Talvisuojaus juttuja, Työkalujen ja pienokoneiden talvihuolto, Linnunpönttöjä paikalleen, ym. 4.11.2022

Talvisuojaus juttuja, Työkalujen ja pienokoneiden talvihuolto, Linnunpönttöjä paikalleen, ym. 4.11.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Christoffer Strandberg - Vuoden Positiivisin Suomalainen
  • Talvisuojaus juttuja, pohdintoja ja video
  • Työkalujen ja pienkoneiden talvihuollot
  • Linnunpönttöjä paikalleen eikä putsata, iso ilo ja hyöty pikkuystävillemme
  • V.I.P erikoistilauksemme terveystyynyistä ja älypeitteistä loppuu maanantaina – sen jälkeen ei enää mahdollista
  • Amarylliksen sipulit jo matkaan käy….

Harmaan sävyisiä terveisiä täältä Puutarhalta !

Tokihan aurinko aina ilahduttaa, etenkin meitä puutarhaihmisiä, mutta kyllä tällainen harmaan sävyinen ja seesteinen aamukin on omalla tavallaan kiehtova ja rauhoittava. Aamulla tuntui ihan kuin koko luontokin olisi aivan hipihiljaa ja ainoastaan joutsenten kaukaiset ”heippa, kohta lähdetään”  terveiset kuuluivat tuolta jostain etäämmältä pelloilta.  Varmaan tämä on myös luojan tapa kertoa, että kasvukauden aherrukset alkavat olla onnellisesti takana ja nyt voi jo ottaa hiukan rennommin ja levätä, ihan niin kuin kasvitkin.  No, eihän sitä nyt ihan kokonaan olla tekemättä mitään, kun onhan vielä jokunen kukkasipuli maahan laittamatta ja muutakin pientä puuhaa, ennen talven tuloa.

Mutta katsopa, miten hauska omenapuu naapurilla on. Nämä paikalleen jääneet omenat on kuin upeat joulukoristeet. Hauska eikö vain?

Christoffer Strandberg - Vuoden Positiivisin Suomalainen

 

Viikolla se sitten julkaistiin, että kaikkien upeiden finalistien joukosta Vuoden Positiivisin suomalainen tittelin sai tänä vuonna Christoffer Strandberg.

******************

”HAASTAVINA HETKINÄ POSITIIVISUUS ON VALINTA”

Christoffer Strandbergille positiivisuus on sekä tietoinen valinta että kotoa opittu asia. ”Positiivisuus kuuluu perusasetuksiini ja dna:hani. Pyrin näkemään asioissa ja ihmisissä valoa pimeyden ja negatiivisuuden sijasta, sillä melkein kaikissa ja kaikessa on jotain positiivista. Haastavina hetkinä positiivisuus on valinta, eikä se minultakaan tule aina luonnostaan.”

Koko Christoferin haastattelun ja videon tilaisuudesta voit lukea ja katsoa TÄÄLTÄ

Minulla on ollut ilo ja kunnia olla jo vuosia mukana ”esiraadissa”, jossa ehdokkaita käydään läpi ja heidän tarinoitaan ja asenteestaan eri elämäntilanteissa saa kuulla ( joista ei ole yleensä aiemmin ollut mitään tietoakaan). Ne ovat minulle kyllä niitä parhaita asioita aina tässä valinta prosessissa. Voittaja on toki pystinsä ansainnut, mutta niin myös nämä kaikki sekä monet muut ehdokkaat, jotka eivät finaaliin asti päässeet. Itse olen huomannut usein ajattelevani, että meitä suomalaisia usein sanotaan negatiivisiksi, inhorealisteiksi ja vaikka miksi. Olen kyllä sitä mieltä, että pohjimmiltaan me olemme kyllä elämään uskovia, periksi antamattomia, avulaita ja toisistamme välittäviä.  Aina, vaikkei se niin puheissa kuuluisikaan, niin teoissa sitäkin enempi.

Ainakin minusta me puutarhaihmiset olemme sellaisia, että kyllä ne omat työt saa aina hetken odottaa, jos vain kaveri apua tai aikaa tarvitsee, eikö vain?  

TALVISUOJAUS POHDINTOJA JA JUTTUJA

Nyt on täällä kaakonkulmalla vielä ihan liian lämmintä, että mitään sen suurempia arempien kasvien talvisuojauksia en vielä tee. Ettei tule suotta mentyä ns. ojasta allikkoon eli suojista tuleekin ”homehautomoita”. Kunhan pakkaset sitten joskus kunnolla tulee ja jatkuu, niin vasta sitten ryhdyn suojaus puuhiin. Toki, jos myös lunta tulee, niin sitten ei tarvitse tehdä mitään. 😊

Ruukkukasvit olen vienyt jo melkein kaikki tuonne kellariin talvehtimaan. Samoin vanhaan navettaan nuo, joille annan myös valoa kasvilampulla läpi talven. Muutama tunti päivässä tekee kyllä ihmeitä, kun on kunnon kasvilamppu. Muistanet  varmaan, kun viime vuonna sain sitruunoita kerätä keskellä talvea tuon lampun alta, vaikkei lämpötila ollut kuin reilut 10 astetta, niin vain satoa tuli ja kasvit viihtyivät erinomaisesti.

Jos sinulla ei ole kellaria tai kaikki ei sovi sinne, niin vallan toimiva tapa on myös talvettaa ruukuissa olevat ja pakkasta kestävät istutukset ihan pihallakin. Olen vain kääntänyt ne kyljelleen, ettei ne jää suotta märiksi ja jäädy talvella. Lisäksi olen pakkasten tultua latonut reilun kerroksen havuja niiden päälle ja lisäksi katsonut, että talvella niiden päällä on kunnolla lunta. Ei sen ihmeempiä tarvitse tehdä. Toki, jos ruukut on jossain sellaisessa kohtaa, että lumitöissä voi tulla vahinkoja, niin kepit vain merkiksi.

AIHEESTA JUTUSTELUA – VIDEO VIIME VUODELTA – PALJON HYVIÄ ASIOITA

Leenan kanssa juteltiin viime syksynä enempikin talvisuojauksesta ja kasvien oikeista tarpeista sekä tehtiin samalla siitä video.

Ja vaikka itse sanonkin, niin kannattaa katsoa, on yhden ”kaffeepaussin” arvoinen pätkä varmasti. 😊

Videon voit katsoa TÄSTÄ tai klikkaamalla tuosta alhaalta.

TYÖKALUJEN JA KONEIDEN TALVIHUOLTO – TÄMÄ ON JO HELPOMPI RASTI

Näitä onkin helpompi sitten ajoittaa ja tehdä oikein, kun tekee sen sitten kun niitä ei enää tälle kaudelle tarvitse. 😉

Työkalut -> Nämä pesen, teroitan ja öljyän kevyesti ennen varastoon viemistä. Ovat sitten hyvässä kunnossa ja terävinä heti keväällä.

Jyrsimet, ruohonleikkurit ym. pienkoneet -> Pesu, kuivaus ja puhdistus. Terien teroitukset ja hihnojen tarkistukset. Lopuksi vielä suoja-aineet ja bensaa tankki täys sekä käyttö niin, että varmasti on kaasuttimissa asti suoja-aine bensiiniä. Toki jos on pienkonebensiiniä, niin sitten ei tarvitse muuta kuin täyttää tankki. Tankit laitan siksi täyteen, että silloin ne eivät kerää kosteutta talven aikaan ja toisaalta keväällä ei tarvitse ensimmäiseksi lähteä hakemaan polttoainetta, kun eihän sitä kumminkaan ole muistanut ostaa ennakkoon… 🤦‍♂️🤣

Kaikki nämä ovat minusta pieniä ja mukavia puuhia tehdä nyt syksyllä. Keväällä on sitten aivan valtavan hyvä mieli ottaa näitä sitten esille, kun ei ensimmäiseksi tarvitse ruveta puhdistelemaan, teroittelemanaan tai tuskailemaan käyntiin lähtemisen kanssa.

LINNUNPÖNTTÖJÄ LISÄÄ, EIKÄ PUHDISTETA

Yksi syysiltojen puuhia on rakennella lisää linnunpönttöjä ja ripustella ne pihapiirin puihin ja metsään jo nyt. Ihan siksi, että ne on monelle talvehtivalle pikkulinnulle hyvä ja turvallinen suoja talvella. Vanhat pöntöt, joista ei ole otettu pois pesätarpeita, on lisäksi vielä lämminkin asuttaa talvella. Ja siellä ne on sitten muutenkin keväällä heti valmiina ottamaan pesänrakentajat vastaan.

TYYNY – TUO YÖN, AAMUJEN JA PÄIVIENI PELASTUS

” Et Juha arvaakaan miten tuo tyyny, jonka viimevuonna uskaltauduin sinulta tilaamaan, muutti niin öitäni, kuin etenkin aamujani ja sitä myöden päivieni laatua”. ”Loppui buranan syönti ja kiukkuiset aamut”. ” Puolisokin tykkää”.

Näin kirjoitteli minulle aikoinaan Sisko sekä monen moni muukin, jotka ovat tuon terveystyynyn hankkineet. Ja nyt kun taas tehdään tuo tilaus tiistaina tehtaalle, niin veikkaan, että tämä on yksi vuoden odotetuimpia lähetyksiä. Minulle ainakin. Vanha tyyny alkaa olemaan jo niin loppuun nukuttu, että se saa siirtyä uusiin tehtäviin.  Heitän nimittäin sen akanaosuuden autoon poistamaan turhaa kosteutta ja vanha tyyny saa vanhan tyynypäällisen kera siirtyä konttaushommien pehmustetyynyksi. Ei nuo polvet enää oikein kestä kovalla kontallaan olemista kovin hyvin, niin tuo tyyny on verraton ja kätevä apu. Saahan se siinä samalla ns. toisen elämän. Hyvää kierrätystä.

JA MAKUUHUONEESTA MYÖS - RUSKEAA RASVAA KEHITTYY JA ÄLYPEITON ALLA ON OLO SILTI KUIN KARHULLA PESÄSSÄÄN.

Jokunen vuosi sitten kun luin uutta tutkimustietoa ruskeanrasvan hyödyistä ja siitä, että kuinka sitä alkaa kehittyä ihan itsekseen silloin kun makuuhuoneen lämpötilan voi laskea + 18 asteeseen. Ja sikäli se oli osuva uutinen, että silloin testailin jo tuota älypeittoa ja sen kanssa oli helppo toteuttaa lämpötilan tiputus. En tiedä, kun en ole mitannut, että onko tuota ruskeaa rasvaa sitten kertynyt miten tuon seurauksena ( valkoista ainakin on, mutta ehkä eri syystä… 😉), mutta sen tiedän, että ihan valtavan hyvin olen yöt nukkunut sen jälkeen. Turhia lämpöjä tuskailematta kesät talvet. Niin hyvin, ettei etenkään talvella meinaisi millään malttaa nousta edes aamukahvin keittoon. 😊

Tämä älypeittojen ja terveystyynyjen yhteishankinta tarjous päättyy siis nyt maanantaina ja annan tehtaalle lopulliset määrät tiistai-aamuna.

Sen jälkeen lisätilauksia ei valitettavasti enää voi tehdä.

Ja kaikki maantai-iltaan mennessä tulleet tilaukset he ehtivät valmistaa ja ommella valmiiksi, niin että viimeistään joulukuun alussa saadaan ne tänne. Ehtivät siis hyvin vaikka pukinkonttiin. 😊

Nämä meidän V.I.P special tilauksen vaihtoehdot löysit siis TÄÄLTÄ ja tämä on vain meille kerholaisille tehty erikoiserä!

ENSIMMÄISET AMARYLLIKSET MATKAAN – TOTEUTETTU TOIVE

Amaryllisten ensimmäiset erät lähtevät nyt alkuviikosta kohti uusia kotejaan. Kiirettä näiden istutuksilla ei ole, mutta koska näiden kysyntä on ollut taas kovaa, niin saadaan varmasti kaikki ajallaan ja ajoissa perille.  Toimituksia jatketaan koko tämä kuukausi tai niin kauan kuin sipuleita riittää.

Tästä supersuositusta ja hauskasta ledvaloruukkuun valmiiksi istutetusta joulunpunaisesta amarylliksestä tuli kyselyjä, että saisiko niitä yhtään edullisemmin, jos useamman ottaisi. On kuulemma ollut melkoinen hitti viime vuonna pikkujoululahjoina ja muutenkin.

 


No tokihan se onnistui, eli nyt saat tämmöisen 3 kappaleen erän tarjoushintaa 59,95 € ( ovh 77,70 € ) TÄÄLTÄ

Yksittäin toki myös 21,90 € ( ovh 25,90) -> TÄÄLTÄ

Jokainen on toki pakattu erikseen omaan pakkaukseen, että siitä sinun ei tarvitse olla huolissaan.

Kaikki jouluksi kukitettavat amaryllikset, myös vahamallit ja uudet ”pallo” ideat löydät TÄÄLTÄ

 

Kysyntä on ollut tosiaan niin kovaa, että osa lajikkeista on jo loppunut, enkä saa niitä enää lisää, mutta kyllä täällä nyt vielä on vaikka mitä kivaa ja hauskaa, joko itsellesi tai ystäville annettaviksi. 😍 TÄÄLLÄ


ps.
Vielä on muutama upea jouluruusukin vapaana, kannattaa tarttua heti -> TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden katsomaan ja laittelemaan  kasvihuonetta talvea vaille valmiiksi. Tosin se alkaa olla ihan pieniä lakaisuja vaille valmis, puhtaana ja kirkkaana odottamaan jo ensi kevättä. Eikä siihen mene kuin muutama kuukausi, niin tämä on jo taas ihan eri näköinen. 🌱☀😍

*******************************

Leikkikää, leikkikää!

Olkoon työnne täynnä luovaa iloa, sellaista, joka jatkuvasti synnyttää uutta eikä koskaan tee mitään rutiinin vuoksi.

Avatkaa silmänne näkemään se kaikki ihanuus, joka arkeen on kätkettynä.

Nähkää ilo toisten ihmisten katseessa, nähkää myös suru ja viha, kunnioittakaa toisen lohdutuksen tarvetta, pysähtykää toisen kivun äärellä.

 

Tommy Helsten

*******************************

Elämysten ja rakkaiden muistojen sävyttämää Pyhäinpäivä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha