Levisian istutus ja hoito-ohjeet

Levisian istutus ja hoito-ohjeet

Levisian istutus ja hoito-ohjeet

Lewisia
Korkeus: 10-20 cm
Istutusväli: 30 cm
Kukinta-aika: Kesä-Syyskuu
Kasvupaikka: aurinko/puolivarjo

Yleistä tietoa

Levisiat ovat näyttäviä runsaskukkaisia monivuotisia kasveja. Ne kestävät hyvin kuivuutta, sillä niiden lehdistö varastoi vettä. Liiallista märkyyttä ne eivät kuitenkaan kestä.

Levisialajikkeita on useampi erilaisia, niitä on suomessakin viljelty muutamia kymmeniä vuosia.

Syksyinen ja talvisin tuleva märkyys voi olla kohtalokas levisialle, tästä syystä sitä voidaan istuttaa myös ruukkuihin ja tuoda syksyisin sisälle  viileään talvehtimaan.

Istutus

Levisiat istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle, joka on hyvin vettäläpäisevä ja sorapitoinen. Kohopenkki on loistava ratkaisu levisialle.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Tasainen kastelu ja säännöllinen lannoitus yleislannoitteella.

Kuivina kausina kastelu kannattaa muistaa, mutta liiallinen kastelu voi olla tuhoisa. Tästä syystä kohopenkkiin istuttaminen on suotavaa, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois juurilta.

Talvehtiminen

Talvehtii ulkona, mutta jos syksy on kovinkin sateinen ja siitä seuraa kova pakkanen, niin se voi olla kohtalokas levisialle. Kohopenkki ja kasvuston päälle suojaus edesauttaa talvehtemista.