Krookuksien istutus ja hoito-ohjeet

Krookuksien istutus ja hoito-ohjeet

Krookuksien istutus ja hoito-ohjeet

Crocus
Korkeus: 10 cm. Istutusväli: 5-10 cm
Istutussyvyys: 5 cm. Kukinta: maalis-toukokuu.
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen

Yleistä tietoa ja historiaa

Krookukset eli sahramit ovat kotoisin Egeanmeren alueelta ja Keski-Aasiasta. Eräs laji kukkii aikaisin keväällä ja on siksi puutarhureiden suosiossa. Maustesahramista saadaan arvokasta sahramimaustetta. Suomessa sahramit kasvavat hyvin Keski-Suomea myöten, mutta pohjoisempana ne kannattaa suojata talvisin.  Aurinkoisella paikalla tämä aikaisen kevään suloinen kaunokainen voi avata kukkansa jopa maaliskuussa. Kestäviä krookuksia istutetaan usein nurmikoille, puiden juurille, sekä luonnonpuutarhoihin joissa ne saavat rauhassa levitä. Nurmikolle istutettaessa, kannattaa lehtien antaa kuihtua ennen ruohonleikkuuta.

Istutus

Krookukset viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla ja vettä läpäisevässä multamaassa. Auringossa kukinta alkaa aikaisemmin, mutta varjoisemmassa paikassa kukinta kestää pidempään. Sipulit istutetaan syksyllä 5 cm syvyyteen, 5 cm välein. Krookukset leviävät siementämällä ja kasvattamalla uusia sipuleita entisten päälle.

Suuri osa sipulikasveista viihtyy parhaiten kuohkeassa, multavassa, ravinteikkaassa ja vettä läpäisevässä kasvualustassa. Vesi ei saa jäädä seisomaan sipulien istutusalueelle talvea vasten. Märässä, hapettomassa maassa sipulit saattavat mädäntyä.

Sipulikasvit viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Liian paahteisessa paikassa kukinta on nopeasti ohi. Sipulien juurtumiselle varataan riittävästi aikaa, mielellään vähintään 2-3 viikkoa ennen pakkasten tuloa. Toisaalta liian aikainen istutus saa sipulit lämpimänä syksynä kasvuun saman tien.

Ruukkuistutus

Ruukkuun istutettaessa valitaan reiällinen ruukku, joka kestää kylmää. Ruukku täytetään hiekkapitoisella mullalla. Sipulit istutetaan melko tiiviisti, noin sentin välein, mahdollisimman keskelle ruukkua, jotta ulompi multakerros toimii eristeenä. Siirrä ruukku ulos ja suojaa vedeltä, lumelta ja pakkaselta. Ruukun voi esimerkiksi kaivaa kompostin sisään ja peittää lehdillä.

Syyssipulien istutus