Herättely yllätyksiä, Oikea ruukun malli, Tuhkaa hangelle ja kompostiin, ym. 24.3.2023

Herättely yllätyksiä, Oikea ruukun malli, Tuhkaa hangelle ja kompostiin, ym. 24.3.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Herättely yllätyksiä
  • Oikea ruukun malli on joskus ulkonäköä tärkeämpää
  • Pääsiäinen lähestyy – popparit kasvamaan nyt viimeistään ja rairuohotkin ensiviikolla
  • Kenen kuva – oikea vastaus
  • Tuhkaa hangelle ja kompostiin – kuinka paljon ja mitä on hyvä ottaa huomioon
  • Leena tavattavissa Turun messuilla huomenna
  • Kevätkuvasto ilmestyy ensiviikolla – sähköisesti jo nyt
  • Kelloja kesää kohden

Kukoistavia terveisiä täältä Puutarhalta

Ai ,että minä rakastan tätä kevättä ja ennen kaikkea sen saapumista. Vaikka nyt välillä vähän tulee ilmojen kanssa pakkia, niin päivät pitenevät pitenemistään ja myös auringon voima ja teho. Muuttolintuja saapuu, ensimmäisiä pälvipaikkoja ilmestyy, siemenet itävät ja taimet vahvistuvat hurjaa vauhtia. Ja kaikki muutkin ihanat asiat talven jälkeen antaa kyllä niin paljon energiaa ja iloa kuin vain olla voi. Mahtavaa aikaa jo nyt ja paranee vain.

Ja miten mukavia yllätyksiä tarjoaa talven jälkeen nuo talvehtineet. Katsopa miten ihanat kukat ja kuinka paljon niitä onkaan tuossa persikassa. Ei ollut kuin jokusen päivän pois tuolta viileästä, niin puhkesi kukkaan. Nostin sen hetkeksi tuohon parvekkeelle haistelemaan ulkoilmaa yhdessä Willowin kanssa. 😍

 

   

OIKEANMALLINEN RUUKKU SÄÄSTÄÄ HERMOJA JA KASVIA

 Talvehtineita kasveja tulee hiljalleen otettua muitakin pois kylmävarastosta. Osa on niin täyteen kasvaneita, että vaihtelen niihin isompia ruukkuja ja osalle näytän puukkoa ja jaan ne useampaan juuripaakkuun.

 Kantapään kautta olen oppinut ( taas kerran), että joskus ruukun ulkonäkö houkuttelee enemmän kuin sen käytännöllinen muoto. Talvetettavien kohdalla vaan niin paljon säästyisi paitsi sormenpäät ja hermot, kuin kasvikin, jos ne olisivat oikean mallisia eli ylöspäin avautuvia. On ne vaan uskomattoman tiukassa ja hankalia tapauksia, kun ruukku on täynnä juuria ja ruukun suu on suppea.  

Näissäkin ruukuissa uskomaton ero, vaikka ei tuon enempää ollut malleissa eroa. Toisesta lähti juurakko, että heilahti ja toisen kanssa sai taistella ihan tosissaan.

KURKKUVIIKKO – HINNAT HALPENEE JA TARJONTA PARANEE

Nyt on vietetty perinteistä kurkkuviikkoa, mutta kalliin sähkön takia kotimaisten talvikurkkujen hinnat ovat kyllä aika korkeita vielä. Olen kuullut kurkunviljelijä kollegoilta hyviä uutisia sen suhteen, että kevätistutukset ovat hyvässä kasvussa ja kurkkujen tarjonta alkaa lisääntyä jo ihan lähiviikkoina.  Sehän tietää hintojen halpenemista. Se, että tippuuko hinnat enää koskaan sille mitä ne oli ennen, niin tuskin tapahtuu. Polttoaineiden ja lämmitysenergian hinta on kuitenkin korkeampi, joten vaikka sähköä ei ole mennyt valotukseen, niin kasvihuoneiden lämmitykseen ja kurkkujen kuljetuksiin toki on mennyt enemmän kuin ennen. Mutta onhan se hienoa, kun kotimaista kurkkua on kuitenkin kohtuuhinnalla saatavilla, eikä olla pelkän tuonnin varassa.

Vaikka eihän oma kasvatettujen kurkkujen rapsakkaa ja raikasta makuelämystä loppujen lopuksi sitten kuitenkaan voita mikään, eikö vain. 🥒😍

 

Valmiita taimia ( amppeli- salaatti- ja avomaakurkut sekä paljon muutakin kivaa syötäväksi kasvatettavaa) löydät pitkin kevättä TÄÄLTÄ

 

PÄÄSIÄINEN LÄHESTYY – POPPARIT NYT JA RAIRUOHOT MYÖS VIIKONLOPUN OSTOSLISTALLE

Niin se vain pääsiäinenkin lähestyy ja kahden viikon päästä onkin jo pitkäperjantai. Viimeviikolla olikin puhetta jo  popcorneista ja ne pitäisi kyllä laittaa nyt sitten jo viimeistään kasvamaan, että ehtivät. Ja muistetaan liottaa niitä se vuorokausi vedessä ennen kylvöä, niin nousevat nopeasti ja tasaisesti. Pääsiäisen jälkeen voit ottaa ja siirtää koko komeuden kasvamaan isompaan ruukkuun ja siitä kasvaa komea terassikasvi kesäksi. Hyvällä tuurilla voit saada vaikka satoakin. 😉

 

Jos ei satu olemaan rairuohon siemeniä jo hankittuna, niin tänä viikonloppuna ne voisi jo ostoslistalle laittaa.  Vaikkei niillä nyt vielä kiire ole, niin kyllä ne olisi hyvä jo tulevalla viikolla kylvää. On sitten kunnolla tuuheita, eikä pelkkiä piippoja . 🤭

 

KUVAN OIKEA ALKUPERÄ  - UNKARIN HYÖNTEISSEURAN JULKAISU

Tämä kuva on levinnyt tuolla sosiaalisessa mediassa tällä viikolla monissakin eri kanavissa ja sen alkuperäiseksi julkisijaksi on esitelty milloin ketäkin, mutta tämä kuva on siis Unkarin hyönteistieteen seuran tämänvuotinen Pölyttäjien päivän juliste.

Sen alkuperäisen kuvan ja tekstin löydät TÄÄLTÄ

Kuva itsessään on erittäin kuvaava ja upeasti tehty. Sitä saa myös vapaasti jakaa ja tulostaa se vaikkapa työpaikan seinälle, mutta on myös reilua kertoa sen alkuperäkin, eikö vain. 👍😊

TUHKAA HANGILLE, KOMPOSTIIN – KUINKA PALJON?

Talven jälkeen on tuota tuhkaa kertynyt melkoisia määriä pirtin tulipesistä. Vaan se on kyllä kaikki erittäin tarpeen. Näin keväällä levittelen sitä paikkoihin, jotka haluan sulattaa nopeammin. Esimerkiksi kasvihuoneen seinien viereen heitän aina alareunaan raidan tuhkaa, ja siitä kun lumi sulaa pois, niin lumivallit kaatuvat itsestään seinien edestä pois. Ei tarvitse itsen suotta huhkia, antaa auringon auttaa. 😉 Tuossa kuvassa näet vaikutuksen, kun takana on tuhkaa ollut päivän ja edessä ei lainkaan. Tuo osuus lumista kaatui seuraavana päivänä, kun taas tämä missä ei ollut tuhkaa sulaa paikalleen. Samoin isompien lumipenkkojen sulamista joudutan heittämällä ohuen pilven tuhkaa niiden päälle ja sulaminen on ihan uskomattoman paljon nopeampaa.

Kukka- ja kasvimaapenkkeihin kylvän tuhkaa myös, mutta en vielä. Pakkasia on luvassa, joten parempi että lunta on vielä suojana.

Kompostiin tuhkaa tulee myös lisättyä vähän, mutta säännöllisesti. Se mm. tasaa hyvin eri kompostoitavien tuotteiden ph:ta. Määrästä on usein puhetta ja minusta se vanha nyrkkisääntö on hyvä ja toimiva, että sen verran voi laittaa, ettei se ala näkyä sekoittamisen jälkeen .

Maahan levitettynä on parempi olla maltillinen, kuin mättää sitä ämpärikaupalla. Hyväähän tuhka tekee, mutta tolkku pitää siinäkin olla. Onko se sitten 100 g vai 500 g neliölle, niin yksi neuvoo yhtä, toinen toista. Itse ajattelen tuhkaa enempi mausteena kuin lannoitteena ja hyvin on mennyt. Se, mikä on kuitenkin hyvä muistaa, niin mitä enemmän laitaa tuhkaa, sitä enemmän on myös huolehdittava kasvien typen (N) saannista.

LEENA TURUN MESSUILLA, MYÖS KIRJOJA MUKANA

Leena on huomenna Turun puutarhamessuilla luennoimassa aiheena ” Helppoutta puutarhanhoitoon – luonnonmukaiset toimintatavat ja kumppanuuskasvien käyttö tuholaisten torjunnassa”. C-hallissa klo 11.00 ja klo 14.00. Jos olet messuille menossa, niin käyhän kuuntelemassa ja moikkaamassa Leenaa muutenkin. Leena lupasi ottaa myös Kasvikumppanikirjoja mukaan, että oikein nimmarin kera niitä saisi nopeimmat nyt tuolta. 😉👍

Ja jos et ole menossa näillekkään messuille, niin kirjoja saat myös minultaTÄÄLTÄ  24,95 € ( ovh 29,90)

 

 

 

KEVÄTKUVASTO JAKELUSSA ENSIVIIKOLLA – NYT JO PÄÄSET SELAAMAAN SÄHKÖISESTI

Kevätkuvasto on tosiaan painettu ja nyt matkalla painotalosta postille, josta reippaat postinjakajat niitä alkaa sitten ensiviikolla jakelemaan. Mutta sinä pääset selailemaan sitä jo nyt sähköisesti.

Katsoppa mitä kaikkea kivaa tähän kuvastoon olen sinulle ideoinut ja valinnut. 🧐😊 TÄÄLTÄ

 

Ja kyllä, sieltä löytyy myös tämä viimevuonna "käsistä revitty" lyijykukka ja paljon muutakin ihanaa ja erikoista. 😉😍

9,95 € / kpl -> TÄÄLLÄ

19,95 € ( ovh 29,85 ) / 3 kpl -> TÄÄLTÄ

 

 

 
Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle ja valmistelemaan ensimmäisiä taimilähetyksiä uusiin koteihinsa tuomaan terveisiä täältä puutarhalta ja kasvun iloa, riemua ja hyvää mieltä.

Ja vaikka tykkäänkin että puutarhanhoidon pitää ja saa olla rentoa, kokeilevaa ja ennen kaikkea iloa tuottavaa, niin tykkään myös siitä, että tiedetään mitä, milloin ja miksi tehdään ja että tuotanto kasvihuoneessa pitää olla tiptop järjestys. Silloin tulee tasa- ja hyvälaatuisia kasveja. Tähän malliin. 😊

 *******************************

Puutarhalapioni parantaa kaikki haavani!

 Ralph Waldo Emerson

*******************************

Toivottaa, sunnuntaina kelloja kesää kohden kääntelevä ja pienestä takatalvesta viisveisaava

 Puutarhurisi

Juha