Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Tom Tato se ei vain osaa lopettaa
- ”Salaseura” raottaa verhoaan …
- Kukkahoroskoopissa – Siankärsämöt
- Joulukuusten ja koristehavujen annetaan vielä olla, vasta kun kuu vaihtuu 25.11 aloitetaan
- Näin onnistut amaryllisten kanssa 100 % varmasti kylän komeimmat
- Pallo-, vaha- ja ledamaryllisten erityisominaisuudet
- Kannattaa tilata pian, hupenee vauhdilla.
- Kun olin iältäni…. hyvä isänpäivää!
Kostean lämpimiä terveisiä täältä Puutarhalta !
15 / 15 / 15 siinä oli lukemat, joita jäin miettimään aamun säätiedotuksen jälkeen. Eli sääennustus lupaili seuraavan 24 h aikana -> merialueille n. 15 m/s puhaltavaa lounaanpuoleista föhntuulta. Ja se tuo tullessaan aurinkoa ja jopa + 15 asteen lämpötiloja. Samaan aikaan sitten pohjoiseen annettiin kelivaroitus, että siellä voi tulla lunta jopa 15 cm. Tuon säätiedotuksen jälkeen jäin taas oikein pohtimaan, että olemme me kyllä oikeasti pitkä ja leveä maa. No onneksi kaikissa on omat hyvät puolet ja toisaalta ilmoihin suhtautuminen on aina ihan oma asenteemme. Tuntuu kuin joillekin kaikki ilmat ovat aina hyviä ja niistä löytyy hyvää, ja joillakin on aina liian kylmä tai kuuma…
No meillä oli Wilowin kanssa ainakin aamulla sellainen harmaan aamun ”helmihetki”, kun ihailtiin tuijien oksilla kimaltavia öisiä sadepisaroita jotka olivat kuin upeat helmiäiskoristeet konsanaan. Periaatteessa ei siis mitään niin ihmeellistä, mutta minusta on mukava löytää aina arkisinkin kivoja "helmiä" ympäriltäni. Ja löytäähän niitä, kun hiukan malttaa pysähtyä ja katsella. Wilow tosin ei nyt malttanut, nimittäin kuvan oton jälkeen sillä meni ehkä sekunti ja se teki lähempää tuttavuutta näihin "helmiin" ja eipä ollut pisaroita enää oksilla, mutta sitäkin iloisempi ja märempi huiskahäntä…🤣😊
Tom Tato se ei vaan osaa lopettaa.
Kuinkakohan monena päivänä olen mennyt tuonne kasvihuoneeseen, sillä mielellä, että nyt katkon Tom Taton varret viimeinkin ja tuon loput tomaatit sisälle kypsymään ja nostan perunat. Vaan eihän tuota raaski, se kun vain hiljalleen kasvaa ja tekee tomaatteja. Eihän ne nyt yhtä makeita ole kuin kesällä, mutta todella hyviä vieläkin ja esimerkiksi tomaattikeitossa menee kuin väärä raha. Ja saa nähdä millainen määrä perunoita sieltä vielä nousee. 😊
SALASEURAN EDESOTTAMUKSET JATKUU 😉
Taannoin laitoin kuvan, kun meidän salaseura kokoontui ja lupailin, että kerron sitten lisää tässä talven ja kevään mittaan, että mitä me oikein puuhataan. No sen verran paljon on uteluja ja arvailuja tullut, että kyllä Leena ja Heikki liittyy tähän hyvin vahvasti ja tuloksena on syntymässä jotain sellaista, mitä on jo pitkään valmisteltu, tutkittu ja toivottu. Paljastan nyt sen verran, että tuo rajattu kuvavinkki liittyy tähän projektiin hyvin vahvasti. 😉 Mutta sen myös lupaan, että sinä olet niiden ensimmäisten joukossa jotka tästä tulee sitten lopulta tietämään ja myös hyötymään. 🤝 Menee toki ensi vuoden puolelle, mutta ajoissa kumminkin.
Kukkahoroskoopissa juhlinnan aloittavat isänpäivänä Siankärsämöt.
Siankärsämö 13.11. - 8.12.
Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava. Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muitten ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.
HAVUKORISTEIDEN JA JOULUKUUSEN KAATO JA KERÄYSAIKA
Ilmat olisivat siihen nyt kyllä suosiolliset, mutta kuu ei. On laskevan kuun aika. Eli aletaan niihin puuhiin vasta kun tulee yläkuun aika eli 25.11 jälkeen. Sitten kestää neulaset joulukuusessa ja asetelmat komeina.
AMARYLLISTEN KASVATUS – HELPPOA JA HAUSKAA – KERRATAANKO 100 % ONNISTUMISEN PERUSTEET
Amaryllis-sipulien lähetykset on nyt siis olleet käynnissä viikon ja niiden kysyntä on ollut niin vilkasta, että aletaan olemaan jo loppusuoralla. No parempi toki näin päin.
Aiemmin syksyllä olikin jo puhetta, että on olemassa eri lailla ja eri maissa kasvatettuja sipuleita ja sillä on suoraan vaikutus kuinka nopeasti / hitaasti ne kukkivat.
Nämä minun käyttämät sipulit ovat kasvaneet luonnollisessa kasvurytmissä Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, jolloin ne myös kukkivat ilman ”temppuja” nopeasti ja luontaisesti, koska niiden luonnollinen kukinta-aika olisi siellä nyt, kun meillä on joulu.
Euroopassa ja kasvihuoneissa kasvatetut ns. preparoidut sipulit taas vaativat usein miten selvästi pidemmän kasvatusajan sekä paljon korkeamman lämpötilan ja extra valoa.
Katsotaanko ja kerrataanko siis noiden lämpötilojen, valon ym. merkitys ja vaikutus kukkavarsien kasvuun ja kukkimiseen. Tuossa kuvassa on esimerkki muutaman vuoden takaa, kun istutuin Alfrescon sipuleita 3 kpl ja sijoitin ne kasvamaan eri lämpötilaan.
Tuossa näkee minusta ehkä parhaiten juuri tuon lämpötilan vaikutuksen merkityksen. Kukkavarsihan lähtee kasvuun oikeastaan aina vasta kun lämpötila on noussut sipulin sisällä riittävän korkeaksi ja pysyy myös. Tämä on siis hyvin luonnollista, koska onhan tuolla sen luontaisilla kasvupaikoilla, myös mahdollista olla vielä alkukesästä niin kylmiä öitä, että kukkavarsi voisi paleltua. Se siis odottaa ja varmistaa, että niin ei käy ja aloittaa kukkavarren kasvun vasta kun sen ”sisäinen termostaatti” antaa siihen luvan.
Siksi siis lämpö on kasvun käynnistymisessä se kaikkein tärkein asia! Eritoten parasta on, jos lämpö tulee alussa alhaalta ja pitää sipulin tasaisen lämpimänä.
Perusteet; lämpö, valo ja kastelu:
Kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa siis:
- Lämpö -> mitä korkeampi lämpö-> sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35) nopeuttaa, alempi ( ei kuitenkaan koskaan alle + 15) hidastaa.
- Valo -> Runsas valo -> lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
- Kastelu -> paljon vettä-> pitkä varsi. Eli parasta olisi kastella ( + liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistetään kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.
LYHYESTI siis:
- Nyt paljon lämpöä ja etenkin alakautta tuleva lämpö parasta (Max + 40)
- Valo on hyväksi ja tekee varsista yhdessä lämmön kanssa tanakoita.
- Niukka kastelu, ennen kuin kukkanuppu puhkeaa sukasta esiin, sitten kastelua lisätään, mutta sipulia ei kuitenkaan hukuteta veteen.
- Kun kukkanuppu on tullut ”sukasta” esiin ja väri näkyy, niin kukka puhkeaa täysin auki 3-5 päivän sisään, normaalissa huoneen lämmössä
- Jos kukka meinaa tulla liian aikaisin kukkaan, niin nupun esiin tulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle + 5 astetta) max kolmeksi viikoksi
- kun ensimmäinen kukka aukeaa, niin silloin kukka kannattaa sijoittaa valoon ja viileään. Näin kukinta kestää pitkään, jopa viikkoja. Ja ne toiset sekä kolmannet vanat kyllä tulee sieltä perässä, ilman sen suurempia temppuja.
ps. joskus kukka ei tahdo jaksaa puskea itseään esiin tuolta suojakuoresta ( ”sukastaan”) joten silloin voit varovasti avata sitä suojanuppua käsin auki. Se suojakuori kuivuu nopeasti kun kukka on tullut esiin, joten siinä ei tule mitään esteettistäkään vahinkoa.
AMARYLLIKSEN ISTUTUSVIDEO
Itse sipulin istutushan on helppoa, lyhyt video -> TÄSSÄ
VAHA- PALLO- JA LEDVALORUUKKU AMARYLLIKSET
Nämä erityisvalmistetut ovat näitä ”avaa pakkaus ja anna kukkia” helppoja ja hauskoja valmiita ja koristeellisia pakkauksia.
Nämähän ovat siis samoista nopeasti kukkivista lajikkeista tehtyjä ja niiden hienous on siinä, että ne ovat valmiita koristeita jo heti paketista pois nostettua ja helppoja. Et tarvitse multaa, et ruukkua, vain hiukan vettä ( pallo- ja ledvalo pakkaukset, vaha-amaryllikset ei sitäkään). Erityisen pidettyjä nämä ovat olleet viemisinä ja joulun odotuslahjoina hoitokodeissa ja sairaaloissa. Samoin ns. pikkujoululahjoina, haluttuja ja pidettyjä. Nämä kun ei ole allergisoivia, näiden kasvua on hauska seurata ja ovat käytännössä täysin huoltovapaita.
”Palloamaryllikset” - pallon avaaminen onnistuu helpoiten, kun laitat ”pallon” seinää vasten ja painat kevyesti saumasta. Lisäät vain 0,5 l vettä ja suljet pallon. Samalla voit toki tarkistaa, että sipuli on varmasti suorassa telineessään.
Vaha-amaryllikset– näille sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin ottaa pois paketista ja antaa kasvaa lämpimässä ja valossa.
ps. Oletko huomannut, että tuossa lahjapakkauksessa, jossa ne toimitetaan, on myös tämmöinen ihana teksti lahjan saajalle.
Led-amarylliksillä toimitaan samoin kuin vaha-amarylliksillä, koska nekin ovat valmiiksi istutettuina. Katsot vain, että sillä on vettä n. puoleenväliin ruukkua koko ajan, etteivät juuret pääse kuivumaan.
mm. näitä löytyy vielä, mutta ei kovin kauaa.
Alfresco, joka on siis minun ja monen muunkin ihan ykkösvalinta kerrattuna valkoisena. Aivan uskomaton kukkija ( toki sipulitkin ovat niitä lajikkeen suurimpia). Tämän kun kerran saa, niin ”ikuinen ihastus” on syntynyt. 😍
1 kpl / 9,50 € , 3 kpl / 25,95 € (ovh 28,50) ja 5 kpl / 39,90 € (ovh 47,50) ja kaikki vaihtoehdot löydät TÄÄLTÄ
Vaha-amaryllikset
Vaha-amaryllikset löytyvät TÄÄLTÄ
Amaryllis X-Mas Ball White ( Uutuus) - valkoinen kukka
Koristeellisesti pakattu "kasvatuspallo", joka tarvitsee siis vain vettä kasvaakseen.
On oikea ”taikapallo” kun amarylliksen kukkavarret alkavat nousta pallon sisästä ja kukkivat jouluna.
Palloa voit käyttää seuraavinakin vuosina – ei kertakäyttöinen.
19,95 € ( ovh 25,90)
Kaikki amaryllisvaihtoehdot, erikoimullat ja ruukut löydät TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhasteluja tuonne amaryllisten pariin, että saan ne sitten varmasti heti alkuviikosta lähtemään uusiin koteihin. Ja veikkaan, että illalla on aivan erityinen tunnelma tuolla ulkona, kun melkein täysi kuun pitäisi antaa valoa pilvettömältä taivaalta ja ilma on lämpimän leuto tuon föhntuulen takia. Kyllä on harvinaista näin marraskuulle, että saa kippurahäntien kanssa lenkkeillä tuollaisessa ilmassa ja tunnelmassa.
*******************************
Kun olin iältäni …
4v Isäni osaa mitä vain.
5v Isäni tietää monesta asiasta paljon.
6v Minun isäni on viisaampi kuin sinun.
8v Isäni ei tiedä aivan kaikkia asioita.
10v Minun isäni ollessa lapsi, olivat monet asiat erilaisia kuin tänään.
12v Niinpä niin, ei isäni tiedä mitään. Hän on jo liian vanha muistaakseen.
14v Älä välitä faijasta. Hän on niin tavattoman vanhanaikainen.
21v Isäni? Hän putosi kelkasta vuosia sitten.
25v Minun isäni saattaisi tietää jotain siitä, sillä onhan hän elänyt jo niin pitkään.
30v Ehkä meidän pitäisi kysyä isältä mitä hän asiasta ajattelee. Hänen kokemuksellaan olisi varmaan käyttöä.
35v En tee mitään ennen kuin olen jutellut isäni kanssa.
40v Mitenköhän isä olisi tehnyt tämän asian kanssa. Hän oli niin viisas ja omasi kokemusta niin monesta asiasta.
50v Antaisin mitä tahansa jos isä olisi nyt tässä neuvomassa minua. Nyt minua kaduttaa, että en arvostanut hänen viisauttaan. Olisin voinut oppia häneltä niin paljon.
- Ann Landers
*******************************
Ihanan lämmintä ja kaunista isänpäivä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha