Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Tomaatti juttuja, hintaa, satoa, kylvö niksejä ym.
- Pääsiäiskukkien hoitovinkit
- Kevätkuvasto ilmestyi – eikö tullut? ei hätää, asia hoituu
- Nukkumaan, että pääsee taas aamulla uudestaan
Iltaterveisiä täältä Puutarhalta
Menikin koko päivä niin iloisesti kasvihuoneella puuhaillessa, että kerkesi oikein ilta tulla, kun maltoin tulla kirjoittelemaan sinulle kuulumisia. Toisaalta on myös kiva kirjoitella rauhassa, kun kasvihuoneella on kaikki hyvässä hoidossa ja kunnossa. Tällaiset aurinkoiset päivät tekevät kyllä taimille hyvää, mutta tarkkana pitää nyt vielä olla etenkin kastelun kanssa - ei liikaa eikä liian vähän.
Ja ihan kivallehan täällä näyttää, vaikka vielä nuo ruukutetut taimet toki juurtuvat ja kasvua ei juurikaan päällepäin näy. Näyttävät kuitenkin juurtuvan nyt hyvää vauhtia ja kun ovat saaneet juuria tarpeeksi tehtyä, niin sitten alkaakin se hillitön kasvuston kasvu. Nyt vain malttia ja uskoa – ja sitähän meillä on. 🌱☀😍
Niin ja tietysti nyt vielä kukkanuppujen poistoa, vaikkei sitä millään meinaakaan raaskia tehdä…
MELKOINEN VIIKKO – JOSKO SE KEVÄT NYT SITTEN TULISI
Olihan melkoinen viikko, siis ilmojen puolesta. Sunnuntaina ja maanantaina tuli lunta oikein taivaan täydeltä ja toissayönä oli sitten pakkasta lähes – 20 astetta. 🥶 Ja nyt kun asiaa ajattelee, niin oli se luoja taas viisas, kun antoi tuon lumen tulla suojaksi pakkasia vastaan. Vaikkei se silloin maanantaina lumitöiden kanssa hikoillessa ihan sille tuntunutkaan. 🥵
No, vanha totuushan on, että mikään myrsky ei kestä ikuisuuksia, ettei niistä kannata niin murheissaan olla koskaan. Tänään jo aurinko näytti voimaansa ja selvästi ollaan menossa taas vahvasti kevättä kohden.
TOMAATIN HINNASTA
Viime viikolla oli puhetta kotimaisen kurkun hinnasta ja siitä, että se alkaa kyllä ihan lähiviikkoina varmasti laskea, kun tuotantomäärät nousevat kausikasvattajien toimesta. Lisäksi oli puhetta viikolla kotimaisen tomaatin korkeasta hinnasta ja arvuuteltiin, että koskakohan se alkaa tulla edullisemmaksi. Siinä menee vähän pidempään eli varmaan kuukauden päivät vielä, toki hiukan ilmojen mukaan. Tomaatti on sen verran hitaampaa kuin kurkku. Mutta yhtä kaikki, minusta kotimainen on aina hintansa väärtti, mutta oma kasvattamaa ei voita mikään. Etenkään sitä tunnetta, kun niitä saa poimia kypsinä ja aamukasteen raikkaina suoraan pöytään. Ai että, oikein vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta. 🥒🍅🥰
TOMAATISTA JA SEN KASVATUKSESTA
Nyt kun tuosta tomaatista kerran tuli puhetta, niin voisin hiukan jatkaa aiheesta lisää.
Tomaattihan on alun perin kotoisin Chilestä ja Perusta. Se kuuluu myös perunoiden ja munakoisojen ’Lycopersicon esculentum’ sukuun.
Tomaatit ovat myös erittäin terveellisiä, jopa paljon enemmän kuin yleisesti tiedetäänkään. Tärkeimpänä on niiden sisältämä lykopeeni-niminen karotenoidi. Sen tiedetään suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Se ehkäisee myös hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua. Samoin lykopeenin on todettu vähentävän rinta-, haima-, keuhko- ja eturauhassyövän riskiä.
Tomaateissa on myös runsaasti A-vitamiinia sekä kohtalaisesti C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on myös runsaasti kaliumia, mutta natrium pitoisuus taas on vähäinen.
Tomaattien kylvöajat alkaisivat olemaan nyt viimeistään käsillä ja jos vain tilat antavat myöden, niin esikasvatuksella ( 4-8 viikkoa) saat aikaistettua satoa paljon ja satokaudesta tulee pitkä ja runsas.
Kerrataanko tuo kylvö ja koulinta vielä.
Kylvö:
- parhaiten siemenet itävät lämpimässä n. +25 asteen lämmössä.
- kylvöseos ja hajakylvö,
- päälle kevyt kerros vermikuliittia
- kostutus sumupullolla
- kylvöksen päälle kelmu, jossa muutama ilmareikä.
Koulinta:
- Kun siemenet on itäneet, niin kylvös siirretään n. +20 asteen lämpöön ja mahdollisimman valoisaan paikkaan.
- Valonmerkitys on suuri. Paljon valoa ( aurinkoa ja /tai kasvilamppu) takaa napakat taimet.
- Itse käytän vallan tätä kasvilamppua taimien päällä. Valotusaika jopa 24 h. Tämän ammattilaatuisen led-lampun alla taimista tulee erittäin napakoita, tasalaatuisia ja ne itävät nopeasti.
- taimet on parasta koulia ajoissa. Oikeastaan heti kun ensimmäinen sirkkalehti pari on sen verran kasvanut, että siitä saa hyvin kiinni.
- muistetaan siis ottaa aina lehdestä kiinni, ei varresta. Lehti jos kärsii, niin se ei haittaa, mutta jos varsi kärsii, niin pahimmillaan taimi kuolee. Kuva vieressä
Istutussyvyys -> taimi kannattaa istuttaa syvään, kuitenkin niin että sirkkalehdet jäävät näkyviin.
Ja vinkkinä, että yksi helpommista ja varmimmista tavoista on koulimisen jälkeen onnistua, kun laitetaan ruukut kaukaloon, jossa on altakastelumatto ( tai vastaava). Kastellaan alakautta ja kun matto on kuivahtanut, niin sitten seuraavan kerran lisää. Näin ei tule hukutettu taimia, eikä toisaalta myöskään kuivuuteen kuole. Juuretkin hakeutuvat oikeaan suuntaan, kun vesi ja ravinto tulee alhaalta päin. 👍
JA VAIN VARMOISTA SIEMENISTÄ / TAIMISTA, EI KAUPAN TOMAATEISTA
Ja tästähän me puhuimmekin jo aiemmin, että niistä kaupan tomaateista ei oteta siemeniä. Oli paitsi se ruskokurttuvirusvaara niin myös se, että valtaosa kauppoihin toimitettavista tomaateista on kasvatettu F1 taimista, jolloin siementen perimä ei ole sama kuin itse hedelmän.
Mikäli siemenkasvatus ei ole sinun juttusi tai siihen ei vain ole tiloja tai aikaa, niin ei hätää. Minulla on sinulle täällä jo valmiiksi esikasvatettujen tomaattien taimia, jos minkä sorttisia. Katsopa mitä kaikkea onkaan -> TÄÄLTÄ
VIIKKO PÄÄSIÄISEEN – KOTONA KUKKII JO
Pääsiäinen se vain lähestyy kuin varkain. Viikon päästä on jo pitkä perjantai. Pääsiäinen on toki paljon muutakin, mutta kyllä sen yksi parhaita asioita on kukat. Jotenkin nuo tetet, muscarit, ym. ruukuissa ja leikkonarsissit ja tulppaanit on niin mahtavia ilon ja värin sekä kevään tuojia, että niitä on melkein pakko olla joka huoneessa ja pari eteisessäkin. Ja jo hyvissä ajoin 😂
Kerrataanko vielä pääsiäiskukkien hoitojutut lyhyesti:
Tulppaanit:
- kotiin tultua ei oteta niitä pois paketista, ainoastaan otetaan tyvet paljaiksi ja leikataan niihin veitsellä uusi imupinta ja laitetaan runsaaseen veteen tunniksi -pariksi.
- tuo napakoittaa varret ja saa niihin hyvän nestejännityksen, joka taas parantaa niiden maljakkokestävyyttä
- maljakossa pidetään viileää ja puhdasta vettä ja sitä saa olla ihan reilusti. Se vanha ohje, että vain vähän vettä maljakossa voidaan jo unohtaa. Ei ne varret sen enempää veny, oli vettä vähän tai paljon, mutta kukat kyllä menehtyvät nopeasti ilman vettä.
- vesi vaihdetaan, jos menee oikein sameaksi, mutta yleensä riittää vain lisääminen. Mitään virkisteitä, kuparipennejä, sokeripaloja ym. ei kannata suotta veteen laittaa. Niistä ei ole tulppaaneille mitään iloa.
Narsissit:
- Narsisseja kannattaa käsitellä samoin kuin tulppaaneitakin, mutta mielellään omassa maljakossaan.
- Uuden imupinnan leikkaamisen jälkeen, niistä kannattaa pyyhkiä paperilla pois niistä valuva neste. Se neste nimittäin tukkii helposti kasvin solukot ja näin niiden vedensaanti vaikeutuu.
- Jos sinulla on samassa maljakossa muitakin kukkia, niin uusi vesi kannattaa vaihtaa mielellään päivittäin.
Ruukkunarsissit:
- Ruukkunarsissit kannattaa ostaa suht nuppuisina. Ne avautuvat nopeasti ja näin saat nauttia niistä pidempään.
- kastella maltillisesti, etteivät varret suotta veny ja sipulit mädänny.
- yöksi viileään, niin niistä on iloa paljon pidempään.
- Sipuleita ei kannata heittää pois kukinnan loputtua, vaan ne kannattaa istuttaa ulos kukkimaan seuraaviksi keväiksi.
KEVÄTKUVASTO ILMESTYI – JOS EI TULLUT NIIN EI HÄTÄÄ.
Kevätkuvasto on tosiaan jaettu tällä viikolla. Kuvastohan lähetetään automaattisesti kaikille viimeisen kolmen vuoden aikana tuotteita tilanneille tai viimeisen vuoden aikana kuvaston tilanneille. Yritetään näin vähentää ”turhien” kuvastojen lähettämistä, ihan jo kustannus- sekä ympäristö syistä. Ilahduttavan moni on myös ilmoittanut, että sähköinen kuvasto riittää, että annetaan ennemmin senkin puun kasvaa, joka olisi muuten käytetty kuvaston paperiin. Mutta toisaalta kyllä paperista kuvastoa on aina kiva selailla ja suunnitella istutuksia.
Tosiaan, jos kuvastoa ei tullut, niin korjataan asia heti ensiviikolla. Käyt vain TÄÄLLÄ antamassa osoitetiedot, niin pistetään postipojan matkaan heti.
Niin ja se sähköinen ( paperiton) versio löytyi TÄÄLTÄ
Ps. Tuohon on tehty myös sellainen hauska ominaisuus, että kuvaa klikkaamalla saat siitä lisätietoa ja tilattuakin samalla. Kätevää, eikö vain? 😊
KYSYMYS - MIKSI ARKISTOSTA EI LÖYDY ”SUNNUNTAIESITTELYJÄ”?
On tullut muutamia kyselyjä, että miksi nuo sunnuntaiesittelyt eivät näy perjantaiposti arkistossa. Olen ajatellut sen niin, että tuolla arkistossa näkyisi vain nämä perjantaipostit, joita voi lukea kuka vain, mutta nuo esittelyt, erikoistarjoukset, yhteishankinnat ym. jäisi meidän välisiksemme jutuiksi. Toivottavasti tämä sopii myös sinulle.
Vaan nyt on kello sen verran paljon, että lähden sammuttelemaan valot ja toivottelemaan hyvät yöt tuonne kasvihuoneille ja koitan malttaa lähteä sieltä edes hetkeksi pois, että voin taas aamulla tulla intoa täynnä takaisin. 😉😂🌱🥰
*******************************
Omistaa vähän maata,
raaputtaa sitä kuokalla,
kylvää siemeniä ja katsella niiden heräämistä eloon – siinä ihmisen yksinkertaisin ilo,
miellyttävintä mitä hän voi tehdä.
Charles Dubley Warner
*******************************
Aurinkoa viikonloppuusi
Toivottaa huomenna hiukan varauksella ”uutisiin ja juttuihin” suhtautuva 😉
Puutarhurisi
Juha
ps. Onhan sinulla ”palkka” varattuna – sunnuntaina saattaa olla pikku virpojat taas liikkeellä.