Puutarhurin Perjantaipostia 10.11.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 10.11.2017

Touhukasta huomenta täältä puutarhalta.

Kun on tarjolla leppoisat kelit ulkona ja amaryllisten uhkeat sipulit täällä, niin kyllä on puutarhurilla hyvät sutinat päällä. Kukka- ja valkosipuleita tulee piiloteltua maahan lähes päivittäin ja istuteltua muutenkin. Kelit kun on nyt aivan täydellisen hyvät ja näyttää jatkuvankin. Amarylliksistä (ja muista joulukukista) puhumattakaan, joiden hypistelyä ei meinaa malttaa lopettaa vielä illallakaan. :)

MINDFULNESS / MULTITASKING KIELTO

Mahdottoman hienoja sanoja nuo molemmat, eikö vain. Noista molemmista luin ja kuulin viikolla parissakin eri otteessa. Luin, kuuntelin ja mietin ja sitten piti siis oikein perehtyä hiukan niiden taakse.

Mindfulnesista wikipedia kertoo näin: Tietoisuustaito, myös tietoisuustaidottietoinen läsnäolohyväksyvä tietoinen läsnäolo tai mindfulness, tarkoittaa tietoista läsnäoloa ja tietoisuutta mielen tuottamista kokemuksista ja tulkinnoista; mielen tyynnyttämistä ja kehon omien kokemusten uteliasta ja hyväksyvää havainnointia; oman olon kuuntelemista.”

Ja tuosta on kuulemma tehty nyt ihan puhelinsovelluksia, joita voi käyttää silloin kun tuntuu, että keskittyminen ja mielenrauha sitä vaativat. Hmm… mietin, että voisikohan olla jokin muukin keino???

Multitasking kielto taas tarkoittaa sitä; että keskitytään yhteen asiaan kerrallaan eikä esim. puhuta puhelimessa, katsota telkkaria, siivota, syödä, selata tablettia, ajeta autoa, jne. samaan aikaan vaan keskitytään yhteen asiaan kerrallaan. Se antaa paljon parempia tuloksia niin laadullisesti, henkisesti kuin määrällisestikin.

Miksi siis nuo jäi minua niin vaivaamaan ja kiinnostamaan? No varmaan siksi, että löysin niistä myös itseni. Syyllistyn nimittäin aika-ajoin tuohon itsekin. Tulee tehtyä kahta, joskus jopa kolmea asiaa samaan aikaa ja kun tarkemmin katson, niin kaikki tulee tehtyä hävettävän huonosti. Vaikka nyt ystävän kanssa puhelimessa puhuminen ja samaan aikaan päivän sanomalehden silmäily, johon huomasin syyllistyneeni alkuviikosta. Huomasin nimittäin myöhemmin, että en ollut oikein kunnolla kuunnellut enkä lukenut. Molempia tein, mutta hävettävän huonosti molempia. Vaikkei (muka) jutustelussa kaverin kanssa mitään ”tärkeää” ollutkaan, eikä lehdessä mitään järisyttäviä uutisia, niin silti. Etenkin ystävän kanssa puhumisen ”vasenkätisyys” jäi harmittamaan paljon. Soitin sitten seuraavana päivänä takaisin ja päätin, että en tee mitään muuta kun puhun ystäväni kanssa. Ja voi pojat miten iso ero oli. Jutustelusta tulikin mielenkiintoinen ja jopa syvällisen hyvä. Sain siitä paljon ja ystävänikin aisti varmaan läsnäoloni paremmin. Sen jälkeen luin lehden ja sieltäkin löytyi paljon mielenkiintoisia asioita, joista olin edellisenä päivänä vain kahlannut yli todeten, ettei ollut mitään kiinnostavaa.  

Tutkailin tätä asiaa mielessäni nyt enempikin ja ilokseni huomasin, että silloin kun teen vain yhtä asiaa, niin kaikki mikä siihen liittyy, tulee paljon mielenkiintoisemmaksi ja hyvin tehdyksi. Jopa tiskaamisesta tuli sellaista ja olin oikein iloinen ja ylpeä kun tiskit oli tiskattu hyvin eikä vain tehty kun oli pakko.

Puutarhatöissä tämä toteutuu näköjään minulla aina. Sen huomasin ja tunnistin kyllä itsestäni, että puutarhatöissä, tämä toteutuu aina. Silloin minulla on kaikki ajatukset ja intohimo niin keskittynyt tekemiseen, että vaikka maailmalla ympärillä räjähtäisi, niin en varmaan huomaisi sitä. :)

Miksi kerron tästä? No varmaan siksi, että jälleen kerran huomasin, miten hyvä harrastus ja työ tämä kasvien kanssa puuhastelu on. Kasvit todellakin hoitavat meitä enemmän, kuin me kasveja. Eikö vain?

Ja bonuksena tulee paljon hyvää. Näkee, kokee ja tuntee paljon enemmän ja paremmin. Tämän tunteen kun antaa olla vallalla muutenkin, niin ystävistä tulee enempiä ystäviä, kuin tuttuja. Tekemättömien töiden stressi helpottaa hiljalleen, poistuen lopulta kokonaan (oppii olemaan itselleen armollinen eivätkä ajatukset tekemättömistä töistä ime kaikkia mehuja meistä, ilman että on vielä tehty mitään). Mieli rauhoittuu, ruoka on muutakin kuin polttoainetta, uni maistuu ja huomaa paljon pieniä asioita, eikä koskaan ole niin kiire ettei ehtisi kuunnella lintujen laulua tai katsella kastemadon ryömimistä maassa. Lapset ehtivät ja osaa, minne me aikuiset sen olemme kadottaneet???

Ups, tästähän tuli oikein aamun vuodatus, mutta enpä huomannut mitään muuta ympärilläni, kun halusin tästä sinulle niin kertoa. :)

Sitten hiukan muita juttuja (keskittyneesti toki yhä)

KUUSIAIDAN VOI LEIKATA

Kuusiaidan leikkaamisesta kysyttiin, että voisiko sen nyt leikata, ettei tarvitse sitten keväällä kahlata hangessa. Ja ilman muuta voit leikata nyt. Havukasvitkin ovat jo vaipuneet lepoon, joten mitään estettä leikkaamiselle ei ole, päinvastoin. :)

LEHTIPUITA VOI SIIRTÄÄ

Lehtipuutkin voit siirtää ja istuttaa nyt. Nekin on levossa ja ovat sitten keväällä heti valmiita kasvuun. Isompiin lehtipuihin (yli 1 metrin puihin) kannattaa laittaa istutuksen yhteydessä tukikepit. Pärjäävät talven lumia vasten paremmin ja juurtuvat keväällä sitten heti suoraan. 

PERENNOJA EN YHÄ EDELLEENKÄÄN LEIKKAA, VAIKKA VOISI KYLLÄ

Ihan vain sen takia, että tykkään talven törröttäjistä, pikkulinnut myös. Ja kasvusto suojaa juuria aina paremmin kuin se on paikallaan. Jos nyt ihan pakko on jotain laittaa matalaksi, niin sitten ennemmin taittamalla varret ja keväällä sitten vasta irti ja pois.

MERKKITIKUT PAIKALLEEN, PIENI HOMMA, ISO ILO ETENKIN LUMITYÖAIKAAN, HEIJASTIN ON KOVA SANA

Itse kun tulee tehtyä talvella lumityöt, niin on oppinut arvostamaan noita pitkiä tikkuja paikoissa joita tulee varoa. Penkit, nurmikon reunat, kivet, vesiastiat, jne.  Ja sen minkä olen myös huomannut, että vaikkei ne ihan kaikkein kauneimpia olekaan, nuo heijastin nauhalla olevat kepit, niin pahuksen hyviä ne ovat, etenkin silloin kun pelkkien työvalojen kanssa lumitöitä tekee. Ne näkyvät kuin itsestään, eikä tarvitse katsoa tihrustaa, että missä ne nyt taas olikaan. On nimittäin jännä, että vaikka oma piha on tuttuakin tutumpi, niin lumisateessa ja pimeässä, pelkkien työvalojen kanssa kun lumitöitä tekee, niin ei se ihan niin tuttu olekaan. Puhumattakaan, että jos pitäisi hiukan vieraammalla pihalla lumitöitä tehdä. Paljon helpompi on laittaa kepit paikoilleen, kuin sitten keväällä haravoida sepeleitä pois nurmikolta/ penkeistä. Korjata istutuksia / nurmikkoa. Surra menetettyjä kasveja tai kolhittuja kivetyksiä. jne. Niin ja vähän lumen aikaan, on vielä helppoa kasata lunta arempien kasvien päälle ja auttaa niitä talvehtimaan paremmin. :)

PENTTI VINKKASI TUHKAAN KÄYTÖSTÄ SIPULIPENKEISSÄ

Pentti laittoi hyvän vinkin:

”Te onnelliset joilla on mahdollisuus tuhkan käyttöön.  Laittakaa ihmeessä sitä sipulikukkapenkkeihin ympäriinsä ja päälle. Se karkottaa hiiret, myyrät ja rotat, koska yksikään niistä ei halua turkkiaan sotkea märässä tuhkassa”. terv. Pena

TEROITTELIN KEITTIÖVEITSIÄ JA TULI MIELEENI NIIDEN PESUSTA TAI OIKEASTAAN KONEPESUKIELLOSTA.

Tykkään siitä, että työvälineet ovat teräviä ja kunnossa. Oli ne sitten puutarhassa tai keittiössä käytettäviä. Erilaisia veitsenteroittimia, minulla on varmaan jo ihan liikaakin, mutta olen aina tykännyt niitä testailla ja käyttää. Mikään kun ei ole tylsempää kuin tylsät työkalut, etenkin veitset, eikö vain? 

Mutta se ei ollut se juttu, vaan se, että kun joskus olin aikoinani tietämätön astianpesukoneen haitallisuudesta keittiöveitsien terävyyteen, niin ihmettelin kuinka veitsiä sai teroittaa tämän tästä. Selvittelin asiaa ja kas kummaa, astianpesukonehan toimii kuin hiomakivi, mutta huonolla tapaa. Syy astianpesukoneessa veitsen tylsymiseen löytyy pesuaineesta. Se kun kovettaa veden erittäin kovaksi ja silloin se on kuin hiekkapuhallusta veitsen terälle eli terävänä pesuun ja tylsänä ulos, tapahtuu niille konepesussa. Veitset pesen siis nykyään aina käsin, kuumalla vedellä ja tarvittaessa tilkalla pesuainetta ja kuivaan terät heti. Näin ne pysyvät pitkään terävinä ja on ilo leikata.

Vinkki: Tiesitkö hyvän niksin veitsen pikateroitukseen? Tavallinen posliinista tehty kahvikuppi käteen ylösalaisin ja sen lasittamattomaan pohjareunaa vasten pari pitkittäistä vetoa terän molemmin puolin ja ero on yllättävän iso. Eihän se toki hyvää hiontaa vastaa, mutta ensiapuna yllättävän hyvä, jos ei satu muuta olemaan käsillä. :)

PIENKONEISIIN PIENKONEBENSAA

Jokunen aika sitten taisin kirjoitella noiden ruohonleikkureiden ja jyrsimien talvikunnostuksista, mutta en muista mainitsinko tuosta bensiinistä mitään. Itse käytän ihan tavallista bensiiniä kesällä, mutta talveksi tankaan tai ainakin lisään tankkiin pienkone bensiiniä. Siinä kun on lisättynä aineita, jotka pitävät sen hyvänä ja tankin sekä koko polttoaine järjestelmän kunnossa. Eli pistän pienkonebensaa tankkiin ja käytän sen aikaa, että sitä on varmasti myös kaasuttimessa ja sitten vain kone huilimaan. Toiset vannovat koko bensiinijärjestelmän tyhjentämisen nimeen ja varmasti se on hyvä keino sekin, mutta minä olen sen verran laiska, että teen sen noin. ;) 

 JA ILOUUTINEN VIELÄ, SAIN NIITÄ MITÄ NIIN ON HARTAASTI TOIVOTTU…

Eli tuon maailman parhaan sumutinpullon. Tämä sumutinpullo oli kyllä sellainen, että ihastuin siihen ikihyviksi ihan ensimmäisellä kerralla. Kevyt ja uusi tekniikka, yhdessä todella hienojakoisen sumun kanssa tekee tästä ihan täydellisen. Tällä on niin ilo sumutella, että ei meinaa malttaa lopettaa.

 Tehtaalta on lähetys lähtenyt ja näitä saa nyt siis ensiviikosta alkaen.

 

1kpl -> 6,90 € TÄÄLLÄ

3 kpl -> 19,90 € TÄÄLLÄ ( Mitä mainioin lahjaidea tai pyykille, kasveille ja hiuksille omansa)

Vaan nyt lähden katsomaan josko sade olisi hiukan laantunut ja jollei, niin sitten alan valmistelemaan noita amarylliksen muhkeita sipuleita heti alkuviikon toimituksiin valmiiksi. On tämä vain niin ihanaa, kun saa tehdä asioita joissa elämä sykkii ja tulee hyvälle tuulelle. Uskon ja toivon, että niin on sinullakin ja niin on hyvä. Ja jolle ihan kokoajan, niin ainakin silloin kun saa upottaa sormet multaan ja antaa sen tehdä hyvää. <3

 Ai niin, sunnuntaina on sitten meidän isien päivä. Liput nostetaan salkoon ja juodaan kakkukahvit. Vaikka itse olen sitä mieltä, että äitienpäivä on se todellakin juhlan arvoinen päivä, niin onhan se kyllä kieltämättä kiva että meitä isiäkin muistetaan. :)

ja jos haluat kukkien määrällä isälle tai jollekin muulle jotain kertoa, niin tässä olisi hiukan leikkimielsistä vinkkiä…

 

1 kukka  - Olet kaikkeni. Rakastan sinua !

2 kukkaa  - Haluan tavata sinut yhä uudelleen.

3 kukkaa  - Haluaisin olla kanssasi kahden 

4 kukkaa  - Kunnioitan sinua, mutten vielä rakasta.

5 kukkaa - Minä rakastan sinua.

6 kukkaa   -Toivon, että paranet pian, En usko lupauksiisi.

7 kukkaa - Kosinta

8 kukkaa  - Olen sinun kunnes kuolema meidät erottaa.

9 kukkaa  - Kunnioitan sinua ja olen aina ystäväsi.

10 kukkaa  -Haluan tehdä kaikkeni hyväksesi.

11 kukkaa  -Olen aina ystäväsi, mutta rakkautesi ei ole vielä herännyt.

12 kukkaa  -Meillä on vaikeuksia, mutta uskon kaiken järjestyvän.

13 kukkaa   -Minä vihaan ja halveksin sinua.

14 kukkaa   -Olet kaikkeni !

15 kukkaa  -Olet ansainnut kiitokseni ja kunnioitukseni.

Enemmän   - Olet kaikkeni !

---------------------------------------

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista...

Laulusta, joka vie ajatuksesi muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla. Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka eivät voi nähdä. Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole ollenkaan kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä. Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu.

  • Shadi Souferian

-------------------------------------------

Mitä mukavinta viikonloppua ja isänpäivä juhlaa sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi,

Puutarhurisi 

Juha