Lumikylpyjä, Amaryllikset kasvattavat vain lehtiä, Jäälyhtyjä, ym. 1.12.2023

Lumikylpyjä, Amaryllikset kasvattavat vain lehtiä, Jäälyhtyjä, ym. 1.12.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Lumikylpyjä
  • Jäikö viimeviikkojen postit tulematta? Vika löytynyt ja korjattu. Arkistosta löytyy.
  • Amaryllikset kasvavat vain lehtiä? Lajike ominaisuus, kukat kyllä tulevat. Lämpö ratkaiseva asia.
  • Jäälyhtyjä – perinteinen ohje + vinkki kirkkaaseen lopputulokseen
  • Kompostit hiipuvat? Lämpökanisteriniksi auttaa
  • Ruokaa pikkuystäville ja hiekoitussepelit lämpimään

Talvisen ihania terveisiä täältä Puutarhalta !

Niin se alkoi tämäkin aamu pikaisella kurkkauksella pirtin ovesta ja olihan tuota lunta taas tullut sen verran, että ei kun vaatteet niskaan ja kolan varteen. Lumi oli samanlaista kevyttä pakkaslunta, kun se on ollut nyt koko ajan. Ihanan kevyttä lykkiä pihapolut auki.  Kasvihuoneiden välit piti kyllä sitten jo suosiolla ottaa traktorin ja lingon avustuksella.

Vaikka tuo lumitalvi nyt alkoikin hiukan aiemmin kuin normaalisti niin kyllä tykkään. Mukavan paljon sopivan höyhkää lunta suojaa kasveja paremmin kuin mikään. Ei katkeile puiden tai pensaiden oksat lumen painosta ja onhan ne myös todella kauniita nyt. Valoisaakin on lumen ansioista mukavasti. Ja kippurahäntien kanssa kun käy lenkillä, niin eipä tarvitse tassuja pestä lenkin päätteeksi. Ja ai, että miten nekin nauttivat tuosta lumesta. Kierivät ja peuhaavat ihan kuin olisivat pentuja kaikki. Jopa vanha ( 13 v ) Eka ”Ensio-ensimmäinenkin”, intoutuu pyörimään lumessa ja kirmailemaan kuin nuorena pentuna konsanaan. Ja Pikkuisin kippurahäntä ”Foziekin” joka näki nyt ensimmäistä kertaa elämässään lunta, on ollut ihan onnesta soikeana tuolla lumileikeissään. 😍

Talvi tällaisena on kyllä ihan parasta!

LUMIKYLPYJÄ MATOILLE  JA PETIVAATTEILLE               

Petivaatteita ja mattoja olen käyttänyt nyt ”lumipesussa”. Lunta päälle ja pikkusen harjausta, niin nehän ovat kuin uudet ja ihanan raikkaat. Suosittelen - vaikka viikonlopun pikku puuhaksi. 😉

JÄIKÖ POSTEJA TULEMATTA? SYY LÖYTYNYT – KIITOS ILMOITUKSESTA!

Alkuviikosta parikin kerholista soitteli, että miksei perjantaiposteja ole tullut pariin viikkoon??? Selvitimme asiaa ja syy löytyi tuolta operaattorilta. Heillä oli jokin tekninen vika ja osa posteista oli jäänyt lähtemättä viimeisen parin viikon aikana. He pahoittelivat kovin asiaa ja nyt pitäisi taas kaikkien postien tulla normaalisti taas perille.

Vian pitäisi tosiaan olla korjaantunut, eikä sen pitäisi toistua jatkossa. Mutta jos et jostain syystä ole saanut perjantaipostiani näin perjantaina, niin ilmoitathan minulle.  Saadaan heti katsottua mahdollinen syy. Tosin joskus voi mennä kirjoittaminen aika myöhään. Niin kuin tänäänkin, kun on ollut päivä niin hektinen kevään kasvatussuunnitelmien ja kuvaston teon kanssa.  Mutta kyllä minä sinulle aina näin perjantaisin kirjoitan.

VIIMEVIIKKOJEN POSTIT LÖYTYY – AIHEITA HIUKAN

Nuo viimeviikkojen ( sekä kaikki aiemmatkin) postini löydät kätevästi tuolta kotisivujen arkistosta - > TÄÄLTÄ

Parin edellisen viikon aiheinahan oli mm. Kasvilamppu asiaa ( mitä valoa kasvit oikeasti pystyvät käyttämään ja mitä ei), valotuksen etuja ja ajoitusta. Joulukuusen oikea kaatoajankohta. Kasvien suojauksia. Hiirien ja myyrien karkotusta.  jne.

AMARYLLIKSET KASVATTAVAT VAIN LEHTEÄ ? EI HÄTÄÄ, LAJIKE OMINAISUUS. LÄMPÖ AUTTAA.

Muutamia kyselyjä on tullut amaryllisten kasvamiseen liittyen, että kun ne kasvattavat vain lehtiä. Tämä on siis joillekin lajikkeille ihan normaalia ( esim. Amorita Danu ja Esus) eikä hätää, sillä kukkavanat tulevat sieltä kyllä kohta perässä. Lämpö, etenkin alakautta, jouduttaa kukkavarsien nousua paljon. Hyvä keino on nostaa ruukku lämpimän alustan päälle ( takan- tai uuninpäälle, lattialämmitys, jne.) siksi aikaa, että kukkanuput alkavat nousta.  Hiukan lämmintä vettä voi antaa myös, se jouduttaa myös hiukan, mutta se ei ole välttämätöntä.

Lämmöllä on muutenkin ratkaisevan iso rooli, kuinka nopeasti kukkavanat kasvavat. Muistanet tuon kuvan, jossa kasvatin Alfrescoja erilämpötiloissa ja erot olivat huimat. 

PAKKASET JATKUVAT – JÄÄLYHTYJEN TEKOON

Sääennusteen mukaan pakkaset jatkuvat, jopa hiukan kiristyvät ensiviikolla ja sitten ( ehkä) lauhtuu ja jouluviikolle joku ennuste ennusti jopa plussakelejä. No sen näkee sitten, mutta näillä pakkasilla jäälyhtyjen teko onnistuu hienosti.

Ja näin minä ne aina perinteiseen tapaan teen.

  1. Täyttelen ämpärit lähes täyteen vedellä ja kiikutan ne ulos jäätymään.
  2. Kun jäätä on kertynyt noin 5 cm niin irrotan ne ottamalla yhteen tyhjään ämpäriin lämmintä vettä ja kastamalla jäälyhtyämpärin hetkeksi siihen.
  3. Kippaan lyhdyn pois ämpäristä ja nakuttelen puukolla pohjapuolelle reilun reiän ja kaadan vedet pois.
  4. Siinä se sitten on, kynttilä vain sisään ja nauttimaan tunnelmasta, eikä haittaa tuulet eikä tuiskut kynttilän palamista.

Vinkki: Kirkkaan jään salaisuus on kiehautettu vesi. Eli keitetään vesi ensin kiehuvaksi, jäähdytetään ja vasta sitten jäädytetään. 👍

Taitavimmat osaavat tehdä kaikkia hienoja koristeita jäälyhtyihin, mutta minä en ole niin taitava ja toisaalta syy voi olla myös se, että tykkään kovin paljon pirtin polun vieressä näistä ihan pelkistetyistä malleista. Kynttilänvalon kera.

Mutta jokainen tyylillään ja pääasia on, että itse tykkää. 😊

KOMPOSTIA SEURAILLAAN – LÄMPIMÄT VESIKANISTERIT AUTTAVAT

Pakkaset kun tästä kiristyy, niin lämpökompostorit saattavat hiukan yskähdellä ja lakata käymästä. Mutta mitä nopeammin sen huomaa ja hiukan asiaa auttaa, niin sen paremmin ne uudelleen käynnistyvät. Pahimmillaan, jos ne nyt jäätyvät, niin vasta keväällä lähtevät uudelleen käyntiin. Menee monta kuukautta suotta hukkaan. Niin, se hyvä keino on täyttää muutama kanisteri kiehuvalla vedellä ja hautaa ne kompostiin. Se yleensä riittää ”potkaisemaan” käymisen taas toimintaan.

RUOKAA PIKKUYSTÄVILLE

Yksi talven suurimpia riemuja on tuo pikkuystävien ruokinta. Niiden ruokailupuuhia on kyllä ihana seurata, vaikka tuntitolkulla. 😉

Pesäpöntöt kun vielä talven aikana katsotaan kuntoon, niin luonnollinen torjuntakalusto on taas ilonamme koko kesän. 🙏😍

HIEKOITUSSEPELIT LÄMPIMÄÄN

Hiekoitussepelit olen nostanut nyt myös katonalle ja siitä aina ämpärin-pari nostan sisälle lämpimään. Nythän näitä ei tarvitse, mutta uskoisin, että jossain kohtaa tulee taas liukkaat tänäkin talvella ja sitten on sepelit valmiina pihapolulle. Lämpöisinä sepeli pureutuu hyvin jäähän kiinni, eikä lennä heti pois. Eikä sitä tarvitse laittaa niin paljoa. Säästää niin työtä kuin sepeliäkin.

 

Vaan nyt minä lähden jatkamaan vielä hiukan pihapolkujen putsauksia ja sitten otsalamppu päähän ja kippurahäntien kanssa nauttimaan noista lumilenkeistä ja leikeistä.

Sekä pihan kiireettömän kauniista tunnelmasta.

 *******************************

Työ ei touhuten totene,

-tehdä täytyy ja levätä.

- Lauri Viita

*******************************

Ihanan talvista viikonloppua ja hyvää alkanutta joulukuuta sinulle hyvä ystäväni

Toivotteleepi leppoisasta talviajasta nauttiva

Puutarhurisi

Juha