Lumi suojaa, maa sulaa, myyrät mellastavat, Lähimetsän asukkaat saapuvat, ym. 24.11.2023

Lumi suojaa, maa sulaa, myyrät mellastavat, Lähimetsän asukkaat saapuvat, ym. 24.11.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Lumi suojaa, maa sulaa, myyrät mellastavat.
  • Lähimetsän asukkaat saapuvat – suojataan
  • Hiirikarkottimia tuli lisää
  • Kasvilampun ajastuksesta
  • Joulukuusen oikea kaatoajankohta tänä vuonna
  • Lemmikin päivä- nimi historiaa ja tarinaa

Lumisia terveisiä täältä Puutarhalta !

Se tuli sitten lumitalvi ihan yhdessä yössä tänne meillekin. Sääennustus lupaili kymmentä senttiä, mutta ”säänhaltija” olikin hiukan reilummalla päällä ja antoikin vähintään tuplaten. 😉 Eilinen aamu menikin sitten rattoisasti kinoksia ovien edestä kolatessa ja polkuja auki pohraten.

Mutta muuten sopivasti lumi kyllä nyt tuli. Kasvit ovat suojassa lumen alla, vaikka tulisi kovempiakin pakkasia niin niillä ei ole mitään hätää.

MYYRÄT MELLASTAA SILTI – PIDETÄÄN  KARKOTTIMET PAIKOILLAAN

Maa kun on sula, niin mikäs on myyrien mellastaessa lumen alla. Tämä veijari on onneksi tuolla pellon puolella, mutta juuri tuon takia pidän myyräkarkottimet paikallaan kukkapenkeissä läpi vuoden. Eihän se kovin usein ääntä anna näin pimeällä, mutta selvästi se muutamakin kerta riittää, kun pysyvät poissa.

LUMI AJAA METSÄNVÄKEÄ RAVINNONHAKUUN PIHOILTA – ENSIMMÄINEN UHRI USEIN SE

Tämäkin on tuttu juttu, mutta meinaa aina välillä unohtua. Eli kun lunta alkaa olla enemmän  kuin sentti tai pari, niin metsäystävämme; kauriit, peurat, jänikset, rusakot, jne. alkavat hakeutua herkästi pihapiireihin ruokaa etsimään. Ja valitettavan usein se ensimmäinen uhri on se nuori hedelmäpuu, jonka ympärille oli suojaverkko unohtunut syksyllä laittaa. 🤦 Pensasmustikat, hunajamarjat, jne. ovat myös niitä, joita ensimmäisinä syödään. Ne ja oikeastaan kaikki mitkä eivät kestä syömistä kannattaisi suojata kunnon verkolla, koska kyllähän niille nälkäisinä kelpaa paremman puutteessa lähes kaikki muukin, jopa tuijat.  

HIIRET HIPSII MYÖS SISÄLLE – KARKOTTIMIA TULI LISÄÄ

Hiiret hipsii nyt myös sisälle. Sitähän ne on toki tehneet jo kaiken syksyä, mutta kyllähän tuo lumi ajaa ne viimeisetkin majoittumaan sisätiloihin. Ja sehän nyt ei aina ole niin kovin toivottavaa. Karkottimet ( paristotoiminen ja ladattava malli) loppui aiemmin syksyllä kovan kysynnän vuoksi, mutta nyt niitä tuli valmistajalta lisää. Joten, jos sinulla rapistelee kutsumattomia vieraita vintillä, niin karkottimilla niiden hoitaminen pois onnistuu kätevästi, hajuttomasti ja turvallisesti.

Patterimalli -> 29,95 € ( ovh 39,00) löytyy -> TÄÄLTÄ

Ladattavamalli ( tehoaa myös rottiin)  -> 59,95 € ( ovh 69,95) löytyy -> TÄÄLTÄ

KASVILAMPUN AJASTUKSESTA VIELÄ

 Valoasioista puhuttiinkin viime viikolla vähän perusteellisemmin ja iso kiitos taas niistä kaikista kuvista ja palautteista, mitä tuli. Kyllähän tuo ammattiled-valo on uskomattoman hyvä. Nauratti, kun tuli viestiä, että chilejäkin tulee vielä siihen tahtiin, ettei suita kaikkia siihen tahtiin syödä. 🤣

Ajastinkellon mainitsisin, mutta en sitä kuinka itse käytän. Se tosiaan hiukan riippuu mitä niiden alla milloinkin on. Mutta perusajatuksena on huonekasveille ja talvetettaville tuolla viileässä navetassa, että annan valoa lisää aamulla ja illalla. Kovin tarkkaa se ei ole, kun jokaisesta valonsäteestähän kasvit nauttivat minkä tähän aikaan saavat.  Siitä olen kuitenkin pitänyt kiinni, että kasvit saavat vähintään 6 tunnin yön. Hyvä on niidenkin levätä.   

Kevään taimikasvatuksessa valoa annakin sitten vuorokauden läpeensä. Siemenet ja pistokkaat taimettuvat silloin nopeasti ja tasaisesti. Lisäksi niistä tulee napakoita ja helppoja koulia.

Lyhyesti siis näin:

  1. Huonekasvit ja talvetettavat -> Ajastinkellolla (se n. 5 €  ajastinkello) aamulla klo 6-10.00 ja illalla klo 15.00-22.00.
  2. Taimikasvatus ->  valoa jopa 24 h ja lamppu lähelle taimia.

Ja katsopa kuinka hyvin alkavat myös pelargonian talvipistokkaat tekemään juuria lampun alla. Ne eivät ole olleet tuossa vielä viikkoakaan ja nyt jo tekee juuria. Ei ihan yhtä nopeaa kuin keväällä, mutta ei paljon muutakaan. 😊

 

 

 

 

KOSKAS SE JOULUKUUSI OLIKAAN HYVÄ KAATAA ?

Itsekin olen jo katsellut joulukuusiehdokkaita jo jonkun aikaa sillä silmällä, että mikä niistä pääsee tänä jouluna pirttiin tunnelmaa tuomaan. Vielä en ole valinnut, mutta se, että koska sen kaadan on jo selvillä. Nousevan kuun aikaan olen kuusen aina kaatanut, eikä ole tarvinnut neulasia lattialta lakaista. Tänä vuonna nousevan kuun aika ( 14- 24.12 ) sattuukin juuri sopivasti ennen joulua, niin ei tarvitse turhan aikaisin kaataa.  Suosittelen lämpimästi edellämainittua kaatoaikaa sinullekin ( tai ostokuusen ollessa kyseessä, varmistamaan kauppiaalta, että kuusi on kaadettu tuona aikana).

TÄNÄÄN VIETETÄÄN LEMMIKIN PÄIVÄÄ

”Lempi, Sivi ja Lemmikki viettää tänään nimipäiväänsä” – sanoi radio äsken ja kappas vain, niin se näyttää olevan. Toki keväälle ehkä sopisi paremmin, mutta ”eihän se nimi miestä huononna, jos ei mies nimeä”.

Lemmikki on yksi minunkin suosikki kukista ja varmaan tiesitkin että sillä on myös viesti – ”Älä unohda minua”. Joka on melko suora käännös sen Englanninkielisestä Forget - me - not nimestä.  

Tuon Lemmikki- nimen sille taas puolestaan antoi Elias Lönnrot, joskus 1800-luvun puolivälissä.

Lemmikistä on kerrottu myös tarinoita ja yksi tunnetuimpia on se, jossa kerrotaan, kuinka nuorimies kulki mielitiettynsä kanssa keväällä pitkin joen vartta, samalla keräten lemmikkejä rakkaalleen. Vaan mies horjahti veteen ja vuolas virta vei miehen kuolemaan, mutta vielä ennen hukkumistaan mies ehätti heittämään kukat tytölle ja huudahti ”Forget me not” eli ”älä unohda minua”

Lemmikkien kukkia pidetään monissa maissa myös lemmen, uskollisuuden ja ikuisen rakkauden symboleina. Kukkien kieli on yhteinen.

"Sinulle ystävä läheisin,
ojentaa tahdon lemmikin,
sinisen kuulaan kirkkauden
merkiksi kestävän rakkauden
."

 

 Vaan nyt minä lähden jatkamaan tyynyjen ja peittojen pakkaamista. Tehdas nimittäin sai ensimmäisen erän meidän yhteishankintamme tyynyjä ja peittoja. Ahkeroimme kovasti saadaksemme ne jo ensiviikolla matkaan, seuraavalla sitten loput.  Itselleni jo tyynyn sieltä nappasinkin ja ai, että miten se taas tuntuukin hyvälle. Ihan kuin maanpäällinen höyhensaari. 😍

Näihin kuviin ja tunnelmiin. 🎄😊

*******************************

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista…

Laulusta joka vie ajatukset muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.

Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka ei voi nähdä.

Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.

Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu!

- Shadi Souferian

*******************************

Ihanan talvista ja leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha