Ruusujen istutus ja hoito-ohjeet

Ruusujen istutus ja hoito-ohjeet

Ruusujen istutus ja hoito-ohjeet

ISTUTUSAIKA

Koko kasvukausi roudan sulamisesta maan routaantumiseen. Mikäli et voi istuttaa ruusuja heti, säilytä niitä pimeässä +5 - +10 asteen lämpötilassa.


KASVUALUSTA

Yhtenäinen, noin 50 senttimetriä paksu. Hyvämultainen, kosteutta pidättävä, kalkittu ja kuohkea, hieman savea ja hiekkaa sisältävä kasvualusta. Vesi ei saa jäädä seisomaan talvellakaan kasvualustaan. Läpäisevä kasvualusta on talvehtimisen edellytys. Tarvittaessa kasvupaikka on salaojitettava.


ENNEN ISTUTUSTA

Kastele taimet ennen istutusta. Poista kasvatusastia (muoviruukku tai -pussi). Älä poista juuripaakun ympärillä mahdollisesti olevaa verkkoa. Avaa säkkipaakkujen kiristävät siteet rungon ympäriltä.


ISTUTUSETÄISYYS

Yhtenäisen ryhmän saa istuttamalla ruusuntaimet noin 30 sentin etäisyydelle toisistaan (noin 10 taimea neliömetrille).


ISTUSTUS

Kaiva istutusalustaan riittävän iso kuoppa. Aseta taimi kuoppaan siten, että jalonnuskohta (=kyhmy versojen ja juurten välissä) tulee ainakin 10 cm mullan alle. Tiivistä kevyesti ja kastele runsaasti, noin 10 litraa vettä/taimi.


ALKUHOITO

Runsas kastelu kerran viikossa (kerralla vettä 10 l/taimi, jolloin maa kastuu koko juuriston syvyydeltä) ja kuivina kausina kahdesti viikossa. Silmuja ja versoja voi suihkuttaa useamminkin.

 

KEVÄTLEIKKAUS

Leikkaa ruusu keväällä ennen kasvuun lähtöä. Poista kuolleet ja heikot oksat. Jätä kasviin 3-5 tervettä ja vahvaa oksaa. Leikkaa oksat 3-5 silmun yläpuolelta.


HOITO KESÄLLÄ

Aloita ruusujen lannoitus, kun kasvit on juurtuneet hyvin. Leikkaa kukkineet kukat pois typistämällä kukkinut oksa ylimmän 5-lehdykkäisen lehden yläpuolelta. Poista kesän aikana perusrungosta kasvavat villiversot. Torju mahdolliset tuhohyönteiset, erityisesti kirvat ja kääriäistoukat, tarkista lehtien alapinnat säännöllisesti.


HOITO SYKSYLLÄ

Tarkista, että jalonnuskohta on edelleen noin 10 cm maanpinnan alla. Jos ei ole, lisää multaa tai hiekkaa, ei kuitenkaan turvetta. Muuta talvisuojausta ei yleensä tarvita, jos vesi ei seiso kasvualustassa. Pakkaslumi on paras suoja. Lumen kertymistä edistää ohut havukate tai pakkasharso, joka poistetaan vasta roudan sulettua.


TALVELLA

Kevättalvella huolehdi, ettei aurinko paahda kasveja talvisuojan alla.