Uudesta kirjasta juttua, paratiisi takapihalla, harsosääskistä asiaa, lumi suojaa nyt hyvin kaadettavia puita ym. 16.2.2024

Uudesta kirjasta juttua, paratiisi takapihalla, harsosääskistä asiaa, lumi suojaa nyt hyvin kaadettavia puita ym. 16.2.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Kirjan huima suosio yllätti, kiitosta myös kollegoilta
  • Kerholaisten ennakkotilaus etu voimassa 3.3
  • Paratiisi takapihalla jaksot sittenkin nähtävissä
  • Harsosääsket – taimikasvattajan kiusankappaleet vai onko sittenkään? Muutamalla keinolla eroon.
  • Millaiset penkit – kasvihuonetarjous voimassa karkauspäivään asti
  • Leena pyysi muistuttamaan
  • Lumi suojaa, myös kaadettavia puita
Touhukkaan mukavia terveisiä täältä Puutarhalta !
Johan on päivä mennyt vilkkaasti ja nopeasti, ilta ehti jo tulla kun maltoin tulla kirjoittelemaan sinulle kuulumisia täältä puutarhalta. Ja jos on mennyt päivä nopeasti ja touhukkaasti, niin kyllä on mennyt tuo sääkin. Aamulla ihan taivaallisen ihanana aurinkoinen aamu ja nyt tulee alijäähtynyttävettä myrskyn kera sen kun taivaalta sopii. No onneksi on ollut enempi puuhaa nyt täällä sisätiloissa, eikä myrskyt haittaa. Kirjatilausten ottamisen lisäksi, olen siinä välissä hiukan ottanut pistokkaita noista vanhoista perinne pelakoista.  Ne on kasvaneet tuossa kasvilampun alla niin hyvin, että pistokkaita saa otettua nyt jo paljon.
HUIMA SUOSIO YLLÄTTI ILOISESTI – MYÖS KOLLEGAT INNOISSAAN – PAINOKONEET EHTII MUKAAN

Laitoinkin sinulle viikolla viestiä, kun en malttanut olla laittamatta, kun oli niin mahtavan hyvä fiilis tuosta uudesta ”Ötökkätieto” kirjasta, etten vain enää malttanut olla kertomatta. 🤩 . Kirja sai niin uskomattoman hyvän vastaanoton, että en olisi ikinä uskonut. Toki tiesin, että tämä kirja on niin hyvä ja tarpeellinen, että sen soisi olevan jokisen kotona, jo ihan yleistieto kirjanakin. Mutta se että sen suosio oli näin hyvä, oli enemmän kuin iloinen yllätys.

Suuri määrä kollegoja on myös tilannut kirjan ja olleet myös erittäin hyvillään tästä teoksesta. Tuumittiinkin monen kanssa yhdessä, että ”jo on aikakin tuo -90 luvun Tuomon kirja päästää arkistoon sille kuuluvalle paikalle”. Hyvä kirja aikanaan, mutta aika aikansa kutakin. 🙏

Painotalolle laitoin jo kiireesti viestiä, että voidaanko lisätä painosmäärää ja he lupasivat ainakin alkuviikkoon asti olevan aikaa. Eli kyllä nuo ennakkotilaus kirjat pystytään painamaan, niin että ovat viimeistään viikolla 12 lähetettävissä.  Tilausjärjestyksessä ( reilu peli) toki lähetän, mutta  uskon että viikolla 12, viimeistään 13 kirjat ovat perillä. 👍

TÄSSÄ VIELÄ NÄMÄ ENNAKKOTILAUS TAVAT

Suoralinkki kotisivuilleni, josta voit kirjan / kirjat varata ennakkotilaushintaan (3.3 asti) on TÄMÄ

tai pirautamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00)  05-34 40 300

tai lähettämällä Whatsapp viestin 044 099 7096

LISÄYS MUUHUN TILAUKSEESI - ONNISTUU NÄIN!

Mikäli sinulla on jo taimivaraus/tilaus täällä odottamassa tai olet ajatellut tehdä sen tässä helmikuun aikana, niin tuon kirjan / kirjojen lisäys ilman eri toimituskuluja onnistuu siis parhaiten noilla muilla tavoin ( pirauta, WhatsApp, s.postilla) ja kovasti auttaa asiaa, jos mainitset, että lisätään olemassa olevaan tai tulevaan tilaukseen.

"Puutarhan harmonia" -  kirjapakkaus:

 Toiveesta toteutettiin myös tämmöinen kirjapakkaus kuin ”Puutarhanharmonia”  eli siinä on tuo viimevuonna tehty Kasvikumppanit kirja + tämä Puutarhurin Ötökkäopaskirja yhteishintaan 49,90 € ( ovh 64.90) ja tämän lyömättömän kirjakaksikon saat TÄÄLTÄ

ps. Tätä pakettia on tarjolla niin kauan, kuin tuota kasvikumppanit kirjaa on jäljellä. Niitä ei ole enää paljoa jäljellä ja lisäpainosta ei näillä näkymin oteta.

 

PARATIISI TAKAPIHALLA JAKSOT SITTENKIN NÄHTÄVISSÄ!

Sain aivan loistavia uutisia. Nimittäin tuo iki-ihana ja yksi parhaita kotimaisia tv-puutarhaohjelmia ”paratiisi takapihalla” viimevuoden jaksot tulee sittenkin nähtäville. Siinähän kävi niin ikävästi, että kaikki jaksot olivat valmiit, mutta Alfa-tv:n konkurssi lopetti kanavan esitykset ja niin jäi nämäkin ”hyllylle”.  Vaan niin onnellisesti on nyt asiat edenneet, että Paula ja Seppo on saaneet materiaalin siirrettyä YouTubeen ja ensimmäinen jakso esitetään 24 päivä tätä kuuta  klo 20.00

Otahan sinäkin kanava seurantaan TÄÄLTÄ, niin pääset katsomaan nämä kaikki jaksot. On varmasti mukavaa katsottavaa ja taattua puutarhaohjelmalaatua Paulalta ja Sepolta.

 

HARSOSÄÄSKISTÄ VIELÄ

Harmittava tosiasia on se, että harsosääskistä on tullut viimevuosin yhä isompi vitsaus. Jokunen viikko sitten oli puhetta siitä, että kuinka multasäkit kannattaa sulattaa sisällä lämpimässä ja viedä sitten ulos pakkaseen, että niissä mahdollisesti olevat harsosääskien munat kuoriutuvat ( lämpöisessä) ja sitten toukat kuolevat pakkasessa.  Se toimii hyvin, mutta toinen asia on kaupasta ostettava multa, mitä jos niissäkin on harsosääsken munia jo? No ei hätää, kyllä me siitäkin selvitään. Katsotaanko / kerrataanko hiukan tarkemmin, että miten.

Harsosääsket – ennakkotorjuntaan nyt ja tarkkailua

  • aikuiset ja lentävät eivät aiheuta tuhoja, mutta ovat merkki siitä, että ongelmia voi olla luvassa. Inhottavia ne toki ovat, kun pörräävät, mutta ei itsessään vaaraksi ( paitsi tietty, että ne munivat multaan ja siitä aiheutuu ongelmia)
  • kuoriutuneet toukat, jotka elävät kosteassa mullassa ja käyttävät ravinnokseen taimien juuria ovat se ongelma.
  • jos juuria syöviä toukkia on paljon, niin pahimmillaan pikkutaimet voivat tuhoutua. Isoilla kasveilla ne eivät käytännössä enää sitä tee, koska juuria on jo niin paljon.

Torjutaan siis ennakkoon ja tarkkaillaan, katsotaanko kuinka.

1. Torjutaan / tuhotaan ennakkoon. Syksyllä multasäkkeihin mahdollisesti munitut munat kannattaa tuhota siis nyt, kun on vielä pakkasia. Otetaan multasäkit sisälle nyt lämpimään ainakin viikoksi, jolloin munat kuoriutuvat. Sitten viedäänkin säkit takaisin ulos pakkaseen ja annetaan olla siellä niin kauan, että ne jäätyvät läpi. Tällöin pakkanen käytännössä tappaa nuo toukat. 

2. Ei kumminkaan tapeta multaa. Joskus on ohjeistettu, että multa kannattaa kuumentaa uunissa, yli 100 asteisessa, jolloin mullasta tulee puhdasta. No näinhän me emme tietenkään tee, koska se  ”tappaa” kaikki mullan hyvät mikrobit eli mullasta tulee köyhää ja huonoa kasvualustaa kasveille. 

3. Kelta-ansoja olisi hyvä pitää ihan taimien lähettyvillä koko ajan. Näin ötökät ei pääse yllättämään, vaan ne paljastuvat noista kelta-ansoista heti. Usein ne myös nappaavat nuo muutamat yksilöt kiinni liimaansa niin, ettei jatkotoimia edes tarvitse tehdä. Halpa ja hyvä ”sijoitus”, etenkin puutarhurin mielenrauhaan ja parempiin yöuniin. 😉 NÄITÄ minä käytän.

4. Sehän me myös tiedetään, että harsosääsket munivat kosteaan multaan. Tämä on helppoa ehkäistä eli annetaan mullan pinnan kuivahtaa välillä, eikä muutenkaan kastella liikaa ja mielellään alakautta, kastelumattoa apuna käyttäen.

5. Ruukkujen / kylvösten pinta on hyvä kattaa vermikuliittillaSillä on paitsi kosteutta tasaava ominaisuus ja samalla se ehkäisee harsosääskien munimista.  Oikein hyvä tuote, jota minäkin käytän paljon.

 

Raaka perunanpala toimii myös hyvin indikaattorina.  Eli jos epäilet, että mullassa voi olla harsosääskiä, niin leikkaa muutaman pala raa asta perunasta ja työnnä ne multaan.  Muutaman päivän päästä kaivat ne ylös ja jos mullassa on harsosääsken toukkia, niin ne löytyvät noista perunan paloista.

Eli ei noiden harsosääskien takia kannata olla huolissaan, saati jättää niiden pelossa taimikasvatusta tekemättä. Hiukan inhottaviahan ne ovat, mutta kyllä niiden kanssa pärjätään. 👍

 

KUINKA KANNATTAA TEHDÄ KASVIHUONEESEEN PENKIT? 

 Seija kyseli, että kuinka tuohon kerhokasvihuoneeseen kannattaa minun mielestäni tehdä penkit?  Tuo on vähän makukysymys sekä tietysti riippuu, että mitä kasvattaa. Tuossa kun kasvaa pääsääntöisesti runkotomaatteja ja kurkkuja sekä hiukan chilejä, munakoisoja ja yrttejä, niin penkit on tehty reunoille ja yksi keskelle. Multasyvyyttä n. 40-50 cm. Pohjalla kompostia. Toimii kyllä hyvin ja on helppohoitoinen.

ps. Muistithan, että se meidän kerholaisten kasvihuone erikoistarjous on voimassa vielä pari viikkoa eli karkauspäivään 29.2.2024 asti. 

 

LEENA PYYSI MUISTUTTAMAAN

 Puhuttiin päivällä Leenan kanssa niin kirja, kuin paljosta muustakin ja Leena sanoi, että muistuta nyt eritoten kaikkia taimikasvattajia tuosta erinomaisesta sumupullosta. Ja onhan tuo sumupullo ihan vertaansa vailla oleva. Sen tasainen ja hienojakoinen sumu, on ihan täydellistä esim. siemenkylvösten sumuttamiseen. Ei tarvitse pelätä, että hennot sirkkataimet lakoontuisivat tai kastuisivat epätasaisesti.

Tämähän ei ole varsinaisesti tehty puutarhapuolen tarkoituksiin vaan parturikampaajille, mutta joskus ”sivutuote” voi olla parempi kuin varsinainen. Minäkin keksin tämän jokunen vuosi sitten kun istuin parturissa ja siitä se idea sitten lähti. 😉

Nyt niitä tulee meille suoraan tehtaalta ja saat niitä edullisesti suoraan yhden tai kolmen kappaleen pakkauksissa TÄÄLTÄ 

Ja toinen mistä Leena pyysi muistuttamaan oli tuo Rikkilannos. Kun nuo äkämäpunkkien vaivaavat päärynä- ja luumupuut tulisi ruiskutetaan enne kuin silmut ovat avautuvat. Eli ei nyt ihan vielä, mutta se hetki lähestyy koko ajan. Parempi olla ajoissa liikkeellä.  

Rikkilannoitetta saat 100 g pikkupakkauksina TÄÄLTÄ

ja sieltä voit myös lukea lisää sen käytöstä.

 

KAADETTAVIA PIHAPUITA - LUMI SUOJAA NYT VIELÄ HYVIN

Vaikka tuo nyt ja yötä myöden satava vesisade varmaan hiukan tuota lumenpintaa laskeekin, niin kyllä sitä vielä riittää. Tuli mieleeni, että jos sinulla on sellaisia pihapuita kaadettavana, jotka kaatuessaan voivat rikkoa maata, niin nyt olisi hyvä hetki kaataa ne. Lumi suojaa hyvin tuon kaatuvan puun sekä sen siirtämisestä mahdollisesti tulevat vauriot hyvin. Kuukauden päästä, kun voi jo olla, että lumet ovat vähissä, jopa poissa kokonaan.

Vaan nyt minä lähden jatkamaan kirjatilausten kirjaamista ylös ja huomenaamulla sitten katsotaan, että millainen aamun keli on. Onko paljon lunta vai jäätä vai onko pihat kuin luistinradat. Jännä nähdä.

Sisällä onneksi ei ole ilmoista harmia, enempi tilasta… 😉🌱🤭

*******************************

Kohotkoon tie kohtaamaan Sinua,

puhaltakoon Sinulle aina myötätuuli,

paistakoon aurinko lämpimänä kasvojasi vastaan,

sade virratkoon pehmeänä pelloillesi;

ja kunnes me jälleen tapaamme toisemme,

pitäköön Jumala Sinua kämmenellään.

 

- Kelttiläinen siunaus

*******************************

Touhukkaan mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha