Maljaköynnöksen istutus ja hoito-ohjeet

Maljaköynnöksen istutus ja hoito-ohjeet

Maljaköynnöksen istutus ja hoito-ohjeet

Mandevilla
Korkeus: 50-150 cm Istutusväli: 20-30 cm
Kukinta: kesä-lokakuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa

Maljaköynnös on kiiltävälehtinen köynnös, jota voi kasvattaa myös amppelissa. Maljaköynnös viihtyy kesät ulkona aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla ja talvet sisällä valoisalla ikkunalla.

Maljaköynnös on näyttävin kukin kukkiva köynnös sisä- sekä ulkokäyttöön.

Maljaköynnös on hoidon puolesta vaativa kesäkukka muihin verrattuna, mutta menestyessään on puutarhan yksiä näyttävimpiä kesäkukkia.

Istutus

Maljaköynnös istutetaan aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Maljaköynnös ei kuitenkaan pidä paahteisesta paikasta.

Paras istutusmulta on ravinteikas kukkamulta.

Maljaköynnöksellä on myös pienet juuret ja se viihtyy paremmin ahtaassa ruukussa. Tästä syystä se kannattaa istuttaa pienempään ruukkuun, kuin muut kesäkukat.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Hoito

Maljaköynnös vaatii paljon vettä ja sadevesi on paras vaihtoehto, koska se sisältää vähemmän kalkkia.

Juuret tulisi pitää kosteana koko kasvukauden, eikä multa saisi kuivua koskaan täysin kuivaksi. Maljaköynnös ei myöskään siedä jatkuvaa märkyyttä, joten pintamullan on hyvä antaa kuivahtaa kasteluiden välillä.

Myös korkea ilmankosteus lisää viihtyvyyttä, joten maljaköynnöksen säännöllinen sumuttelu on suositeltavaa.

Koska kastelun pitää olla säännöllistä, niin suosittelemme kastelun helpottamiseksi käyttämään kastelukiteitä.

Maljaköynnöstä pitää myös lannoittaa kasvukauden aikana tasaisesti. Koska kastelu on tarkkaa, niin suosittelemme lannoituksessa käyttämään lannoitekäpyjä kastelulannoitteen sijaan.

Nuppujen putoamisen syynä voi olla liian pimeä kasvupaikka, liikakastelu tai liian kuivaksi päässyt multa.

Maljaköynnös kukkii nuorilla versoilla, joten latvoja kannattaa leikata syksyllä kasvun päättyessä tai aikaisin keväällä.

Talvehtiminen

Laita kasvi valoisaan paikkaan (joko eteläikkunalle tai kasvilampun alle), jossa lämpötila on noin +12-15. Voidaan myös talvehdittaa huoneenlämmössä kasvilampun avulla.

Leikkaa huonot ja vahingoittuneet versot.

Kastellaan harvakseltaan ja annetaan mullan hiukan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Kastele suoraan multaan välttäen lehtien kastelua. Riippuen talvehtimispaikasta, kastelukertojen määrä vaihtelee. Mitä lämpimämpi = sen useammin.

Talven aikana maljaköynnöstä kannattaa sumutella aina silloin tällöin sekä antaa miedosti lannoitetta muutaman kerran talven aikana kasteluveden yhteydessä.