Piiskujen tunnistamisesta, etanantunnistus kuvia, huonekasveja sisälle, ruusunmarjojen reseptejä ym. 1.9.2023

Piiskujen tunnistamisesta, etanantunnistus kuvia, huonekasveja sisälle, ruusunmarjojen reseptejä ym. 1.9.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Vieraslaji – piiskut – ei paniikkia- tunnistukseen tulossa helpotusta
  • Hyvä etanatunnistus kuva – yksi pieni virhe
  • Huonekasveja sisälle – miksi ja miten valmistellaan
  • Vadelmat kerätty – syyshoito takaa hyvän kasvun ja sadon
  •  Ruusunmarjoista vitamiineja ja herkkuja – parhaat reseptit
  • Sadonkorjuun iloja ja kukkivia ketoja

 

Syyskuisen lämpöisiä terveisiä täältä Puutarhalta !

Olihan se aika jännää. kun aamulla käänsin pirtin seinällä olevan kalenterin syyskuulle ja laskin pikku Fonzien aamupissille, niin vastaan pelmahti kosteanlämmin, + 18 asteen lämpö.  Syksy on selvästi päättänyt tulla tänä vuonna hiukan myöhemmin, eikä se haittaa. ja kun lämpöä riittää, niin satoa kypsyy avomaalla sekä lämmittämättömissä huoneissa vielä hienosti ja kesäkukatkin nauttivat ulkona.

VIERASLAJIT –PIISKUT – EI NYT PANIKOIDA, EIKÄ SUOTTA HÄTÄILLÄ – APUA ON TULOSSA

Vieraslajipäivityksen jälkeen on piiskuista kysytty paljon ja ihan syystäkin. Tunnistamisen vaikeus on ollut se pää huoli ja se on ihan ymmärrettävää. Koska on vaikeaa, lähes mahdotonta erottaa eri piiskuja toisistaan yhden kukan tai kuvauksen perusteella. Paitsi luonnonvaraista kultapiiskua, jonka kukintohaarat ovat ylöspäin / varren suuntaisia ja joka siis ei ole vieraslaji.  Mutta ei nyt kannata panikoitua ja kaikki keltaisia piiskuja hävittää ellet ole varma, että kuuluu hävitettävien listalle. Leena kertoi, että tuonne sivustolle on valmistumassa jossain kohtaa tunnistusohjeita, joista sitten pystyy paremmin tunnistamaan mikä piisku on kyseessä ja ennen kaikkea onko se vieraslaji ( = hävitettävä) vai ei. 

Alustavia kuvia ja selvitystä voit lukea vieraslajisivuilta TÄÄLTÄ

ETANOIDEN TUNNISTUSKAAVIO ON HYVÄ – YKSI VIRHE KUMMINKIN

Eri etanoiden tunnistamiseksi on tuolla vieraslajisivustolla hyvä tunnistuskaavio. Ainut että siellä on yksi virhe -> Kaaviossa hengitysaukko on piirretty vasemmalle puolelle ja todellisuudessa se on aina oikealla puolella kilpeä. Ja Leenahan se huomasi tämänkin.  👍

Tuo kaavio löytyy TÄÄLTÄ kannattaa käydä vilkaisemassa, on oikeasti hyvä ja selkeä.

HUONEKASVEJA HILJALLEEN SISÄLLE

Vaikka ilmat näyttävät jatkuvan lämpiminä vielä, niin huonekasveja kannattaa alkaa siirtelemään jo nyt hiljalleen takaisin pirttiin.  Tokihan niistä valtaosa viihtyisi erinomaisesti ulkona, eikä nuo hiukan viilennevät yötkään niitä haittaa, ennemmin jopa päinvastoin, nauttivat vain.  Mutta kun vääjäämättä se aika lähestyy, että ne on tuotava sisälle, etteivät palellu, niin kasvin sopeutuminen sisäolosuhteisiin onkin sille silloin suuri stressi. Ulkona kasvit ovat tottuneet viileään ja kosteaan sekä kohtuulliseen valoon. Sisällä niitä odottaakin sitten lämmityskauden lämmin ja kuivahko huoneilma ja valoakin on niukalti ( ellei ole hyvää kasvilamppua apuna). Mitä suurempi tämä kahden kasvupaikan ero on, niin sitä suurempi haaste kasvien solukoille on sopeutua näin isoihin eroihin. Seurauksena on usein vähintäänkin kuolleita lehtiä, joskus jopa koko kasvi menehtyy. Siksi tuon niitä jo nyt sisälle sopeutumaan, kun ero sisä- ja ulkoilman kanssa ei ole vielä niin suuri ja kasvin solut ehtivät sopeuttaa itsensä sisäolosuhteisiin ilman vaurioita. Toki lisävaloa kasvilampuilla annan niille jo nyt. Oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin siksi, että kasvit hyötyvät siitä tavattomasti ja toisekseen se toimii hyvänä ja edullisena yleisvalona pirtissä. Virran kulutus, kun tällä on vain 10 w , niin eipä se sähkölaskua juuri kerrytä, mutta kasveille kasvuvoimaa kyllä. 👍

 

ps. Pieni ”tuholaistarkastus” on hyvä tehdä ennen kuin tuot kasvit sisälle. Näitä salamatkustajia kannattaa etsiä usein juuri lehtien alapinnoilta, hyvän valon ja suurennuslasin kera.

Ja jos on epäilys tai löydös, niin sitten vain torjuntatoimiin. Sanoisin, että helpoin ja varmin keino on sujauttaa kasvi / kasvit muovihupun sisään ja sumuttaa pyretriinipohjaista torjunta-ainetta hupun sisään ja sulkea huppu päiväksi-kahdeksi. Siinä kaasukammiossa kuolee sitkeämmätkin tuholaiset. 

 

VADELMAT KERÄTTY – VERSOT POIKKI

Vadelmien satokausi alkaa olla jo hiljalleen ohi, ainoastaan jotkut myöhäiset lajikkeet vielä antaa hiukan puuromarjoja. Satoa tuottaneet versot voidaan nyt siis leikata poikki ja mahdollisesti muutkin huonot tai heikot versot. Näin se on ensivuotta varten siisti ja satoa tuottaneet varret saavat kaiken parhaan mahdollisen kasvuvoiman ja -tilan. Versot kannattaa katkoa poikki niin läheltä maan rajaa kuin mahdollista.  

ps. Jos uudistusta tai uusia lajikkeita haluat jo ensikesälle, niin TÄÄLTÄ löytyy pari erinomaista lajiketta. Saatavilla vielä syysistutuksiin!

 

RUUSUNMARJAT KYPSYVÄT -  NIISTÄ VOI VALMISTAA VAIKKA MITÄ

Ruusunmarja alkavat olemaan ja valmiita kerättäväksi ja hyödynnettäviksi. Nehän ovat hiukan turhankin vähän käytettyjä, siihen nähden, että ne ovat vallan monikäyttöisiä ja erittäin c-vitamiini pitoisia. Ruusunmarjateen lisäksi niistä voi valmistaa ja niitä voi hyödyntää vaikka kuinka.

Meidän kerholaisten erilaisia ohjeita kuinka niitä voi käyttää on vuosien mittaan tullut paljon ja olen koonnut ne TÄNNE !

Katsopa, on vaikka mitä. Aina soseista , pannacottan kautta viineihin. TÄÄLTÄ vain mieluisimmat käyttöön. 🙂

 

SADONKORJUUN ILOA

Sadonkorjuun iloa on nyt kyllä tarjolla niin puutarhasta kuin luonnostakin.

Kanttarelleja ja puolukoita löytyy metsästä, vaikka kuinka ja mustikatkin ovat vallan erinomaisen meheviä vielä.

Tomaatteja kasvihuoneelta ja ulkoa.

Zilgakin rypäleet alkavat olla kohta parhaimmillaan.

Ja tästä kuvan testi lajikkeesta, kuulet sitten lisää ensi keväänä. Lupaan, että ihastut ikihyviksi.  

On nimittäin ihan uskomaton lajike. Tuossa säkissä ja ulkona on kasvanut vain 1 taimi. Ja katso mikä määrä tomatteja vaikka  satoa on korjattu jo paljon.🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅

 

Ja bonuksena ohut kuori ja taivaallinen maku!😍

 

Enempää en nyt vielä tuosta paljasta, mutta jos kaikki menee hyvin, niin keväällä saat sitten sinäkin näitä taimia itsellesi, jos haluat. 😉

 

Vaan nyt minä lähden puuhastelemaan tuonne talvivalkosipulien ( Ljubshat) pariin ja lajittelemaan niistä isoimmat lähetys valmiiksi.

Ensiviikolla lajittelut jatkuvat kaikkien muidenkin syysistutettavien ( paitsi Pionien, jotka kasvaa vielä maassa) kanssa ja lähetykset käynnistyvät sitten reilun viikon päästä.

On muuten mahdottoman nättejä, kestäviä ja perhosystävällisiä kukkia nuo zinniat eikö vain?

*******************************

Katso taaksesi ja kiitä.

Katso eteenpäin ja luota.

Katso ympärillesi ja Rakasta.

Tuntematon

*******************************

Leppoisan lämmintä syyskuun ensimmäistä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha