Maaliskuun myytinmurtajat, amarylliksen siemenkota, siemeniä ulkomailta, pintamullassa olevasta homeen poistamisesta ym. 10.3.2023

Maaliskuun myytinmurtajat, amarylliksen siemenkota, siemeniä ulkomailta, pintamullassa olevasta homeen poistamisesta ym. 10.3.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Maaliskuusta sanottua – totta vai tarua – saa nähdä
  • Kunnon kasvihuone on aina hintansa väärti
  • Kasvilampusta vielä – varmistus ja kysymys
  • Hauskannäköinen, mutta otetaan silti pois – Amarylliksen siemenkota
  • Historiaa ja knoppitietoa kasveista satavilla
  • Tilaatko siemeniä tai taimia ulkomailta – kannattaa lukea nämä tullin ja ruokaviraston ohjeet ennakkoon
  • ”kaksi ämmää” – tarkennus ja pahoitteluni väärinkäsityksestä
  • Kellarista pois ja herättelyä
  • Hometta havaittavissa – atamon vinkki auttaa
  • Kirjat kulkee taas

 

Raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

”Melko raikasta” huomasin sanovani itselleni, kun aamulla avasin pirtin oven ja lähdin kävelemään tänne puutarhalle päin. Pakkasta oli neljätoista astetta ja kun pieni tuuli vielä hiukan raikasti sitä, niin ihan oli talventuntuinen ilma.

Vanha saarnikin on aloitellut siemenkylvöt ja näitä siemeniä on nyt ihan joka paikassa. Jos saarnia kasvattaisin, niin ei olisi ainakaan siemenistä pulaa. 😉

 

MAALISKUUSTA SANOTTU – KATSOTAAN NYT ETTÄ PITÄÄKÖ PAIKKANSA VAI EI 😉

Silloin tällöin tulee lueskeltua vanhoja perimätieto ym. juttuja ja nyt piti oikein katsoa erikseen, että mitäs tästä maaliskuusta ennen vanhaan sanottiin / ennustettiin.

Itse maaliskuun nimestä on ainakin kahta erilaista versiota. Maalis-sana on johdettu ”mahla” sanasta, kun maaliskuulla alkoi mahla virrata.  On myös sanottu, että nimi juontuu ”maa” sanasta -> maaliskuu maata näyttää. No, onko kumpikaan sitten totta, en tiedä, mutta ihan hauskoja ajatuksia molemmat.

Maaliskuusta on myös ennustettu / sanottu seuraavaa:

  • ”Maaliskuu maata näyttää, huhtikuu humahuttaa” ( lumien sulamista)
  • ”Jonka helmikuu säästää, sen maaliskuu päästää,” ( tarkoitti, että maaliskuun sää on helmikuun vastakohta)
  • ”Sen verran suvella sadetta, kun on maaliskuulla sumua.” ( Jos maaliskuu on runsasluminen, tulee lämmin ja vähäsateinen kesä)

 

LUNTA ON TULLUT JA LISÄÄ SAATTAA TULLA – KUNNON KASVIHUONE ON HELPPO TALVELLAKIN

Lunta on tosiaan tullut taas tuprutellut ja hiukan tuo sääennuste uhkailee, että jo viikonlopulla saattaa tulla lisääkin. No, eipä siitä haittaa ole, ei sitä enää montaa kertaa tälle talvelle tule. Nautitaan nyt talvesta ja lumesta, kun sitä on.

Se on harmittanut, kun olen saanut kuvia lumen painosta romahtaneista kasvihuoneista. Harmittaa todella paljon! Olen kyllä koittanut kannustaa, että kyllä kasvihuone on oikea aarre omalla pihalla ja kun valitsee kestävän mallin, niin se on helppo ja kestävä vuosi tolkulla.

Tämä malli, mitä on kerhotarjouksenakin hankittu, on kyllä ollut hintansa väärtti. Paksumpi kennorakenne ja hyvä runkomalli, niin ei ole ollut pelkoa lumesta. Lisäksi kasvukautta on helppo aikaistuttaa ja jatkaa pienellä lisälämmittimellä. Tuo paksumpi kenno paitsi kestää, niin myös pitää lämmön paljon paremmin. Ei toki halvin hankkia, mutta no tiedät mitä tarkoitan.
KASVILAMPUSTA – KIITOS JA KYSYMYS

Viimeviikolla kirjoittelin hiukan laajemmaltikin kasvilampusta ja sen eroista tavalliseen lamppuun ym.  Tuosta selvennyksestä mitkä ovat oikean kasvilampun tärkeimmät ominaisuudet tuli paljon kiitosta, eikä ne mikromoolit ym. niin vaikeita sitten loppujen lopuksi olleetkaan, vai mitä? Niin ja minusta paras kiitos tuosta oli se, että kasvit saavat nyt oikeanlaista valoa ja kukoistavat kilpaa kasvattajien kanssa. 😊

Tuli myös kysymyksiä, että miksi tätä lamppua ei saa muualta, niin syy on hyvin yksinkertainen. Minä olen tehnyt Philipsin kanssa erityissopimuksen tämän lampun valvotusta myynnistä ”ei ammattilaisille” ja ainoana Suomessa. Siinä on monta asiaa, joista minun pitää vastata ja tehdä, mutta koska lamppu on vaan niin superhyvä, niin mieluusti minä ne velvollisuudet Philipsin suuntaan täytän. Sinun ja eritoten kasvien parasta ajatellen.

 

 

Tätä lamppua, johdolla tai ilman, sai siis vain TÄÄLTÄ

 

 

 

 

Tuon lampun ansiosta pirtin kukkapöydällä tämä posliinikukkakin kukkii ihan mielettömästi ja sitruunapuu on tuottanut sitruunoita koko talven. Oikeanlaisella valolla on kyllä uskomaton vaikutus.

 

HAUSKAN NÄKÖINEN, MUTTA PAREMPI OTTAA POIS

Onhan nämä amarylliksen siemenkodat hauskan näköisiä, mutta kyllä ne vain ovat parempia katkoa pois. Muuten amaryllis keskittyy siementen kasvattamiseen eikä sipulin. Tuon pampulan kun katkaisee pois, niin kasvuenergia keskittyy sipulin kasvattamiseen ja sitähän me halutaankin, jotta saadaan taas komeat kukat ensi talvena.

 

 

 

HISTORIAA JA HAUSKAA KNOPPITIETOA KASVEISTA

En tiedä oletko huomannut, mutta olen kirjoittanut kotisivuilleni aika monen kasvin kasvatustietojen lisäksi hiukan niiden syntyhistoriaa ja joitain knoppitietoja ( symboliikkaa ym). 

Esimerkiksi Petunioista:  

Historiaa: ( ei tullut tupakkaa, mutta tulikin parempaa)

On aina olemassa kasveja, joita joko rakastetaan tai inhotaan, ja petunia on tällainen kasvi. Osana Solanaceae - heimoa se liittyy läheisesti tupakkaan, tomaattiin, chilipippuriin ja tappaviin öihin. 1500- luvun alussa, kuningatar Elisabeth I hallitessa, espanjalaiset tutkijat löysivät Etelä-Amerikasta matalakasvuisen, valkokukkaisen ,tuoksuvan kasvin, joka Tipi-Guaranin kielellä kutsuttiin Petuniksi. Karkeasti käännettynä ”arvoton tupakkatuote”. Sen rumuuden takia tutkijat eivät kiinnostuneet siitä, eikä näytteitä kerätty. Vuonna 1823, kuningas George III:n aikaan, Joseph Bonaparte lähetettiin takaisin Argentiinaan. Tällä matkalla näytteitä kerättiin ja ne lähetettiin tutkittavaksi Espanjaan, jossa kasvitieteilijät vahvistivat kasvin intialaisen nimen ja sijoittivat sen tupakkakasveihin. Vanhojen muistiinpanojen mukaan 1831 suuri skotlantilainen tutkija John (James) Tweedie tutki Amerikkaa ja löysi toisen Petunian suvun kasvin, joka oli violetti ja hän lähetti näytteet Glasgowin kasvitieteelliseen puutarhaan. Tweedie on listattu Edinburgin kasvitieteellisten puutarhojen keräilijäksi. 35:stä Petunia suvusta, yksi on nimetty hänen mukaansa. Petunia Tweedia.

1800-luvun lopulla kasvattajat erityisesti Englannissa, Amerikassa, Saksassa ja Japanissa alkoivat kehitellä uusia lajikkeita saadakseen enemmän värejä ja suurempia kukkia. Näitä varhaisia risteytyksiä alettiin kutsua Petunia x Hybrideiksi, vaikka ne eivät tarkasti ottaen olleet hybridejä. Vaikka petunioita on jo useita lajikkeita, kasvattajat yrittävät edelleen löytää täydellistä petuniaa. 😊

Näitä kuvauksia olen kirjoitellut monesta muustakin lajista, ja ne löytyvät aina kunkin kasvin esittely osiosta. Onhan se aina hauska tietää hiukan enemmän ja ainahan voi yllättää toisia harrastajia extratiedoillaan. 😉

 

SIEMENTEN JA KASVIEN HANKKIMINEN EU:N JA ULKOPUOLELTA – TULLIN JA RUOKAVIRASTON SÄÄNTÖJÄ JA OHJEITA

Moni harrastaa shoppailua ulkomaisilta sivustoilta ja etenkin siementen ostaminen on aika yleistä.  EU:n alueelta se onkin usein helppoa ja selkeää. Elävien kasvien osalta ja EU:n ulkopuolelta pitääkin sitten olla tarkempana.

Jos olet tilaamassa, niin kannattaa katsoa nuo ruokaviraston ja tullin ohjeet ennakkoon. 👍Ei tule sitten suotta mitään ikäviä yllätyksiä.

Siellä on paitsi ohjeet ( kannattaa lukea molemmat linkit) niin myös maahantuontikiellon piirissä olevat, kasvinterveystodistuksen vaateet, kuljetus rajoitukset, maahantulotarkastukset, karanteenikasvit, vieraslajilistat, ym.

Tullin ohjeet löydät TÄÄLTÄ

Ruokaviraston ohjeet taasen TÄÄLTÄ

Ja vaikket olisi tilaamassa, niin nuo ohjeet kannattaa kyllä lukaista läpi ihan mielenkiinnosta. 🙏

 

”KAKSI ÄMMÄÄ” TARKENNUS JA PAHOITTELUNI

Kirjoitin viikolla tuolla meidän facebook sivuilla kevätleikkauksia koskevan julkaisun yhteydessä, että leikkaus on vanhan ”nyrkkisäännön” mukaan ollut parasta tehdä ainakahden ämmän välissä . Sain asiasta palautetta ja haluankin nyt vielä kerran oikaista, että en tosiaankaan tarkoittanut ketään ”ämmätellä” vaan kyse on siis vanhasta puutarhureiden leikkauksia koskevasta nyrkkisäännöstä eli leikataan kahden ”ämmän” välissä – tarkoittaa että leikkuut on hyvä tehdä Marraskuun ja Maaliskuun välisenä aikana. Näin sitä taas kerran huomaa, että kuinka itselleen jokin selvä asia, ei välttämättä jollekin toiselle ole ja tulee tahtomattaan loukattua. No onneksi asia selveni ja lupaan olla jatkossa tarkempi. 😊

 

HERÄTTELYÄ – HILJALLEEN ALKAA OLLA AIKA

Päivät pitenevät jo niin mukavasti, että kellarissa talvehtineita kasveja alan hiljalleen nostella valoon ja lämpöön. Nekin tykkäävät ”rauhallisista aamuista” eli herättelen niitä enempi ”hiljakseen hyviä huomenia toivotellen kuin rajusti ravistellen”  😉

Näin:

  • aloitan antamalla ensin hiukan puhdasta, huoneenlämpöistä vettä.
  • mullan- / ruukunvaihdon teen tarvittaessa nyt samalla.
  • laitan lannoitekävyt mullan sekaan ja mielellään melko pohjalle. Näin hyvä ja tasapainoinen peruslannoitus on turvattu koko kesäksi.
  • pidän aluksi kasvit pois suorasta auringonvalosta. Vasta kun kasvua on tullut kunnolla esiin, siirrän ne täyteen auringon valoon.
  • leikkaukset teen vasta myöhemmin, kun kasvua on alkanut tulla ja näen paremmin missä osissa on kasvua ja missä ei.
  • kasteluveden seassa annan lisälannoitusta, kun kasvua on alkanut näkyä. Ensin miedolla ja hiljalleen täyteen määrään lisäämällä – kasvustoa tarkkaillen.
  • lisälannoituksen lopettelen yleensä kesän alkupuolella, koska sitten juuret ovat tavoittaneet jo lannoitekävyt ja lannoitus hoituu kesän ajan niillä.

 

HOMETTA MULLAN PINNALLA – ATAMON VINKKI

Joskus käy niin, että homeet iskevät mullan pinnalle ja se voi käydä niin siemenkylvöksissä kuin ruukkukasveillakin. Vaan ei hätää, Atamonilla ongelma poistuu helposti. Eli otetaan Atamon säilöntäainetta 1 tl ja sekoitetaan 1 litraan vettä ja sitten vain sumutellaan mullan pinta kevyesti.

Yleensä ihan kerta käsittely riittää. Helppoa, kuin hampaiden pesu. 😉

 

 

Kasvikumppanit kirjojen pakkaamisessa tuli pieni viive, kun tilauksia on tullut niin paljon, että loppui nuo postituslaatikot kesken. Sain niitä äsken lisää, joten viimeistään alkuviikosta on kaikki tilatut kirjat matkalla ja luettavissa. Kiitos kärsivällisyydestä – lupaan että kirja on varmasti sen arvoinen. 🙏

 

Kasvikumppanit kirjaa saa tilattua siis vain TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden takaisin kasvihuoneelle, siellä asennellaan vielä viimeisiä kasteluja paikalleen ja ensiviikolla alkaa sielläkin täysi tohina ja kasvun ihme. 🌱☀😍

*******************************

Onneen vaaditaan kolme asiaa:

jotain tekemistä,

joku jota rakastaa ja

jotain mitä toivoa.

       - Yvonne Printemps

*******************************

Pitenevien päivien tuomaa energiaa ja innostusta  viikonloppuusi

Toivotta

Puutarhurisi

Juha