Tomaatin "varkaat", kuumuus ja kastelu, ym 18.6.2021

Tomaatin "varkaat", kuumuus ja kastelu, ym 18.6.2021

”huh-huh hellettä” täältä Puutarhalta!

Jos oli kevät kiireinen ja päivät pitkiä, niin nyt vuorokausirytmi on ihan ”pätkissä”.  Siksi en uskalla edes tässä sinulle kirjoittaessa luvata, että saanko tämän lähetettyä nyt aamusta,  päivällä vai vasta illalla myöhään. Nuo hoitotyöt (niin kasvien kuin kippurahäntien) kun pitää yrittää tehdä iltamyöhään ja aamulla aikaisin, että on edes jotenkin inhimillistä niille ja itselle toki myös. Yöllä sitten ehtii nukkua muutaman tunnin ja päivällä sitten lisää (aitta on aivan jumalainen paikka siihen) jos ei ole mitään estettä. Onhan nuo kesäyöt aivan mahtavia ja sopivan viileitä puuhasteluun, mutta hiukan se saattaa alkaa väsyttämään, jos nämä helteet vielä monta viikkoa jatkuvat. :)

Tämmöisiä tunnelmia eilen illalta, kun olin Ekan ja vanhaherra Huhun kanssa iltalenkillä ja samalla muisteltiin sitä, että kuinka ”kuu valehtelee”

KOHUJEN VIIKKO

Tällä viikolla on sitten ollut vähän kaikenlaisia ”tapahtumia ja kohuja”, joista on puhuttu ja aprikoitu suureenkin ääneen. Joskus tuntuu, että jopa hiukan liiankin suureen ja tutkimatta… No uskon, että me sinun kanssasi kuulutaan niihin, jotka pystytään tarkistelemaan asioita inhimillisesti, rauhallisesti ja järkevästi sekä samalla uutta oivaltaen.

Christian Eriksen ja 112 sovellus

Pitihän minunkin katsoa historiallinen EM ottelu Suomen ja Tanskan välillä. No siinä se suurin ja puhuttavin tapahtuma oli tietysti tanskalaispelaaja Christian Eriksenin saama sydänpysähdys, joka kaikeksi onneksi ja etenkin nopean avun vuoksi päättyi niin hyvin kuin tuollainen vaan voi. Myöhemmin selvisi, että ratkaisevinta oli ollut hyvän ensiavun lisäksi, myös nopeasti paikalle tuotu defibrillaattori eli sydäniskuri, jolla sydän saatiin taas toimimaan. Ja tästä tulikin mieleeni muistuttaa ja kysyä, että tiesitkö että tuossa 112 sovelluksessa on kohta, josta näet missä aina milloinkin on lähin iskuri ja sen yhteystiedot?

 Eli kun avaat puhelimellasi 112 sovelluksen, niin alhaalla on kohta ”Palvelut” -> sieltä ”Kiireellinen hätätilanne” ja sieltä kohta ” Katso lähin sydäniskuri”. Niin näet, että missä on lähin / lähimmät laitteet. Klikkaat sitä, niin se näyttää ja yhteyshenkilön nimen ja numeron sekä voit soittaa tuosta suoraan hänelle. Samassa osioissa on myös ”näytä reitti” jos tarvitsee laitetta hakea.  

Ja jos sinulla ei vielä ole tuota ehkä yhtä kaikkein tärkeintä 112 sovellusta puhelimessasi, niin lataathan sen vielä tänään. Ja pyydä myös kaikkia perheenjäseniä sekä tuttuja myös lataamaan tuo sovellus. Tuolla 112 sovelluksella kun soitat apua, niin se auttaa löytämään, tuomaan parhaiten oikean avun ja ihan kaikkea.

Ja tuohon sovellukseen kannattaa tutustua enempikin, siellä on paljon muutakin hyvää tietoa ja apua kuin tuo sydäniskuri tai hätäsoitto mahdollisuus.

KEKKILÄN LUOMULANNOITEEN JÄÄMÄT – TAKAISIN VETO JA KÄYTÖN LOPETUS

Kekkilän tiedote:

”Juuri teettämämme tutkimuksen mukaan Kekkilän Luonnonmukainen Kasviravinne -lannoitteen jotkut erät saattavat sisältää erityisesti tomaattien ja papujen kasvulle haitallisen määrän tavanomaisessa viljelyssä käytettyä torjunta-ainetta, klopyralidia”

Tämä nyt ei ollut ihan pelkästään tämän viikon ”kohu”, mutta nyt Kekkilä suorittaa vapaaehtoisen takaisinvedon tuon lannoitteen sisältämien jäämien ja niistä aiheutuneiden kasvuongelmien takia. Eli jos sinulla on tuota kyseistä lannoitetta käytössä, niin suositusten mukaan sen käyttö tulisi lopettaa heti ja ottaa yhteyttä Kekkilään. Sieltä saa lisää tietoa sekä rahat takaisin lomakkeen.

Parhaiten se onnistuu Kekkilän sivulla -> TÄÄLLÄ

Ja kolmas kohu liittyy Thermacell hyttyskarkottimiin ja sitä kautta sivuaa myös näitä meidän hyttyslyhtyjä.

Vaikka kohu on ehkä saavuttanut suhteettomankin isoja ääripäitä, niin minusta on erittäin hyvä, että tämä aihe on noussut esiin ja sitä kautta yhä useampien tietoisuuteen ja pohdintaan.  Ja mikä tärkeintä, niin tämä heijastaa sitä yhä parempaa luontosuhdetta meidän kaikkien osalta. Nykyään ihan kaikki haluaa huomioida luonnon ja omien tekojen vaikutukset sen kautta. Eikö ole hienoa. <3

Me puutarhaharrastajat olemme olleet tätä mieltä varmasti aina ja toimittu sen mukaan ihan luonnostaan. On ymmärretty sekä haluttu vaalia luonnon monimuotoisuutta, niin kasvien kuin eläinten kautta aina.  Ja nyt tuntuu, että yhä useampi (haluaisin uskoa, että ihan kaikki) välittää koko ajan enemmän ja enemmän luonnosta ja kaikesta siihen liittyvästä. Fiksusti kokonaisuutena ja maalaisjärjellä, ei fanaattisesti yhden asian puolesta tai etenkään välinpitämättömästi.

 

Meillä myytävistä hyttyslyhdyistä  ei ole mitään haittaa taikka vaaraa, kun toimitaan ohjeiden mukaan. Löytyy TÄÄLTÄ kohdasta Käyttöturvallisuus -> käyttöturvatiedote sekä pakkausten mukana.  Eli käytetään vain terassilla tai pihalla, ei turhaan ja tyynyt hävitetään asianmukaisesti. Itsellä on tuo lyhty ollut käytössä jo vuosia ja kyllä vaan pörriäisiä (sekä hyttysiäkin) piisaa. Sitten kun menen luontoon, niin hyttysverkot ja vaatteet suojana pärjää vallan hyvin.  Ja aika usein minulla tuo lyhty on muutenkin käytössä auringonlaskun jälkeen, jolloin muut pörriäiset eivät enää juurikaan lennä.

No onneksi kohujen lisäksi on ollut tätä ihan arkistakin ja mukavaa ahertamista tuolla ulkona ja kasvihuoneella.

Valkosipulien lehtien kärjet kellastuu – ei tarkoita korjuuta eikä tarvitse panikoitua.

Useimmilta talvivalkosipuli viljelmiltä on kantautunut tietoja, että lehtien päät ovat alkaneet kellastua. Sitähän usein pidetään yhtenä merkkinä siitä, että sipulit alkavat olla valmiit nostettaviksi. Vaan nyt se ei tarkoita sitä, kun ei ole vielä tullut kukkavarsiakaan esiin kuin vasta muutamia. Nekin katkotaan ( ja herkutellaan) ensin pois. Eiköhän se ole sitten taas heinäkuun loppupuolta kun aletaan nostamaan satoa. Katsellaan sitä ja seurataan tilannetta. Eli lehtien kellastuminen on tosiaan merkki jostain muusta (todennäköisesti helteiden), mutta kastelua kummempaa ei näille nyt tarvitse tehdä. Ellet halua vielä kerran lannoittaa, se toki tehoaa ja toimii vielä, etenkin kastelulannoitteena tai huolehtimalla kastelusta lannoitteen levittämisen jälkeen. Yksi hyvä keino on liottaa kanankakkarakeita kasteluveteen ja käyttää sitä. Silloin ei tule hajuhaittoja ja lannoitevaikutus on nopeasti sipulien saatavilla.  

TOMAATTIEN VARKAAT – TUNNISTUS JA POISTO VIDEO

Videoista tuli paljon kiitosta ja kiitos niistä. Toivomuksia aiheista tuli ja paljon ja kokeilen niitä myös toteuttaa jatkossa. ja toki lisääkin saa vinkata.

Tässä olisi nyt tarjolla video tomaatin varkaista, varmaan tuttua juttua, mutta ajankohtaista kumminkin. :)

Tomaatin varkaiden tunnistus ja poisto

KUUMUUS JA KASTELU – TÄMÄ ON NYT TÄRKEÄÄ!

Tästä oli jo aiemminkin puhetta, mutta haluan nyt vielä kerrata tätä, kun nämä superhelteet ja trooppiset yöt on vallalla ainakin seuraavat päivät, ehkä jopa seuraavan viikonkin.

Eli kun kuumuus nousee, niin kasvi lakkaa käyttämästä vettä, se ikään kuin keskeyttää kasvunsa. Mutta ei elämäänsä. Eli nyt jos kastellaan kokeilematta, niin vaarana on ylikastelu -> hapen puute ja kasvin kuolema. Tämä vaara on etenkin helteisillä paikoilla ja kasvihuoneissa.

Mitä sitten tehdään? Sitä mistä kasvit pitää eli suihkutellaan niiden lehdistöä useamman kerran päivässä ja jos mahdollista niin siirretään ne varjoisampaan paikkaan kuumimpien helteiden aikaan.  Suihkuttelu tehdään kevyesti ( ettei multa kastu ja mene liian märäksi) ja itse ainakin pyrin käyttämään viileää, jopa ihan kaivovettä. Se piristää ja jäähdyttää kasvustoa mukavasti.

Mutta tosiaan, jos tuo sumuttelu ei ole mahdollista, niin se ei haittaa niin paljon kuin tuo liikakastelu. Eli nyt on tärkeää tunnustella maan märkyyttä tai ruukun / amppelin painoa ennen kastelua ja tarkkailla että onko kastelulle tarvetta vai ei. Ja ihan läpimäräksi en nyt kastele, sillä haihtuminen saattaa kestää nyt päiviä. Todennäköisintä on, että kastelutarvetta on ja paljon, mutta toisinkin voi tosiaan nyt olla, joten ollaan tarkkoina nyt. Tämä on haastavaa aikaa kasteluille, mutta kyllä me tästä selvitään, eikö vain.

Ja pakko kyllä sanoa, että olen taas niin iloinen, että tuli laitettua kastelukiteitä  istutuksiin. Ne toimivat kuin taivaanlahjat nyt.  Sekä nämä altakasteluamppelit antaa niin paljon anteeksi ja armoa kastelijalle, ettei paremmasta väliä. Paras valinta myös näille kohta 100-vuotiaille talon perinne pelargoneille. <3

Ja niinhän siinä kävi, kuin ennustinkin, että pienet päiväunet piti käydä ottamassa ja nyt ennen kuin lähden iltakierroksille kastelemaan ja kippurahäntiä lenkittämään, niin tulin vielä kirjoittamaan pari riviä.

MIKÄS SE OLIKAAN SE PUUTARHURIN HELLEJUOMAOHJE?

Aija kyseli tuota minun käyttämääni ”helleajan voimajuomaohjetta” josta taisin viimekesän helteillä mainitakin. No se on helppo eli 1-2 ruokalusikallista Intiaanisokeria, neljäsosa teelusikallista (ruusu)suolaa sekoitetaan 0,5-1 litraan vettä.  

Tuota sitten naukkailen säännöllisesti, etenkin tuolla kasvihuoneella. Ja mitä enempi suitan juoda, niin sitä laihemman sekoituksen teen. Tuo ruokosokeri antaa mukavasti energiaa ja suolan tärkeä merkityshän me näin helteillä tiedetäänkin. Kyllä jaksaa eikä krampit ja nestehukka vaivaa.

SUNNUNTAINA AVOIMET PUUTARHA TAPAHTUMIA YMPÄRI SUOMEN

Muistithan, että sunnuntaina monet kotipuutarhaharrastajat avaavat puutarhojensa ovet yleisölle ihailtaviksi. Luvassa on taas upeita elämyksiä, kivoja ideoita, samanhenkisten ystävien tapaamista ja kaikkea ihanaa.  Itse käyn ainakin tuolla Päivin Ruusunmutkassa. Vihdoinkin Päivi esittelee yleisölle uskomattoman upean ja elämyksellisen miljöönsä.

Oman paikkakunnan kohteet löydät kätevästi TÄÄLTÄ

Vaan nyt alkaa kohta aurinko painua mailleen ja parhaat kastelu- ja puuhasteluhetket kasvihuoneella alkaa olla käsillä, joten oikein mukavaa perjantai-iltaa ( vai taitaa olla ennemmin jo yötä)  sinulle ja kokeillaan pärjätä ja nauttia helteistä.

 

*********************************
 
Onni, onnihan on elämän tarkoitus.
 
Aleksis Kivi
 
*********************************
 
Helteisen ihanaa ja onnellista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
 
Toivotteleepi
 
Puutarhurisi
 
Juha