Puutarhurin Perjantaipostia 25.8.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 25.8.2017

Alkusyksyisen raikasta huomenta täältä puutarhalta.

 Olihan ihanan raikas aamu, kertakaikkisen piristävä. Aamulla kun kömmin pirtistä ulos ja vedin rappusilla parikertaa keuhkot täyteen tätä raikkautta, niin ihan kuin olisi uudesti syntynyt. Unet karisivat, mieli piristyi ja askel kohti puutarhaa oli kevyt ja vetävä. Ensimmäiseksi menin kasvihuoneelle ja söin parit tomaatit ja nappasin kurkun mukaan. Siellä oli kaikki hienosti mallillaan ja syysistutettavat valmistuu täydellisen hyvällä rytmillä. Näin syyspuolellahan on tärkeää pitää huolta, ettei kastella liikaa ja tuulettaa, ettei kaikki kosteus lehdiltä kuivuu päivittäin. Näin kasvit pysyvät terveinä ja hyvin voivina. Ja tietty syyslannoitetta annan evääksi kaikille monivuotisille, sekä näille minun aarteilleni. Muistatko nämä pikkuiset alut, jotka sain hankittua viimevuonna niistä pelargoneista, jotka olivat lähteneet täältä meiltä vajaa sata vuotta sitten maailmalle.

 Nyt ne ovat näin hienoja ja vaikka ajatus olikin, että otan näistä pistokkaita jo nyt, niin annoin näiden vielä kasvaa. Ensi keväällä otan sitten, ellen nyt paria syyspistokasta ota, ihan vaan siksi, että niiden kasvua on mukava seurata pitkin talvea ja kevättä tuossa kasvulampun alla.   

 SYYSLANNOITE NYT ENÄÄ KASTELULANNOITTEENA, EI VOI LIIAKSI KOROSTAA, KÄVYN KÄYTTÄJÄT EI TARVITSE

Kyllä se vain niin on, vaikka kuinka toivoisi ettei olisi, niin kasvukausi ja kasvien yhteyttäminen alkaa olla tältä kasvukaudelta loppusuoralla. Syyslannoite ei siis hyvällä tahdollakaan rakeisena oikein enää aja asiaansa, vaan kyllä se kannattaa antaa nyt kasteluveden mukana. Tuon syyslannoituksen merkitystä kaikille monivuotisille ei oikein voi koskaan tarpeeksi korostaa. Se kun ei näy heti, mutta vaikutus kasvien kasvukuntoon keväällä ja talvehtimiseen on ihan uskomattoman hyvä. Suosittelen vahvasti.

 

JÄTTIBALSAMI, TUNNISTETAAN JA TUHOTAAN

Aika jännää on ollut huomata joillakin forumeilla, että kuinka tätä haitallista vieraslajia haluttaisiin leviävän enemmän ja kuinka huonosti tuo tunnetaan. uskon, että sinä ja minä tämä kyllä tunnetaan ja tiedetään kuinka viheliäinen tämä on.

Nyt olisi viimeistään aika kitkeä se, sillä kohta sen siemenkodat alkaa ampua noita siemeniä ja ensi kesänä niitä sitten piisaakin. Yksi kukka tuottaa nimittäin satoja, jopa tuhansia siemeniä… hentojuurisena ja yksivuotisena on helppo kitkeä ja hävittää. Yksi hyvä keino on leikata varret poikki kukkavarsien osalta ja hävittää ne ja lopuksi niittää varret tyveltä poikki.

Kuu syntyi sitten alkuviikosta, joten juuri mitään muuta kitkemistä kuin noiden yksivuotisten osalta ei nyt hirveästi kannata suosia. :)

 MUSTIKOITA ETSIMÄSSÄ, SINISET SORMET PUHTAIKSI

Mustikat on kyllä aika tiukassa tänä vuonna. Onhan niitä toki jo jokunen määrä tullut kerättyä, mutta hiukan lisää tekisi mieli löytää. Ihan mahdottoman hyvä vuosi ei ole muutenkaan ja aika tehokkaasti on nuo ”pakettiautolla liikkuvat haravaryhmät” nekin puhdistaneet, jopa ihan tästä nurkalta. No minä pääsen kyllä pidemmällekin, mutta hiukan kyllä harmittaa näiden meidän kylän ”marjamummojen” puolesta, kun polkupyörillä menevät toisten jälkiä keräämään ja aika tyhjin ämpärein takaisin pettyneenä tulemaan.

Viimevuonna kerättiin porukalla hyviä niksejä siitä miten siniset sormet sai puhdistettua ja tässä nämä vielä kertauksena:

 Mustikka lähtee käsistä kun poiminnan jälkeen ennen kuin peset kädet hiero niihin juolukoita, niin kädet ovat puhtaat, aivan kun et olisi käynyt mustikassa ollenkaan.

Vinkaa Vaalasta Marita

…………

Kun hankaa sormet, kädet kostealla sammaleella metsässä saa aika puhtaaksi kädet.
Helena

…………

Etikka on myös mustikkasormille hyvä puhdistusaine. Sirkka

…………

Keittiöissä (talouskoulu ja kokkikoulu) on 60-luvulla opetettu puhdistamaan kalanhajuiset, punajuuriset ja muut värjymät käsistä: Ruokalusikallinen sokeria kämmenelle ja sitruunan viipale/mehua kostukkeeksi. Hankaa käsiä, jolloin sokeri on hankausaineena ja sitruuna valkaisee (sitruunan kuoressa on pehmentävää öljyä). Vie myös sillin hajun ja on myrkytön, jolloin voi aloittaa seuraavan työn välittömästi tai lähteä illanviettoon. Käytössä yhä.

Terveisin Leila

…………

Hei. Eräs helppo keino mustikkasormien puhdistamiseen ovat puolukan raakileet. Niitä kun rikkoo ja hieroo sormiin, sitten kosteaan sammaleeseen hieroo sormia niin kas: puhtaat kädet. Luonto auttaa.

Terveisin. Marjastaja Tampereelta / Aulikki

…………

Ohuet ja napakat kertakäyttökäsineet ovat näppäriä mustikanpoimimisessa, Varsinkin jos olet autolla liikenteessä. Käsineet kun heittää lähtiessä pois, ei sotkeennu paikat ja voi huoletta seuraavalla kerralla lähteä valkoisissa vaatteissa vaikka kesäteatteriin. Samoin ötökät eivät pääse syömään kämmenselkiä. Syksyllä Karpalon poiminnassa myös hyvä, kun tuppaa sää jo olemaan hieman viileää niin ainakin tällaisen vilukissan sormia alkaa palella. Sormet pysyvät kuivina hanskojen ansiosta ja käsiä ei palele. Ei kovin ekologista, mutta hanskoja voi kyllä käyttää useammankin kerran.

terv. Anja

Ei tarvitse puhdistaa mustikkaa sormista, kun käyttää kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä.

En yleensä tykkää käyttää hanskoja muutoin kuin puutarhahommissa ja epäilin niiden toimivuutta mustikoiden poiminnassa, mutta hyvin sujuu poiminta, kun hanskat ovat oikeaa kokoa. Varalle toiset taskuun, jos joutuu välillä poistamaan hanskan kädestä. ;)

Terveisin Kaija

…………

Mustikan jäljet käsistä olen puhdistanut sitruunahappo pulverilla! Apteekissa myydään, eikä maksa paljoa!

Terveisin Maija-Liisa Myrskylästä.

…………

Kiitos tästä hyttyslyhdystä, ulko-ovi saa olla auki eikä hyttysen hyttystä sisälle, eikä kärpäsiäkään (lyhty oven vierus tuolilla) ja ei minkäänlaista käryä. Iso kiitos teille tästä!  Ihanaa nauttia näin ihanasta kesästä ilman ötököitä. Pakko saada läpivetoa näillä helteillä. Mustikka tahrat saa helposti työtasoilta piimällä, kaada piimää tahran päälle ja anna vaikuttaa vähän aikaa ja pyyhi pois.   

Terveisin Lilli Suomussalmelta

  

LAPIN NOIDAN LEMMENJUOMA

Oletko tätä kokeillut tehdä? Onko hyvää? Tehoaako? ;) Minä törmäsin tähän vastaa äskettäin, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselle. Joku kyllä sanoi, että tähän reseptiin kuuluisi myös muutama katajanmarjakin? Eikä varmaan haittaa jos muutaman niitäkin laittaa.

Resepti ( lainattu)

2 dl mustikoita

2 dl sokeria

1 l vettä

Liota sokeri huoneenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mustikat.

Laita juoma kelmulla peitettyyn lasitölkkiin aurinkoiselle ikkunalle. Juoma saa valmistua noin kaksi viikkoa. Siivilöi ja pullota lemmenjuoma.

Vahvempi aromi saadaan vähentämällä vesimäärä puoleen sekä myös väri syvenee, sopii erittäin hyvin jälkiruokaviinin tapaan. Juoma sopii hyvin alkoholittomaksi ateriajuomaksi punaviinin sijaan sekä tervetuliaisjuomaksi.

NIKSI VIINIMARJOJEN KERÄÄJILLE

Aivan ihanan vinkin sain viikolla liittyen viinimarjojen keräämiseen. Eli kerätään viinimarjat kokonaisina terttuina ja sitten vai vedetään terttu haarukan läpi ja marjat irtoaa kuin itsestään. :)

HUONEKASVEJA SISÄLLE, JOULUKAKTUSTA EN VIELÄ TUONUT, SIINÄ SEN SALAISUUS

Alkoi nuo yöt kylmetä sitten oikein kunnolla ja niin kuin viimeviikolla oli puhettakin, niin kiikuttelin noita huonekasveja jo sisälle päin, ettei ole liian iso ero sitten myöhemmin. Vaan noita joulukaktuksia en vielä tuonut, sillä niille tuo viileys tekee hyvää ja etenkin niiden kukkien virttymiselle. Nyt vain seuraan, etteivät pakkasiin asti ole, mutta muuten pidän ne kyllä tuolla ulkona vielä. On nimittäin se ”salaisuus” sitten komeaan kukkaloistoon. :)

 

VOIKO VALKOSIPULIANNE SYÖDÄ NYT? KYLLÄ VAIN, EI SISÄLLÄ MITÄÄN YLIMÄÄRÄISTÄ.

Parikin tämmöistä kysymystä tuli, että voisiko näitä talvivalkosipuleista osan myös käyttää nyt ruuaksi vai onko niissä jotain joka sen estää? Ei tosiaankaan ole mitään estettä, ettei voi käyttää. Näiden viljelyssä eikä säilönnässä tai missään kohtaa kun ei ole käytetty mitään kemiallisia tuotteita. Biodynaamista tuotantotapaa noudattaen on kaikki kasvatettu ja säilytetty myös. Joten huoletta voi myös käyttää. Tosin siinä on se vaara, että kun noita nyt maistaa ja kokeilee, niin jääkö enää istutettavaksi mitään, kun nuo vie kielen mennessään…;)  

 Näitä mehukkaita ”Siimaita” ne olla pitää eikä mitään ”kiinalaisia” tai muita käppyröitä, sano meidän Reiskakin. Ja helppo on olla samaa mieltä, on niin komeita ja mehukkaita vai mitä?

Satoa käydään tosiaan läpi nyt parastaikaa ja se näyttää jopa paremmalle kuin uskalsin toivoakkaan.

 

Vaan nyt taidan mennä takaisin ulos nautiskelemaan tästä ihanasta syysilmasta kippurahäntien kanssa. Kyllä se vain lähestyvä syksy tuntuu omalla tavallaan aivan mahtavalle, etenkin tuolla pihalla ja luonnossa. Ja jos nyt ei mustikoita metsästä enää löydykään, niin puolukoita näyttäisi tulevan hyvin ja kantarelleja löytyy ja oikein mukavasti. 

---------------------------------------

Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys välimatkoista ja lausumattomista ajatuksista huolimatta,

se voi tehdä maailmasta puutarhan.

  • Johann Wolfgang von Goethe

------------------------

Ihanan raikasta viikonloppua ja luonnonpäivää Sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha