Siemenien kylväminen

Siemenien kylväminen

Siementen kylväminen

Siemenkylvössä kannattaa aina noudattaa annettuja kylvöaikoja.

Huomaathan, että jos olet ostanut ulkomailla pakattuja siemeniä, niin niiden kylvöajat ei aina vastaa Suomen olosuhteita.

Kylvömultana käytetään aina puhdasta uutta multaa joko kylvömultaa tai kaktusmultaa. Kylvömullan on oltava vähäravinteista ja kuohkeaa. Kaupan valmiissa mullissa voima riittää 2–4 viikon taimikasvatukseen.

Kylvöastioina voidaan käyttää mitä tahansa kodista löytyviä muovirasioita. Astioiden tulee olla puhtaita ja desinfioituja esim. kuumalla vedellä ennen käyttöönottoa. Kylvö- ja taimikasvatuksessa puhtaus on erittäin tärkeää, myös työkalujen.


Pienet ja hitaasti itävät siemenet kannattaa kasvattaa hajakylvönä, josta ne koulitaan isompiin ruukkuihin. Nopeasti itävät, suurisiemeniset lajit voi kylvää suoraan istutusruukkuihin.

Jos siemenet suositellaan liotettavaksi, älä upota niitä kokonaan veteen, koska siemen tarvitsee happea itämisen käynnistymiseksi.


Kasvatusnapit ovat erittäin käteviä siementen kylvöihin. Kastele napit ohjeen mukaan ja kylvä siemen / siemenet suoraan nappin keskelle. Kun taimet ovat kasvaneet, siirretään nappi taimineen isompaan ruukkuun ja istutetaan normaaliin tapaan.


Yleensä siemenet itävät parhaiten alalämmössä ( + 22 - +26 astetta), esimerkiksi ikkunalaudalla patterin yläpuolella. Siirrä kylvös taimettumisen jälkeen viileämpään +12– +18 asteiseen valoisaan paikkaan.

Kun taimissa on sirkkalehdet ja taimet ovat hieman vahvistuneet, on ne aika koulia eli siirtää kasvamaan omiin pieniin ruukkuihinsa. Käytä taimi- tai kookostaimimultaa. Pieniä taimia pitää käsitellä varovaisesti. Pienellä tikulla on helppo nostaa juurten alapuolelta ja pitää sormilla kiinni varovasti. Taimet kannattaa istuttaa yleensä hiukan aiempaa syvempään.

 

Alapuolella on kaikkien meidän siemenien kylvötaulukko suomalaiseen ilmastoon laskettuna
Näet alla olevan kuvan suurempana klikkaamalla kuvaa tai TÄÄLTÄ