Tulikruunun istutus ja hoito-ohjeet

Tulikruunun istutus ja hoito-ohjeet

Tulikruunun istutus ja hoito-ohjeet

Lantana
Korkeus: 20-50 cm Istutusväli: 20-30 cm
Kukinta: kesä-lokakuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa

Tulikruunu on verbenakasvien heimoon kuuluva, koristekasvina käytetty ainavihanta pensas.

Kirjotulikruunua kutsutaan yleisesti tulikruunuksi, mutta tulikruunuihin kuuluu myös esim. pikkutulikruunu ja nappitulikruunu.

Tulikruunu on kotoisin trooppisesta Amerikasta ja laji on listattu maailman sadan haitallisimman vieraslajin joukkoon. Meillä tulikruunu ei kuitenkaan ulkona talvehdi, vaan on talvetettava viileässä ja valoisassa paikassa.

Tulikruunu viihtyy aurinkoisella ja paahteisellakin paikalla, kun kosteutta on riittävästi. Jatkuvaa märkyyttä se ei kuitenkaan siedä, joten maaperän tulisi olla vettä läpäisevä, ilmava ja ravinteikas.

Tulikruunu kestää myös suolaista maaperää ja suolaveden roiskeita. Kukkiakseen runsaasti tulikruunu vaatii tasaisen kastelun ja runsaan lannoituksen.

Kukkavarret poistetaan kukkien pudottua.

Istutus

Istutetaan aurinkoiselle tai puolivarjoiselle paikalla. Viihtyy myös paahteessa, jos kastellaan riittävästi.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Hoito

Tulikruunu on helppohoitoinen ja sateenkestävä kasvi.

Kukkavarret leikataan kukkien pudottua.

Tasainen kastelu sekä säännöllinen lannoitus ovat tärkeimmät tekijät kauniiseen kasvuun. Kestää kuitenkin pientä kuivahtamista.

Talvehtiminen

Voidaan talvehdittaa sisällä, ulkona ei menesty.

Laita kasvi valoisaan paikkaan (joko eteläikkunalle tai kasvilampun alle), jossa lämpötila on noin +10-15.

Latvotaan uudelleenistutuksen yhteydessä.

Kastellaan harvakseltaan ja annetaan mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua.