Munakoison istutus ja hoito-ohjeet

Munakoison istutus ja hoito-ohjeet

Munakoison istutus ja hoito-ohjeet

Solanum melongena
Korkeus: 50-100 cm
Istutusväli: n. 50 cm
Kukinta-aika: keskikesä
Kasvupaikka: aurinko
Satoaika: heinä-syyskuu

Yleistä tietoa

Koisokasveihin kuuluvan munakoison viljely on aloitettu esihistoriallisina aikoina Kiinassa ja Intiassa, josta se on rantautunut Eurooppaan keskiajalla. Monivuotista munakoisoa kasvatetaan lähinnä yksivuotisena kasvina.
Munakoison hedelmä voi olla mm. soikea, päärynän muotoinen tai pitkulainen. Väriltään munakoiso voi olla joko tumman violetti tai vaalean raidallinen.

 

Kasvupaikka

Kotipuutarhassa munakoiso viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla, parvekkeella, lämpimällä terassilla tai kasvihuoneessa.

Munakoisoa voidaan kasvattaa myös avomaalla, lämpimällä paikalla.


Parhaiten munakoiso viihtyy multavassa, ravinteikkaassa ja hyvin vettä pidättävässä kasvualustassa.

Munakoisoja voi kasvattaa mm. ruukuissa ja kasvatussäkeissä

 

Istutus

Kylmänarka munakoiso istutetaan ulos hallan uhan mentyä. Taimet voidaan suojata tarvittaessa harsoilla. Ennen ulos istutusta taimet kannattaa karaista.

Hoito

Munakoisot ovat helppohoitoisia, ne kaipaavat hoidoksi vain vettä ja lannoitetta. Munakoisoa kastellaan kerralla reilusti lämpimällä vedellä ja annetaan kasteluiden välillä kuivahtaa. Munakoisoa voi lannoittaa kastelulannoitteella kastelun yhteydessä.  

Tarkkaile kasveja kirvojen ja muiden tuhohyönteisten varalta.

Munakoisosta voi lajikkeesta riippuen kasvaa hyvinkin iso. Tarvittaessa se voi kaivata tuentaa.

 

Sadonkorjuu

Munakoisot kerätään, kun hedelmät ovat kasvaneet riittävän isoiksi. Isot lajikkeet saavat olla noin 15-20cm, pienet lajikkeet 10cm. Munakoiso on parhaimmillaan, kun sen pinta on hivenen kimmoisa ja kiiltävä.