Puutarhurin Perjantaipostia 1.9.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 1.9.2017

Kostean ja harvinaisen lämmintä huomenta täältä puutarhalta.

Niin se vain vaihtui elokuu syyskuuksi ja ilmat sen kuin vain lämpenee. Aika erikoinen on ollut koko kesä ja syksy myös. aamullakin kun tulin pirtistä ulos, niin tuntui kuin olisi ollut ennemmin heinäkuinen aamu, kuin syyskuinen. Lämmin tuuli siveli kasvoja ja pelkässä t-paidassa tarkeni hyvin. Vaan kyllä tämä minulle ja varmaan meille kaikille sopii. Kasvukausi jatkuu ja perennoiden istutusolot ei tästä parane.

Ensiviikolla aloitetaan niiden toimitukset ja itsekin varmaan alan niitä jo hiljalleen istuttelemaan.

PARI JUTTUA SYYSTOIMITUKSISTA

Ensiksikin, perennat ovat saaneet jo syyslannoitukset ja ne jotka on hyvä leikata ennen istuttamista, on leikattu jo valmiiksi. Eli sinun ei tarvitse muuta kuin istuttaa ne maahan. :)

Toiseksi, lähetän nuo syyssipulit ja nyt samalla kuin perennatkin. Ihan vielä niitä ei kannata istuttaa. Odotetaan, että maa jäähtyy kunnolla alle +10 asteen. Voit pitää sipulit jossain viileässä ( ja mielellään alle + 10 astetta ) niissä pakkauksissa joissa ne tuleekin. Niissä on ilmareiät, joten mitään hätää ei ole istuttamisella.   

Kolmanneksi, vinkki -> sinun kannattaa varata omat suosikkisi ajoissa. Osa hupenee huimaa kyytiä ja niin kuin kerroin aiemmin, että kukkasipuli vuosi on ollut haasteellinen ja hyvälaatuisten sipuleiden määrä on rajatumpi tänä vuonna kuin normaalisti. Ja ns. bulkkisipuleita minä taas en suostu ottamaan valikoimiin. Huonoa kun ei kannata ostaa vaikka ilman saisi.

 

PELASTIKO SOME KUKKAKAALIT? TAPSAN RESEPTI

Kukkakaali on varmaan viimeistenviikkojen yksi puhutuimpia aiheita Hevi tiskeillä ja somessa. Kevät ja kesä kun oli mitä oli, niin kukkakaaleille kävi niin, että koko sato alkoi valmistua samaan aikaan ja kysyntä ei vastannut sitä, vaan osa sadosta meinasi jäädä peltoon. Vaan kuinkas kävikään? No hyvin kävi eli muutamat some vaikuttajat alkoi kirjoittaa asiasta ja jakamaan hyviä reseptejä ja kaupatkin tuli hintatalkoisiin, niin johan rupesi tapahtumaan. Kukkakaaleista tuli oikein hitti ja mikäs sen parempaa. Puhdasta, terveellistä ja edullista kotimaista ruokaa mitä parhaimmillaan, ei ne saa jäädä peltoon mätänemään, eihän?

Tapsakin oli ottanut haasteen vastaan ja nakkasi hyvällä reseptillä meitä.

Kukkakaali risottoa Tapsan tapaan:

Ainekset
4 annosta
1 1 iso kukkakaali
2 1 pieni sipuli
3 1 rkl oliiviöljyä
4 1 rkl voita
5 0,5 dl kermaa
6 4 rkl raastettua parmesaania
7 0,5 tl suolaa
8 0,25 tl mustapippuria
9 basilikaa ja rucolaa
10 rouhittuja pähkinöitä tai manteleita

Rouhi kukkakaali karkeaksi silpuksi joko monitoimikoneessa tai veitsellä hakkaamalla. Silppua sipuli. Kuumenna öljy-voiseos paistokasarissa. Kuullota sipuli pehmeäksi, lisää kukkakaalirouhe. Paista sekoitellen kunnes kukkakaali pehmenee hieman, mutta on vielä napakkaa.
Lisää kerma ja parmesaani sekä mausteet. Kuumenna. Lisää pinnalle basilikan ja rucolan lehtiä sekä pähkinä- tai mantelirouhetta. Tarjoa sellaisenaan ateriana tai liharuoan lisäkkeenä.

Ja ”nassikatkin tykkää” :)

Eiköhän mekin tehdä jotain kivaa kukkakaalista nyt viikonloppuna? Vaikka tuon Tapsan reseptillä tai jollain omalla. Jos sinulla on jokin hyvä resepti, josta olet tykännyt, niin mieluusti kokeilsin. :)

TOINEN VINKKI VIINIMARJAN KERÄÄJILLE

Viimeviikolla oli puhe tuosta haarukkatekniikasta ja Eija vinkkasi, että myös marjapoimurilla homma käy kätevästi. Toisella kädellä oksasta kiinni ja ei kun poimuri heilumaan. :)

JA ”MARJAMUMMUN” HYVÄKSI KOETTU VINKKI MUSTIKKASORMILLE

Kokeilkaapa mustikkasormien puhistukseen hiustenhoitoainetta...<3

VOIKO VALKOSIPULIANNE SYÖDÄ NYT? KYLLÄ VAIN, EI SISÄLLÄ MITÄÄN YLIMÄÄRÄISTÄ.

Parikin tämmöistä kysymystä tuli, että voisiko näitä talvivalkosipuleista osan myös käyttää nyt ruuaksi vai onko niissä jotain joka sen estää? Ei tosiaankaan ole mitään estettä, ettei voi käyttää. Näiden viljelyssä eikä säilönnässä tai missään kohtaa kun ei ole käytetty mitään kemiallisia tuotteita. Biodynaamista tuotantotapaa noudattaen on kaikki kasvatettu ja säilytetty myös. Joten huoletta voi myös käyttää. Tosin siinä on se vaara, että kun noita nyt maistaa ja kokeilee, niin jääkö enää istutettavaksi mitään, kun nuo vie kielen mennessään…;) 

VALKOSIPULI, PALJON ENEMMÄN KUIN MAUSTE, TIESITKÖ TÄMÄN?

”Valkosipulia käytettiin luultavasti jo silloin, kun Gizan pyramideja rakennettiin, noin 5000 vuotta sitten. Lääketieteen isä, Hippokrates (noin 460-370 eaa.), määräsi valkosipulia moniin sairauksiin.

Sitä käytettiin Lähi-idässä, Itä-Aasiassa ja Nepalissa mm. keuhkoputkentulehduksen, korkean verenpaineen, tuberkuloosin, maksasairauksien, punataudin, ilmavaivojen, koliikin, suolistomatojen, reuman, diabeteksen ja kuumeen hoidossa.

On hämmästyttävää, että valkosipulin terveydelliset ominaisuudet keksittiin monissa toisilleen tuntemattomissa kulttuureissa. Nykytiede on sittemmin vahvistanut monet niistä oikeiksi”.

Valkosipulin tiedetään tehoavan moniin sairauksiin sekä ennaltaehkäistä niitä.

mm.

 • Flunssan hoito ja ehkäisy
 • Suojaa sydäntä
 • alentaa kolesterolia
 • hidastaa valtimoiden kovettumista
 • alentaa korkeaa verenpainetta
 • ehkäisee lonkan nivelrikkoja
 • ehkäisee keuhkosyöpää
 • ehkäisee aivosyöpää
 • ehkäisee eturauhassyöpää
 • estää punkinpuremia
 • estää ihon sieni-infektioita
 • estää hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua
 • liikavarpaat, raskauden ajan verenpaine, syylät, jne

Itse pyrin syömään yhden kynnen / päivä ja eipä ole paljon ”lenssu” tai muutkaan vaivat vaivanneet. :)

Näissä on aromit ja tehot kohdillaan. Ei nimittäin todellakaan ole ihan sama, mitä valkosipulia syöt. Tiedät varmasti mitä tarkoitan…

OMENAT YKSITELLEN JA OIKEAAN AIKAAN POIS PUUSTA

Omenat alkaa myös hiljalleen kypsyä korjuu kuntoon. Etenkin nuo omenat, jotka aiot säilöä, kannattaa kerätä puusta yksitellen silloin kun kanta irtoaa kannuksesta, omenaa taivuteltaessa. Sitten vain silkkipaperi ympärille ja viileään varastoon säilöön.

MUUMIOTAUTIOMENOIDEN HÄVITYS, TÄRKEÄÄ!!

Noita muumiotaudin saastuttamia omenoita ilmestyy aina silloin tällöin, eikä se ole niin vaarallista, mutta ne pitää hävittää oikein pois, ettei siitä tule ”vaarallista”.

Eli heti kun näkee muumiotautisen omenan, niin se kerätään talteen ja hävitetään kunnolla. Talousjätteiden mukana kaatopaikalle on yksi helpoimpia keinoja. Polttamalla ja syvään maahan kaivamalla toimii myös. Koskaan niitä ei kumminkaan saisi jättää puuhun tai sen läheisyyteen, eikä etenkään heittää naapurinpuolelle… saattaa naapurisopu suotta rakoilla... ;) Enkä kyllä suosittele kompostointiakaan niille. Mokoma sienitauti kun on sitkeä ja hyvä leviämään, joten huolellinen hävitys pelastaa paljon.

TOIVOTTU KALENTERI VALMISTUMASSA, MUTTA TARVITSISIN HIUKAN APUA

Jo useamman vuoden ajan minulta on kyselty kalenterin perään. Sellainen ”positiivisen puutarhurin kalenteri” perjantaipostien hengessä on tuossa nyt valmistumassa.

TÄTÄ KAIPAISIN NYT, LÄHETÄ JA SAAT…

Se mitä siihen siis nyt kovasti kaipaisin, olisi ihan tavallisia kuvia ympäri Suomen. Sisältä, pihalta, mökiltä, puutarhasta, palstalta, metsästä, pelloilta, ihan kaikkea mitä meidän Suomessa olla voi. Niin talvi-, kevät-, kesä- kuin syyskuvia. Kuvissa saa olla ”kippurahäntiä”, kavereita, touhua, huumoria, jne. ihan kaikkea mahdollista. Haluaisin nimittäin tehdä tästä sellaisen meidän näköisen kalenterin, jossa osataan nauttia asioista positiivisessa hengessä eikä niin, että ne on aina niin viimeisen päälle ”stailattuja”.

Lähetätkö minulle siis kuvia ja minä lupaan lähettää jokaisesta kalenteriin käytetystä kuvasta sinulle oman kappaleen ja ihan sinulle signeerattunakin. :) Ja tiedä vaikka pari kaveri kappalettakin lähtisi samaan matkaan… ;)

Kuvat voit lähettää ne joko vastaamalla tähän postiin tai osoitteella puutarha@kodinkukat.fi

Kiitos jo etukäteen. Niin ja jos on jotain toiveita kalenterin suhteen, niin vielä ehdit siihenkin vaikuttaa. Vinkkiä vain tulemaan. :)

 

 

Vaan nyt tämä poika lähtee katselemaan kasvihuoneiden antia ja valitsemaan sieltä ensiviikon lähetyksiin valmiita kasveja. Kippurahäntien kansa mennään sitten illalla sieniretkelle ja jos vaikka jo ensimmäisiä puolukoita saisi kerättyä. Puolukoita tulee ainakin tänne todella hyvin nyt, joten niillä sitten pitänee hiukan korvata tuota laihaksi jäänyttä mustikkasatoa. Mutta hyvä marja se on puolukkakin, ei harmita yhtään (tai no, ehkä vähän, mutta ei kerrota sitä muille.. ;) )

Ai niin, piti kysyä sitä vielä, että eihän sinulla ole tiedossa mitään hyvää keinoa noiden hirvikärpästen puremien hoitoon? Yksi pahus pääsi puraisemaan päänahkaan ja on melkoisen ikävän makuinen ja tekisi mieli hoitaa sitä jollain, mutta millä??? Jos yhtään on vinkkiä, niin mieluusti kuulen.

---------------------------------------

Lapsi poimii hedelmän isovanhempien istuttamasta puusta. Jos puuta ei ole, ei lapsellakaan ole mitään poimittavaa.

Jos me ajattelemme vain itseämme, mitä jää jäljelle?

Vaikkemme emme olisikaan poimimassa hedelmiä, velvollisuutemme oin istuttaa puut.  

 ------------------------

Lämpimän mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, shortsit jalassa syyskuun aloittanut

Puutarhurisi

Juha