Kesäkomposti tuo säästöä, myyrä vs karkotin lopputulos, mansikoiden syyshuoltoa, Suomen luonnonpäivä ym 25.8.2023

Kesäkomposti tuo säästöä, myyrä vs karkotin lopputulos, mansikoiden syyshuoltoa, Suomen luonnonpäivä ym 25.8.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Terveisiä Kukkakuhauksesta
 • Kesäkomposti tuo myös säästöä
 • Lisävinkki banaanikärpäsille
 • liika liki – mokaa se puutarhurikin, vaikka olisi nenän alla
 • Myyrä 0 karkotin 1 – voittaja selvisi taas, nyt suht helpolla
 • Mansikoiden syyshuoltoa – varmistetaan ensikesän satoa ja talvehtimista
 • Mansikkavinkki – Malwiinaa voi varata vielä muutaman viikon.
 • Huomenna Suomen luonnonpäivä – lippu salkoon ja rennosti

Lämpimiä terveisiä täältä Puutarhalta

Lämpimänä jatkuu elokuu yhä vaan.  Yötkin ovat melko lämpimiä, vaikka alkuviikosta taisi jo jossain päin Suomea olla hallaakin. Pappani aina tapasi sanoa, että ”syksyinen päivä ajaa seitsemän hevosen voimalla” eli ilma voi vaihtua hyvinkin nopeasti ja monta kertaa päivässä. Tänäänkin täyttä aurinkoa aamusta ja iltapäivästä sadekuuroja.

Mutta, jos on elokuun illat ihania, niin kyllä on aamutkin. Eikö vain.

PERINTEINEN KUKKAKUHAUS VIERAILU KÄYNTI – UPEA JA LÄMMINHENKINEN TAPAHTUMA

Viime viikonlopulla ajelin tuonne Rääkkylään perinteisille kukkakuhaus-päivä tapahtumaa katsomaan. Joku kyllä kysyikin, että miksi sinne asti ajan kukkia katsomaan, kun eikös niitä nyt ole lähempänäkin. Kyllä varmasti on, mutta tuo on tapahtumana niin verraton, mukava ja täynnä samanhenkisiä ”kukkahulluja”, että jo ihan senkin takia tulee joka vuosi käytyä. Kukkien lisäksi tapahtumassa on aina kaikkea kivaa ohjelmaa ja paikallisia tuotteita. Jos kerran siellä nähdään niin iso vaiva tapahtuman järjestämiseksi, ajan kerran vuodessa tuollaisen matkan mielihyvin.  Ja ensivuoden elokuussa menen taas. 😊

KESÄKOMPOSTISTA MYÖS SÄÄSTÖÄ

Viimeviikon postissani kirjoittelin kesäkompostin perustamisen helppoudesta ja hyödyistä. Sain kuulla viikolla, että sen lisäksi että saa loistavaa kompostimultaa ( ja onkimatoja 😉) siinä myös säästää jatkossa sievoisen summan. Alkaa kuulemma nykyään puunlehtien vienti jätepisteisiin olemaan maksullista vähän joka puolella. On ilmeisesti melko yleistä nykyään, että risut ja rangat voi viedä ilmaiseksi ( haketetaan energiaksi), mutta pelkän harvavointijätteen vienti maksaa. Eli on silkkaa säästöä ja fiksua toimintaa kompostoida nuo itse ja säästää paitsi jätemaksuissa, niin maksaa se vientikin aina. 👍

 

TUORE INKIVÄÄRI PITÄÄ MYÖS BANAANIKÄRPÄSET LOITOLLA     

Viimeviikolla oli puhetta  banaanikärpästen hävittämisestä / ( tai ainakin kurissa pitämiseksi)  ansaliemen ja kelta-ansojen avulla. Niiden lisäksi hyvä keino on laittaa tuoretta inkivääriä vihannesten lähelle. Jostain syystä se tuntuu pitävän ne poissa.

 

UPPISTA – KYLLÄ SE SOKEUS ISKEE JOSKUS PUUTARHURILLAKIN 🤦

Olin kovasti menossa katkomaan kukkineiden liljojen siemenkotia, kun huomasin keskellä penkkiä nuo kannat. Minähän olen ollut ihan vallan   sokea niiden kukkineiden kukkien ja siemenkotien poiston suhteen, vaikka ihan tuossa silmieni alla ovat olleet koko kesän. Poistin ne nyt, niin ehkä muutama uusi kukka ehtii vielä tulla, mutta ainakin se jättää itse juurakolle talveksi enempi energiaa, kun  siemenkodat ovat poissa. Niin se vain on, että lähelle ei aina tahdo nähdä, mutta eipä tuo nyt elämää ihmeellisempää ole. Ja hyvä on muistaa vanha viisaus, että Puutarhan hoidossa ei tehdä virheitä, saadaan vain erilaisia kokemuksia😊


MYYRÄ vs. KARKOTIN – TAISI TÄMÄ LUOVUTTAA JO

Viimeviikolla oli puhetta myös tuosta reviiriään etsivästä tontille tunkevasta myyrästä, joka alkoi mitellä asumisoikeudestaan myyräkarkottimen kanssa.

Veikkasin, että kaksi, korkeintaan kolme viikkoa menee, niinkuin ennenkin, kun se luovuttaa. Vaan tämä yksilö ei jaksanut, kuin reilun viikon haastaa karkotinta. Viimeinen keko ilmestyi alkuviikosta, eikä uusia ole tullut. Näinhän näille on aina käynyt, jo vuosia.  Välillä on ollut niitä sitkeitäkin tapauksia, jotka yrittävät vallata reviiriä useamman viikon, kunnes luovuttavat. Toki sen ne tekee aina, kun eihän tuo karkotin väsy, eikä luovuta. Ja hyvä niin. Tasaan keot, heitän vähän nurmikon siemeniä päälle ja molempien elo jatkuu rauhassa ja stressaamatta. Ketään ei tarvinnut tappaa ja kasvit sekä nurmikko säästyi.

 

MANSIKOIDEN SYYSHUOLTO -  ENSIKESÄN SADON TAKUU

Mansikoiden syyshoidollahan on suuri merkitys ensikesän satoon ja jonkin verran myös onnistuneeseen talvehtimiseen.

Typpilannos syksyllä- jaa-a..

Tämä syksyllä annettava typpilannoslisä on ollut tapetilla jo muutaman vuoden, mutta itse en vieläkään ole täysin vakuuttunut sen toimivuudesta meillä. Sen tiedän, että se toimii, mutta vain jollain tietyillä lajikkeilla ja etelä-Euroopan viljelyolosuhteissa. Meillä en lähtisi talvehtimista riskeeraamaan.

Toki, jos haluat kokeilla, niin kokeile pienellä osalla penkkiä ihmeessä. Eli nyt karsitaan suurin osa lehdistä sekä tietysti kaikki rönsyt pois. Kun uusia lehtiä alkaa näkymään, niin sitten annetaan syksyn mittaan 1-2 kertaa ihan tavallista kastelulannoitetta tai veteen liotettuja kanakakkarakeita.  Ensi kesänä näet sitten, että toimiiko vai ei sinun mansikkamaallasi.

Syyslannos on se turvallisin ja tärkein lannoite kumminkin syksyä vasten.

Rönsyjä ja lehtiä pois

Etenkin Polka-lajikkeelta olisi tärkeää poistaa ihan kaikki rönsyt pois. Muttei siitä haittaa ole muillekaan lajikkeille, päinvastoin.  Suurimmat ja etenkin vanhimmat lehdet voit poistaa nyt myös. Poistolla tuntuu olevan monelle lajikkeelle varsin positiivinen vaikutus, etenkin seuraavan vuoden marjojen määrään sekä kokoon.

Lyhesti siis:

 • kaikki rönsyt pois
 • syyslannoite kiireesti ( kastelulannoitteella) jos ei vielä annettu
 • suurimmat  ja etenkin huonommat lehdet voit leikata myös pois samalla, kun rönsyjä poistelee.
 • Extra kokeilun haluisille:
 • Jos testata haluat, niin muutaman viikon päästä typpilisä ( myös kastelulannoitteena)

 

HUOMENNA JUHLITAAN SUOMEN LUONNONPÄIVÄÄ -RENNOSTI JA OMALLA TAVALLA

Nyt jo kymmenettä kertaa juhlittava Suomen Luonnonpäivä on siis huomenna. Sehän on aina elokuun viimeinen lauantai.

Minulle ja sinulle luontohan on varmasti yksi tärkeimpiä voimavaroja ja paikkoja, joissa viihdymme paljon. Olkoon se luonto sitten vaikka joskus takapihan vattupuska, peltomaisema lenkillä, nuotiopaikka laavulla, ranta, metsä, puun halaus, onkireissu, jne. ihan mikä vaan hyvälle tuntuu, ihan vaikka oma mielentila kuvia tai muistoja katsellessa.

Luonnonpäiväähän voi juhlia monin tavoin, mutta minusta se ei ole tärkeää, kuinka, vaan se että voimme juhlia – omaa, puhdasta ja ainutkertaista, meille maailman parasta luontoa.

Joten eiköhän huomenna, ainakin hetkeksi, kohoteta malja ja nostetaan lippu salkoon ( ainakin mielissämme) ainutkertaisen luontomme puolesta. 

 

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle puuhastelemaan noiden syysistutettavien pariin. Vaikka itse sanonkin niin aika komeita ovat jo nyt, Ja kun annan niille vielä viimeiset syyshoidot, niin ovat sinulla sitten istutusta vaille valmiina muutaman viikon päästä.  

Ja nämä auringonkukat, ne vain jotenkin aina niin ihastuttavat ja kuuluvat elokuuhun, kuin täysikuu ikään.

*******************************

Jokainen kukka talon ympärillä todistaa jonkun jalosta sydämestä.

Jokainen kiipeilevä ja kukkiva köynnös viestii rakkaudesta ja ilosta.

Robert G. Ingersoll

*******************************

Luonnon rakasta viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha