Puutarhurin Perjantaipostia 15.12.2017

Puutarhurin Perjantaipostia 15.12.2017

Liukasta huomenta täältä puutarhalta.

Nyt oli taas sen verran liukkaat pihapolut, että nastakengät oli ihan ehdoton valinta aamulla jalkaan laitettavaksi. Oikeastaan ne ovat olleet jalassa koko viikon, kun kelit on vaihdellut suojan ja pakkasen välillä. Nuo on kyllä yhdet parhaat hankinnat mitä ikinä olen tehnyt. Ollut jo useamman vuoden käytössä ja pois en antaisi mistään hinnasta. On niin hyvät ja turvalliset. Liukuesteetkin ovat hyvät, mutta nämä kengät ovat kyllä ihan ehdottomat. Olihan ne aika arvokkaat (muistaakseni hiukan alle 100 €), mutta nyt on jo neljäs talvi menossa, eikä teho ole nastoissa heikentynyt yhtään. Ja jos noiden ansioista olen yhdenkin kaatumisen välttänyt, niin hintansa väärtti ovat olleet. Ja toisaalta monta lenkkiä on tullut tehtyä sen takia, että on sellaiset kengät joiden kanssa voi mennä, vaikka olisi liukastakin.

Ja voi miten ihanaa oli tulla tänne puutarhalle, kun vastassa oli tämä ”koepöytä”. Tämä ei siis tosiaankaan ole mikään esittelypöytä, vaan tuossa aina testailen kasveja ja opin niistä aina jotain uutta. Nyt viimevuodet tuota led-valoa ja sen hämmästyttävää kehitystä ja vaikutusta kasveihin, on ollut suorastaan etuoikeutettua saada seurata.
Ja kaikkein parasta on se hyvä mieli, joka tulee aina kun tämän pöydän luo menee. <3

RUUANTUOTANNON UUDET MAHDOLLISUUDET JA LED-LAMPUISTA MIELENKIINTOINEN ARTIKKELI
haluatko lukea mielenkiintoisen jutun siitä kuinka perunaa koe kasvatetaan 660 metrin syvyydessä ja Jyrki kertoo, että tämä led-valojen innovaatio ja kehitys on yksi suurimmista mullistuksista ja mahdollisuuksista mitä hän on 37-vuotisen uran aikana Kauppapuutarhaliitossa kokenut. Tästä puhuttiin jo silloin kuukausi sitten tuolla Ledvalo tapahtumassa ja kyllä se vain niin on, että kehitys kehittyy hyvään suuntaan. :) 

KUUSENKAATOON TIISTAINA ( ei vielä MAANANTAINA EIKÄ ETENKÄÄN NYT VIIKONLOPULLA)
Kuusen kaadosta ja kuun vaikutuksesta olikin jo puhetta viimeviikolla ja tosiaan nyt tiistaina kuu kääntyy suosiolliseksi kuusen kaatoon. Neulaset pysyvät ja kuusi jopa kasvattaa uudet kerkät sisällä.
Ja tästä ei oikein voisi tinkiä, kun (niin hassulle kun se kuulostaakin) niin viikonloppu ja etenkin tuo maanantai on kaikkein huonointa aikaa kaataa kuusi.

PAREMMAN JOULUKUUSEN MUISTILISTA

1.KAATOAJANKOHTA ( HUOM. KUUN VAIKUTUS VUOSITTAIN, 2017 – 19.12 -> )
Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2.KUUSEN OSTO
Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3.KULJETUS
Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4.SULATUS
Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi kokoajan vaikka vesiämpärissä.
Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5.JALKAAN ASETTAMINEN
Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. HOITO SISÄLLÄ
Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. KUUSEN POISVIENTI
Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

ja pari niksiä vielä parempaan lopputulokseen. :)
- Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
- Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. Eli 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on ihan hyvä.
- Vesi jalassa taasen pysyy puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
- ja jos kuusta vielä maltat sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyy paremmin. :)


AMARYLLIS AJOISSA TAI MYÖHÄSSÄ, PARI NIKSIÄ
Jos sinun amaryllis on jostain syystä intoutunut kukkimaan liian aikaisin tai näyttää ettei ehdi jouluksi kukkaan, niin eipä hätää. Kyllä siihen keinot löytyy vielä.

Liian aikaisin kukassa -> Voit viedä kukan viileään (+4 -+10) asteiseen paikkaan heti kun kukkanuppu on tullut ulos suojasukastaan. Se ei tarvitse siellä valoa eikä vettäkään ja sitä voit pitää siellä huoletta parin viikon ajan.

Kukat eivät meinaa tulla ajoissa -> Anna sipulille lämmintä vettä alakautta ja sijoita se paikkaan missä se saa pohjan kautta mahdollisimman paljon lämpöä. Se kestää jopa 40 asteen lämpöä ja silloin kukka-aihiot nousevat nopeasti esiin. Tämä käsittely voi kestää niin kauan kunnes taas kukat tulevat esiin suojasukastaan.

AMARYLLIS LEIKKONA, MUISTETAAN KUMINAUHA
Amaryllikset ovat myös hienoja leikkokukkina ja usein katkonkin ne joiden varret venyy pitkiksi maljakkoon. Ei kaadu sitten suotta ruukut. Pari asiaa kun muistaa, niin siitä on iloa pitkään. Laitetaan aina maljakkoon kylmää vettä ja vain muutama sentti pohjalle. Ja varren tyveen kun laittaa kuminauhan, niin sen varsi ei halkea vedessä. Sillä on muuten sellainen taipumus, että se halkeaa ja sitä kautta sen veden saanti heikkenee ja pahimmillaan se lakastuu kesken kukinnan.

VAHA-AMARYLLIS
Se saa kukkia ilman mitään sen suurempia temppuja. Jos haluat jatko kasvattaa sen, niin rapsuta varovasti vahat pois, etenkin juurien ympäriltä ja istuta se ruukkuun ja anna kasvaa viherkasvin tavoin aina elokuulle asti. Eli ihan samoin, kuin tuo vahatonkin sipuli. :)

Ja tässä olisi sitten nämä joulukukkien hoito-ohjeet tiivistettyinä. Jos haluat, niin ihan vapaasti voit kopioida nuo ohjeet ja antaa aina kukan mukana. Näin saajakin osaa hoitaa kukkaa hyvin ja siitä on iloa pitkään, joskus jopa vuosiksi.

JOULUTÄHTI

- Avaa joulutähden paketti vasta n. puolentunnin kuluttua sisälle saapumisesta.
- pitää valosta ja lämmöstä, muttei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria
- kasvi kärsii helposti jo alle 10 asteen lämpötilasta
- kärsii vetoisessa paikassa ja pudottaa siellä helposti lehtensä
- kastellaan säännöllisesti lämpimällä vedellä, kun mullan pinta on kuivahtanut. Joulutähti ei pidä seisovasta vedestä eikä rutikuivasta mullasta.
- kestää huonekasvina pitkään, vaikka varsinaiset kukat ( ne pienet ja keltaiset) kuihtuvatkin
- on myrkyllinen syötynä ja maitiaisneste saattaa kosketuksesta paljaalle iholle tai silmiin joutuessa aiheuttaa allergisia oireita, mutta myrkyllisyyttä on yleisesti ottaen liioiteltu.
- saat sen kukkimaan ja ylälehdet värjäytymään seuraavana vuonna, kun pimennät sen elokuun alusta lähtien ( esim. laittamalla pahvilaatikon sen päälle), niin että se saa valoa vain 10 tuntia päivässä. Käsittelyä on hyvä jatkaa lokakuun loppuun asti.

TULILATVA
- kastellaan suht reippaasti ja sen jälkeen annetaan mullan kuivahtaa kunnolla.
- sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoon.
- kukinta kestää viikkokausia
- uudelleenkukittamista ei kotikonstein yleensä kannata yrittää
- peruskasvi, joka viihtyy huolimattomankin hoitajan käsissä

SKIMMIA
- viihtyy viileässä ja nauttii säännöllisestä sumuttamisesta.
- kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä.
- sietää vetoa esim. ikkunalaudalla yllättävän hyvin
- keväällä aloitetaan lannoitus normaalilla huonekasvi lannoitteella
- viihtyy parhaiten, jos saa olla talvilevossa tammi-helmikuun ajan viileässä paikassa.

ATSALEA
- ei saa kuivahtaa; kastellaan upottamalla ruukku 2-3 kertaa viikossa vettä täynnä olevaan ämpäriin
- sijoitetaan puolivarjoon
- älä sijoita atsaleaa patterin viereen
- kukat kestävät parhaiten viileässä
- kukinnan yhteydessä voi lannoittaa 1 kerran viikossa
- nauttii lehtien ja nuppujen sumuttamisesta, avoimia kukkia ei kannata sumuttaa
- voidaan saada kukkimaan myös seuraavana vuonna
- jos ruukutat uudelleen, niin käytetään hapanta ( = alppiruusuille tarkoitettua) multaa.
- maaliskuusta eteenpäin lannoitetaan alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella.

TULPPAANI
- säilyy viileässä pitempäänkin, voi viedä yöksi vaikka kellariin
- kasvaa lämpimässä nopeasti pituutta
- saatavissa asetelmiin sopivan istutustulppaanin lisäksi myös leikkokukkana
- kastellaan säännöllisesti

TASETTI
- Tasetti pitää siitä, että sen juurilla on jatkuvasti vettä. Kuivuminen lakastuttaa sen kukat nopeasti.
- viihtyy viileässä, jolloin kukinta-aika kestää pitkään.
- varsien venyminen johtuu yleensä valon puutteesta.
- sipulit ei menesty ulkona ja niiden uudelleen kukittaminen ei käytännössä onnistu, joten ne voi kukinnan jälkeen huoletta kompostoida.

HYASINTTI
- menestyy erilaisissa valo-oloissa
- säilyy viileässä pitempäänkin, voi viedä yöksi vaikka kellariin
- kannattaa ostaa hyvissä ajoin ennen jouluruuhkia ”varastoon” ja pitää viileässä
- aukeaa lämpimässä umpinuppuisesta täyteen kukkaansa parissa päivässä
- kukkavarsi kasvaa lämpimässä nopeasti pituutta
- kastele maltillisesti, liika kastelu venyttää varsia, toisaalta kastelemattomuus saa kukat kuihtumaan ennen aikojaan.
- käy myös leikkokukaksi ja haudalle
- sipulin läpi pistetty tukikeppi voi olla tarpeen kukan kaatumisen estämiseksi
- tuoksu voi ärsyttää allergikkoja

RITARINKUKKA eli AMARYLLIS
- säilyy viileässä pitempäänkin, voi viedä yöksi vaikka kellariin
- voi ostaa hyvissä ajoin ennen jouluruuhkia ”varastoon” ja pitää viileässä
- myös helppo kasvattaa itse hyvälaatuisesta sipulista
- mitä suurempi sipuli sitä komeammat kukat
- saatavissa myös leikkokukkana
- läpi sipulin pistetty pitkä tukikeppi voi olla tarpeen
- kastellaan alakautta säännöllisesti
- voidaan saada kukkaan myös seuraavana vuonna. Leikkaa kukkavarret pois kukinnan jälkeen ja hoida sitä kuin viherkasvia kevään ja kesän ajan. Elokuussa annan sipulin kuivahtaa kokonaan, katko varret poikki n 2 cm sipulin yläpuolelta ja siirrä sipuli n. 10 asteiseen paikkaan kolmeksi kuukaudeksi. Tämän jälkeen pese sipuli ja istuta normaalisti. Huom! Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin kasvi ei kuki, vaan tekee ainoastaan lehtiä.

JOULUKAKTUS
- joulukaktus on nykyään useimmiten ns. marraskuunkaktus, mutta ei nimi kasvia pahenna. :)
- kastellaan säännöllisesti, mutta varoen. Liika kastelu on tuhoisa ( ei tietty ihan rutikuivaksikaan saa laskea)
- Kaktus ei tykkää vedosta
- kukinnan jälkeen, kevään ja kesän ajan kasvia lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Syksyllä kasvi saa olla ulkona mahdollisimman myöhään (ei kuitenkaan pakkasiin asti). Seuraavan parin kuukauden ajan sitä kastellaan niukasti ja näin se virittyy kukkaan helposti.

KIELO
- Jalokielot viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja viileässä ilmassa
- kielon varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi
-kukinnan jälkeen juurakko kannattaa viedä ruukkuineen kellariin ja istuttaa se keväällä ulos
- syksyllä sitten juurakot kaivetaan ylös maasta, istutetaan ja viedään viileään ja pimeään paikkaan. Marraskuun puolivälissä ne tuodaan sisälle, aloitetaan kastelu ja nautitaan kielojen tuoksusta.

SYKLAAMI
-syklaami pidetään tasaisen kosteana ja kastellaan mielellään alusvadille. Kun kasvi on imenyt tarpeeksi kauan vettä, ( noin 30-60 min) niin ylimääräinen vesi kaadetaan pois.
-jos kastelu tapahtuu päältä, niin varotaan ettei lehdet ja juurimukula kastu.
-syklaami pitää myös suihkuttamisesta, mutta sitä ei pidä tehdä liian usein, vain 1-2 krt viikossa.
- jos kasvi on liian kuumassa tai liian kuiva se alkaa nuokkua.
-ihannelämpötila syklaamille on 15-18 astetta.
-syklaami pitää lannoittamisesta, lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta on hyvä.
-huonot lehdet ja kukat poistetaan vartta kiertämällä ja kiskaisemalla.
-kukinnan jälkeen kasvi saa levätä viileässä kolme – neljä kuukautta, sitten aloitetaan taas säännöllinen kastelu ja lannoitus.

JOULURUUSU
- viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa
-lehdet kellastuvat helposti ja ne voikin poistaa leikkaamalla. Lehtien kellastuminen ei tarkoita, että kasvi olisi kuolemassa, ne on talvella ns. vanhoja lehtiä jotka kuuluukin lakastua. Usein jouluruusu myydäänkin tämän takia ilman lehtiä. Uudet lehdet kasvaa kukinnan jälkeen, viimeistään keväällä.
- kasvi pidetään tasaisen kosteana koko kasvun ajan
-kuivahtaminen saa kasvin nuukahtamaan, mutta se piristyy saatuaan vettä
- liian lämpimässä se nuukahtaa myös helposti, mutta piristyy viileässä
- kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään esim. kellariin ja istutetaan keväällä ulos, varjoisaan ja syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Se on monivuotinen perenna, joka viihtyy puutarhassa hyvin.

SEKA-ASETELMAT
- hoidetaan eniten lämpöä vaativan kukan mukaan
- kastellaan säännöllisesti
- kauemmin kestävät kasvit voi joulun mentyä siirtää omiin ruukkuihinsa

Vaan nyt laitan nastakengät taas jalkaan ja lähden ihastelemaan kauniin lumihunnun saanutta luontoa yhdessä kippurahäntien kanssa. :)Sahaa ei oteta vielä mukaan, vasta loppuviikosta se valittu kuusi kaatuu ja pääsee pirttiin joulua tuomaan.

---------------------------------------
Ei ole olemassa rakkautta tulevaisuudessa.
Rakkaus on vain tämän hetken teko.

- Leo Tolstoi
-------------------------------------------

Joululle tuoksuvaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi, hyasinttien ja joulupipareiden tuoksusta aina hullaantuva

Puutarhurisi

Juha