

Ja sitten vielä pari täsmennystä = *** merkittyjä juttuja.

* = Lepoaika määräytyy paljolti lajikkeen mukaan, tuo 10 viikkoa on sellainen yleispätevä aika. Toki myös lämpötila vaikuttaa. Puhutaan usein, että yksi aste enempi tai vähempi  = yksi viikko lisää lepoaikaa. Ihan näin yksikertainen se ei ole, juuri eri lajikkeiden takia, mutta suht hyvä muistisääntö kumminkin.  Tärkeää on siis antaa riittävän pitkä lepoaika, sillä kukka-aihiot kehittyvät sipulin sisällä vasta lepovaiheen loppuaikanaJos lepoaika on liian lyhytlopputuloksena nousee vain lehtiä, ei kukkavanoja.

** = alussa hyvä kastelu on helpointa toteuttaa istuttamalla sipuli läpimäräksi kasteltuun ja lämpöiseen hiekansekaiseen multaseoksenKosteaa multaa ruukunpohjalle, napakalla otteella sipulista kiinni ja pienellä pyöräytysliikkeellä saat sen hyvin tiiviisti istutettua. Jätä sipulin ”olkapäät” näkyviin ja tiivistä mullalla reunoja vasten sipuli tiukasti ruukkuun. Ruukku saa olla mielellään vain muutaman sentin isompi kuin sipuli.

*** = Lämmön, kastelun ja valon vaikutus lyhyesti:

Lämpö ( + 22)

-> Korkeampi lämpö = lyhyt varsi ja kukinta alkaa nopeasti.

-> Matalampi lämpö = pitkä varsi, kukkavarsien nousu kestää pitkään.

Kastelu -> Paljon vettä -> kukkavana venyy ja sipulin mätänemisen riski kasvaa.

Valo -> Runsas valo -> lyhyemmät varret ja komeammat värit lehdissä ja kukissa. Luonnonvalolla pärjäät, mutta parhaiten onnistut LED-kasvilampun avulla.

Ja mullasta vielä muutama sananen -> Paras multa amaryllikselle, ihan niin kuin kaikille ruukussa kasvatettaville sipulikukille on sopivasti hiekansekainen multa, jossa myös ravinteita mukana. Eli hyvä seos kotikonstein on sekoittaa puolet taimi- tai kaktusmultaa ja puolet kukkamultaa.  

Toki minä pussitan meidän amaryllisten erikoismultaa taas tänäkin vuonna pikkupusseihin (= yhden amarylliksen istuttamiseen tarvittava määrä) ja niitä saat TÄÄLTÄ 0,95 € / pussi . ps. tämä on hyvä seos myös TASETEILLE

TOMAATTIEN KYPSYTYKSESTÄ VIELÄ

 • Myös banaani kypsytettävien tomaattien lähellä edesauttaa kypsymistä samoin kuin se oma mistä viimeksi jo puhuttiinkin ( etyleeni edistää)
 • Hyvä keino on laittaa tomaatit kypsymään kananmunakennoihin. Pysyvät hyvin erillään toisistaan ja on siistit ottaa käyttöön sitä mukaa kun kypsyvät – Kiitos Eeva-Liisa. :)

MITÄ PERENNOJA VOI ISTUTTAA SYKSYLLÄ JA MITÄ EI?

Myös tällainen kysymys tuli ja vastaaminen tähän onkin sitten jo aika laaja juttu.  Kun noita monivuotisia on kumminkin aika lailla… ;)

Mutta jos nyt jotain mainitsen, mitä minusta sellaiset mitä EI kannata istuttaa syksyllä on ainakin Alppiruusut, Kärhöt ja Ruusut. Nämä kannattaa istuttaa keväällä.

ja syysistutettavamarjat myös TÄÄLTÄ

Pionitkin on muuten nyt nostettu ja ne on lajittelua vaille valmiit lähtemään uusiin koteihin. Maanantaista alkaen.  

Pionin juurakothan on muuten yksi niistä kasveista jotka on ihan parasta istuttaa näin syksyllä.

Ja muistetaan, ettei istuteta liian syvään.  Vain parisenttiä multaa silmun päälle on hyvä.

Kotkan perustettavan pionipuiston istutustalkootkin olisi huomenna ja sinne menen myös mukaan talkoilemaan, jos vain saan nämä omat Pionit täältä sille mallille, että ennätän. Jyrki ja kumppanit siellä onneksi on, että varmasti tulee upeaa ja hyvää istutuksia ammattitaidolla ja kokemuksella tehtyä. Siitä se upea Pionipuisto alkaa valmistua, ensi kesänä jo ensimmäiset kukat loistossaan. ja kun itse olen vieraillut noilla Hollannin Pionipuistoissa ja viljelmillä, niin en meinaa millään maltaa odottaa tämän Kotkaan tulevan puiston valmistumista. Nämä on ihan henkeäsalpaavan ihania  paikkoja. <3

Jos sinä haluat upeita Pioneita pihallesi, niin TÄÄLTÄ löytyy minun valikoimani. Isoja ja tuoreita juurakoita = paljon kukkia ja on pari uutuuttakin… ;)

Niin kuin toki kaikkia muitakin syysipuli ihanuuksia aina tulppaaneita, narsisseja, laukkoja, pikkusipuleita ja suosittuja yhdistelmiä myöden. -> TÄÄLTÄ 

Myös näiden istutusajat alkavat olla hiljalleen esillä ja kelitkin näyttäisivät suosivan.

Toimitusaika on nyt muutama päivä.

ja tilata / tiedustella voit myös kätevästi WhatsApilla 044099709

Vaan nyt minä lähden tuonne tarhan puolelle, lajittelemaan kasveja lähetyskuntoon ja varmaan olisi hyvä ehtiä illasta kokeilemaan tuota valkosipuliniksiä tuonne sienimetsälle. Tiedä vaikka saisin olla ihan rauhassa hirvikärpäsiltä ja korit täyttyisivät sienistä. :)

***************************************

Onneen tarvitaan kolme asiaa:

Jotain mitä tehdä,

joku jota rakastaa

ja jotain mitä toivoa.

 

- Yvonne Printemps

***************************************

Aurinkoisen mahtavaa  ja onnellista viikonloppua sinulle

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha