Kesäkurpitsan istutus ja hoito-ohjeet

Kesäkurpitsan istutus ja hoito-ohjeet

Kesäkurpitsan istutus ja hoito-ohjeet

Cucurbita pepo
Istutusväli: 70 – 100 cm
Kasvupaikka: aurinko
Satoaika: heinä-syyskuu

Yleistä tietoa

Nopeakasvuinen, ulkonäöltään kurkkua muistuttava kesäkurpitsa rantautui Suomeen Välimereltä. Kesäkurpitsa jalostettiin jo 1800-luvun alussa Italiassa.  Kesäkurpitsoita on niin kelta- kuin vihreäkuorisia ja niiden muoto voi olla pitkulainen Zucchini, pyöreä tai ufon muotoinen kiekkokurpitsa.

Kesäkurpitsa on monikäyttöinen vihannes ja sitä voidaankin käyttää niin tuoreena kuin kypsennettynä. Kesäkurpitsan kukat voidaan myös hyödyntää ruoan valmistuksessa.

Kesäkurpitsa voi kasvutavaltaan olla köynnöstävä tai pystykasvuinen. Ruukkuistutuksissa kannattaa käyttää kompaktia pystykasvuista lajiketta.

Kasvupaikka

Kesäkurpitsan voi kasvattaa niin ruukussa, avomaalla, kasvatussäkissä kuin lavassakin. 

Kasvualusta

Kesäkurpitsa viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja kuohkeassa kasvualustassa lämpimällä ja tuulensuojaisalla kasvupaikalla.

Istutus

Kylmänarka kesäkurpitsa istutetaan ulos hallanvaaran mentyä.

Taimet voidaan suojata tarvittaessa harsolla. Harsot poistetaan viimeistään kukinnan alettua, jolloin pörriäiset pääsevät pölytystöihin. Ennen ulosistutusta taimia on hyvä karaista.

Ruukkuun istutettaessa tulee käyttää vähintään 35 cm ruukkua / taimi. Mikäli kasvatat yksittäisiä kurpitsoita, on hyvä käyttää itsepölytteisiä lajikkeita. Kasvulavaan voidaan istuttaa 2 kesäkurpitsan taimea.

Hoito

Kesäkurpitsa on helppohoitoinen vihannes. Se kaipaa vain säännöllistä kastelua koko kesän ajan lämpimällä vedellä ja tarvittaessa lisälannoitusta esim. kanankakalla keskikesällä.

Kasvustosta kannattaa poistaa kuihtuneet tai pilaantuneet kukat, sekä surkastuneet hedelmän alut.

Tuottaakseen satoa kesäkurpitsat kaipaavat pölytystä. Voit avittaa pörriäisiä pölytyksessä. Tässä video, miten se onnistuu:

 

Sadonkorjuu

Kesäkurpitsa alkaa tuottaa satoa noin 4-6 viikon kuluttua istutuksesta. Zucchinit kannattaa kerätä keskenkasvuisina, ennen siementen kehittymistä, tällöin ne ovat parhaimmillaan. Kesäkurpitsan voi kerätä pienikokoisena, viimeistään kuitenkin kun sillä on mittaa noin 25 cm. Kiekkokurpitsat ovat hieman myöhäisempiä verrattuna pitkulaiseen Zucchiniin.