Bataatin istutus ja hoito-ohjeet

Bataatin istutus ja hoito-ohjeet

Bataatin istutus ja hoito-ohjeet

Tagetes
Korkeus: 15-25 cm Istutusväli: 30 cm
Kasvupaikka: aurinkoinen

Yleistä tietoa

 

Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin olevaa bataattia on viljelty ainakin 5.000 vuoden ajan. Bataatti on lämpimien maiden kasvi, mutta sitä voidaan kasvattaa myös kotipuutarhassa lämpimällä paikalla. Bataatti on köynnöstävä mukulakasvi, jonka suuret mukulat ovat makeita. Bataattia sanotaankin makeaperunaksi. Bataatti on kaukaista sukua perunalle ja sitä voidaankin käyttää perunan tavoin. Se malto voi olla kellertävä, oranssi, valkoinen tai violetti.  

Bataatti viihtyy parhaiten noin 24 asteen keskilämmössä, joten tämän vuoksi sitä kasvatetaan usein lämpimissä maissa. Bataatti on monivuotinen köynnöskasvi, mutta sitä kasvatetaan yleensä yksivuotisena kasvina.

Bataatti viihtyy parhaiten multavan kuohkeassa ja ravinteikkaassa kasvualustassa aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Mikäli tarkoituksena on kasvattaa mukuloita, saa multa olla melko vähäravinteinen. Parhaiten bataatit tuottavat satoa kasvihuoneessa tai tunnelissa viljeltynä. Avomaalla kasvatettaessa bataatille on hyvä valita lämmin ja aurinkoinen seinusta.

Bataattia voidaan kasvattaa niin ruukussa, ämpärissä kuin multapenkissä. Avomaalla bataattia on hyvä kasvattaa kohopenkissä. Kohopenkissä bataattien suojaksi kannattaa laittaa tunneli tai harso.

 

Istutus

 

Kylmän arka bataatti istutetaan ulos, kun hallanvaaraa ei enää ole. Avomaalla kasvatettaessa bataatit on hyvä suojata harsolla aina juhannukseen asti, mikäli ilma on kovin viileää. Kohopenkit on hyvä tehdä jo ennakkoon ja suojata esim. muovilla, jolloin maa lämpenee sopivaksi istutusta varten.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan istutusta.

Hoito

 

Bataatit kaipaavat tasaisen kosteuden, joten kastelun tulee olla säännöllinen, etenkin alkuvaiheessa.

Loppukesää kohden kastelua voi vähentää.

Sadonkorjuu

 

Sato korjataan syyskuun lopulla, kun bataatin lehdet alkavat lakastua. Bataatti nostetaan  samaan tapaan kuin peruna. Varret nostetaan ylös ja maa kuokitaan vielä varmuuden varoin, onko maahan jäänyt mukuloita.