Pikkukärpäset kuriin, 112 sovellus, myyräkarkotin vs myyrä kumpi voittaa?, vieraslajit päivitetty, syksy ja perennat ym. 18.8.2023

Pikkukärpäset kuriin, 112 sovellus, myyräkarkotin vs myyrä kumpi voittaa?, vieraslajit päivitetty, syksy ja perennat ym. 18.8.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Elokuun ihanat ilmat ovat täällä
  • Pikkukärpäset kuriin – kahden kärjen taktiikalla
  • 112 sovellus – paljon muutakin kuin hätänumero. Tiesitkö mitä kaikkea?
  •  Kamppailu pihalla alkakoon – voittaja tosin jo selvillä
  • Kesäkompostin teko – helppo tapa tehdä mustaa kultaa ja saada onkimatoja sivutuotteena
  • Kirja, jota odotin, ihastuin – meille pikku bonus.
  • Vieraslajit päivitetty – suora linkki
  • Syysistutus toimii – jopa yllättää

Touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta

”No nyt on ihanteellista ilmaa”, huomasin oikein ääneen sanovani, kun tulin aamulla pirtistä ulos ja lähdin tänne puutarhalle. Sopivan lämmin, mutta ei liian kuuma ja toivottavasti nuo pahimmat helteet olisivat jo takana. Minä kun en ole oikein mikään auringonottaja luonne, niin hellejaksot ei ole minun mieleeni. Etenkin kasvihuoneissa työnteko on melko hikistä ja raskasta puuhaa, mutta tällaisilla ilmoilla suorastaan nautinnollista.

Ai, että minä sitten rakastan näitä pimeneviä, mutta leppoisia elokuun iltoja. Vaikka luonto onkin hiljentynyt kevään ja kesän konserteista, niin se on samettisilla illoillaan tavattoman rauhoittava. Iltalenkillä kippurahäntien kanssa käydessä, ei voi kuin ihailla auringonlaskun tunnelmia ja rauhaa.

 

PIKKUKÄRPÄSET KURIIN – KAHDEN KÄRJEN TAKTIIKALLA

Sadonkorjuun aika on mahtavaa, mutta myös näitä lieveilmiöitä tuppaa tulemaan samalla. Banaanikärpäset  tuppaa ilmestymään kuin tyhjästä heti, kun kyökin pöydälle ilmestyy puutarhan antimia. Oli ne sitten omenia, luumuja, tomaatteja, jne. Nykyään, kun kaikki pitää olla niin ”hybridiä” minäkin olen niitä pyydystänyt kahdella tavalla.  Olen liimannut yhden kelta-ansa liuskan pahviin ja laittanut sen kippojen lähelle. Lisäksi olen tehnyt myös tuon perinteisen ansakipon.  Kippoon laitan balsamiviinietikkaa, vettä, palan tomaattia ja pari pisaraa astianpesuainettaKelmu päälle tiukasti ja siihen pieniä reikiä, josta banaanikärpäset pääsevät kippoon, muttei pois.  Tilkka astianpesuainetta pehmentää veden pintakalvon ja silloin banaanikärpäset hukkuvat nesteeseen. Nämä kaksi ansaa saavat sitten yhdessä  pyydystellä nuo pikkuinhokit pois. Helppoa ja vaivatonta.

112 SOVELLUS – MUUTAKIN KUIN HÄTÄNUMERO

Nyt, kun metsässä tulee oltua enempikin marjojen ja sienien perässä, niin usein törmää ihmisiin, jotka eivät uskalla mennä kovin pitkälle metsään peläten eksyvänsä.  Monesti olen kysynyt, että onko heillä  112 sovellusta puhelimessa ja ilahduttavan monella on. Mutta todella harva on huomannut, että siinä on myös karttasovellus.

Oletko sinä?

 

Eli kun sovelluksen avaa ja ruutuun ilmestyy paikkakoordinaatit.   Siinä on kohta näytä kartalla . Tätä, kun klikkaa ohjelma avaa kartan ja näyttää missä olet. Sen paikan voi myös samassa kohtaa jakaa kaverille, vaikka WhatsAppilla ym. Puhelimessa pitää olla tietysti paikannus päällä.

Ja onhan tuossa mainiossa 112 sovelluksessa paljon muutakin kuin vain tuo hätänumero, mm. alueellisia tiedotteitaneuvontaa moniin viranomaispalveluihin ja esim. tieto missä sijaitsee lähin sydäniskuri ( Palvelut -> Kiireellinen hätätilanne -> katso lähin sydäniskuri). Sovelluksesta saa myös reittiohjeet yhteystietojen lisäksi. Ja paljon muuta. Sinulla tuo sovellus varmasti onkin, mutta oletko huomannut, että miten paljon kaikkea muuta tarpeellista siitä löytyy? Minulle ainakin tuli aikanaan yllätyksenä, mitä kaikkea hyödyllistä sieltä löytyykään.

 

KAMPPAILU ALKAKOON – VOITTAJA ON JO NYT SELVILLÄ

Eilen huomasin, että taas on yksi rohkea tullut koittamaan onneaan ja yrittää vallata paikan pihanurmikolta. Näin syksyä kohden etenkin nuoret myyrät alkavat hakea paikkojaan ja reviirejään. Minullahan on ollut pihalla myyräkarkotin jo vuosia, kun on sellainen myyriä luonnostaan houkutteleva paikka.  Ja aika usein näin syksyllä joku yksilö haluaa tulla kokeilemaan onneaan, että josko se olisikin sen paikka. Vaan tiedän jo nyt, miten käy. Tuo tunkeilija yrittää nyt muutaman päivän häätää  karkotinta, mutta kun ei onnistu, niin luovuttaa ja vaihtaa maisemaa.

 Myyrä kun on reviirieläin, niin aina tuo vahvempi voittaa alueen itselleen. Karkotinhan on aivan väsymätön vastustaja, joten lopputulos on selvä. Ainut, mikä jää nähtäväksi on, että kuinka monta päivää tunkeilija jaksaa yrittää. Yleensä ei montaakaan päivää. Minulle jää sitten hommaksi vain muutaman keon tasaaminen ja rauhallinen mieli koko tulevaksi talveksi.   

 

KESÄKOMPOSTI ON KÄTEVÄ JA HELPPO

Oli puhetta kompostoinnista  muumiotautisten omenoiden yhteydessä.  Ne voi hyvin laittaa myös ns. kesäkompostiin, kun vain peittää omenat hyvin aina, etteivät itiöt pääse ilmassa leviämään.

Muutoinkin kesäkomposti on helppo ja kätevä tapa saada muutettua jätteet mustaksi kullaksi.

Näinhän se tehtiin:

  1. Laitetaan pohjalle risuja tai muuta karkeaa ainesta.
  2. Tehdään kunnon kokoinen pohja. Vähintään 1,5 -2 metriä kanttiinsa. Pienemmän kanssa homma ei oikein toimi pidemmän päälle.
  3. Sitten kuivikkeeksi lehtiä, sahajauhoa, purua tai jotain vastaavaa. Ja sekaan laitetaan vielä hiukan multaa ja kanankakkarakeita (tai vanhaa kompostia), niin komposti starttaa käyntiin varmasti ja helpolla.
  4. Sitten jatketaan lisäämällä aina kasvijätteitä 20-30 cm kerros ja sen päälle hiukan multaa.
  5. Kompostin päällä on hyvä pitää katteena kerros heiniä tai olkia, kuivumisen estämiseksi.
  6. Metrinverran, kun alkaa olla korkeutta, niin sitten kannattaa tehdä jo toinen.
  7. Vuosi-kaksi kypsyttelyä ja se on valmista käyttöön.

 Onkireissuillekin on helppo lähteä, kun lierot löytyvät takuu varmasti kompostista. Ei tarvitse kaivaa tai kaupasta ostaa.

 

KIRJA, JOTA ODOTIN JA KUN NYT SEN SAIN, NIIN IHASTUIN IKIHYVIKSI

Tätä Johannan kirjoittamaa kirjaa ( Hurmaava hyötypuutarha & vinkkejä omavaraisempaan arkeen)  odotin kovasti ja nyt kun sen viikolla sain, niin kyllä ihastuin. Johanna on kirjoittanut kirjaan paitsi kokemuksistaan, niin ennen kaikkea asenteestaan omavaraistaloutta kohtaan. Sen, kun ei tarvitse olla ehdotonta eikä stressaavaa. Kasvatetaan ja tehdään se mikä hyvin ja hyvällä mielellä ehditään, eikä podeta huonoa omaatuntoa esim. banaaneja ostettaessa. Kaikki mikä voidaan itse kasvatella, tehdä tai läheltä hankkia on kumminkin aina kotiapäin.  Se, että vaihdellaan, annetaan ja opitaan yhdessä. on paitsi hauskaa ja opettavaista myös ympäristötaloudellisesti fiksua. Minä itse tykkään tuosta tavasta ajatella hyvin paljon. Kirjassa on myös paljon kiehtovan oloisia reseptejä, joita pitänee testailla jatkossa

Kirja saatavilla, Johanna antoi meille bonuksen

Kun annoin Johannalle palautetta kirjasta, niin Johanna yllättikin antamalla pienen alennusbonuksen meille perjantaipostilaisille.  Tähän tapaan -> Alennuskoodilla JOVELA Puutarhurin Perjantaipostin lukijat saavat 20% alennuksen Jovelan Johannan kirjoista. Alennus koskee molempia kirjoja erikseen tai yhdessä!

Kirjat löytyy TÄSTÄ

Alennuskoodi JOVELA laitetaan kassalla KAMPANJAKOODI-kohtaan. Koodi on voimassa 25.8.2023 asti.

 

VIERASLAJIT PÄIVITETTY – VASTUITA SÄLYTETTY MAANOMISTAJILLE

Olet varmasti uutista kuullutkin, että vieraslajilistaa ( kasveja sekä eläimiä) on nyt päivitetty. Lisäksi on päivitetty myös maanomistajien vastuuta mm. näin ->  Asetuksen päivittäminen toi myös muutoksen, jonka mukaan 15.8.2023 eteenpäin maanomistaja on velvollinen hävittämään näiden vieraslajietanoiden ( espanjansiruetana ja mustapääetana) esiintymät.

Jos jossain kohdin on aikaa, niin käypä tutustumassa  vieraslajit sivustoon. Siellä on hyvin paljon mielenkiintoista asiaa ja termistöä.

Päivitetyille ja ajan tasalla oleville vieraslajit sivuille pääset suoraan TÄSTÄ

Tärkeää tietysti olisi yrittää pitää, ilman velvoitteitakin, se oma piha ja lähiympäristö vapaana kaikista erilaisista haitallisista vieraslajeista. Jotta meidän omilla kotoperäisillä lajeilla olisi enempi tilaa kasvaa ja menestyä paremmin. Pienistä puroista ne suuretkin joet ovat syntyneet. 😊

 

ONNISTUUKO PERENNOJEN SYYSISTUTUS?

Kyllä vain se onnistuu ja usein yksi kuva on parempi kuin tuhat sanaa.  Tuon kuvan törmäkatkeron istutin jo vuosia sitten  kivikkorinteeseen, eikä olosuhteet olleet kovinkaan otolliset. Itse taimikin oli melkein komposti tavaraa. Annoin mahdollisuuden ja kyllä se on kiitollisuuttaan osoittanut sen jälkeen vuosi toisensa perään, aina vaan upeampana.😍 Eli kyllä - syysistutus kannattaa ja toimii.

Toki ei ihan kaikilla lajeilla, eikä miten vain, mutta ainakin näillä mitä minulla on nyt valikoimissa onnistuu varmasti.

Syysistutettavat perennat, pensaat, sipulikukat ym. löydät kätevästi TÄÄLTÄ

 

Heh, Fonzie heräili ja oli sitä mieltä, että sitä haukotuttaa ja pitkästyttää nyt niin paljon, että nyt pitää lähteä jotain touhuilemaan. Joten nyt me lähdetään, vaikka tuonne perennapenkkien kimppuun katsomaan,  mitä kaikkea kivaa sinne voisi istuttaa lisää tänä syksynä. Aina jotain sopii kumminkin, vaikka täyttä onkin. 😉

 

 

On muuten ollut ilo silmälle, mielelle ja sadolle, kun pörriäiset ovat viihtyneet niin hyvin hyötykasvimaan vierelle kylvetyssä kukkaniityssä. Ja viihtyvät vieläkin.

*******************************

Onneen vaaditaan kolme asiaa:

jotain tekemistä,

joku jota rakastaa ja

jotain mitä toivoa.

 

Yvonne Printemps

*******************************

Onnellisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivottaa touhukas

Puutarhurisi

Juha