Ruusujen leikkausta ja hoitoa, multa-asiaa, tuijien istutus vinkit, pelargonin taimen istutuksesta ym. 5.5.2023

Ruusujen leikkausta ja hoitoa, multa-asiaa, tuijien istutus vinkit, pelargonin taimen istutuksesta ym. 5.5.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Pakkasöitä luvassa, suojataan
 • Ruusujen leikkauksiin
 • Ruusujen oikea perushoito takaa ruusutarhan koko kesäksi ja vuosiksi
 • Kukkalaatikko voi olla myös herkkutori vailla vertaa
 • Multa-asiaa. Pieni pohdinta on paikalleen, ennen kuin rynnätään ”pakollisille” multaostoksille, vai tarviiko sitä välttämättä kurvatakkaan???
 • Leena ja Tuo luonto puutarhaan – YK:n Kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivän tapahtuma 22.5.2023
 • Tuijien istutus vinkit – ei vaikeaa, mutta tärkeää onnistumisen kannalta.
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat Vanamot
 • Aina sitä oppii uutta…
 • Synttäritarjouksia on luvassa…😉

Vilakkaan raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Aamulla muistui taas elävästi vanha pappani sanonta,  ”tuo pohjatuuli, se se on aina kylmää, tuuli sitten mistäpäin tahansa”.  Ja ainakin tänä aamuna tuo pohjatuuli oli todella raikasta ja kylmää. Oikein piti nostaa takin kaulukset pystyyn ja painaa lippalakkia syvemmälle päähän vaikkei matkaa pirtiltä kasvihuoneelle ole kuin parin minuutin verran.

Illallakin oli jo muutama aste pakkasta, kun kiertelin vielä ennen nukkumaan menoa katselemassa, että olisiko tarvetta suojata jotain. Tällä hetkellä pihallani ei ole vielä mitään sellaista kasvussa mitä tarvitsisi suojata, mutta jos sinulla on yhtään sellaisia kasveja jo noussut, niin seuraavat yöt kannattaa laitella suojia yöksi päälle. Harsoja, ämpäreitä, ihan mitä vaan sopivasti on hollilla.  Ennusteen mukaan yötkin alkaisivat vähän jo lämmetä ensiviikolla, päivät jo viikonlopulla.

Kasvihuoneella sitä vastoin ei paleltu ja siellä näytti heti aamusta oikein hyvälle ja taimet heräilivät uuteen aamuun niin terhakoina kuin vain olla voi. 😍

 

Otin muuten illalla hauskan kuvan kuusta. Minusta kun sillä oli enkelinpuku päällä, vai näetkö sinä saman tuossa kuin minä. Saa nähdä näkyykö tänä iltana samanlaista tai jotain muuta, kun kuu on ihan täysi ensi yönä. 😉
RUUSUJEN LEIKKAUKSIIN

Leikkausjutuista onkin ollut jo aiemmin puhetta, mutta nyt kun alkaa olemaan hiljalleen aika myös katsoa ruusujen leikkaustarpeita, niin palautellaanko hiukan mieliin perusjuttuja niiden suhteen.

Ryhmäruusujen ja pensasruusujen leikkaustavassa on iso ja tärkeä ero. Katsotaanpa mikä.

Ryhmäruusut leikataan n 20-30 cm tapeille ja jätetään vain 3-5 vahvinta versoa kasvamaan, loput tyvestä poikki.

Pensasruusut mm. juhannusruusut taas leikataan niin, että niistä poistetaan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei leikata alas.

Leikkuujätteet pois.

Aika usein näkee, että leikatut ruusujen oksat on vain heitetty penkkiin mätänemään. Tokihan ne siellä ajastaan mätäneekin, mutta itse kyllä suosittelen niiden korjaamista ja hävittämistä pois. Turhaan vaan keräävät mahdollisia kasvitauteja ja tuholaisia.

Sitten vain mahdollinen mullan lisäys ja peruslannoitus. Sitten ruusut ovatkin valmiit uuteen ja upeaan kasvukauteen. Helppoa ja kaunista koko kesäksi, kun nyt tehdään nämä perusjutut kuntoon. 👍

Ruusujen lannoittamisesta on monenlaista näkemystä, mutta itse ainakin suosin joko ihan perusruusulannoitetta tai lannoitekäpyjä. Ne molemmat toimivat, kasvattavat ja kukittavat, eikä tarvitse kikkailla mitään ylimääräistä.

 Jos maan elinvoimaisuus epäilyttää, niin ruokalusikallinen / pensas  juurtumisrouhetta sekoitettuna maahan, niin johan alkaa maa elämään ja voimaan hyvin ja sitä kautta myös ruusutkin tietysti. Ravinteiden käyttö tehostuu ja sehän tietää terveempää kasvua, komeampia kukkia ja parempaa talvenkestoa. On helpompaa ja halvempaakin, kuin multien vaihto, kun eihän se maa rikki ole, sitä pitää vain hoitaa. 😉👍

 

”PÄIVIN KUKKALAATIKKOON” HERKKUTORI

Aiemmin oli puhetta ja esittelin  Päivin kukkalaatikko idean, niin myös Artolta tuli vinkki. Näistä laatikoista saa myös jokaisen kesägrillaajan unelman eli oman tuoreherkkutorin tehtyä. Ei muuta, kun istutetaan laatikkoon yrttejä, minitomaatteja, chilejä, paprikoita, kesäkurpitsaa, jne. Niin siinähän ne ovat kaikki mitä grillimestari ja kesäkeittiön kokki tarvitsee ja ihan käden ulottuvilla sekä tuoreina kaiken kesää. Osa jopa monivuotisina. 🍅🍓🥒🌱👍

Sopivia lajikkeita löytyy ainakin TÄÄLTÄ

 

VIDEO VINKKI – MULTA WEBINAARI TALLENNE

Multa-asia kun on taas ajankohtainen ja se että ei menisi rahat hukkaan ja tulisi ostettua oikeaa multaa, oikeaan paikkaan ja tarpeeseen, niin tämä Leenan multawebinaari tallenne on kyllä katsomisen arvoinen asia. Siinä Leena mm. tiivistää oleelliset asiat ja neuvoo kuvasta pitäen, kuinka multapussien tuoteselosteita luetaan ja mitä niistä on hyvä huomioida, ennen kuin ostaa sen pelkän kauniin kuvan tai hinnan perusteella. Ja tarviiko sitä aina automaattisesti uutta multaa lisätä ja ostaa, vai hoidettaisiinko vain se olemassa oleva kasvualusta parempaan kuntoon? Kun aika harvoin se multa rikki on ja tuo säkkimulta on myös usein ”desinfioitu” liiankin puhtaaksi eli on ravinteita, mutta ei elämää = tärkeät ja elämää ylläpitävät mikrobit on tuhottu.  

Tuon Leenan mainion ja opettavaisen multawebinaarin näet TÄÄLTÄ

MENO VINKKI – TUO LUONTO PUUTARHAAN

Jos on mahdollisuus osallistua, niin suosittelen lämpimästi. Tässä on tarkempi ohjelma ja osoitetiedot.

********************

Tuo luonto puutarhaan – YK:n Kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivän tapahtuma Honkasuolla 22.5. 2023 klo 10-13

Metropolia, Myyrmäen kampus, Leiritie 1, Vantaa, Tila: MMA214

Puutarhojen merkitys luonnon monimuotoisuuden vaalijana korostuu koko ajan. Jokaisessa puutarhassa on lukuisia mahdollisuuksia vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden kehityksen suuntaan. Luonnon monimuotoisuudella, eli biodiversiteetillä, tarkoitetaan elämän koko kirjoa; lajien runsautta sekä niiden elinympäristöjen monimuotoisuutta.

Puutarhat ovat osa luontoa ja etenkin asutusalueilla erittäin merkittävässä roolissa luonnon kannalta. YK:n yleiskokous on julistanut 22. toukokuuta kansainväliseksi luonnon monimuotoisuuden päiväksi. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta luonnon monimuotoisuudesta sekä tehdä tutuksi ympäristönsuojelua, kestävää luonnon hyödyntämistä ja hyötyjen tasapuolista jakoa. “Tänä YK:n teemapäivänä juhlistamme ja korostamme maailman biodiversiteetin ja lukuisten ekosysteemien verkoston tärkeyttä.” (Suomen YK-Liitto)

Tule kuulemaan ja tutustumaan miten luonnon voi tuoda puutarhaan!

Ohjelma:

10.00 Tervetulotoivotus, Leena Luoto

10.10–10.40 Mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa pihoilla ja puutarhoissa, Leena Luoto, Flowerpecker t:mi

10.50–12.15 Miten pihasuunnitelmissa ja viherrakentamisessa voidaan luonnon monimuotoisuutta toteuttaa / Joel Tefke, Tefke Oy

12.20–12.35 Luonnon monimuotoisuutta voidaan toteuttaa sekä isoille että pienille pihoille - myös kaupunkialueilla. Asunto Oy Haapaperhosen Aarre -taloyhtiön seitsemän Aarreaitan asuntopihojen suunnittelussa ja toteutuksessa on lähtökohtana paikka, luonto ja luonnon monimuotoisuus, arkkitehti Minna Aarnio, Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy

12.30–13.00 Tutustumiskierros Honkasuon alueella jalan Minna Aarnion opastuksella

TUIJAT JA VERKOT – LYHYT KERTAUS

Tuijat ja niiden istutukset puhuttavat taas ja kyllä harmittaa, että suotta menee hukkaan niin paljon hyviä kasveja, aikaa ja rahaakin, kun istutetaan tai jopa saadaan ihan ”uppo-outoja” ohjeita.  Ihan muutamalla perusohjeella onnistutaan paljon paremmin ja vältytään turhilta murheilta. 

Kerrataanko:

 • ei istuteta liian syvään ( alimmat oksat EI saa mennä maan alle) ja juurenniska saa olla suht pinnassa. Tässä muuten näkee valitettavasti ”vikoja” välillä taimistoillakin, kun puut on nostettu ja säkitetty. Eli tämä kannattaa katsoa tarkasti.
 • kuorikatetta tai muutakaan katetta EI laiteta tyville
 • kastellaan kunnolla, vaikka sataisi, niin silti kastellaan hyvin, myös istutuksen jälkeen huolehditaan kastelusta useamman viikon ajan.
 • ja sitten se juurien ympärillä oleva säkki tai verkko, se on ihan oma juttunsa, joka usein mokataan. Eli:

-> verkko (ja mahdollinen panta) poistetaan varovasti vasta sitten kun kasvi on laskettu istutuskuopan pohjalle.

Tästä aiheestahan meillä oli puhetta myös tuossa syysistutusvideolla -> kohdasta 14.30 eteenpäin. Ja sama pätee tietysti näin keväälläkin istutettaessa.

Eli näillä parilla pikkuohjeella onnistut varmasti tuijien istutuksissa ja tätä(kin) ohjetta voit ja kannattaakin vinkata ystäville, jotka suunnittelevat tuijien istutuksia nyt. Uskon, että muistavat sinua hyvällä vuosikausia ja kaffeet tarjoavat joka kerta. 😉

Videon voit katsoa kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ

 

 

 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT VANAMOT – TUNNISTAKO?

Vanamo 3.5. - 6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vasten mielistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa - eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

AINA SITÄ OPPII – RUUKUN KOOLLA ISO MERKITYS

Joka vuosi tulee ihan testi- ja oppimismielessä kasvateltua myös tätä ns. keittiönpöytä viljelyä esikasvatetuista taimista. Kokemus karttuu ja samalla tulee testattua, että kaikki kasvaa joka taimilajikkeesta niin kuin pitääkin. Nyt sitten tuli taas opittua jotain uutta. Vaikka olen ollut sitä mieltä, että jos ei ole kasvihuone olosuhteita, niin esikasvatusta ei kannata tehdä liian isoissa ruukuissa eli n. 8 cm ruukut ovat parhaita. Tulee liian helposti kasteluongelmia eli multa jää liian märäksi liian pitkäksi aikaa ja taimet nyykähtävät ja kuolevat. Ja niin tuo 8 cm ruukku valtaosalle onkin, mutta katsopa mikä ero on, kun tuli istutettua Pelargoni Appleblossomin taimi 8 cm ruukkuun ja 12 cm ruukkuun. Molemmat samalla kasvupaikalla tuossa pöydällä ja samalla hoidolla ja samanlaisessa mullassa. Nuo on istutettu reilu kolme viikkoa sitten ja molemmat toki kasvavat, mutta onhan tuo isompaan ruukkuun istutettu taimi ihan hurjan paljon isompi jo nyt. Ja meinaa aloittaa jo kukinnankin. Tosin nuo ekat nuput toki poistan vielä, kun onhan tässä vielä kuukauden päivät aikaa, ennen kuin uskaltaa ulos istuttaa.  Mutta onhan iso ero, eikö vain? Tämä on niin mielenkiintoista, että tätä pitää kyllä tutkia ja testata lisää. Kerron kyllä sitten lisää, kun kokemuksia kertyy. Mutta yhä edelleen, kyllä turvallisinta on istuttaa alle 10 cm ruukkuihin kuin yli. 🙏

 

 

Etenkin esikasvatettavien valikoima vähenee ja viimeiset viikot lähestyy, mutta vielä ehdit.

Katsoppa TÄNNE

 

 

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneille takaisin. Siellä saattaa mennä myöhään niin kuin joka ilta. Ei siellä nyt välttämättä mitään niin akuuttia tekemistä ole, mutta eihän sieltä malta lähteä poiskaan.  Eilen illalla ”apupojat” Willow ja Mortti oli kyllä sitä mieltä, että ne ainakin ottaa välillä pikku tirsat, tehköön isäntä niin kauan kuin huvittaa. 🤣

*******************************

Jolla on kauniita ruusuja puutarhassaan,

on kauniita ruusuja sydämessään.

🌹❤🌹

Samuel Reynolds Hole

*******************************

Hiirenkorvien täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

 Puutarhurisi

Juha

ps. SYNTTÄRITARJOUKSIA ON TULOSSA

Tänä vuonna omaa unelmaa jo 28 vuotta, eikä suotta. Juhlitaan yhdessä. Seurailehan postiasi, teen täällä juuri synttäritarjouksia.

Ehkä jo viikonloppuna...😉