Kevätpäiväntasaus tuo kevään, Valo lisääntyy, niin myös kasvien tarpeet, Juhannusperunoiden valmistus käyntiin ym. 17.3.2023

Kevätpäiväntasaus tuo kevään, Valo lisääntyy, niin myös kasvien tarpeet, Juhannusperunoiden valmistus käyntiin ym. 17.3.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • kevätpäivän tasaus tuo kevään
 • valo lisääntyy, niin myös kasvien tarpeet – kaikki vaaleanpunainen ei ole samanlaista
 • juhannusperunoiden valmistelut käyntiin
 • ämpäriperunoiden kasvatuksen lyhyt oppimäärä ja tarkkana astioiden kanssa
 • Ei ole altakasteluamppelit II-laatua, syy edullisuuteen on ihan muu
 • Kasvikumppanit kirjoittajan terveisiä, videota ja Leena myös viikonloppuna Jyväskylän messuilla
 • Kasvihuonetarjous työnalla
 • Pääsiäistä ja poppareita
 • Kevätkuvasto painossa – nyt voit jo napata parhaat päältä ennakkoon. 😉

Aurinkoisen ihania terveisiä täältä Puutarhalta

Ai, että voikin tuntua ihanalta kun aamulla avaa pirtin oven ja vastassa on täysin pilvettömälle taivaalle noussut aamuaurinko. Hohtavat hanget ja iloinen varpusten tirskunta ruokintapaikan vieressä olevassa pensaassa. Eihän tästä ole kuin hetki, niin aamulla oli vielä pimeää, pakkanen paukkui ja lunta oli pihapolun vieressä ”haaruihin” asti ja usein polullakin. 😉 Kyllä kevät on nyt tulossa ihan selvästi ja pitenevin askelin. ☀

Ja kyllä sen huomaa nyt kasvihuoneellakin. Siellä kasvetaan kohisten ja nautitaan.

Maanantaina onkin sitten jo kevätpäivän tasauspäivä. Valo ottaa vallan pimeästä nyt ihan kaikkialla. Ai, että voikin ajatus tulevista kuukausista tuntua hyvälle ja innokkaalle, eikö vain. Mitä kaikkea kivaa, kaunista ja herkullista onkaan luvassa ja ihan koko kasvukauden ajan. Sormet oikein syyhyää päästä istuttamaan lisää kaikkea kivaa ja etenkin nuo testattavat uutuudet ja niiden kasvatus syyhyttää sormia oikein toden teolla. 😊

VALO LISÄÄNTYY – MYÖS KASTELUN JA RAVINTEIDEN MÄÄRÄ

Asia, joka on ihan luonnollista, mutta joskus meinaa yllättää, on kastelu. Koko talvi on totuttu kastelemaan niukasti ja varottu liikakastelua.  Nyt reippaasti lisääntyvän valonmäärän myötä, myös kasvien veden sekä ravinteiden tarve kasvaa kuin huomaamatta. Itse teen lannoitteiden kanssa niin, että laitan  koko kasvukaudelle ravinteita antavat lannoitekävyt mullan joukkoon kevään aikana. Ja annan nyt kasteluveden joukossa hiukan kastelulannoitetta, jotta kasvit saavat sitä nopeasti käyttöönsä. Itse kasvukaudella annankin sitten vain vettä, kun lannoitekävyt hoitaa lannoituksen. Jos sitten näyttää sille, että joku tarvitsee lisää puhtia kesän mittaan, niin se hoituu kätevästi tuolla samalla kastelulannoitteella.  

Kaikki pinkki ei ole aina samaa ->  Ihan vinkkinä vielä, että kaikki kastelulannoitteet eivät tosiaan ole samaa koostumukseltaan eikä raaka-aineiltaan, vaikka onkin väriltään sitä kuuluisaa ”vaaleanpunaista”. Moni, oikeastaan lähes kaikki lannoitevalmistajat nykyisin värjäävät yleiskastelulannoitteet vaaleanpunaisiksi. Syy on yksinkertainen eli moni puhuu vain ”siitä vaaleanpunaisesta”, ei niinkään valmisteesta. Kannattaa siis ensin hiukan vilkaista sitä tuoteselostetta ja tarkistaa, että siinä on ravinteet kohdillaan. 👍

Minun valitsemat lannoitteet, niin yleis-, kuin erikoislannoitteet löydät TÄÄLTÄ

ps. myös sitä aitoa vaaleanpunaista… 😉

 

 

 

 
 

Nyt olisi hyvä aika kylvää ->

Nyt olisi sitten hyvä aika kaivaa siemenet esiin ja kylvää mm. Tomaatit, munakoisot, paprikat, rosmariinit, purjot, laventelit ym. esikasvatettavat yrtit.

 

 

Toki minäkin näitä täällä kasvatan, että jos on tilan- tai ajanpuutetta, niin ei hätää, täältä löytyy valmiita taimia. 😉 Katsopa mitä kaikkea kivaa ->  TÄÄLTÄ

JUHANNUSPERUNAT HILJALLEEN VALOON JA KASVUUN

Alkaisi taas olemaan se hetki, kun laitetaan siemenperunat saamaan valoa ja herättämään idut kasvuun ja sitten ämpäreihin.  ”Ämpäriperunoiden” kasvatusaikahan on n.8-10 viikkoa, että ihan kohta kannattaa ottaa siemenperunat valoon ja laittaa perunat muutaman viikon päästä kasvuun. Saadaan sitten taas juhannuksena herkutella omilla, uusilla perunoilla. Ai, että oikein vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta uusista perunoista.

Ja näinhän se kasvatus onnistui parhaiten ( tai ainakin näin minä teen 😉)

ÄMPÄRISTÄ JUHANNUSPÖYTÄÄN

 1. Ns. kesäperuna lajikkeista tulee parhaat  esim. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi on hyviä lajikkeita. Annabelleahan minä taas tänäkin vuonna kasvatan. Se on vaan jotenkin niin minun” suun ”mukainen lajike.
 2. Laitan  2–3 perunaa / ämpäri.
 3. Kaupassa tällä hetkellä myynnissä olevat ruokaperunat ovat nyt ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka eivät siis oikein sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin. Toki kasvavat, mutta vaativat huomattavasti pidemmän kasvuajan.
 4. Perunoihin tulevat idut saa sitten kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia, niin istutan ne seuraavasti:
 5. Käytän kaksiosaista ”perunaämpäriä”. Siitä voi korjata satoa pikkuhiljaa eikä tarvitse kerralla kumota koko ämpäriä. Mutta ihan tavallinen n. 10 l musta ämpäri toimii myös vallan hyvin. Tärkeintä on, että se on musta eli valoa läpäisemätön.  Reiät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois. 
 6. Ensiksi laitan ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa ( kylvö / kaktusmulta käy sellaisenaan, muita multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa) 
 7. Laitan perunat ( 2-3 kpl / ämpäri) tasaisin välimatkoin multaan varovasti, ettei idut katkea ja lisään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.
 8. Kun sitten ajastaan varret on kasvaneet n. 15-20 cm niin lisään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatkan aina niin kauan, että ämpäri tulee ajastaan täysi.
 9. Alussa ämpäri on hyvä pitää lämpimässä, vaikka pesuhuoneen lattialämmityksen vaikutuksessa. Valoa se ei alussa tarvitse, mutta lämpö saa kasvun hyvin käyntiin.
 10. Kun varret alkaa näkyä, niin sitten vien ämpärin valoisaan paikkaan.
 11. Pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli sen mukaan sitten pidän ämpärit. Näin aluksi sisällä / kasvihuoneella ja myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole. 
 12. Kastelua tarvitaan alussa vähemmin
 13.  Kun varret ovat isoja niin lisätään kastelua. Aika helpolla sen oppii näkemään ja vaikka hiukan nostelee ämpäreitä, niin kyllä sen kastelutarpeen oppii helposti. Liikaa ei  pidä kastella koskaan! Reiät ämpärin pohjassa + läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla.
 14. Sitten vain juhannuksena herkutteleman. Omavaraisuutta parhaimmillaan 😊

Ruukuista / ämpäreistä vielä tärkeää!

Näissä on syytä sitten olla tarkkana. Markkinoilla on myös ämpäreitä ja ns. paljuja, joita ei pidä käyttää kasvatukseen.   Vaarana on ruukuista/ämpäreistä mahdollisesti irtoava mikromuovi kasvatusmultaan. Tätä multaa ei voi kompostoida tai muutenkaan jatkokäyttää hyvillä ja turvallisin mielin. Aika hullulle tuntuisi käyttää kyseisiä astioita oikein mihinkään missä on jotain kasvatukseen liittyvää, oli se sitten multaa tai vettä.  

Ilokseni olen huomannut, että osa myyjistä jo ilmoittaa noiden kohdalla, ettei suositella kasvatus tai kotieläinten vesiastioiksi. Valitettavasti  vaan ei vielä kaikki kauppiaat, mutta hyvä, että edes jo muutama. Jos et ole varma astiasta, niin ei sitä kannata itsen turhaa pohtia, vaan kaikkein helpointa on kysyä aiheesta myyjältä ja pyytää häneltä varmistus asiaan. 👍

Itse käytän vain näitä kaksiosaisia perunaruukkuja. Ne ovat varmasti turvallisia ja toimivia. Ja kestää vuosien käytön. Onhan se niin paljon kivampi syödä perunoita, kun ei tarvitse miettiä että mitä ”lisäaineita” niihin on mahdollisesti lionnut..

 

Näitä kasvatusruukkuja on minulla toki valikoimissani sinullekin, jos on tarvetta. Löydät ne TÄÄLTÄ 9,95 €


ps.
Näissä onnistuu toki muidenkin mukulakasvien kasvatus mm. bataatin ja kasvatan myös TomTato tomaattiperunat näissä.

ONKO ALTAKASTELUAMPPELINI JOTAIN
2-LAATUA? – EI OLE.

Viimeviikolla oli puhetta  vallan mainiosta altakasteluamppelista ja sain siitä muutamankin tiedustelun, että ” onko nämä jotain 2-laatuisia, vai miksi hinta on niin paljon halvempi kuin muilla”? No ensinnäkin, ei nämä ole 2-laatua, sellaisia ei tehtaan mukaan edes ole myynnissä. Jos ei ole laatukriteerit täyttävää, niin menee hylkyyn, ei myyntiin. Ja toisekseen, minä en myisi 2-laatuisia. Miksi minulla tuo hinta on sitten edullisempi ( kuulemma lähes puolet halvempia) niin syy voi johtua siitä, että ostan näitä tänne puutarhalle aina ennakkoon, ison erän ja suoraan.  Tällöin myös ostohintani ja rahdit on aika paljon edullisemmat kuin pienissä erissä. Ja voihan toki myös olla niin, että tyydymme täällä hieman pienempiin katteisiin kuin toiset… 😉

Tämä hinta on voimassa koko kevään, sillä ruukut ovat jo minulla täällä ja mitkään maailmanmarkkinahintojen nousut ym. ei näihin enää pysty vaikuttamaan. 🤝

Värit valkoinen tai vihreä, hinta sama molemmilla

5,95 € / kpl ja näitä saat siis TÄÄLTÄ

KASVIKUMPPANIT KIRJAN KIRJOITTAJAN TERVEISIÄ VIDEON MUODOSSA

Juteltiin viikolla Leenan kanssa hiukan tuosta Kasvikumppanit kirjasta. Sen syntyhistoriasta aina ajatuksesta toteutukseen asti. Ja ennen kaikkea kirjan sisällöstä. Siitä,kuinka kirjassa  olevat asiat on tutkittu ja todettu oikeasti, ei vain oletettu tai luotettu vanhaan ”tietoon”. Minunkin vanhan ”samettiruusu uskoni”  asettui kirjan myötä ihan uuteen valoon. Veikkaan, että niin käy monelle muullekin kirjan saanneille. 😉

Leena on lisäksi saanut upeasti avattua kokonaisuuksia  ymmärrettävästi, ei pelkästään yksityiskohtaisesti. Toki niitäkin on kirjassa ja paljon. 😉 Näin opitaan paljon paremmin ymmärtämään sekä oivaltamaan asioita ja päättelemään myös itse omalla pihalla / puutarhassa asioita oikein. Tällöin kaikki kiittää ja puutarhat kukoistavat, antaa satoa ja vieläpä helpommin ja halvemmallakin kuin ennen. Niin kuin joku viisas on joskus sanonut, niin on paljon kauaskantoisempaa, että ”ystävälle ei anneta kalaa, vaan opetetaan hänet kalastamaan.

Mutta niin, käytiin siis hiukan kirjaa ja sen syntyhistoriaa läpi ja otettiin siitä myös video sinulle. Sen voit katso alta.

LEENA JYVÄSKYLÄN MESSUILLA – KIRJOJA MUKANA

Leena on  Jyväskylän rakennusmessuilla ensi sunnuntaina luennoimassa. Juttelin Leenan kanssa äsken puhelimessa ja Leena lupasi ottaa kirjoja mukaan nopeimmille. Eli nykäise Leenaa hihasta, niin voit ostaa kirjan myös suoraan Leenalta ja tiedä vaikka ihan omistuskirjoituksen kera. 😉

Ja jos et ole menossa messuille, niin toki kirjoja saat myös minulta, suoraan postilaatikkoon tuotuna tai yhdessä kasvien / tarvikkeiden kanssa. TÄÄLTÄ  24,95 € ( ovh 29,90)

 

 

KASVIHUONETARJOUS – TYÖN ALLA

Kasvihuoneiden kerhotarjousta on taas kyselty ja se on minulla tuossa ns. työnalla. Kunhan saan katsottua kaikki kohdilleen, niin laitan sen sitten sinulle erikseen. Varmaan ensiviikolla joskus.

POPPAREITA JA PÄÄSIÄISTÄ

Pääsiäinenkin lähestyy hiljalleen ja rairuohoja ei nyt ihan vielä kannata / tarvitse kylvää.  Sen sijaan, jos popcorneista olit  ajatellut ”pupuruohot” kasvattaa, niin ne kannattaa kyllä kohta jo laittaa. Popcorneista pääsiäisruohon kasvattaminen on hauskaa ja helppoa. Oikeastaan ainut niksi on, että  jyviä kannattaa liottaa vähintään yön yli vedessä. Sitten vain kylvö, hiukan maata päälle ja kelmu astian päälle ja muutama henkireikä siihen. Kun idut alkaa näkyä kunnolla, niin kelmu pois ja se on siinä. 😊

 KEVÄTKUVASTO PAINOSSA – ETUKÄTEISVINKKI SINULLE

Kevätkuvastoni meni viikolla painoon ja se on jakelussa muutaman viikon päästä. Laitoin kuitenkin kuvaston sisältöä  jo kotisivuille näkyviin  eli pääset taas hiukan ennakkoetuna katsomaan ja varaamaan parhaat päältä.

Siellä on nyt vaikka mitä kivaa. Esim.

Harvinainen Itoh-pioni ’Garden Treasure’

19,95 € ( ovh 29,95) TÄÄLLÄ

 

 

 
 

 

Super ihana ja haluttu Lyijykukka, jota toivottavasti riittää tänä vuonna kaikille halukkaille. Viime vuonna ei ihan riittänyt...

9,95 € / kpl -> TÄÄLLÄ

19,95 € ( ovh 29,85 ) / 3 kpl -> TÄÄLTÄ

 

 

Ruusuissa niin ryhmä- kuin köynnösruusuja. Kestäviä, ihanasti tuoksuvia ja runsaasti kukkivia.

 

esim. tämä Ruusu ’Mme Meilland’ ( 9,95 € / kpl)

 

Sen ja kaikki ruusut löydät TÄÄLTÄ 

Hyötykasvien valikoima on kasvanut entisestään ja valikoimassa on  vaikka mitä parsasta, maa-artisokasta aina viiniköynnöksiin ja kaikkeen muuhun mitä ikinä haluat kasvattaakin ja nauttia oman maan herkuista.

 

 

Koko hyötykasvivalikoimani näet TÄÄLLÄ

On myös uutuuserikoisuuksia mm. tämä Herukkakarviainen ’Josta’ joka on siis mustaherukan ja karviaisen piikitön risteytys. Marjat isoja ja maukkaita, maultaan hiukan mustaherukkaa miedompi. Jostaa saat TÄÄLTÄ ( 8,95 € / kpl)

 

 

 

Ja tämä minun pitää sinulle vielä esitellä, on niin upea uutuus sinisarjoissa.

Aivan mielettömän upea ja tolkuttomasti  ”Suomi” väreissä kukkiva Sinisarja ’Fireworks’.

Eikö ole ihan mielettömän hieno! 😍😍

 Tämän ihanuuden saat omaksesi vain TÄÄLTÄ ( 9,95 € )  ja 3 kpl pakkauksen 25,95 € TÄÄLTÄ 

Vaan nyt minä taidan lähteä ilakoimaan tuonne keväthangille hetkiseksi  kahden ”kahjon” kanssa.  Niillä on kyllä sitten ihan tolkuttoman hauskaa keskenään, oli ne sitten ihan missä vain. 😍🤣

Ja sitten pääseekin taas illalla jatkamaan. No, tiedät kyllä mitä ihanuutta. 😉 Kasvutahti on nimittäin niin hyvää nyt, että ihan ensimmäiset ”vauvat” pääsevät näillä näkymin uusiin koteihinsa jo viikon parin päästä. Ihanaa aikaa tiedossa, eikö vain. ☀🌱❤

*******************************

Jokaisen talven sydämessä värisee kevät,

ja jokaiseen yöhön on verhoutunut hymyilevä aamunkoitto.

-Kahlil Gibran

*******************************

Ihanaa kevät fiilistä viikonloppuusi

Toivottaa

Onnellinen Puutarhurisi

Juha

ps. Nyt kannattaa muuten mennä ”pöllöretkeilemään”. Eilen illalla sain kuunnella ihan samalta istumalta niin huuhkajan huhuilua kuin Lehtopöllön ”ulinaa”